Makam Acem Kürdi

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
Στο αγενέστατο μήνυμά σου δεν θα απαντήσω πέφτοντας σε αυτό το επίπεδο ουτε θα ψάλω μαζί σου το "Βυθού ανεκάλυψα πυθμένα".

Όσο για την υπενθύμιση που κάνεις, να σου θυμίσω ότι μετά από ένα μήνυμα που εγράφη κυριεύθεις από θαυμασμό προς τον Ναπολέοντα και θέλησες να έχεις και συ το δικό σου ΒΑΤΕΡΛΩ, διαγράφοντας τα περισσότερα μηνύματά σου (ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: εκ των λόγων σου κρινώ σε) μιμούμενος εκείνο το πουλί της Αυστραλίας (Σ....ος).

Ο πάτερ Μάξιμος έχει τοποθετηθεί ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ περί της διαγραφής των μηνυμάτων ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

Αλλά, ΠΟΙΟΣ τον ακούει;;;

Δεν παραθέτω όλα τα διαγραφέντα ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΟΥΣ.

Όσο για το θέμα μας, τον Κηλτζανίδη τον είχες κορνίζα στον τοίχο, γιατί ΔΕΝ ΛΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΛΕΕΙ ΓΙΑ πλάγιο του πρώτου ΣΤΟ ΜΑΚΑΜ ΑΤΖΕΜ ΚΙΟΥΡΔΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ;;;
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Όχι άλλα προσωπικά σε αυτό το θέμα παρακαλώ. Σε αντίθετη περίπτωση θα κλείσει. Ευχαριστώ.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Χρῆστος Πανάγου;19643 said:
Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, Ἄρχων Πρωτοψάλτης καὶ μαθητὴς ὡς γνωστὸν τοῦ Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας Κωνσταντίνου Πρίγγου...
Μία πολύ μικρή (και άσχετη με το θέμα) διόρθωση εάν μου επιτρέπεις φίλε Χρήστο. Όπως σε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη (την οποία ενώ δεν έχω στην κατοχή μου, την έχω όμως ακούσει) έχει επισυμάνει ο ίδιος ο Κων. Πρίγγος, δεν έχει ούτε είχε ποτέ μαθητές. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι πολλοί αυτοονομάζονται ή αυτοονομάστηκαν μαθητές του απλά λόγω μίας συναναστροφής μαζί του.

Ας μην επεκταθούμε όμως άλλο, το θέμα εδώ είναι συγκεκριμένο. Εάν έχετε στοιχεία και θέλετε να συζητήσουμε την αναφορά αυτή, θα το προτιμούσα να το κάνουμε με προσωπικό μήνυμα. Ευχαριστώ.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι πολλοί αυτοονομάζονται ή αυτοονομάστηκαν μαθητές του απλά λόγω μίας συναναστροφής μαζί του.
Σ' αυτούς πάντως δεν εντάσσεται ο αείμνηστος και πάντα σεμνός Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, τον οποίο όντως ο Πρίγγος αναγνώριζε ως έναν από τους πιστότερους τηρητές του ύφους και τον καλύτερο από τους Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο) ψάλτες του καιρού του. Υπάρχει και ηχογράφηση Πρίγγου-Χρύσανθου (ντουέτο από μια εκδήλωση), έχω σκοπό να την κάνω mp3 από κασσέτα και να την ανεβάσω. Ομοίως επίσης για το Χρύσανθο είχε τοποθετηθεί και ο Στανίτσας. Το ξέρω, καρα-offtopic, αλλά προέκυψε, τι να κάνουμε...
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
μαθητής;19862 said:
§1. Ο Νίκος Θεοτοκάτος σ΄ αυτή τη συζήτηση δεν ειχε ανακατευτεί καθόλου εδώ και 11 μήνες, από τότε που ξεκίνησε στις 17-1-2008 μέχρι προχτές 12-11-2008. Αλλά τελικά δεν άντεξε και έτρεξε τώρα να γράψει

Δεν γνωρίζω τον Νίκο Θεοτοκάτο, να είναι καλά ο άνθρωπος, αλλά να προσέχεις πώς μιλάς, εδώ δεν είναι "καφενείο", είναι το Ψαλτολόγιον. Δεν "ανακατεύουμε" κανέναν καφέ.


μαθητής;19862 said:
Ο Νίκος Θεοτοκάτος και κάποιοι άλλοι με ποια ιδιότητα θέλουν να διδάξουν μαθήματα ανατολικής μουσικής σε ενα διπλωματουχο δάσκαλο αυτής της μουσικής; Είναι και αυτοί δάσκαλοι της ανατολικής μουσικής με ανάλογη γνώση και εμπειρία; Η μήπως απλώς γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή ίσως έχουν διαβάσει κάποια θεωρητικά της ανατολικής μουσικής;

Ο Νίκος Θεοτοκάτος έχει ΟΝΟΜΑ, δεν πυροβολεί πίσω από το οδόφραγμα της ανωνυμίας. Εφόσον γράφεις με τον τρόπο αυτό, ΓΙΝΕ ΕΠΩΝΥΜΟΣ.

μαθητής;19862 said:
ΥΓ 1. Κύριε διαχειριστή, νομιζω οτι αυτο το μήνυμά μου προάγει θετικά τη συζήτηση. Μπορεί να φαινεται προσωπικο, αλλά δεν είναι, είναι γενικότερου ενδιαφέροντος. Αρα έχει τις προϋποθέσεις της δημοσίευσης.

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Διόρθωσε τα δύο παραπάνω σημεία και είσαι ΟΚ.

Φιλικά
Κ.Ε.

Υ.Γ. Δημήτρη, συγγνώμη για τα περί συντονισμού, αλλά... χρειάζονταν
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
§1. Ο Νίκος Θεοτοκάτος σ΄ αυτή τη συζήτηση δεν ειχε ανακατευτεί καθόλου εδώ και 11 μήνες, από τότε που ξεκίνησε στις 17-1-2008 μέχρι προχτές 12-11-2008. Αλλά τελικά δεν άντεξε και έτρεξε τώρα να γράψει[...]
§1. Αγαπητέ "μαθητή" (όλοι μαθητές είμαστε).
Συνηθίζω να γράφω κάτι εφόσον έχω κάτι αξιόλογο (κατ'εμέ) να πω, που δεν έχει ειπωθεί ως τώρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί εκπλήσσεσαι όταν ένα μέλος με κάμποσα μηνύματα τέλος πάντων σ' αυτό το forum διατυπώνει την άποψή του στην 5η σελίδα της συζήτησης και όχι στην 1η. Αν τον τρόπο σκέψης σου τον ανάγουμε π.χ. στη δική σου περίπτωση, που έχεις πολύ λιγότερη συμμετοχή στο forum αυτό και ούτε κι εσύ συμμετείχες φυσικά στη συζήτηση εδώ και 11 μήνες, δεν ξέρω αν δικαιούμαι λιγότερο από σένα να εκφέρω κι εγώ την άποψή μου...
§2. Ο Χρήστος Πανάγου γνωρίζει καλά 4 μουσικά όργανα της ανατολικής μουσικής. Και όχι απλώς τα γνωρίζει αλλά τα διδάσκει κιόλας, και η δεξιοτεχνία του και η διδασκαλική του ικανότητα ειναι αναγνωρισμένα απο Αραβες και Τούρκους. Ο Νίκος Θεοτοκάτος και κάποιοι άλλοι με ποια ιδιότητα θέλουν να διδάξουν μαθήματα ανατολικής μουσικής σε ενα διπλωματουχο δάσκαλο αυτής της μουσικής; Είναι και αυτοί δάσκαλοι της ανατολικής μουσικής με ανάλογη γνώση και εμπειρία; Η μήπως απλώς γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή ίσως έχουν διαβάσει κάποια θεωρητικά της ανατολικής μουσικής;
[...] ας μην κάνουμε σημαία μας την άγνοιά μας και θέλουμε να ελέγξουμε ενα δάσκαλο που ξέρει, με βάση οσα οι ίδιοι δε γνωρίζουμε! Γιατί όταν έχουμε άγνοια θεμελιωδών πραγμάτων γράφουμε μηνύματα αντιφατικά και εσφαλμένα, που μας εκθέτουν.
Εάν επικαλείσαι τη "δεξιοτεχνία και τη διδασκαλική ικανότητα" κάποιου, και μάλιστα αναγνωρισμένη και στο εξωτερικό, μόνο και μόνο για να υποστηρίξεις ότι τα λεγόμενά του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, θα σου θυμίσω ότι πριν λίγα μόλις μηνύματα κάποιος έγραψε τα εξής:
Κάποιοι νομίζουν ότι το ajem kurdi είναι ήχος πλ. α΄ βάσει συγκεκριμένου σημείου από την πραγματεία του Κυρίλλου του Μαρμαρηνου.
Πληροφοριακά αναφέρω ότι στην ίδια πραγματεία σημειώνει τα εξής: [...]
και στη συνέχεια αναφέρει 5 σημεία όπου, κατ' αυτόν, ο Κύριλλος ο Μαρμαρηνός έχει λάθος.
Αν λοιπόν έκανες τον κόπο να συγκρίνεις τις γνώσεις και την προσφορά του κ. Πανάγου με τα αντίστοιχα του Κυρίλλου του Μαρμαρηνού, μήπως σημαίνει ότι ο πρώτος δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τον δεύτερο; Η αντιπαράθεση στη μουσική γίνεται με συγκεκριμένες θέσεις και επιχειρήματα, όπως πολύ σωστά έκανε ο κ. Πανάγου (έστω και εν μέρει, αφού βλέπω ότι μερικά μηνύματά του τα έσβησε, άγνωστο γιατί), και όχι με πτυχία και διπλώματα. Το ότι δεν έχουμε τις περγαμηνές ενός άλλου συναδέλφου δεν αποτελεί από μόνο του λόγο να μας προσάπτεις "άγνοια" και ότι "δε γνωρίζουμε". Για να εκφέρουμε κι εμείς την άποψή μας περί αυτών, σημαίνει ότι έχουμε κι εμείς κάτι λιγοστές, τέλος πάντων, γνώσεις από ανατολική μουσική. Εάν κάποιος έχει πολύ περισσότερες και παίζει πολύ καλύτερα τα μουσικά όργανα απ΄ότι εμείς, μπράβο του. Αυτό είναι προς όφελος της μουσικής μας. Για να εκφέρει ομοίως την άποψή του ο κ. Πανάγου επί του Κυρίλλου του Μαρμαρηνού, σημαίνει ότι γνωρίζει περί αυτών και έχει κάποιους λόγους. Αυτούς λοιπόν παρέθεσε, συζητώντας μουσικά και καλά έκανε. Αλλά από τη δική σου μεριά, το να δέχεσαι τον έλεγχο που κάνει ο κ. Πανάγου, με βάση τις πλούσιες μουσικές του γνώσεις, επί μεγάλων μορφών του παρελθόντος και να μη δέχεσαι τον έλεγχο τρίτων (όσο υποδεέστεροι κι αν είναι αυτοί) για τον κ. Πανάγου, εφόσον ο έλεγχος γίνεται με μουσικά επιχειρήματα, δείχνει το λιγότερο ασυνέπεια.

Επειδή όμως μιλάς περί δασκάλων, να σου θυμίσω ότι ο κ. Πανάγου δεν είναι ο μοναδικός δάσκαλος στον κόσμο. Υπάρχουν κι άλλοι δάσκαλοι με αντίθετη άποψη απ' αυτόν, δες π.χ. εδώ.
§4. Ας μάθουν όλοι λοιπόν οτι πραγματική διάκριση μεταξυ φθόγγου και ήχου ουτε παλιότερα υπήρχε στην ανατολική μουσική ουτε σήμερα υπάρχει στην πραγματικότητα! Ουσιαστικά μέχρι σήμερα για τους ανατολίτες μουσικούς ο κάθε μουσικός φθόγγος νοείται και υπάρχει μόνο μέσα στο σύνολο του καθε ήχου/τρόπου/μακάμ. Γι΄ αυτό συχνά για τον ιδιο φθόγγο σε αλλο μακάμ μεταχειριζονται αλλη ονομασία (π.χ. κιουρντι – νεχαβεντ), και μπόρει κάποιος που αγνοεί την ανατολική μουσική να μπερδευτεί και να νομίσει οτι είναι διαφορετικός φθόγγος, ενω είναι ο ίδιος! Η όποια διάκριση μεταξύ ομωνυμίας φθόγγου και ήχου στη σύγχρονη ανατολική μουσική ειναι περισσότερο τεχνική και θεωρητική, και οφείλεται στην επίδραση πρώτα της μουσικής των Ρωμιών και δεύτερα της μουσικής των Ευρωπαίων.

