Μαθητές του Ιακώβου Ναυπλιώτη

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Στη musipedia εδώ υπάρχει λίστα με μαθητές του Ι. Ναυπλιώτη.

Στους μαθητές του και οι: Χαράλαμπος Ανεστιάδης, Δημήτριος Βασιάδης, Γεώργιος Γερόπουλος, Φώτιος Γεωργαντίδης, Ελευθέριος Γεωργιάδης, Αλκιβιάδης Ζαχαριάδης, Ιωάννης Θεοδωρίδης, Δημ. Καραγιαννόπουλος, Γεώργιος Καρακάσης, Κων/νος Κατσώλας, Κων/νος Κιοσσέογλου (ή Κιοσσές), Αθανάσιος Κωνσταντινίδης</b>, Θεοχάρης Κωνσταντινίδης, Δημήτριος Λοϊζος, Πέτρος Μανέας, Αλεξανδρος Μαργαριτόπουλος, Νικόλαος Απ. Μαυρόπουλος, Βασίλειος Νικολαϊδης, Αθανάσιος Παναγιωτίδης, Αριστείδης Παπαδόπουλος, Ζαφείριος Παπαχρήστου, Κων/νος Πρίγγος, Εμμανουήλ Πρωτοψάλτης(βλ.Πρωτοψάλτη,Οικογένεια),Ηλιού Ι. Συμεωνίδης, Ευστάθιος Τιμο(ω)νίδης, Εμμ. Φαρλέκας, Μιχαήλ Χατζηαθανασίου, κ.ά.

Επίσης ο Τσολακίδης Στυλιανός διετέλεσε μαθητής και πρωτοκανονάρχος του.

Επίσης εδώ αναφέρεται κάποιος Βασίλειος Γιουβάνογλου.

Άλλοι;

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφερθούν μαθητές του Ι. Ναυπλιώτη εν ζωή στις μέρες μας. Ο Ελευθέριος Γεωργιάδης είναι ο μόνος που διακρίνω από εκείνη τη λίστα. Έχει κάνει άραγε κανείς συνέντευξη στον άρχοντα λαμπαδάριο σχετικά με τη μαθητεία του στο Ναυπλιώτη ώς τώρα; Υπάρχουν άλλοι που μπορούν σήμερα να μας μιλήσουν από πρώτο χέρι για τον Ιάκωβο; Ίσως οι γιοί του Αγγέλου Βουδούρη που διετέλεσαν κανονάρχες του - ξέρει κανείς περισσότερα; Ευχαριστώ.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Καί άλλος ένας κανονάρχος του Ναυπλιώτη ο π. Ν. Ιωσηφίδης. Μεταφέρω από τη musipedia και πάλι:

`Ηδη σε ηλικία 9 ετών ήταν κανονάρχης των Πατριαρχικών Χορών επιλεγμένος από τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη. Διετέλεσε μαθητής και δομέστικος των διαπρεπών Αρχόντων πρωτοψαλτών Κων/νου Πρίγγου και Θρ. Στανίτσα. Μαθήτευσε επίσης κοντά στον Αναστάσιο Μιχαηλίδη, ενώ φοίτησε και στη Σχολή της Χάλκης, στην οποία διδάχτηκε συστηματικά τη βυζ. μουσική από τον Μιχαήλ Χατζηαθανασίου (1941-44).

Για τον π. Νικόλαο υπάρχει θέμα στο Ψαλτολόγιον ήδη (Ιωσηφίδης π. Νικόλαος) και μέλη του φόρουμ ίσως να τον γνωρίζουν. Μπορεί κανείς να μας μεταφέρει πληροφορίες για τους δασκάλους του από τον ίδιο (και για τον κυρ-Αναστάση Μιχαηλίδη που λίγα γνωρίζουμε γενικά);. Ευχαριστίες εκ των προτέρων σε όποιον μπορεί να κάνει κάτι σχετικά.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πώς ορίζεται η μαθητεία; Υπάρχουν άτομα στα προαναφερθέντα που ήταν απλώς αυτήκοοι του Ιακώβου Ναυπλιώτη, και όμως πέρασαν σαν μαθητές του, και άτομα τα οποία ήταν μαθητές του και το ψάλσιμό τους παρεκκλίνει πάρα πολύ από το σεμνοπρεπές Πατριαρχικό Ύφος.

