Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.τ.Χ.Ε. Θεόδωρος Βασιλικός.

Status
Not open for further replies.

nkioster

Πατήρ Νεκτάριος Κιοστεράκης
Απ οτι εχω ακουσει ο Θ. Βασιλικος εψαχνε τον Αθ. Παναγιωτιδη να του μαθει τη Β. Μουσικη ομως δεν ετυχε.Για σκεφτειτε τι υφος θα ειχε τοτε!!!Παρ ολα αυτα μπορει το υφος του να μην ειναι στο τοπ του Πατριαρχικου υφους αλλα απ οτι γνωριζουμε το Πατριαρχικο υφος για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους διατηρηθηκε μονο στον Πατριαρχικο Ναο. Οπως και ο ιδιος ο Θρ. Στανιτσας ειχε δηλωσει οτι στην Αθηνα εκανε το δικο μου υφος.Συμφωνω στο οτι εδω οφικια εχουν παρει αλλοι και αλλοι και ουτως η αλλως ο Βασιλικος διεδωσε τη Β. Μουσικη σε ολη την Ελλαδα και εκτος αυτης με τις κασσετες του.
Για να θυμομαστε και λιγο το ¨Δεξαι μου...¨ στο Τροπαριο της Κασσιανης απο τη χορωδια του Στανιτσα στο δισκο του Π. Λαμπαδαριου το λεει ο Βασιλικος!!!


Υ.Γ. Για βρειτε μου τον διαδοχο του Αστερη στον Πατριαρχικο Ναο;
Θελω να πω οτι ερχοντε δυσκολες μερες και το καλυτερο που εχουμε να κανουμε ειναι να δουλεψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για να κρατησουμε αυτη την παραδοση.
 

raphael

Ραφαήλ Ζουμής
Απλά η επιβράβευση του έργου του μέσω του οφφικίου για μένα είναι αντίστοιχη ενέργεια με την επιβράβευση του κ. Γαϊτάνου από τον Μακαριώτατο για την προσφορά του στη Βυζαντινή Μουσική.

Σε λίγο καιρό και στον Σάκη Ρουβά..
 

Μ.Β.

Ματθαίος Βλάχος
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας είναι ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ο εκάστοτε διακονών στο ιερό αναλόγιο του Πατριαρχικού Ναού. Σήμερα είναι ο Λεωνίδας Αστέρης και φαντάζομαι, κανείς δεν αμφισβητεί την αρχοντιά του, όχι μόνο στο ψάλσιμο αλλά και στην εν γένει παρουσία του.
Πέραν αυτού, το Πατριαρχείο έχει επιλέξει να απονέμει οφφίκια σε κληρικούς, ιεροψάλτες και λαϊκούς, εντός ή και εκτός του Πατριαρχικού κλίματος, σε ένδειξη αναγνώρισης της εκάστοτε προσφοράς των προσώπων αυτών και της αφοσίωσής τους στην Εκκλησία.
Προσωπική μου γνώμη είναι πως, εαν ευτελίζεται ο θεσμός των οφφικίων, αυτό δεν γίνεται από το πλήθος τους και την γενναιοδωρία της Μητρός Εκκλησίας αλλά από την έλλειψη σεβασμού και τιμής από εμάς προς τα πρόσωπα που έχει επιλέξει το Πατριαρχείο να τιμήσει και που ζητά απ' όλους μας να σεβόμεθα.
Ας κάνουμε λοιπόν υπακοή στις αποφάσεις του Πατριαρχείου μας και ας αναφωνήσουμε όλοι το "άξιος" στον αγαπητό συνάδελφό μας κ. Θεόδωρο Βασιλικό, Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ας ευχηθούμε ο Θεός να τον στηρίζει σε όλα του τα διαβήματα.
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Ο Βασιλικος ΔΕΝ γινεται Αρχων Πρωτοψαλτης της Μ.Εκκλησιας, απλως επιβραβευεται για την ολικη παρουσια του και την προσφορα του, με οφφικιο της Αρχιεπισκοπης Κωνσταντινουπολεως.
Ξερετε ποσοι ιερεις εμαθαν εκφωνησεις απο το Βασιλικο; Ποσοι μαθητες εμαθαν αναστασιματαριο απο τις κασσετες του; Το Αρχων Μουσικοδιδασκαλος δεν του αξιζει;
Επρεπε ΟΛΟΙ μας να χαιρομαστε και να λεμε ΑΞΙΟΣ για τον συναδελφο. Και μακαρι οι μισοι απο μας σε 30 χρονια να μπορουμε να λεμε οτι σαν Πρωτοψαλτες πετυχαμε κατι παραπανω.
Φυσικά και χαιρόμαστε που θα ευλογηθεί ο συνάδελφος με το οφφίκιο και ειδικά όσοι έτυχε να τον γνωρίσουμε.