§5. Οταν λοιπόν διαβάζουμε θεωρητικά της Ανατολικής μουσικής δεν πρέπει να τα βλέπουμε με τα γιαλιά της Ευτρωπαϊκής ή της σημερινής Βυζαντινής μουσικής. Χρειάζονται άλλες προϋποθέσεις, αλλιως δεν τα καταλαβαίνουμε. Οι ίδιοι οι συγγραφείς των θεωρητικών, τα οποία ανεφερε στο παραπάνω μηνυμά του ο Χρήστος Πανάγου εξηγούν με σαφήνεια τι εννοούν σχετικά με την παραγωγή μακαμάτ από άλλα μακαμάτ. Πρέπει μόνο να τους διαβάζουμε σωστά και προσεχτικά.
Χαίρομαι που μιλάς και μουσικά, οπότε μπορούμε να διαλεχθούμε: τη διάκριση μεταξύ φθόγγου και ήχου την τοποθετήσαμε στο θεωρητικό του Κηλτζανίδη και μιλάμε γι' αυτό και μόνο. Τα κρίσιμα ερωτήματα λοιπόν είναι:
α) Όταν λέει ο Κηλτζανίδης ότι "Το Ατζέμ κιουρδί παράγεται από του Τζαργκιάχ, άρχεται από του Νυμ ατζέμ κλπ. κλπ." οι υπόλοιπες ονομασίες εκτός του "Ατζέμ κιουρδί" (που όλοι συμφωνούμε ότι είναι ήχος) τι είναι κατ' εσέ; Φθόγγοι ή ήχοι; Με τον όρο Τσαργκιάχ στη συγκεκριμένη πρόταση εννοεί τον ΓΑ (δηλ. φθόγγο), ναι ή όχι; Με τον όρο Νυμ ατζεμ εννοεί το ΖΩ ύφεση (δηλ. φθόγγο), ναι ή όχι;
β) Η αναφορά από τον κ. Πανάγου ότι
ΣΤ. Ο Κηλτζανίδης στο έργο του Μεθοδική διδασκαλία [...] της καθ' ημάς Ελληνικής Μουσικής κατ' αντιπαράθεσιν προς την Αραβοπερσικήν [...], Κωνσταντινούπολις 1881, γράφει τα εξής: σ. 82, «Το Ατζέμ Κιουρδί παράγεται από του Τζαργκιάχ...».
ως επιχείρημα ότι το Ατζέμ Κιουρδί είναι Γ' ήχος, μήπως πάσχει κάπου, δεδομένου ότι το Τζαργκιάχ στη συγκεκριμένη πρόταση σημαίνει "φθόγγος ΓΑ" και όχι "Γ' ήχος"; Γιατί αν κάποιος διαβάσει μόνο την πρόταση του κ. Πανάγου εύκολα μπορεί να νομίσει ότι η λέξη "Τζαργκιάχ" δηλώνει Γ' ήχο, ενώ αν δει ολόκληρο το απόσπασμα θα καταλάβει ότι το Τζαργκιάχ είναι ένας από τους φθόγγους που αναφέρει ο Κηλτζανίδης στην περιγραφή της πορείας ανάπτυξης του Ατζέμ Κιουρδί. Αλλά "Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων", αφού για το τι εννοεί ο Κηλτζανίδης και πού το κατατάσσει αυτό το μακάμι, έχουμε τη δική του μαρτυρία, αφού στο σαρκί ατζέμ κιουρντί γράφει από κάτω "Ήχος πλ΄α΄", όπως σωστά επισημάνθηκε εδώ.
§6. Σχετικα με τη μαρτυρια του Χρυσανθου Θεοδοσοπουλου την απάντηση την έχει ηδη δώσει ο ίδιος ο Νικός Θεοτοκάτος: το Τζαργκιαχ και το Ατζεμ Κιουρδι εντάσσονται στην ίδια οικογένεια των εναρμόνιων ήχων. Αρχικά γράφει οτι δεν ισχύει η μαρτυρία του Χρυσσνθου (απο τη λειτουργία του) και μετα γράφει ‘‘Κι επειδή θεωρεί και τον τρίτο εναρμόνιο, τα εντάσσει μαζί’’! Αν έχω καταλάβει καλα, απο τη μια παραδέχεται οτι ο Χρύσανθος θεωρεί εναρμόνιους ηχους και τον Τρίτο και το Ατζεμ Κιουρδι και γι΄ αυτό ‘‘τα εντάσσει μαζί’’ στη λειτουργια του, και απο την αλλη λεει οτι αυτη η μαρτυρία του δε σημαινει οτι θεωρει το Ατζεμ Κιουρδι κλάδο του γ΄ ήχου;! Συγνώμη, αλλά δεν μπορω να βρω καποια λογική σύνδεση μεταξύ αυτών των δυο νοημάτων, ούτε βέβαια το ένα αποδεικνύει το άλλο, αλλα το αντίθετο!
Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πού είναι το αξιοπερίεργο: ο Χρύσανθος φυσικά και θεωρεί εναρμόνιους τους 2 αυτούς ήχους και φυσικά και δεν θεωρεί τον Ατζέμ Κιουρδί κλάδο του γ΄ήχου. Το ότι δύο ήχοι είναι εναρμόνιοι, δηλ. μεταχειρίζονται εναρμόνια τετράχορδα (με τη σύγχρονη έννοια μεταχειριζόμαστε τον όρο, δηλ. με την έννοια του σκληρού διατόνου, ελπίζω να το καταλαβαίνεις) σημαίνει κατ' εσέ ότι και οι δύο "είναι Τρίτος ήχος";; Μα και ο βαρύς εναρμόνιος είναι, αλλά δεν είναι τρίτος. Το ότι δε σε πολλά παλαιά συγγράμματα το μακάμ αυτό αναφέρεται μετά το Τζαργκιάχ, θέλει απλώς να δείξει ότι στο μακάμ αυτό αναπτύσσονται φράσεις ήχου Τζαργκιάχ και ότι θεωρείται ο φθόγγος Τζαργκιάχ ως βάση παραγωγής του και όχι φυσικά ότι είναι Τρίτος ήχος. Τα περισσότερα από τα συγγράμματα που επικαλείται ο κ. Πανάγου είναι τέτοιες περιπτώσεις.

Μου κάνει δε μεγάλη εντύπωση πως δε λες ούτε μία λέξη για τα παρακάτω (τα επαναλαμβάνω μήπως δεν τα πρόσεξες) :
α) ότι ο ίδιος ο Χρύσανθος (για να μη λες ότι είναι δική μας περιέργεια) γράφει ως επικεφαλίδα στα συγκεκριμένα λειτουργικά "Ήχος πλ. α΄" και
β) ότι ο Κηλτζανίδης εντάσσει στην ομάδα του μακαμιού Τζαργκιάχ και το μακάμι Πιουσελίκ. Μήπως και αυτό είναι Τρίτος ήχος;

§7. Οσο για την ανάλυση που κανει ο Cinuccen Tanrikorur ισχύουν τα ίδια πράγματα. Αν προσεγγίζει κάποιος με τις σωστες προϋποθέσεις την ανατολική μουσική, καταλαβαίνει εύκολα τι λεει ο κορυφαίος αυτός Τούρκος μουσικοδιδάσκαλος.
Για να καταλάβουμε λοιπόν κι εμείς, ζήτησα ευγενικά να μου υποδειχθεί σε ποιο σημείο λέει έστω και τη λέξη "Τζαργκιάχ" και συγκεκριμένα ότι "το acem kurdi υπάγεται στο Τζαργκιάχ" (έτσι έγραψε ο κ. Πανάγου). Μπορεί εγώ να μην πρόσεξα καλά το βίντεο, δεν νομίζω ότι είναι κακό να ζητάω να μου το διευκρινίσει αυτός που το πρότεινε.

Κι αν κάτσουμε και επισημάνουμε τις πηγές στις οποίες ο Ατζέμ Κιουρντί αναφέρεται ως πλ. α΄, θα δούμε ότι είναι πολύ περισσότερες από αυτές που επικαλέστηκε ο κ. Πανάγου και οι οποίες, όπως είπα, δεν λένε ότι είναι Τρίτος αλλά ότι έχει βάση παραγωγής το φθόγγο Τζαργκιάχ. Π.χ.
γ) Όπως φαίνεται από εδώ, ακόμα και ο Καράς ονομάζει ρητά τον Ατζέμ Κιουρδί "πλάγιο του πρώτου σκληρό διατονικό"
δ) Όπως φαίνεται από εδώ, και ο Μαυροειδής έχει την ίδια άποψη.


Αν δε πάρουμε μέλη από βιβλία, στα οποία ο ήχος αυτός επιγράφεται "Ήχος πλ. α'" δε θα τελειώσουμε ποτέ... Αντιθέτως δεν μας έχει αναφερθεί από τον κ. Πανάγου ούτε ένα μέλος στο οποίο να αναγράφεται ο ήχος αυτός ως "Τρίτος ήχος". Επομένως, από τα επιχειρήματα που αναφέρει:
- Τα μεν Α, Β, Γ, ΣΤ, Ζ και Η από τις "παλαιές πηγές" είτε αναφέρουν απλώς τον ήχο αυτό μετά τον Τζαργκιάχ και τίποτα παραπάνω είτε αναφέρουν τον Τζαργκιάχ ως φθόγγο-βάση παραγωγής του Ατζέμ κιουρδί.
- Στα Δ και Ε που αναφέρονται στο Στέφανο το ατζέμ κιουρδί και πάλι θεωρείται ότι έχει βάση παραγωγής το φθόγγο τζαργκιάχ, αφού, όπως γράφτηκε εδώ, όταν κατατάσσει τους "σοχπέδες" επί των επτά "μακαμιών" είναι ευνόητο ότι αναφέρεται σε ήχους που ξεκινούν από τον ίδιο φθόγγο με τα μακάμια, αφού στο τζαργκιάχ αναφέρει και τα μακάμια σαμπάχ, κιουρντί κλπ., τα οποία φυσικά δεν είναι Τρίτος ήχος.
- Οι 3 νεώτερες ψαλτικές πηγές αναφέρονται τελείως αόριστα. Στην παράθεση για το Στανίτσα, ο κ. Λιναρδάκης είπε ότι ο Άρχων είχε πει πως "ακουγωνται περισσοτερο σαν τριτος παρα σαν Πλ.Αος . Στην ουσια ειναι ενας ιδιαζων μπασταρδεμενος Γος ηχος". Άλλο όμως "στην ουδία μπασταρδεμένος Τρίτος" ή "γραμμές Τρίτου" (αυτό λέει και ο Tanrikorur) και άλλο ότι είναι καθαρός Τρίτος. Με το "γραμμές Τρίτου" είμαι κι εγώ σύμφωνος, γι' αυτό άλλωστε συμφωνώ και με το ΖΩ ισοκράτημα στις καταλήξεις. Ειδικά στο άνω ΖΩ φαίνονται αυτές οι γραμμές.
- Τα Links με μακάμια ατζεμ κουρντί δε λένε τίποτα, κι εγώ μπορώ να παραθέσω άπειρα.

