Προεδρικό Διάταγμα 85/2002: Ωδειακή Μουσική Εκπαίδευση: Μάλλον είναι αργά...

ioannis1751

Ιωάννης
Καλή χρονιά
Με το ΠΔ 85/2022 οι ιεροψάλτες κατατάσσονται εφεξής στην κατηγορία ΔΕ και τα διπλώματα βυζαντινής μουσικής εξισώνονται με απολυτήρια λυκείου.
Ήδη από το 2018, ως ΟΜΣΙΕ Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, είχαμε αναδείξει και από την πλευρά μας το μείζον θέμα της διαβάθμισης των σπουδών των Ωδείων, διοργανώνοντας ανοιχτό διάλογο που είχε λάβει χώρα στην Αθήνα (Εσπερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών) και τη Θεσσαλονίκη (Γενική Συνέλευση στο Χριστιανικό Μουσείο), χωρίς να γίνει καμιά κίνηση από πλευράς της Εκκλησίας.
Ακολούθησε το Δεκέμβριο του 2020 η πρότασή μας, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και πάλι δεν αντέδρασε κανείς. Προειδοποιήσαμε για ότι βλέπαμε να έρχεται ως τσουνάμι, τόσο την Ιερά Σύνοδο, τις Ιερές Μητροπόλεις, όλοι κώφευσαν...
Οι Ωδειάρχες, με το Σύλλογο των οποίων ήρθαμε σε επαφή, ζητούσαν υπερφίαλα πράγματα, δηλαδή να ισοτιμηθούν τα ωδεία με τα πανεπιστήμια στο επίπεδο 6... (η εκκλησία, προφανώς και πάλι έμεινε άπραγη...)
Τώρα είναι αργά...
Τα Ωδεία (συνεπώς και οι σχολές των Ιερών Μητροπόλεων), με το νέο Προεδρικό Διάταγμα 85/2002 περνούν αμαχητί στο... πάνθεον της ιστορίας, χωρίς πλέον κανένα ουσιαστικό ρόλο αφού το νέο προσοντολόγιο - κλαδολόγιο που ψηφίστηκε προσδιορίζει ότι ο Ιεροψάλτης είναι -οριστικά- εργαζόμενος κατηγορίας ΔΕ (και μόνο) και όπως ορίζεται στον ΠΙΝΑΚΑ 3 - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΔΕ) / ΤΟΜΕΑΣ Γ' ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ KAI ΚΑΛΩΝΤΕΧΝΩΝ / ΚΛΑΔΟΣ 3. ΔΕ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΔΕ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ / ορίζονται τα προσόντα ως εξής:
α) Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β ́κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών (Ν.Δ. 580/1970) ή Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.
β) Αντίστοιχη εμπειρία δύο (2) τουλάχιστον ετών.
Με άλλα λόγια είτε έχεις είτε δεν έχεις πτυχίο ωδείου είναι ένα και το αυτό. Καμία αξία - κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Λογίζεσαι απλά και μόνο ως εμπειροτέχνης, απόφοιτος λυκείου!
Ασφαλώς, κάποιος μπορεί να πει ότι το κλαδολόγιο - προσοντολόγιο αφορά το Δημόσιο και όχι την Εκκλησία, όμως θεωρώ ότι το επιχείρημα αυτό είναι σαθρό και δεν χρειάζεται καν αντίλογο για να καταπέσει. Αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί καθολικά η νομολογία του κράτους...
Η εκκλησία αλλά και η ιεροψαλτική κοινότητα οφείλουμε να αφυπνιστούμε άμεσα, γιαυτό και ως ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ αιτούμαστε συνεχώς, και θα το πράξουμε ξανά, να συσταθεί άμεσα Ειδική Συνοδική Επιτροπή από την Ιερά Σύνοδο, καθώς πλέον ο Κανονισμός Ιεροψαλτών είναι "τύποις και ουσία" παρωχημένος και μή εφαρμόσιμος.

Υ.Γ. 1. Στη συνάντηση που είχαμε με τον πρωτοσύγκελο της ΙΑΑ Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, προπαραμονή των Χριστουγέννων, μας δόθηκε η υπόσχεση ότι επίκειται πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου επί της Συνοδικής Αποφάσεως.
Υ.Γ. 2. Αντιπαρέρχομαι τις ύβρεις προς το πρόσωπό μου με το χαρακτηρισμό μου ως... "συνδικαληστού" ή με την ανάρτηση προσωπικών μου σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς οποιαδήποτε απάντηση απάδει προς το θεσμικό μου ρόλο και το ύφος του ψαλτολογίου.
Απορώ όμως πώς οι συντονιστές επιτρέπουν τέτοιες συμπεριφορές...
Καλή Χρονιά σε όλους!
Καλή χρονιά.
δηλαδή όσοι διδασκουν σε ωδεία βυζαντινή μουσική με δίπλωμα τι γίνεται παύουν?
 

tzark

Μέλος
Κάποια στιγμή θα το καταλάβουν όλοι οτι σε λίγο τα αναλόγια θα τα υπηρετούν απόφοιτοι Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Βυζαντινής Μουσικολογίας !!!!
 

χερουβιμ

Active member
Προσωπικά θεωρώ την συγκεκριμένη απόφαση δίκαιη από την άποψη ότι η αξιοπιστία πλέον των ωδείων και των μητρ. Σχολών είναι στο 3 με άριστα το 10 δίδοντας τίτλους κατά παραγγελία συνήθως και ακόμα ακόμα σε άτομα τα οποία τελικώς ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο.αυτα προφανώς τα γνώριζε το υπουργείο δια των αντιπροσώπων του στις τελικές εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την θερινή ραστονη και απολύτως φυσιολογικά έκρινε.τωρα όσο και να ορίεται ο πρόεδρος των ιεροψαλτών και να σχίζει τα ιμάτια του ότι το πάλεψε εγώ πιστεύω ότι κανείς από ψηλά δεν θα τον έλαβε υπόψη του ούτε και η ίδια η Μονή Πετράκη.και αυτό γιατί ο θεσμός πλέον του προέδρου εποιεικος έχει χάσει την αίγλη του και καμιά σχέση δεν έχει με εκείνον άλλοτερων ετων.
 
Top