Απλά προβληματισμούς γράφουμε για τον τρόπο απονομής και κατανομής οφφικίων.

Μουσικοδιδάσκαλος, πρωτοψάλτης, του αποστόλου κλπ.
Υπάρχει κάποια επιτροπή μουσικών να ορίζει;
Υπάρχει κάποιο αλαλούμ;
Γιατί ιδού το χάλι όπως σωστά αναρωτιέται ο συνάδελφος:
Υ.Γ. Για βρειτε μου τον διαδοχο του Αστερη στον Πατριαρχικο Ναο;
Θελω να πω οτι ερχοντε δυσκολες μερες και το καλυτερο που εχουμε να κανουμε ειναι να δουλεψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για να κρατησουμε αυτη την παραδοση.
Δημιουργούνται ερωτήματα.
Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα απαξίωσης της βυζαντινής μουσικής εκ μέρους του κλήρου;
Ποιος πρέπει να δουλέψει για την μουσική στο ναό; Να κρατήσει την παράδοση;
Ο ψάλτης ή η σύνοδος ;
Ποιος προηγείται ιεραρχικά ό ψάλτης ή ο επίτροπος;
Ποιος άρχει στο αναλόγιο ο ψάλτης ή ο ιερεύς;
Το μπάχαλο γίνεται τελικά και ο ψάλτης τα ακούει από όλους.
Αξίζει ο κόπος για 200 ευρώ που παίρνουν οι ψάλτες κατά μέσον όρο στην επαρχία;
Δεν υπάρχει εκκλησιαστική περιουσία, πέσαμε έξω;
Ο Χουρμούζιος πέθανε πάμφτωχος. !!!
Θέλει τελικά η εκκλησία ψαλτάδες ή να αλλάξουμε σπορ;

Εκτός θέματος αλλά το έφερε η κουβέντα.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την πλειοψηφία από σας. Δεν μπορώ να δεκτώ πως δίδεται οφφίκιο από τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία σε ένα αντιπαράδειγμα ψάλτη. Το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν άλλοι για επιβράβευση και πως χάθηκαν οι ψάλτες δε στέκει! Γιατί, και να ισχύει κάτι τέτοιο, ποιος ο λόγος να δοθεί το οφφίκιο! Τα περί επιτροπής ιεροψαλτών και όχι της συνόδου με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Πώς είναι δυνατόν να δίδονται οφφίκια ιεροψαλτικά χωρίς να ερωτώνται οι Άρχοντες! Διότι δεν μπορώ να πιστέψω πως θα συμφωνούσαν με μία τέτοια απονομή. Το αν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι είναι επίσης επιχείρημα άνευ αντικρίσματος, διότι μια διαμαρτυρία τουλάχιστον θα προβληματίσει και ίσως αποτελέσει φραγμό για την απονομή παρομοίων οφφικίων και σε άλλους. Όπως και το επιχείρημα της αντιπαραβολής του έργου του Βασιλικού δε στέκει κατά τη γνώμη μου, διότι έκανε μεν τεράστιο έργο (σε ποσότητα) ηχογραφώντας την πλειοψηφία των μαθημάτων, όμως ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ με την ιεροπρέπεια και τη σοβαρότητα του ψαλσίματος που εκπροσωπεί η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Δηλαδή, είναι δυνατόν να ψάλλει τα ευφάνταστα κρατήματά του, που σε πολλά σημεία καταντούν φαιδρότατα με την ασφικτική παρουσία καινοτομιών, φορώντας το καλπάκι; Για θυμηθείτε ένα κράτημα που ανέβηκε στις αρχές της λειτουργίας του forum και θα καταλάβετε τι εννοώ. Το δε επιχείρημα πως ευτελίζουμε τον θεσμό των οφφικίων εμείς, που αμφισβητούμε την αξία των οφφικιάλων, είναι αυταπόδεικτα άνευ αντικρίσματος, από τη στιγμή που απονέμονται οφφίκια σε ανθρώπους που ως τώρα ήταν από τα κλασικά αντιπαραδείγματα σοβαρού ψαλσίματος! Το ξαναλέω: δεν είναι αστείο πράγμα η επικύρωση του έργου ανθρώπων που αποκλίνουν εντόνως από την παράδοση!
 