Τέλος, να πω ότι αυτή η διαμάχη δεν έχει και πολύ νόημα: όλοι συμφωνούμε ότι ο ήχος αυτός σε ορισμένες εκφάνσεις του θυμίζει Τρίτο. Τώρα, αν τον θυμίζει λίγο ή πολύ ή θέλει ίσο στο ΖΩ ή στον ΠΑ, αυτά είναι λεπτομέρειες. Επομένως αναφορές του στυλ
Τὴν παροῦσα «περίληψη» δημοσιεύω σήμερα στὸ «Ψαλτολόγιον» μετὰ ἀπὸ πολλὲς πιέσεις ποὺ δέχθηκα ἀπὸ μαθητές μου, συναδέλφους καθηγητές, συνεργάτες, ἀλλὰ καὶ καλοὺς φίλους, οἱ ὁποῖοι ἐπιθυμοῦσαν νὰ δοῦν αὐτὴν τὴν «περίληψη» ἀναρτημένη σ’ αὐτὸν τὸν χῶρο, γιὰ τὴν ἀποκατάσταση τῆς ἀληθείας. Τοὺς εὐχαριστῶ καὶ τοὺς τὴν ἀφιερώνω!
νομίζω ότι είναι υπερβολικές, αφού δεν πρόκειται για "αποκατάσταση της αλήθειας" αλλά για μια σεβαστή καθ' όλα άποψη για το θέμα, με την οποία μάλιστα διαφωνούν πολλοί αξιόλογοι θεωρητικοί της μουσικής.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Μετέφερα μια εκτός θέματος υποσυζήτηση σε θέμα με τίτλο Makam Sabah.
 

Χρῆστος Πανάγου

Χρῆστος Πανάγου
Dimitri [Σημείωμα συντονιστή] Όχι άλλα προσωπικά σε αυτό το θέμα παρακαλώ. Σε αντίθετη περίπτωση θα κλείσει. Ευχαριστώ.

Στὸ ἑπόμενο μήνυμά μου θὰ σχολιάσω κάποια μηνύματα διότι ἀναφέρεται σὲ αὐτὰ τὸ ὄνομά μου. Μόνο γι’ αὐτό. Τὸ ξεκαθαρίζω: ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ, ΘΑ ΑΠΑΝΤΩ ΔΗΜΟΣΙΩΣ! Αὐτὸ τοὐλάχιστον πρεσβεύει καὶ ἡ «δημοκρατικότητα» καὶ ἡ «ἐλευθερία» λόγου καὶ διαλόγου, ποὺ τόσο κάποιοι καυχῶνται ὅτι ὑφίστανται στὸ Forum.
Ἂν ὁ διαχειριστὴς δὲν θέλει «προσωπικά», τότε ἂς διαγράψει πρῶτα ἐκεῖνα τὰ μηνύματα ποὺ μὲ θίγουν καὶ μετὰ νὰ κάνει τέτοιες συστάσεις.
 

Χρῆστος Πανάγου

Χρῆστος Πανάγου
nikosthe Όταν αναφερόμαστε σε μακάμια πρέπει να κατανοήσουμε ότι άλλο πράγμα το Τζαργκιάχ ως όνομα φθόγγου και άλλο ως ονομασία ήχου.

Αὐτὸ εἶναι παρερμηνεία. Αὐτὸ τὸ θέμα ἤδη ἔχει ἐξηγηθεῖ ἀλλὰ κάποιοι δὲν ἐννοοῦν νὰ τὸ καταλάβουν.

nikosthe Ο Κηλτζανίδης περιγράφει όλα τα μακάμια με την ίδια λογική: στην αρχή λέει το όνομα του μακαμίου και μετά τους φθόγγους απ' όπου αυτό περνάει.
Ἀσφαλῶς, ὁ Κηλτζανίδης τὰ περιγράφει ὅλα μὲ τὴν ἴδια λογικὴ καὶ πολὺ λογικὰ τὰ λέει. Ἄλλοι εἶναι αὐτοὶ ποὺ παραλογίζονται, καὶ ἐνῷ δὲν ἔχουν καταλάβει τὴν λογικὴ τοῦ Κηλτζανίδου, θέλουν νὰ παρουσιάζονται σὲ ὅσους δὲν καταλαβαίνουν ἀπὸ αὐτὰ καὶ εἶναι «ἀμύητοι», ὅτι μποροῦν νὰ ἑρμηνεύουν τὸν Κηλτζανίδη. Οἱ (παρ)ἑρμηνευτὲς δὲν ἔχουν καταλάβει καλά, κάνουν λάθος καὶ παραπληροφοροῦν ἐκείνους ποὺ διαβάζουν τὰ μηνύματα αὐτά. Καλὸ εἶναι νὰ διαβάζουν προσεκτικότερα καὶ νὰ ἀποφεύγουν τὶς προσωπικὲς ἑρμηνεῖες γιὰ θέματα ποὺ ὁ ἴδιος ὁ συγγραφέας ἔχει ἐξηγήσει. Ὁ Κηλτζανίδης λοιπὸν γράφει: Πρὸς πλήρη κατάληψιν... Ἕκαστον μακάμιον συνοδεύεται: α. ὑπὸ εὐκρινοῦς καὶ σαφοῦς ὁδηγίας· β΄. ὑπὸ τῆς σχετικῆς κλίμακος· γ΄. ὑπὸ τοῦ τετονισμένου αὐτοῦ μέλους. (Κηλτζανίδου, μνημ. ἔργ., σ. η΄). Τὸ α΄ λοιπὸν εἶναι εὐκρινὴς καὶ σαφὴς ὁδηγία.

nikosthe Λέγοντας ότι "Το Ατζέμ κιουρδί παράγεται από του Τζαργκιάχ, άρχεται από του Νυμ ατζέμ κλπ. κλπ."
Πάλι κατὰ τὴν συνήθειά τους διαστρεβλώνουν τὸ κείμενο τοῦ Κηλτζανίδου καὶ ἀλλοιώνουν τὸ νόημα σὲ καίριο σημεῖο: Τὸ Ἀτζὲμ Κιουρδὶ παράγεται ἀπὸ τοῦ Τζαργκιάχ· Θέτει ἄνω στιγμή (·). Ἐνῷ ἀνωτέρῳ παρετέθη τὸ κείμενό του μὲ κόμμα (,). Ἔτσι ἀλλοιώνεται τὸ νόημα. Ἡ πρώτη φράση τελειώνει καὶ θέτει ἄνω στιγμή, καὶ ἀρχίζει νέα περίοδο. Ἀφοροῦν ὅμως στὸ ἴδιο μακὰμ καὶ γι’ αὐτὸ δὲν θέτει κάτω στιγμὴ (.) ἀλλὰ ἄνω (·). Μὲ τὸν ἴδιο τρόπο γράφει ὁ Κηλτζανίδης σὲ ὅλα τὰ μακὰμ ποὺ ἀναλύει. Τὰ μακάμια πρῶτα τὰ ἀνάγει στὸ Κύριο Μακὰμ τῆς παραγωγῆς τους καὶ στὴν συνέχεια γράφει «εὐκρινῆ καὶ σαφῆ ὁδηγία». Τὸ γράφει ὁ ἴδιος αὐτὸ στὰ Προλεγόμενά του ἀλλὰ τὸ προσέχουν μόνο ὅσοι «ἀμύητοι» καταλαβαίνουν τὴν λογική του. Ἐκεῖ θὰ συναντοῦμε πολλὲς φορὲς τὸν ὅρο «παράγεται» καὶ διαβάζοντας μὲ προσοχὴ καὶ χωρὶς προκατάληψη καταλαβαίνουν οἱ ἀμύητοι ὅτι ὁ ὅρος ἀναφέρεται στὴν «παραγωγὴ» ἀπὸ μακὰμ καὶ ὄχι ἀπὸ τόνο, ὅπως ἐσφαλμένα συμπεραίνουν μέχρι τώρα οἱ «μεμυημένοι». Τὸ γράφει ἄλλωστε ξεκάθαρα ὁ ἴδιος, σελ. η΄: Τὰ μακάμια ἀνάγονται εἰς τοὺς ἡμετέρους ὀκτὼ ἤχους καὶ ἐξετάζονται καὶ ὁρίζονται εὐκρινῶς οἱ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΙ ΕΞ ΕΚΑΣΤΟΥ αὐτῶν. Ἡ «παραγωγὴ» λοιπὸν ἀναφέρεται σὲ ΗΧΟ ἀπὸ ΗΧΟ. Ἔχει κι ἄλλα σημεῖα, στὰ ὁποῖα εἶναι ξεκάθαρος. Οἱ ἀμύητοι σὰν κι ἐμένα μελετοῦν τὰ Προλεγόμενα. Γιὰ τοὺς μεμυημένους αὐτὸ εἶναι περιττόν. Αἰδώς, Ἀργεῖοι!

nikosthe δεν εννοεί ότι παράγεται από τον τρίτο ήχο: Τζαργκιάχ σημαίνει ΓΑ και Νυμ Ατζέμ σημαίνει ΖΩ ύφεση.
Καὶ ἐδῶ κάνουν λάθος. «Τὸ Τζαργκιάχ λοιπὸν εἶναι ἦχος Τρίτος», Κηλτζανίδης σελ. 80. Ὅποιος δὲν θέλει νὰ τὸ καταλάβει καὶ ἐπιθυμεῖ νὰ διαστρεβλώνει τὸν ἴδιο τὸν Κηλτζανίδη εἶναι δικαίωμά του νὰ πιστεύει ὅτι θέλει. Δὲν ἔχει ὅμως δικαίωμα νὰ παραπληροφορεῖ καὶ τοὺς ἄλλους. Ἂς μὴν ὑπαινίσσονται ὅμως ὅτι ἐγὼ εἶμαι ἐκεῖνος ποὺ δὲν κατάλαβε τί διαβάζει μὲ τὰ ἴδια του τὰ μάτια!

nikosthe Λέει δηλαδή ότι ο ήχος αρχίζει την ανάπτυξή του από το ΖΩ ύφεση, το οποίο το δικαιολογεί ως τρίφωνη ανάβαση από την αρχική βάση (κατ' αυτόν) του ήχου, που είναι το ΓΑ (Τζαργκιάχ), το οποίο θεωρεί ως βάση παραγωγής. Και επειδή τα μακάμια τα εντάσσει ο Κηλτζανίδης στη βάση παραγωγής τους, λογικό είναι να εντάσσει το μακάμι αυτό στην ομάδα του ήχου Τζαργκιάχ, αφού βάση του θεωρεί το φθόγγο Τζαργκιάχ (ΓΑ).
Συνεχίζεται ἡ παρερμηνεία. Ποῦ τὰ λέει αὐτὰ ὁ Κηλτζανίδης; Τὸ εἴπαμε καὶ παραπάνω. Μέχρι τὴν ἄνω στιγμὴ (σελ. 80) ἡ λέξη Τζαργκιάχ σημαίνει ΜΑΚΑΜ καὶ ὄχι φθόγγο!