Η όλη κατάσταση μου ενέπνευσε ένα ποίημα. Ελπίζω να μην παρεξηγηθήτε που ακολουθώ το ύφος του Γεωργίου Σουρή. Απλά επειδή η τέχνη είναι ελευθερία, ας μην πυροβολήσετε τον καλλιτέχνη...:D

ΤΟ ΟΦΡΙΚΙΟ
Στη γειτονιά μου την παλιά μένει μία κυρία,
που η καημένη είναι κουτσή και τηνε λεν Μαρία.
Το Σάββατο,την Κυριακή πάει στην εκκλησία,
τους νοσταλγούς των τρομικών ακούει με μανία.
Ακούει Σίμωνα Καρά στα fm της πειραϊκής,
Λυκούργο Αγγελόπουλο και Michael Makris.
Στο σπίτι ακούει τα cd του Πέτρου του Γαϊτάνου
που της αρέσει πιο πολύ κι από την Πόλυ Πάνου.
Με Θόδωρο Βασιλικό ανοίγει και μπουκάλια,
τί Πρίγγος, τί Ιάκωβος αυτοί είναι όλοι χάλια.
Από αυτά τα ακούσματα έμαθε και να ψέλνει
και στο μεικτό της εκκλησιάς χορό, τώρα λύνει και δένει.
Εσείς άγιοι αλάθητοι απ' τα Πατριαρχεία
δώστε κι ένα οφφίκιο και στην κουτσή Μαρία.
 

ΑΛΕΞΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτορεπόρτερ - Οπερατέρ Films Producer
Από τον μεγάλο δάσκαλο Θεόδωρο βασιλικό και εξαιτίας του πολλοί ασχολήθηκαν με την βυζαντινή αλλά ήταν και είναι ένα μεγάλο φυτώριο ψαλτών
Άσε που είναι και πολύ καλός άνθρωπος
Καιρός ήταν να του απονέμουν το οφίκιο έπρεπε να το είχαν κάνει από καιρό γιατί καθυστέρησαν τόσο
 
P

PANROUST

Guest
Για να καταλάβω, είμαι ο μόνος που κόντεψε να πάθει συγκοπή μόλις διάβασε την είδηση αυτή; Το έγραψα άπειρες φορές και θα το ξαναγράψω. Τι σχέση μπορεί να έχει ο Βασιλικός με την ποιότητα του ψαλσίματος που αντιπροσωπεύει η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία; Με τον αυστηρό χρόνο, το απέριττο ύφος, τις λιτές και συντηρητικές αλλά και μεγαλοπρεπέστατες εκτελέσεις, την αφαίρεση όλων των εξωτερικών λαρυγγισμών κλπ τη στιγμή που είναι η προσωποποίηση του εκκεντρικού και γλυκανάλατου ψαλσίματος με όλα αυτά τα ασματικά (=τραγουδιστικά) στοιχεία που όλοι οι Πατριαρχικοί αποφεύγουν; Είναι δυνατόν να επικυρώνεται ένα τέτοιο ψάλσιμο σαν του Βασιλικού από οφφίκιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας;
Αν το πάμε έτσι συγγχώμη που θα απαντήσω αλλά θα με παραξηγήσετε,ότι σχέση έχει και ο κ.Λ.Αγγελόπουλος.Συγγνώμη κ όλας δεν έχω τιποτα με τον κ.Αγγελόπουλο προσωπικά αλλά αν το πάμε έτσι κανένας δεν αξίζει οφφίκια και και και...μόνο όσοι βγαίνουν από το πατριαρχείο.
 

PanagiotisK

ως άνωθεν^
Αν το πάμε έτσι συγγχώμη που θα απαντήσω αλλά θα με παραξηγήσετε,ότι σχέση έχει και ο κ.Λ.Αγγελόπουλος.Συγγνώμη κ όλας δεν έχω τιποτα με τον κ.Αγγελόπουλο προσωπικά αλλά αν το πάμε έτσι κανένας δεν αξίζει οφφίκια και και και...μόνο όσοι βγαίνουν από το πατριαρχείο.


Και εδώ έχομε Άρχων Πρωτοψάλτη, όχι Μουσικοδιδάσκαλο...

Δεν έχω τίποτα, με κανέναν από τους οφφικίαλους, αλλά αφού

ήρθαν και γίναν έτσι τα πράγματα, πιστεύω, τα οφφίκια

πήραν τον ρόλο επιβράβευσης και όχι επικύρωσης κάποιου ύφους.
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
τα οφφίκια

πήραν τον ρόλο επιβράβευσης και όχι επικύρωσης κάποιου ύφους.
Είναι και ένα είδος επικύρωσης νομίζω.
Γιατί έχουμε
Αγγελόπουλος Αρχων Πρωτοψάλτης
Βασιλικός Αρχων Μουσικοδιδάσκαλος
Νερατζής Αρχων Αποστόλου.

Δηλ. Σε μια τέλεια ενορία θα δίδασκε θεωρητικά ο Βασιλικός, θα έψαλε ο Αγγελόπουλος και αν ήθελε θα έδινε και κανένα απόστολο να πει ο Νερατζής.:)
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Είναι και ένα είδος επικύρωσης νομίζω.
Γιατί έχουμε
Αγγελόπουλος Αρχων Πρωτοψάλτης
Βασιλικός Αρχων Μουσικοδιδάσκαλος
Νερατζής Αρχων Αποστόλου.

Δηλ. Σε μια τέλεια ενορία θα δίδασκε θεωρητικά ο Βασιλικός, θα έψαλε ο Αγγελόπουλος και αν ήθελε θα έδινε και κανένα απόστολο να πει ο Νερατζής.:)

ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ :D:D:D:D
 

Emmanouil Giannopoulos

Emmanouil Giannopoulos
Δεν παίρνω θέση για το θέμα που συζητείται εδώ. Πιστεύω βέβαια ότι πρέπει να τιμώνται οι διάκονοι του αναλογίου, δεν ξέρω όμως εάν ο συγκεκριμένος τρόπος στην περίπτωση του κ. Βασιλικού είναι εύστοχος, ούτε γνωρίζω με ποιες σκέψεις έγινε η εισήγηση προς το πατριαρχείο και πάρθηκε η απόφαση. Ένας προβληματισμός όμως: Ένα οφφίκιο Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου (όπως είχε π.χ. ο Ευθυμιάδης) δεν συνεπάγεται και κάποιο θεωρητικό έργο αξιόλογο; Και μια διδακτική δράση σημαντική; Και μια ευρύτερη αναγνώριση γι' αυτά;