Αnikosthe αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και τρίτος ήχος, καθώς στην ίδια ομάδα εντάσσει και το μακάμ Πιουσελίκ
Καὶ ὅμως! Σύμφωνα μὲ τὴν θεωρία τῆς ἐξωτερικῆς μουσικῆς τὸ μακὰμ πουσελὶκ παράγεται ἀπὸ τὸ μακὰμ Τζαργκιάχ. Συνεπέστατος ὡς πρὸς τοὺς παλαιοτέρους θεωρητικοὺς ὁ Κηλτζανίδης τὸ ἀναφέρει καὶ τὸ κατατάσσει στὸν Τρίτο ἦχο. Γι’ αὐτὸ ὅποιος κάνει τὸν κόπο νὰ ρίξει μιὰ ματιὰ τόσο στὸ μακαμλὰρ Κιαρὶ ὅσο καὶ στὴν μελωδία, «τὸ τετονισμένον μέλος» τοῦ πιουσελίκ, θὰ διαπιστώσει ὅτι παράγεται ἀπὸ τὸ Τζαργκιάχ. Εἶναι λοιπὸν καὶ τὸ μακὰμ πιουσελὶκ ἔτερος κλάδος τοῦ τρίτου ἤχου, «σκληρὸς διατονικὸς» γιὰ ὅποιους τὸ ἐπιθυμοῦν ποὺ καταλήγει ἐπίσης στὸ Πά. Ἀλλὰ ἂς μήν ἀνοίξουμε ἄλλη συζήτηση γιὰ τὸ Πουσελίκ. Γιὰ οἰκονομία χρόνου δηλώνω ὅτι ἰσχύουν τὰ ἀνάλογα μὲ τὸ Ἀτζὲμ Κιουρδί.

nikosthe είδος μινόρε ας το πούμε πρόχειρα,
Ἀτυχὴς ἔκφρασις.
nikosthe για να καταλάβουν και οι μη μυημένοι,
Ἀτυχὴς ἔκφρασις. Ποιοί εἶναι οἱ μυημένοι; Καὶ ποιός τὸ καθορίζει αὐτό; Προσωπικῶς ποτὲ δὲν διεκδίκησα τέτοιο τίτλο. Ἔχω «τίτλους» βέβαια, οἱ ὁποῖοι χορηγοῦνται ἀπὸ Πανεπιστήμια τοῦ ἐξωτερικοῦ γιὰ τὴν μουσικὴ καὶ τὰ ὄργανα αὐτῆς, ἀλλὰ κανένας τους δὲν γράφει κάτι περὶ «μυήσεώς» μου! Οἱ ἄλλοι πῶς μυήθηκαν δὲν ξέρω. Καταλαβαίνουν ἄραγε ὅτι αὐτὰ ποὺ γράφουν εἶναι ὑπερβολές; Λίγη ταπείνωση δὲν βλάπτει! Διαπιστώνω ὅτι σὲ αὐτὸ τὸ Forum ὅποιος θέλει αὐτοχρίζεται «μυημένος» καὶ ἐξεταστὴς τῶν γνώσεων τῶν ἄλλων μελῶν. Ψευδαισθήσεις καὶ ἀπωθημένα τῶν «μυημένων»!
nikosthe το οποίο δεν διανοήθηκε φυσικά ποτέ κανείς να ονομάσει τρίτο ήχο.
Ὄχι καὶ κανένας! Τὰ εἴπαμε αὐτά.

nikosthe Αρχίζει όμως την ανάπτυξη της πορείας του από το ΓΑ, το οποίο ο Κηλτζανίδης θεωρεί ως βάση του γι' αυτό και το εντάσσει στο Τζαργκιάχ.
Τὸ γουδὶ τὸ γουδοχέρι! ! ! Ὁ Κηλτζανίδης γράφει ὅτι παράγεται ἀπὸ τὸ μακὰμ Τζαργκιάχ. Νὰ μὴν ἐπαναλάβω τὰ ἴδια.

nikosthe Αν υπάρχει προφορική μαρτυρία του Χρύσανθου ότι θεωρούσε το μακάμ αυτό τρίτο ήχο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το ακούγαμε από κάποιον αυτήκοο μάρτυρα. Όμως αυτό για τη Λειτουργία του δεν ισχύει: μπορεί τα λειτουργικά αυτά να τα παραθέτει μετά τον Τρίτο ήχο, για το λόγο ότι έχουν εναρμόνια (σκληρά διατονικά εννοώ για την επιστημονική ακρίβεια) διαστήματα,
Τί λογικὴ εἶναι αὐτή; Ὁ ἀστυνόμος εἶναι ὄργανο, τὸ μπουζούκι εἶναι ὄργανο, ἄρα ὁ ἀστυνόμος εἶναι ἀτζὲμ κιουρδί... ! ἔεε, μπουζούκι ἐννοῶ. Ἂν αὐτὴ ἦταν ἡ λογικὴ τοῦ Χρυσάνθου, τότε γιατὶ δὲν τὰ ἐνέταξε στὸν Βαρὺ ἦχο; Κι αὐτὸς ἐναρμόνιος εἶναι. Καὶ στὴν σειρὰ τοῦ Βαρέος ἔχει Λειτουργικὰ σὲ Βαρὺ ἐναρμόνιο. Γιατί λοιπὸν τὰ ἐνέταξε στὸν Τρίτο καὶ ὄχι στὸν Βαρύ;

nikosthe αλλά να αναφέρουμε ότι στην επικεφαλίδα των λειτουργικών αυτών γράφει καθαρά "Ήχος πλ. Α' εναρμόνιος".
Κρατῶ στὰ χέρια μου τὸ βιβλίο του καὶ γράφει στὴν κεφαλίδα «ἦχος ἐναρμόνιος», συμφωνῶντας μὲ τὸν Κηλτζανίδη καὶ ἄλλους παλαιούς.
Ἐπίσης, ἂν παρατηρήσουμε προσεκτικὰ τὸν τίτλο θὰ διαπιστώσουμε ὅτι δὲν γράφει ἁπλῶς ἦχος πλ. α΄, ἀλλὰ γράφει «Ήχος πλ. Α' πεντάφωνος ἐναρμόνιος» μὲ τὸ σημάδι τῆς ἐναρμονίου φθορᾶς πάνω στὴν πενταφωνία, δηλαδὴ τὸν φθόγγο Ζώ.


nikosthe Κι επειδή θεωρεί και τον τρίτο εναρμόνιο, τα εντάσσει μαζί.
Ὁ Βαρὺς δὲν εἶναι ἐναρμόνιος; Γιατί ὄχι μαζὶ μὲ τὸν Βαρύ;

nikosthe Είδα όλο το βίντεο, αλλά δεν άκουσα πουθενά τη λέξη τζαργκιάχ. Μπορείς να μας πεις σε ποιο ακριβώς χρονικό σημείο από τα 9'45'' του βίντεο λέει αυτό το πράγμα; Εγώ το μόνο πράγμα που μου θύμισε ήχο τζαργκιάχ ήταν το σημείο που τραγουδούσε φράσεις βασισμένες στο ΦΑ. Όμως το ΦΑ στην κλίμακά του δεν είναι το δικό μας ΓΑ, καθώς, ως γνωστόν, στην τουρκική μουσική το ΠΑ=ΛΑ, άρα ΦΑ=ΖΩ ύφεση στο συγκεκριμένο παράδειγμα, όπου είναι άλλωστε φανερό ότι ήθελε να δείξει την επιμονή στο φθόγγο Ατζέμ (ΖΩ ύφεση).
Ἄλλα διάβασαν, ἄλλα κατάλαβαν, οἱ «μυημένοι». Σὲ ἑπόμενο μήνυμά τους ὅμως εἶδα ὅτι τελικὰ κατάλαβαν, ἀφοῦ ἔγραψαν:
[...]nikosthe στην ουσία μπασταρδεμένος Τρίτος ή γραμμές Τρίτου (αυτό λέει και ο Tanrikorur).
Πότε ἄραγε θὰ καταλάβουν ὅτι ἀντιφάσκουν; Ἀπὸ τὴν μία μᾶς λένε ὅτι εἶναι πλ. α΄ ἦχος καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη δὲν προβληματίζονται καθόλου ποὺ ὅλοι οἱ θεωρητικοὶ τὸ μακὰμ Ἀτζὲμ Κιουρδὶ τὸ ὑπάγουν στὸ Τζαργκιάχ(Τρίτο ἦχο); Ἀκόμη καὶ ὁ παρερμηνευμένος ἀπὸ κάποιους «μυημένους» Κύριλλος ὁ Μαρμαρηνός, γράφει ὅτι ὑπάγεται στὸ Τζαργκιάχ. (Βλ. ἐπισύναψη σὲ προηγούμενο μήνυμά μου). Ἐγὼ ἀνέφερα ὅσες μαρτυρίες ὑπάρχουν καὶ πιστοποιοῦν ὅτι πρόκειται γιὰ κλάδο τοῦ Τρίτου ἤχου.
Ἂν κάποιοι θέλουν νὰ μᾶς πείσουν ὅτι δὲν εἶναι ἔτσι θὰ πρέπει νὰ κάνουν τὸ αὐτονόητο. Γιατί λοιπὸν δὲν μᾶς φέρνουν καὶ οἱ «μυημένοι» μία πραγματεία, ἡ ὁποία θὰ γράφει ὅτι «παράγεται» ἀπὸ τὸ Χουσεϊνὶ(πλ. α΄) ἢ τὸ Δουγκιάχ(Πά); Ἁπλούστατα, διότι δὲν ὑπάρχει οὔτε μία τέτοια μαρτυρία.
Ἡ ἀλήθεια εἶναι μία καὶ ἀποδεικνύεται ἀπὸ ὅλους τοὺς θεωρητικούς:
Τὸ Ἀτζὲμ Κιουρδὶ παράγεται ἀπὸ τὸ Μακὰμ Τζαργκιάχ (Τρίτο ἦχο) καὶ ἀποτελεῖ κλάδο τοῦ Τρίτου ἤχου.—


Υ.Γ.: Ἤθελα νὰ ἐπισημάνω ὅτι καμία ἀπόπειρα ἀντιστοιχίσεως μακὰμ μὲ ἦχο δὲν γίνεται νὰ εἶναι ἀπολύτως ἀκριβής. Αὐτὸ συμβαίνει διότι τόσο οἱ ἦχοι ὅσο καὶ τὰ μακὰμ παράγονται μὲ διαφορετικὸ τρόπο. Τὴν παραγωγὴ τῶν μακὰμ μποροῦν νὰ τὴν μάθουν ὅσοι ἐπιθυμοῦν, μελετῶντας ἕνα ἀπὸ τὰ βιβλία ποὺ ἔχω ἤδη ἀναφέρει. Τὴν παραγωγὴ τῆς ἐκκλησιαστικῆς ὀκτωηχίας μποροῦν νὰ τὴν μάθουν μελετῶντας ἕνα θεωρητικὸ τῆς ἐκκλησιαστικῆς μουσικῆς. Ἡ ἀντιστοίχιση λοιπὸν πρέπει νὰ γίνεται μὲ αὐτὸν τὸν τρόπο· αὐτὸ ἄλλωστε ἔκαναν καὶ ὅλοι οἱ προαναφερθέντες θεωρητικοὶ ἀπὸ τὸν Δημήτριο Καντεμὶρ (17ος -18ος αἰ.) ἕως τὸν τελευταῖο χρονικὰ Παναγιώτη Κηλτζανίδη (19ος αἰ.). Τώρα ἂν κάποιοι «μυημένοι» καὶ ἄλλοι ἐπιθυμοῦν μὲ ἀξιωματικὲς διατυπώσεις νὰ ἀλλάξουν τὰ δεδομένα τῆς ἐπιστήμης τοὺς συμβουλεύω τὸ ἁγιογραφικόν: μὴ μέταιρε ὅρια αἰώνια ἃ ἔθεντο οἱ πατέρες σου.
 