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα είναι το ποιοι άλλοι θα έπρεπε να έχουν πάρει μια επιβράβευση (οφφίκιο ή ό,τι άλλο αποφασίσει η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία) για την επί χρόνια και με πολλούς αγώνες, στερήσεις και ολόψυχο δόσιμο προσφορά τους στην ψαλτική της ορθοδοξίας, αλλά μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Η ψαλτική τέχνη έχει τις αισθητικές της. Δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας την πνευματική διάσταση που έχει το συγκεκριμένο μουσικό είδος. (Αυτά για τα περί εκτός θέματος...εάν σας δίνω να καταλάβετε τη θέση μου. Νομίζω εάν αποκόψουμε την πνευματική διάσταση από το ψάλσιμο η ερμηνεία μας θα είναι μη ολοκληρωμένη. Οι θέσεις αυτές είναι και θέσεις των Δανιηλαίων, του Χασανίδη, κ.α. ψαλτών που μίλησα μαζί τους. Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο να μας απασχολήσει τουλάχιστον έστω και φευγαλέα η παραπάνω θέση...και να μην ευκολοχαρακτηρίζεται, μην πω κακοχαρακτηρίζεται, δίοτι νομίζω ότι μετά κάνουμε λόγο για κατάντια ψαλτική, όσον αφορά την αισθητική της μουσικής αυτής τέχνης...).
Δεν διαφωνώ είπαμε, φίλε Σωτήρη, απλώς η απονομή οφικίου του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου θεωρώ ότι είναι θέμα άσχετο με το πόσο "πνευματικός" είναι ο Μουσικοδιδάσκαλος. Αν δούμε πόσο "πνευματικοί" ήταν Πρωτοψάλτες που θεωρούνται κορυφαίοι, παλαιοί και νέοι (από τον Πέτρο τον Πελοποννήσιο μέχρι τον Παναγιωτίδη) και το λαμβάναμε πραγματικά υπόψη (και ποιος άραγε είναι αυτός που είναι ικανός να το λάβει υπόψη;;), δεν θα τους δίναμε ούτε οφίκιο... καντηλανάφτη, που είπε κάποιος. Τώρα, το ότι ένας ταπεινός καντηλανάφτης στα μάτια του Θεού είναι πιο άξιος από έναν εγωιστή πρωτοψάλτη, το γνωρίζουμε. Όμως εδώ, όπως είπα, είμαστε Ψαλτολόγιο, όχι Πνευματολόγιο. Η πρώτιστη διάσταση σε όλες τις συζητήσεις μας είναι η μουσική. Όχι γιατί έτσι πρέπει, αλλά γιατί αυτή είναι η θεματολογία του forum. Η πνευματική διάσταση της ψαλτικής ερμηνείας προφανώς είναι θέμα που μας απασχολεί, όχι όμως στην παρούσα συζήτηση. Δεν μπορείς δηλ. να πεις ότι το οφίκιο δεν πρέπει να δοθεί γιατί ο τάδε ή ο δείνα πρωτοψάλτης δεν είναι "πνευματικός". Και ποιός είσαι εσύ και ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω την "πνευματικότητα" του άλλου;; Με την έννοια αυτή λοιπόν θεωρώ τη θέση αυτή εκτός θέματος (θέση μάλιστα που "πιπιλίζεται" πολλές φορές σε κάθε ψαλτικό θέμα από πολλούς). Να πούμε ότι συζητάμε για το θέμα αυτό, ναι, πείτε ότι σχετικό θέλετε. Αλλά σε κάθε ΜΟΥΣΙΚΟ θέμα να ακούμε θέσεις του στυλ "και πόσες φορές κοινωνάνε οι ψάλτες" ή "άραγε προσεύχονται αυτοί που ψέλνουν", δεν μπορώ να καταλάβω τι σκοπιμότητα εξυπηρετεί.
Εάν πέρασε ο βασιλικός από τη χορωδία του Στανίτσα δεν νομίζω ότι επέχει θέση επιχειρήματος για το όλο ζήτημα. Πέρασε ακούμπησε, δεν ακούμπησε...και έφυγε. Τι ψάλλει και πως ψάλλει ο Βασιλικός, και ο κάθε Βασιλικός, πρέπει να είναι το κριτήριο. Και για να το προχωρήσω και λίγο παραπάνω, προσωπικά ούτε το κριτήριο της φωνής δεν θα πρέπει να διαδραματίζει κανένα ρόλο. Τι να κάνουμε και η φωνή δώρο είναι. Η τέχνη του ψάλλειν όμως είναι το υποψήφιο προς βαθμολογία αντικείμενο...
Σώτρες
Ούτε εδώ διαφωνώ, γι' αυτό και έγραψα ότι αυτός δεν είναι λόγος απονομής οφικίου. Αφού όμως παίζει ρόλο "η τέχνη του ψάλειν" (και δεν διαφωνώ ότι θα πρέπει να παίζει για το οφίκιο πρωτοψάλτου), να αναρωτηθώ κι εγώ αν στο παρελθόν το οφίκιο έχει απονεμηθεί σε πρόσωπα που είχαν τέχνη του ψάλειν σύμφωνη με το ύφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (αναφέρθηκε και όνομα προηγουμένως, ε, τώρα καλύτερα να μην προχωρήσουμε σε συγκρίσεις με το Βασιλικό γιατί όντως δεν θα μας μείνει τρίχα...). Αφού λοιπόν έχει πάρει οφίκιο η σάρα και η μάρα στην κυριολεξία, δεν θα πρέπει να πάρει και ο Βασιλικός;