Last edited:

Χρῆστος Πανάγου

Χρῆστος Πανάγου
[...] nikostheκαι στη συνέχεια αναφέρει 5 σημεία όπου, κατ' αυτόν, ο Κύριλλος ο Μαρμαρηνός έχει λάθος.
Δὲν ἔχουν καταλάβει ἀκόμη κάποιοι «μυημένοι» ὅτι ὅσα γράφω δὲν εἶναι προσωπικὲς ἀπόψεις, ἀλλὰ ἀποτέλεσμα μελέτης θεωρητικῶν πραγματειῶν. Δὲν καταλαβαίνουν ὅτι δὲν καινοτομῶ· οὔτε εἰσάγω καινὰ δαιμόνια! Μοῦ ἀρκεῖ νὰ ἀκολουθῶ καὶ νὰ τηρῶ τὴν παράδοση. Κι ἂς μὴ γίνω πότε «μυημένος»! Ἂς εἶμαι ἁπλῶς τηρητὴς τῆς παραδόσεως! Ἀκολουθῶ αὐτὰ ποὺ διδάχτηκα στὸ ἐξωτερικὸ ἀπὸ εἰδήμονες τῆς ἐξωτερικῆς μουσικῆς στὰ Ἀνώτατα Ἐκπαιδευτικὰ Ἱδρύματα (καὶ ἀλλοῦ) καὶ δέχομαι καὶ διδάσκω μὲ γνώμονα τὰ ἐπιστημονικῶς (ἀπὸ αἰώνων) τεκμηριωμένα συμπεράσματα.
Ὑπάρχει κανεὶς σ’ αὐτὸ τὸ Forum ὁ ὁποῖος νὰ πιστεύει α) ὅτι τὸ Οὐσὰκ εἶναι πλάγιος τοῦ πρώτου! β) ἢ ὅτι τὸ Ραχατουλελβὰ εἶναι ἦχος πρωτόβαρυς! γ) ἢ ὅτι τὸ ajem asiran εἶναι κι αὐτὸ πλ. α΄! Αὐτὰ τὰ ἀπορρίπτει ἀκόμη καὶ ὁ Μαυροειδῆς, τὸν ὁποῖο ἐπικαλοῦνται κάποιοι γιὰ νὰ ὑποστηρίξουν τὶς «μυημένες» θέσεις τους. Ἐδῶ τί συμβαίνει; Δὲν ἀκολουθοῦν τὸν Μαυροειδῆ; Ἐκτὸς ἂν ἐπιλέγουν τί παραδέχονται ἀπὸ τὸ βιβλίο του καὶ τί ὄχι. Δηλαδὴ διαλέγουν καὶ παίρνουν! Ἀλλοῦ τὰ γράφει σωστά, ἀλλοῦ δὲν τὰ γράφει; Ἂν ἔτσι κάνουν, δὲν νομίζω ὅτι εἶναι συνεπεῖς. Ἡ συνέπεια ἄλλωστε εἶναι κάτι γιὰ τὸ ὁποῖο ἐγκαλοῦν συχνὰ τοὺς συνομιλητές τους... Βέβαια, ὅπως δήλωσαν σὲ προηγούμενο μήνυμά τους, εἶναι «μυημένοι»! Ἴσως ἡ «μύηση» τοὺς δίνει τέτοιο δικαίωμα!
Ἂς τὰ ἀφήσουν αὐτὰ καὶ νὰ διορθώσουν τὴν ἔκφρασή τους ὡς ἑξῆς: [...]αναφέρει 5 σημεία όπου, κατ' ἄλλους θεωρητικοὺς τῆς ἐξωτερικῆς μουσικῆς, ο Κύριλλος ο Μαρμαρηνός έχει λάθος. Καὶ νὰ προσέχουν ἄλλη φορά! Οἱ Μυημένοι!


nikostheΗ αντιπαράθεση στη μουσική γίνεται με συγκεκριμένες θέσεις και επιχειρήματα,
Καὶ ὄχι μὲ παρερμηνεία τῶν πηγῶν, πυροτεχνήματα, ἀσυναρτησίες, εἰρωνεῖες, κοροϊδίες, χλευασμοὺς καὶ ἄλλα δηλωτικὰ τῆς «ἀγωγῆς» κάποιων.

nikostheόπως πολύ σωστά έκανε ο κ. Πανάγου έστω και εν μέρει,
Τὸ ἔγραψα καὶ σὲ προηγούμενο μήνυμά μου ! ! ! Κάποιοι αὐτοχρίζονται τιμητὲς ἢ ἐκτιμητὲς τῶν γνώσεων ἢ τῶν ἐνεργειῶν τῶν ὑπολοίπων μελῶν τοῦ Forum. Δὲν ἤξερα ὅτι πρέπει νὰ παίρνω ἄδεια πρὶν δημοσιεύσω τὰ μηνύματά μου ἢ ὅτι θὰ τὰ λογοκρίνουν κακόβουλα, ἢ ὅτι θὰ πρέπει νὰ ἀπολογοῦμαι γιὰ τὶς γνώσεις μου καὶ τὶς θέσεις μου.

nikostheαφού βλέπω ότι μερικά μηνύματά του τα έσβησε, άγνωστο γιατί
Ὄχι καὶ ἄγνωστο ! ! ! Τὰ εἶχα ἐξηγήσει αὐτά ἐδῶ! Κάποιοι σφυρίζουν ἀδιάφορα ὅταν δὲν τοὺς συμφέρει! Ἡ διαγραφὴ τῶν μηνυμάτων μου ἔγινε ἀπὸ ἐμένα α) γιὰ τοὺς λόγους ποὺ ἐξηγῶ ἐκεῖ, β) ὡς διαμαρτυρία πρὸς ὅλους ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι δὲν ξέρουν νὰ κάνουν σωστὸ διάλογο καὶ δὲν τηροῦν τοὺς κανόνες τοῦ Forum (ἀκόμη καὶ κάποιοι που συντάσσουν αὐτοὺς τοὺς κανόνες), καὶ γ) ὡς ὁ μοναδικὸς τρόπος προστασίας μου ἀπὸ τὴν ἐσκεμμένη διαστρέβλωση, παρερμηνεία καὶ παραποίηση τῶν μηνυμάτων μου (ἀκόμη καὶ μὲ περιττὲς καὶ ὕποπτες «μετακινήσεις» τους ἀπὸ θέμα σὲ θέμα).

nikostheΥπάρχουν κι άλλοι δάσκαλοι με αντίθετη άποψη απ' αυτόν, δες π.χ. εδώ.
Ἂς μὴ μὲ ἀνακατεύουν μὲ ἄλλους συναδέλφους, τῶν ὁποίων ἀγνοοῦμε καὶ τὸ ὄνομα ἀκόμα. Εἶναι ὅλοι σεβαστοί. Αὐτὸ ποὺ δὲν καταλαβαίνουν ὅμως κάποιοι εἶναι ὅτι δὲν ἐκφράζω προσωπικές μου ἀπόψεις, ἀλλὰ καταγράφω αὐτὰ ποὺ βρῆκα στὰ παλαιότερα συγγράμματα Ρωμιῶν θεωρητικῶν τῆς ἐξωτερικῆς μουσικῆς, τὰ ὁποῖα στὶς ἄλλες χῶρες τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἀνατολῆς εἶναι ἀδιαμφισβητήτου κύρους.

nikostheΗ αναφορά από τον κ. Πανάγου ότι
ΣΤ. Ο Κηλτζανίδης στο έργο του Μεθοδική διδασκαλία [...] της καθ' ημάς Ελληνικής Μουσικής κατ' αντιπαράθεσιν προς την Αραβοπερσικήν [...], Κωνσταντινούπολις 1881, γράφει τα εξής: σ. 82, «Το Ατζέμ Κιουρδί παράγεται από του Τζαργκιάχ...».
ως επιχείρημα ότι το Ατζέμ Κιουρδί είναι Γ' ήχος, μήπως πάσχει κάπου, δεδομένου ότι το Τζαργκιάχ στη συγκεκριμένη πρόταση σημαίνει "φθόγγος ΓΑ" και όχι "Γ' ήχος";
Πάλι κάνουν λάθος. Τὸ ἐξήγησα σὲ προηγούμενο μήνυμά μου. Ἐκεῖ. Δὲν θὰ ἐπαναλάβω τὰ ἴδια. Ἂν δὲν θέλουν κάποιοι νὰ τὰ δεχτοῦν, δὲν ἔχω σκοπὸ νὰ τοὺς πείσω. Ἐγὼ ἁπλῶς εἶμαι συνεπὴς ὡς πρὸς ἐκεῖνα ποὺ διδάχτηκα ἀπὸ διδασκάλους τῆς «ἐξωτερικῆς» μουσικῆς στὸ ἐξωτερικό. Ὄχι εἰδήμονες τῆς ἐξωτερικῆς μουσικῆς ποὺ ἔγιναν εἰδήμονες στὴν Ἑλλάδα, μελετῶντας ὅ,τι καὶ ὅπως μποροῦσαν νὰ καταλάβουν...
nikosthe Γιατί αν κάποιος διαβάσει μόνο την πρόταση του κ. Πανάγου εύκολα μπορεί να νομίσει ότι η λέξη "Τζαργκιάχ" δηλώνει Γ' ήχο, ενώ αν δει ολόκληρο το απόσπασμα θα καταλάβει ότι το Τζαργκιάχ είναι ένας από τους φθόγγους που αναφέρει ο Κηλτζανίδης στην περιγραφή της πορείας ανάπτυξης του Ατζέμ Κιουρδί.
Ἄντε πάλι! Τὰ εἴπαμε αὐτὰ πιὸ πάνω! Κάποιοι ὅμως «τὸ γουδὶ τὸ γουδοχέρι»! Ὁ Κηλτζανίδης ὅταν γράφει «παράγεται», ἐννοεῖ αὐτὸ ποὺ γράφει. ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ!

nikostheΑλλά "Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων", αφού για το τι εννοεί ο Κηλτζανίδης και πού το κατατάσσει αυτό το μακάμι, έχουμε τη δική του μαρτυρία, αφού στο σαρκί ατζέμ κιουρντί γράφει από κάτω "Ήχος πλ΄α΄", όπως σωστά επισημάνθηκε εδώ.
Σὲ ὅλο του τὸ βιβλίο ὁ Κηλτζανίδης γράφει τόσες φορὲς ὅτι τὸ Ἀτζὲμ κιουρδὶ παράγεται ἀπὸ τὸν Τρίτο ἦχο καὶ μόνο ΜΙΑ φορὰ τὸ ἀναφέρει ὡς πλ. α΄. Καὶ κάποιοι ἔχουν κάνει σημαία τους αὐτὸ τὸ μοναδικὸ σημεῖο καὶ τὸ διατυμπανίζουν ὡς μαρτυρία τοῦ ἴδιου τοῦ Κηλτζανίδου. Δηλαδὴ τὰ ἄλλα σημεῖα δὲν εἶναι ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ τοῦ ἴδιου τοῦ Κηλτζανίδου; Καὶ κάτι ἀκόμα. Αὐτὸ τὸ μοναδικὸ σημεῖο ποὺ θεωροῦν μαρτυρία τοῦ Κηλτζανίδου, ὁ ἴδιος ὁ Κηλτζανίδης δηλώνει σαφέστατα στὸ βιβλίο του ὅτι δὲν εἶναι δική του μαρτυρία. Ἡ ἀπάντηση σὲ αὐτὸ τὸ θέμα εἶναι τόοοοοοοοοοοοοσον καιρὸ μπροστὰ στὰ μάτια τους καὶ δὲν τὴν καταλαβαίνουν! Διότι ὅπως ἔχει ἐπισημανθεῖ πολλὲς φορές καὶ ἀλλοῦ, δὲν ξέρουν πῶς νὰ διαβάσουν ἕνα βιβλίο.
 
Last edited:

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
"προσδραμὼν δὲ ὁ Φίλιππος ἤκουσεν αὐτοῦ ἀναγινώσκοντος Ἠσαΐαν τὸν προφήτην καὶ εἶπεν· ἆρα γε γινώσκεις ἃ ἀναγινώσκεις;" ( περιττή η αναγραφή της παραπομπής για τους μύστες...
 
Last edited:

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Φιλολογική παραίνεση: Ο δυϊκός αριθμός έχει καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό...