Από κει και πέρα το φοβερό ποίημα του Nikolaos ("ποίημα" όντως!!) και το άπαιχτο απόφθεγμα του dimitris σχετικά με τα απονεμηθέντα οφίκια:
Σε μια τέλεια ενορία θα δίδασκε θεωρητικά ο Βασιλικός, θα έψαλε ο Αγγελόπουλος και αν ήθελε θα έδινε και κανένα απόστολο να πει ο Νερατζής.
νομίζω τα λέει όλα...

Υ.Γ. Βάλτε βρε παιδιά και κανα thanks παραπάνω σ' αυτά τα δύο μηνύματα! Σατίρισαν την όλη κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο! (τα μισά μέλη βέβαια δεν θα βάλουν στο πρώτο, αλλά την ευρηματικότητα του dimitris, νομίζω αξίζει όλοι να το επιβραβεύσουμε!)
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Έλα, το διόρθωσα! Με το που το διάβασα όμως νόμισα ότι το έγραφες εσύ, γιατί στο παρελθόν έχουμε απολαύσει και δικά σου δείγματα...

Υ.Γ. Πλάκα πλάκα, νομίζω θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τις καλύτερες ατάκες του Ψαλτολογίου σ' ένα θέμα ανάλογο με τα "Ευτράπελα"...
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Έλα, το διόρθωσα! Με το που το διάβασα όμως νόμισα ότι το έγραφες εσύ, γιατί στο παρελθόν έχουμε απολαύσει και δικά σου δείγματα...

Υ.Γ. Πλάκα πλάκα, νομίζω θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τις καλύτερες ατάκες του Ψαλτολογίου σ' ένα θέμα ανάλογο με τα "Ευτράπελα"...

Καλύτερα να βγει το μάτι παρά το όνομα... :D

Πάντως, Νίκο, η ιδέα είναι καλή! Και να οριστεί και Συντονιστής. Προτείνω τον Σκρέκα: Είναι Ο ΜΟΝΟΣ που θα τα βρει ΟΛΑ και θα τα συγκεντρώσει "in no time"!!! :D
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
ΑΞΙΟΣ!!! ΑΞΙΟΣ!!! ΑΞΙΟΣ!!!​
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Ἄντε πάλι ἐκτὸς θέματος, ἀπόσυρση ἐν ὄψει, εἶναι κι ἐπίκαιρη ...:rolleyes:
 
Status
Not open for further replies.
Top