Για τον βήχα συνιστάται αυτό , ή εκείνο ...
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Αγαπητέ κ. Πανάγου.
nikosthe
για να καταλάβουν και οι μη μυημένοι,
Χρήστος Πανάγου
Ατυχής έκφρασις. Ποιοί είναι οι μυημένοι; Και ποιος το καθορίζει αυτό; Προσωπικώς ποτέ δεν διεκδίκησα τέτοιο τίτλο. Έχω «τίτλους» βέβαια, οι οποίοι χορηγούνται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού για την μουσική και τα όργανα αυτής, αλλά κανένας τους δεν γράφει κάτι περί «μυήσεώς» μου! Οι άλλοι πώς μυήθηκαν δεν ξέρω. Καταλαβαίνουν άραγε ότι αυτά που γράφουν είναι υπερβολές; Λίγη ταπείνωση δεν βλάπτει! Διαπιστώνω ότι σε αυτό το Forum όποιος θέλει αυτοχρίζεται «μυημένος» και εξεταστής των γνώσεων των άλλων μελών. Ψευδαισθήσεις και απωθημένα των «μυημένων»!
κ. Πανάγου, όταν βλέπει ο κάθε καλόπιστος αυτή την έκφραση (οι μη μυημένοι), καταλαβαίνει ότι εννοώ αυτό ακριβώς που σημαίνει και όχι αυτό που γράφετε εσείς: μη μυημένος σε κάτι είναι εκείνος που δεν ασχολείται με αυτό. Είναι γνωστό ότι όταν λέμε ότι ο τάδε "με μύησε στη μουσική" σημαίνει ότι μου έμαθε αρχικά κάποια βασικά πράγματα στη μουσική. Κι εσείς είστε μυημένος στην εξωτερική μουσική, κι εγώ και ο καθένας που ασχολείται, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο. Δεν είπαμε ότι είστε "μύστης", που σημαίνει βαθύς γνώστης. Είπαμε ότι είστε "μυημένος", που σημαίνει ότι έχετε τουλάχιστον βασικές γνώσεις. Προφανώς μπερδέψατε τις δύο έννοιες. Αν ενδιαφέρεστε περισσότερο για τη σημασία τους στην καθομιλουμένη κοιτάξτε στο online λεξικό του Τριανταφυλλίδη εδώ για τη λέξη μυώ (τη 2η έννοια, που αφορά γνώσεις, επιστήμες κ. ά.) και εδώ για τη λέξη μύστης (την τελευταία έννοια, που αφορά τις επιστήμες). Αν σας πειράζει η ορολογία, μην την χρησιμοποιείτε, όμως παρακαλώ μην της προσδίδετε άλλο νόημα από αυτό για το οποίο χρησιμοποιήθηκε (και το οποίο είναι αυτό που εννοεί όλος ο κόσμος, όπως φαίνεται και από το λεξικό).
Χρήστος Πανάγου said:
1. Ἄλλοι εἶναι αὐτοὶ ποὺ παραλογίζονται, καὶ ἐνῷ δὲν ἔχουν καταλάβει τὴν λογικὴ τοῦ Κηλτζανίδου, θέλουν νὰ παρουσιάζονται σὲ ὅσους δὲν καταλαβαίνουν ἀπὸ αὐτὰ καὶ εἶναι «ἀμύητοι», ὅτι μποροῦν νὰ ἑρμηνεύουν τὸν Κηλτζανίδη. Οἱ (παρ)ἑρμηνευτὲς δὲν ἔχουν καταλάβει καλά, κάνουν λάθος καὶ παραπληροφοροῦν ἐκείνους ποὺ διαβάζουν τὰ μηνύματα αὐτά.[...]
Τὸ γράφει ὁ ἴδιος αὐτὸ στὰ Προλεγόμενά του ἀλλὰ τὸ προσέχουν μόνο ὅσοι «ἀμύητοι» καταλαβαίνουν τὴν λογική του.[...]
2. ...χωρὶς προκατάληψη καταλαβαίνουν οἱ ἀμύητοι ὅτι ὁ ὅρος ἀναφέρεται στὴν «παραγωγὴ» ἀπὸ μακὰμ καὶ ὄχι ἀπὸ τόνο, ὅπως ἐσφαλμένα συμπεραίνουν μέχρι τώρα οἱ «μεμυημένοι».[...]
3. Οἱ ἀμύητοι σὰν κι ἐμένα μελετοῦν τὰ Προλεγόμενα. Γιὰ τοὺς μεμυημένους αὐτὸ εἶναι περιττόν. Αἰδώς, Ἀργεῖοι! [...]
4. Ἀκόμη καὶ ὁ παρερμηνευμένος ἀπὸ κάποιους «μυημένους» Κύριλλος ὁ Μαρμαρηνός[...]
5. Δὲν ἔχουν καταλάβει ἀκόμη κάποιοι «μυημένοι» ὅτι ὅσα γράφω δὲν εἶναι προσωπικὲς ἀπόψεις, ἀλλὰ ἀποτέλεσμα μελέτης θεωρητικῶν πραγματειῶν.[...]
6. Αὐτὰ τὰ ἀπορρίπτει ἀκόμη καὶ ὁ Μαυροειδῆς, τὸν ὁποῖο ἐπικαλοῦνται κάποιοι γιὰ νὰ ὑποστηρίξουν τὶς «μυημένες» θέσεις τους.[...]
7. Ἄλλα διάβασαν, ἄλλα κατάλαβαν, οἱ «μυημένοι».[...]
8. Βέβαια, ὅπως δήλωσαν σὲ προηγούμενο μήνυμά τους, εἶναι «μυημένοι»! Ἴσως ἡ «μύηση» τοὺς δίνει τέτοιο δικαίωμα![...]
9. Τώρα ἂν κάποιοι «μυημένοι» καὶ ἄλλοι ἐπιθυμοῦν μὲ ἀξιωματικὲς διατυπώσεις νὰ ἀλλάξουν τὰ δεδομένα τῆς ἐπιστήμης τοὺς συμβουλεύω τὸ ἁγιογραφικόν: μὴ μέταιρε ὅρια αἰώνια ἃ ἔθεντο οἱ πατέρες σου. [...]
10. Ἂς τὰ ἀφήσουν αὐτὰ καὶ νὰ διορθώσουν τὴν ἔκφρασή τους ὡς ἑξῆς: [...]αναφέρει 5 σημεία όπου, κατ' ἄλλους θεωρητικοὺς τῆς ἐξωτερικῆς μουσικῆς, ο Κύριλλος ο Μαρμαρηνός έχει λάθος. Καὶ νὰ προσέχουν ἄλλη φορά! Οἱ Μυημένοι![...]
11. Ἄντε πάλι! Τὰ εἴπαμε αὐτὰ πιὸ πάνω! Κάποιοι ὅμως «τὸ γουδὶ τὸ γουδοχέρι»![...]
12. Καὶ ὄχι μὲ παρερμηνεία τῶν πηγῶν, πυροτεχνήματα, ἀσυναρτησίες, εἰρωνεῖες, κοροϊδίες, χλευασμοὺς καὶ ἄλλα δηλωτικὰ τῆς «ἀγωγῆς» κάποιων.
κ. Πανάγου, αν διαφωνείτε με την έννοια του ρήματος "μυώ" στην καθομιλουμένη, έτσι όπως ορίζεται από τα λεξικά και γίνεται αντιληπτό από όλο τον κόσμο, δικαίωμά σας, απλώς σας δηλώνω ότι εγώ χρησιμοποίησα τον όρο "μυημένος" με τη συνήθη του έννοια, δηλ. ως συνώνυμο του ασχολουμένου και του έχοντος βασικές γνώσεις πάνω σε κάποιο αντικείμενο. Δείξτε παρακαλώ καλοπιστία, βλέποντάς το έτσι και μην χρησιμοποιείτε μια έκφραση εντός εισαγωγικών επί τούτου (πάνω από 10 φορές στο ίδιο μήνυμα) μόνο και μόνο για να προσβάλλετε τον συνομιλητή σας.
Σε ό,τι αφορά τα γραφόμενά σας του στυλ "Αιδώς, Αργείοι!" "Και να προσέχουν άλλη φορά! Οι Μυημένοι!" "Κάποιοι όμως «το γουδί το γουδοχέρι»!" και άλλα πολλά, φυσικά δεν θα τα σχολιάσω, απλά θα σας θυμίσω ότι μόλις παρακάτω γράψατε "όχι με [...] ειρωνείες, κοροϊδίες, χλευασμούς..." και σε άλλο μήνυμά σας έχετε πει ότι προϋπόθεση διαλόγου είναι "η ευπρέπεια και η κοσμιότητα στις εκφράσεις". Μήπως λοιπόν θα ήταν καλό, προς όφελος του διαλόγου, να αποφεύγετε τον τρόπο έκφρασης που υιοθετείτε παραπάνω;; Θεωρείτε ότι στα δύο αυτά μηνύματά σας τηρήσατε απέναντί μου την "ευπρέπεια και την κοσμιότητα";; Αν τώρα ειλικρινά πιστεύετε ότι οι "ειρωνείες, κοροϊδίες, χλευασμοί" χαρακτηρίζουν τα δικά μου μηνύματα, ενώ τα δικά σας όχι, ας αφήσουμε τα μέλη να το κρίνουν.

Σε ό,τι αφορά τώρα την ουσία, δηλ. τα μουσικά, θα παρακαλέσω καταρχήν να διαβάσετε με ηρεμία τα παρακάτω και χωρίς να νομίσετε ότι πρόθεσή μου είναι να σας θίξω. Αν και θεωρώ αυτά τα πράγματα τελείως αυτονόητα, εν τούτοις, για να πάψει αυτή η άσκοπη διαμάχη περί του εάν οι αραβικοί μουσικοί όροι (Ατζέμ, Τζαργκιάχ, Ουσάκ, Πιουσελίκ κλπ.) είναι φθόγγοι ή ήχοι στο θεωρητικό του Κηλτζανίδη, ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.
Γράφει λοιπόν ο Κηλτζανίδης στο κεφάλαιο Α' για τα μακάμια:
Οι Αραβοπέρσαι έχουσι δώδεκα κυρίους ήχους καλουμένους παρ' αυτοίς Κ ύ ρ ι α Μ α κ ά μ ι α[...]
Τα μη κύρια Μακάμια, ήτοι άπαντες οι Σιουπέδες κύριοί τε και καταχρηστικοί, παράγονται εκ των κυρίων τόνων ή ήχων, διο παρ' ημίν ονομάζονται, ως είπον, παραγόμενοι ήχοι.
Εκ των Μακαμιών εν γένει, κυρίων τε και μη, τα καθολικώτερα και αναγκαιώτερα[...] εισίν εξήκοντα τέσσαρα. [...]τούτων δε (Σημ.: των μακαμιών), και των άλλων πολλών και διαφόρων τα ονόματα, αρχόμενα από του πρώτου Π ε ρ δ έ , ήτοι πρώτου τ ό ν ο υ της Πανδουρίδος, εισί ταύτα: Γιεγκιάχ, Ασηράν κλπ.
[...]
Των Μακαμιών τούτων τα μεν ονομάζονται, ως είπον, Κύρια Μακάμια και εισί δώδεκα, τα δε Σιουπέδες.
Τα δώδεκα κύρια Μακάμια αρχόμενα από του Γιεγκιάχ, όπερ εστί πρώτη βάσις του διαγράμματος, εισί ταύτα: Γιεγκιάχ, Ασηράν[...]
Των δε Σιουπέδων εις κυρίους και καταχρηστικούς διαιρουμένων, οι μεν κύριοι Σιουπέδες [/B]από του Νυμ Ατζέμ ασηράν περδέ, ήτοι ημιτόνου, του διαγράμματος ή της Πανδουρίδος[/B] αρχόμενοι, εισίν ως είπον, δεκατρείς οι ακόλουθοι: Ατζέμ ασηράν, Ραχατή σαγήρ[...]
Ονομάζονται δε Κύριοι Σιουπέδες διότι παράγονται μεν, ως είπον εκ των κυρίων τόνων ή ήχων, αλλ' εις την Πανδουρίδα έκαστος αυτών έχει ίδον περδέν ήτοι τόνον ονομαζόμενον Νύμιον ήτοι ημίτονον.
Οι δε καταχρηστικοί Σιουπέδες, υπέρ τους ενεννήκοντα αριθμούμενοι, εισίν ούτοι: Ουσάκ, Χουζή[...]
Ονομάζονται δε καταχρηστικοί διότι δεν έχουσιν ίδιον περδέν εις την Πανδουρίδα και παράγονται εκ των κυρίων τόνων και ημιτόνων
.
Αυτό λοιπόν που γράφετε:
Χρήστος Πανάγου said:
Τὸ γράφει ὁ ἴδιος αὐτὸ [Σημ: ο Κηλτζανίδης] στὰ Προλεγόμενά του ἀλλὰ τὸ προσέχουν μόνο ὅσοι «ἀμύητοι» καταλαβαίνουν τὴν λογική του. Ἐκεῖ θὰ συναντοῦμε πολλὲς φορὲς τὸν ὅρο «παράγεται» καὶ διαβάζοντας μὲ προσοχὴ καὶ χωρὶς προκατάληψη καταλαβαίνουν οἱ ἀμύητοι ὅτι ὁ ὅρος ἀναφέρεται στὴν «παραγωγὴ» ἀπὸ μακὰμ καὶ ὄχι ἀπὸ τόνο, ὅπως ἐσφαλμένα συμπεραίνουν μέχρι τώρα οἱ «μεμυημένοι». Τὸ γράφει ἄλλωστε ξεκάθαρα ὁ ἴδιος, σελ. η΄: Τὰ μακάμια ἀνάγονται εἰς τοὺς ἡμετέρους ὀκτὼ ἤχους καὶ ἐξετάζονται καὶ ὁρίζονται εὐκρινῶς οἱ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΙ ΕΞ ΕΚΑΣΤΟΥ αὐτῶν. Ἡ «παραγωγὴ» λοιπὸν ἀναφέρεται σὲ ΗΧΟ ἀπὸ ΗΧΟ.
δεν ισχύει, δεδομένου ότι ο Κηλτζανίδης αναφέρει καθαρά ότι τα μακάμια αρχίζουν να παράγονται "από τον πρώτο Π ε ρ δ έ , ήτοι πρώτου τ ό ν ο υ της Πανδουρίδος" και μετά ότι οι καταχρηστικοί Σιουπέδες παράγονται παράγονται εκ των κυρίων τόνων και ημιτόνων.

Το απόσπασμα που παραθέτε εσείς είναι ΑΣΧΕΤΟ με το θέμα: σ' αυτό ο Κηλτζανίδης αναφέρεται όχι στον τρόπο παραγωγής των μακαμιών αλλά στον τρόπο που εκτίθενται τα μακάμια στο βιβλίο του. Λέει λοιπόν μία παράγραφο πριν (σελ. ζ'):
"συνηρμολόγησα το παρόν υπό τίτλον Μεθοδική διδασκαλία[...]"
κλπ.,
και στην επόμενη παράγραφο, περιγράφοντας το βιβλίο του:
Πρός πλήρη κατάληψιν, έπονται δύο διαγράμματα[...] Έκαστον Μακάμιον συνοδεύεται α. υπό ευκρινούς και σαφούς οδηγίας[...] Τα Μακάμια ανάγονται εις τους ημετέρους οκτώ ήχους και εξετάζονται και ορίζονται ευκρινώς οι παραγόμενοι (Σημ.: ήχοι) εξ εκάστου αυτών.
Λέει λοιπόν ότι υπάρχουν οκτώ ημέτεροι ήχοι. Σ' αυτούς ανάγονται οκτώ μακάμια. Σε κάθε κεφάλαιο περί των 8 ήχων ορίζονται και οι παραγόμενοι εξ αυτού ήχοι. Αν κοιτάξετε πίσω στα περιεχόμενα, θα δείτε ότι πράγματι υπάρχουν 8 κεφάλαια με μακάμια - ήχους. Σε κάθε κεφάλαιο αναφέρει και τα υπόλοιπα μακάμια - ήχους, τα οποία παράγονται από καθένα από τα 8. Στο κεφάλαιο π.χ. του Τζαργκιάχ έχει το Ατζέμ, το Νεβρούζ Ατζέμ, το Ατζέμ Κιουρδί, το Πιουσελίκ κ.ά. Δεν αναφέρεται λοιπόν στην περιγραφή που κάνει σε κάθε μακάμι, αλλά στη δομή του βιβλίου του. Στην περιγραφή του μακαμιού αναφέρεται παραπάνω, που λέει ότι "Έκαστον Μακάμιον συνοδεύεται α. υπό ευκρινούς και σαφούς οδηγίας". Άλλο λοιπόν οι ονομασίες που υπάρχουν στην οδηγία και περιγράφουν τους φθόγγους από τους οποίους περνάει η μελωδία κάθε μακαμιού στην ανάπτυξή της και άλλο η μέθοδος παράθεσης των μακαμιών, στην οποία αναφέρεστε εσείς.

Η σημασία δε του "τόνων ή ήχων" που αναφέρει πολλές φορές στην παραγωγή των μακαμιών είναι ότι από κάθε τόνο-περδέ προήλθε και ο ομώνυμος ήχος-μακάμι.
Για να το καταλάβετε καλύτερα, κοιτάξτε στη σελ. 15, όπου γίνεται σαφώς διάκριση μεταξύ φθόγγου και ήχου (δηλ. περδέ και μακαμιού) :
Αναβαίνοντες από το Γιεγκιάχ ένα περδέν, ήτοι ένα τόνον ή φωνήν, οι Αραβοπέρσαι δίδουσιν αυτώ (Σημ.: στον περδέ-τόνο-φωνή) όνομα ετέρου Μακαμίου, ονομαζομένου Ασηράν· από το Ασηράν τούτο αναβαίνοντες πάλιν έναν τόνον έχουσι το Αράκ και ούτω καθεξής έκαστη ανάβασις από τόνου εις τόνον παράγει ιδιαίτερον κύριον Μακάμιον.
και παρακάτω:
Η βάσις των δεκατριών κυρίων Σιουπέδων κείται αν τω μέσω του μεταξύ των δύο τόνων Ασηράν και Αράκ διαστήματος
Είναι σαφές ότι οι ονομασίες Ασηράν και Αράκ εδώ είναι τόνοι (το λέει άλλωστε κι ο ίδιος) και ότι ο φθόγγος που αποτελεί τη βάση κάθε Μακαμιού δίνει και το όνομα στο Μακάμι. Γι' αυτό γράφει στο τέλος:
πόθεν παράγονται τα κύρια μακάμια[...]υποδεικνύω ενταύθα εις δύο διαγράμματα [...] δεικνύων ούτω σαφέστατα τας βάσεις και την παραγωγήν εκάστου αυτών.
Και έχει το γνωστό διάγραμμα, της κλίμακας από το κάτω ΔΙ έως τον άνω ΚΕ, όπου δίπλα σε κάθε ΦΘΟΓΓΟ βυζαντινό αναγράφει και το όνομα του ανάλογου περδέ, δηλ. της ΒΑΣΗΣ από την οποία προήλθε και το όνομα του ανάλογου μακαμιού. Η παραγωγή λοιπόν των ήχων έχει βάση τους φθόγγους. Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει και διαφορετικά: δεν είναι δυνατό να υπάρξει ήχος χωρίς φθόγγους.
nikosthe
δεν εννοεί ότι παράγεται από τον τρίτο ήχο: Τζαργκιάχ σημαίνει ΓΑ και Νυμ Ατζέμ σημαίνει ΖΩ ύφεση.
Χρήστος Πανάγου
ΚαI εδώ κάνουν λάθος. «Το Τζαργκιάχ λοιπόν είναι ήχος Τρίτος», Κηλτζανίδης σελ. 80
Εξακολουθείτε να παραθέτετε αποσπάσματα μόνο από τον Κηλτζανίδη, με τα οποία εύκολα μπορεί να εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα από κάποιον που δεν έχει το βιβλίο, χωρίς να παραθέτετε ολόκληρη τη φράση, η οποία έχει ως εξής:
Το Τζαργκιάχ λοιπόν είναι ήχος τρίτος και άρχεται από του Διουγκιάχ· οδεύον διά των ανιουσών κατιουσών φωνών μετά του Νυμ Ατζέμ, κατεβαίνει και καταλήγει εις το Τζαργκιάχ.
Για εσάς, που σε κάθε αραβοπερσική ονομασία βλέπετε ήχο και όχι φθόγγο, τι σημαίνει η έκφραση "Το τζαργκιάχ...καταλήγει εις το τζαργκιάχ";; Σας επαναλαμβάνω την ερώτηση που έκανα και στο μαθητή σας και την οποία αποφεύγετε να απαντήσετε: Στο συγκεκριμένο απόσπασμα οι λέξεις Διουγκιάχ, Νυμ Ατζέμ και Τζαργκιάχ σημαίνουν φθόγγους ή ήχους;; Κι αν σημαίνουν ήχους, τι είδους ήχος είναι το "Νυμ Ατζέμ";; Το όνομα του ήχου είναι σκέτο Ατζέμ. Εδώ εννοεί το νύμι, δηλ. το (άνισα κατανεμημένο) ημίτονο. Αφού λοιπόν αυτό είναι φθόγγος, και οι υπόλοιπες ονομασίες είναι φθόγγοι. Απλά πράγματα: όταν λέει ότι το Τζαργκιάχ "άρχεται από του Διουγκιάχ" σημαίνει ότι η ανάπτυξή του αρχίζει από τον φθόγγο ΠΑ. Κοιτάξτε και το μέλος που παραθέτει από κάτω και θα δείτε ότι πράγματι ο πρώτος φθόγγος είναι το ΠΑ.
Χρήστος Πανάγου said:
. Είναι λοιπόν και το μακάμ πιουσελίκ έτερος κλάδος του τρίτου ήχου
Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πόσοι μουσικολόγοι και θεωρητικοί συμφωνούν με την άποψη αυτή.

Σχετικά με το βιβλίο του Χρύσανθου:
Χρήστος Πανάγου said:
β. Επίσης, αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τον τίτλο θα διαπιστώσουμε ότι δεν γράφει απλώς ήχος πλ. α΄, αλλὰ γράφει «Ήχος πλ. Α' πεντάφωνος εναρμόνιος»
Δεν αντιλέγω. Πάντως δεν γράφει Τρίτος. Δεν ξέρω γιατί επιμένετε να χαρακτηρίζετε ως Τρίτο ήχο κάτι που έχει την ονομασία εναρμόνιο και μάλιστα σε σύγχρονα βιβλία. Αφού γνωρίζετε ότι στην επικρατούσα σήμερα θεωρία της βυζαντινής μουσικής, σύμφωνα με την οποία γράφηκε η λειτουργία του Χρύσανθου, εναρμόνιος χαρακτηρίζεται ο ήχος με εναρμόνια τετράχορδα μονίμως στην ανάπτυξή του. Δεν θέλει νομίζω και πολλή σοφία να καταλάβει κανείς ότι οι σύγχρονοι δάσκαλοι με τον όρο εναρμόνιο δεν εννοούν τρίτος ήχος. Γραμμές τρίτου ναι, είμαι σύμφωνος, το έχω ξαναπεί.
nikosthe
Αν υπάρχει προφορική μαρτυρία του Χρύσανθου ότι θεωρούσε το μακάμ αυτό τρίτο ήχο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το ακούγαμε από κάποιον αυτήκοο μάρτυρα. Όμως αυτό για τη Λειτουργία του δεν ισχύει: μπορεί τα λειτουργικά αυτά να τα παραθέτει μετά τον Τρίτο ήχο, για το λόγο ότι έχουν εναρμόνια (σκληρά διατονικά εννοώ για την επιστημονική ακρίβεια) διαστήματα,
Χρήστος Πανάγου
Τι λογική είναι αυτή; Ο αστυνόμος είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνόμος είναι ατζέμ κιουρδί... ! εεε, μπουζούκι εννοώ. Αν αυτή ήταν η λογική του Χρυσάνθου, τότε γιατί δεν τα ενέταξε στον Βαρύ ήχο; Κι αυτός εναρμόνιος είναι. Και στην σειρά του Βαρέος έχει Λειτουργικά σε Βαρύ εναρμόνιο. Γιατί λοιπόν τα ενέταξε στον Τρίτο και όχι στον Βαρύ;
Μα για τον απλούστατο λόγο ότι οι γραμμές θυμίζουν τρίτο ήχο και όχι βαρύ, αφού ο βαρύς έχει άλλη ανάπτυξη μέλους (δεσπόζοντα φθόγγο μία φωνή πάνω από τη βάση του, δηλ. στον ΔΙ και διαφορετική πορεία μέλους), ενώ στα λειτουργικά αυτά η ανάπτυξη του μέλους γίνεται με βάση τα γνωρίσματα του τρίτου ήχου (π.χ. δεσπόζει ο φθόγγος της διφωνίας, δηλ. ο ΚΕ αν η βάση είναι το ΓΑ ή ο άνω ΠΑ αν η βάση είναι ο ΖΩ ύφεση, όπως στα λειτουργικά αυτά).

Να πω επίσης ότι και σ' εμένα φαίνονται παράλογα πολλά από όσα λέτε, όμως δεν τα κοροϊδεύω παραθέτοντας γνωστά λαϊκά σοφίσματα. Αν σας απαντήσω με το ίδιο νόμισμα δε νομίζω η συζήτηση να είναι μουσική, αλλά προσωπική πλέον και εγώ δεν το επιθυμώ, καθώς δεν έχω τίποτα μαζί σας, τουναντίον σας θεωρώ αξιόλογο μελετητή και όχι απλώς "μυημένο" αλλά και κάτι παραπάνω.
Χρήστος Πανάγου said:
Από την μία μας λένε ότι είναι πλ. α΄ ήχος και από την άλλη δεν προβληματίζονται καθόλου που όλοι οι θεωρητικοί το μακάμ Ατζέμ Κιουρδί το υπάγουν στο Τζαργκιάχ (Τρίτο ήχο);
[...]
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως κάποιοι είναι ότι δεν εκφράζω προσωπικές μου απόψεις, αλλά καταγράφω αυτά που βρήκα στα παλαιότερα συγγράμματα Ρωμιών θεωρητικών της εξωτερικής μουσικής, τα οποία στις άλλες χώρες της καθ’ ημάς Ανατολής είναι αδιαμφισβητήτου κύρους.
Μπορείτε να μας πείτε λοιπόν έστω και ένα θεωρητικό που το κάνει αυτό; Εγώ ήδη σας ανέφερα τον Καρά και τον Μαυροειδή, οι οποίο υπάγουν το μακάμ αυτό στον πλ. α´. Εφόσον δεν δέχεστε τη γνώμη τους, απλά πείτε μας ποιοί άλλοι θεωρητικοί, σε ποιο βιβλίο τους και σε ποια σελίδα υπάγουν το Ατζέμ Κιουρδί στο Τζαργκιάχ όχι ως βάση παραγωγής αλλά ως συγγένεια ήχου. Όσο για το προσωπικό ή μη της άποψης, θα πω ότι όλοι οι θεωρητικοί εκφράζουν προσωπικές τους απόψεις, πολύ δε περισσότερο εσείς. Γι' αυτό και διαφωνούν σε πολλά θέματα. "Αδιαμφισβήτητο κύρος" έχει μια θέση μόνο όταν είναι κοινή σε όλους.
Χρήστος Πανάγου said:
Σε όλο του το βιβλίο ο Κηλτζανίδης γράφει τόσες φορές ότι το Ατζέμ κιουρδί παράγεται από τον Τρίτο ήχο καὶ μόνο ΜΙΑ φορά το αναφέρει ως πλ. α΄.
Κατ' ακρίβεια, δεν λέει "το Ατζέμ κιουρδί παράγεται από τον Τρίτο ήχο", όπως γράφετε, αλλά ότι "Το Ατζέμ Κιουρδί παράγεται από του Τζαργκιάχ". Και το το είναι τζαργκιάχ μας το λέει στην αρχή του κεφαλαίου:
"Το Τζαργκιάχ είναι βάσις ή μάλλον ειπείν ρίζα του εναρμονίου γένους. Σχετικώς προς την διαίρεσιν των τόνων του διαγράμματος, το Τζαργκιάχ, ως είπον ανωτέρω, σημαίνει τετάρτη βάσις· σχετικώς όμως προς την διαίρεσιν των κυρίων ήχων, είναι τρίτη βάσις αυτών."
Εδώ λοιπόν αναφέρεται καθαρά στο ΦΘΟΓΓΟ (βάση) Τζαργκιάχ και μετά αρχίζει και περιγράφει ένα ένα τα μακάμια και στο πρώτο ΜΑΚΑΜΙ με την ονομασία Τζαργκιάχ αναφέρει ότι είναι Γ' ήχος. Όλα λοιπόν τα μακάμια που παραθέτει στη συνέχεια έχουν βάση το φθόγγο Τζαργκιάχ και επειδή το πρώτο και βασικό μακάμι είναι το ομώνυμο, με αυτή τη λογική αναγράφεται και στα υπόλοιπα ότι "παράγονται από το Τζαργκιάχ", χωρίς να αντιστοιχεί τα υπόλοιπα με τους βυζαντινούς ήχους.
Όταν όμως παρίσταται ανάγκη αντιστοίχισης του Ατζέμ Κιουρδί με βυζαντινό ήχο, το αναφέρει ως πλάγιο του πρώτου, αφού καταλήγει κι αυτό στον ΠΑ και οι γραμμές του είναι του πλαγίου του πρώτου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ενδιάμεσα και γραμμές τρίτου (εναρμόνιες), εξ ου και η ονομασία πλάγιος του πρώτου εναρμόνιος, που αναφέρει κι ο Χρύσανθος και τόσοι άλλοι.

Η συζήτηση αυτή νομίζω ότι έχει φτάσει πλέον στα όριά της για ένα θέμα χωρίς πολλή ουσία: ό,τι και να λέμε, αφού συμφωνούμε ότι ένα συγκεκριμένο άκουσμα είναι Ατζέμ Κιουρδί, τα υπόλοιπα είναι περιττά. Μη δίνετε λοιπόν στο θέμα τόση τεράστια σημασία περί "αποκατάστασης της αλήθειας" κλπ. Μπορεί να είναι σωστή η άποψή σας, μπορεί και όχι. Παρομοίως, μπορεί να είναι σωστή η δική μου η άποψη, μπορεί και όχι. Πιστεύω, κ. Πανάγου, ότι με τις γνώσεις σας μπορείτε να προσφέρετε πολλά στο forum αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο συμμετέχετε. Θα πρέπει όμως να μην βλέπετε όλους τους συνομιλητές σας με καχυποψία, ιδιαίτερα αν δεν έχουν δώσει λαβές, και να μιλάτε σε κάποιον τουλάχιστον με τον τρόπο που σας μιλά κι εκείνος (αναφέρομαι σ' αυτήν εδώ τη συζήτηση και σ' εμένα προσωπικά, που δεν έχω τίποτα μαζί σας, για άλλες συζητήσεις μπορεί να έχετε δίκιο, δεν τις έχω διαβάσει και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη).

Σας ευχαριστώ, εύχομαι καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας.
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Οσο για την ερώτηση αυτη, δεν αποφεύγω να απαντησω. Νομιζω οτι εγω από την πλευρά μου εχω ήδη απαβντησει, στο πρωτο μου μήνυμα σ΄αυτη την κουβεντα, οταν ειπα κατι για τη μη ξεκαθαρη διακριση φθογγου και ηχου στην ανατολική μουσική. Αν αυτο δεν το ξερει ή δεν το καταλαβαινει καποιος δεν μπορει να γινει συζήτηση.
Το ότι δεν είναι ξεκάθαρη κατ' εσάς μια διάκριση, δεν σημαίνει και ότι δεν υφίσταται. Στην ερώτηση μου, η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη, ΔΕΝ έχετε απαντήσει ακόμα: σας αναφέρω τρεις λέξεις από ένα συγκεκριμένο απόσπασμα και ζητώ να μου πείτε την άποψή σας, αν είναι φθόγγοι ή μακάμια και ξεκάθαρη απάντηση δεν δίνετε. Αντί να μου πείτε ωραία και καλά ότι π.χ.: "Με τη λέξη Δουγκιάχ δεν εννοεί το φθόγγο ΠΑ αλλά το μακάμ Δουγκιάχ" αναλώνεστε σε θεωρίες και γράφετε:
α. Στο πρώτο σας μήνυμα:
μαθητής said:
...πραγματική διάκριση μεταξυ φθόγγου και ήχου ουτε παλιότερα υπήρχε στην ανατολική μουσική ουτε σήμερα υπάρχει στην πραγματικότητα! Ουσιαστικά μέχρι σήμερα για τους ανατολίτες μουσικούς ο κάθε μουσικός φθόγγος νοείται και υπάρχει μόνο μέσα στο σύνολο του καθε ήχου/τρόπου/μακάμ.
Εδώ δεν γράφετε, σημειωτέον, για μη ξεκάθαρη διάκριση, όπως λέτε, αλλά για μη ύπαρξη διάκρισης! Αυτό φυσικά, χώρια που δεν απαντάει στην ερώτησή μου συγκεκριμένα (επί των συγκεκριμένων ορολογιών δηλαδή και στο συγκεκριμένο απόσπασμα), είναι και ανακριβές: ο κάθε μουσικός φθόγγος δεν νοείται μόνο μέσα στο σύνολο ενός ήχου/τρόπου/μακάμ, αλλά μέσα στο σύνολο περισσοτέρων ήχων/τρόπων/μακαμιών. Η λέξη Διουγκιάχ λ.χ. (που, εκτός από συγκεκριμένο μακάμι, σημαίνει και τον φθόγγο ΠΑ στον Κηλτζανίδη) απαντάται πάρα πολλές φορές στον Κηλτζανίδη ως φθόγγος στην περιγραφή περισσότερων μακαμιών και όχι μόνο του Διουγκιάχ.

β. Στο παρόν μήνυμά σας διαφοροποιείτε τη θέση σας και από εκεί που λέγατε ότι "πραγματική διάκριση μεταξυ φθόγγου και ήχου ουτε παλιότερα υπήρχε στην ανατολική μουσική ουτε σήμερα υπάρχει στην πραγματικότητα" τώρα λέτε :
μαθητής said:
ειπα κατι για τη μη ξεκαθαρη διακριση φθογγου και ηχου στην ανατολική μουσική.
Εάν αυτό σημαίνει ότι για τους φθόγγους που σας ρωτάω δεν είναι ξεκάθαρο για εσάς εάν αποτελούν φθόγγο ή ήχο, (δεν έχετε γνώμη επομένως για κάτι από τα δύο), πείτε το ευθέως. Όταν όμως λέτε αρχικά ότι δεν υπάρχει διάκριση και μετά ότι δεν είναι ξεκάθαρη (άρα υπάρχει), φαίνεται ότι μάλλον δεν έχετε κατασταλαγμένη άποψη επί του θέματος
μαθητής said:
Για παραδειγμα, αν πουμε σε εναν ανατολιτη μουσικο, Αραβα ή Τουρκο κ.λ.π. να παιξει στο ταμπουρι το φθογγο Τζαργκιαχ, στις περισσοτερες φορες θα παιξει μια πληρη μελωδια, μικρη ή μεγαλη, αντι να χτυπησει απλως μια χορδη. Δεν εχουν σαφη αισθηση του μεμονωμενου φθογγου.
Ξαναλέω αγαπητέ ότι δεν αναφερόμαστε στη σημερινή εποχή, αλλά στο βιβλίο του Κηλτζανίδη. Σήμερα είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα, καθώς οι Τούρκοι, προκειμένου να αναφερθούν σε φθόγγους δεν χρησιμοποιούν αυτά τα ονόματα αλλά τις ευρωπαϊκές νότες, κάτι όμως που δεν γίνεται στο βιβλίο του Κηλτζανίδη. Αν επομένως ακούσει σήμερα ο μουσικός τη λέξη "Τζαργκιάχ", φυσικά και δεν θα χτυπήσει μία χορδή αλλά θα παίξει μουσική φράση, αφού σήμερα, με την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής σημειογραφίας, Τζαργκιάχ σημαίνει μόνο και μόνο το συγκεκριμένο μακάμι και όχι το φθόγγο ΓΑ. Εξ ου και η σύγχυση που σας έχει δημιουργηθεί: προσπαθείτε να δείτε το βιβλίο του Κηλτζανίδη, στο οποίο δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές νότες για να εκφράσουν τους φθόγγους (και επομένως με μια αραβική ονομασία μπορεί να νοείται στο βιβλίο αυτό είτε φθόγγος είτε μακάμι) με βάση τα σημερινά δεδομένα, όπου οι αραβικές ονομασίες δηλώνουν πάντα μακάμι, αφού οι φθόγγοι δηλώνονται πλέον με τις ευρωπαϊκές νότες.
 
Top