Καταγράφω απ' τη συνέντευξη του Αλέκου Μουτάογλου στον Αγγελόπουλο:
"-Λεοντάρι! Λεοντάρι λεοντάρι! Τους ξετίναζε τους ψάλτας!
-Ο Ιάκωβος;
-Ο Ιάκωβος Ναυπλιώτης. Ένας ήτανε. Μετά έρχονται όλοι οι άλλοι!
-Πήρατε μαθήματα από κει;
-Απ' τον Ιάκωβο; Βέβαια. Στη Μεγάλη Σχολή που πήγα, βέβαια, πήραμε, παρηκολούθησα εγώ μαθήματα εκεί πέρα.
-Είκοσι μέρες;
-Είκοσι μέρες..."
Κάπου λέει πως πήγε και στο Πατριαρχείο. Οπότε, νομίζω μπορεί άνετα να θεωρηθεί και αυτός γνήσιος μαθητής του Ναυπλιώτη.

Επίσης, να σας θυμίσω τον Γεώργιο Δάφα που ήταν γνήσιος μαθητής του Ναυπλιώτη, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στο ψάλσιμό του.
 
P

ptz

Guest
-Επιθυμώντας να συνεισφέρω στο παρόν θέμα,καταθέτω μία γνώμη και δύο προσωπικές εμπειρίες.Κατ'εμέ μαθητές τού ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ μπορούν να χρεωθούν αυτοί που και θεωρητικά,αλλά κυρίως πρακτικά-ως κανονάρχοι και δομέστικοι-εντός του Πατρ.Ναού εχρημάτισαν.Στο ψαλτολόγιον έχουμε ηχητικά ντοκουμέντα τριών.Του πρωτοκανονάρχου ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ Στυλιανού,του ΓΙΟΒΑΝΟΓΛΟΥ Βασιλείου και του ΝΤΑΦΑ Γεωργίου.
Τους δύο πρώτους τύχη αγαθή τους είχα γνωρίσει προσωπικά.
Α] -Τον μεν ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ ως παιδί του γυμνασίου,όταν πήγαινα επίσκεψη στον αδελφό μου στην Σπάρτη-που ήταν τότε εκεί ψάλτης-καθώς περνούσαμε από το εργαστήριο οδοντοτεχνίτη που διατηρούσε στην πόλη,κατεβαίναμε-ήταν ημιυπόγειο-και τον χαιρετούσαμε.Μάλιστα αν του το ζητούσες σου έψελνε και κάποιο μέλος,με ένα αλοιώτικο για τα τότε ακούσματα τρόπο.Τον θυμάμαι αμυδρά,με τα γυαλιά του,σκυμένο στη δουλειά του.Ηταν και ποδοσφαιρόφιλος,γιατί έπαιζε στα νειάτα του καλή μπάλα.Βρήκα τώρα ανθρώπους που τον ήξεραν καλά.Μάλιστα ο γυιός του έχει σπίτι στην Σπάρτη και έρχεται κάπου-κάπου,επειδή μένει στον Πειραιά.Είπα σε 2-3 που τον γνωρίζουν,όταν τον δούν στη Σπάρτη να με γνωρίσουν και να του ζητήσουμε εαν έχει να μας δώσει υλικό από τον πατέρα του.Εμαθα όμως ότι ο Καραμάνης,όταν ερχόταν στην Σπάρτη τότε,που εργαζόταν ο γυιός του,τον μαγνητοφωνούσε ατελείωτα.Βέβαια είχε καταλάβει ο άνθρωπος τι πηγή παράδοσης ήταν,πράγμα που δεν είχαν καταλάβει οι τότε ψάλτες της Σπάρτης,που τον ψιλικορό.ι.δευαν ως <<αούτη>>.Θυμάμαι ότι μεταξύ σοβαρού και αστείου,ο Τσολακίδης έλεγε τότε <<Δεν τα λένε καλά σήμερα οι ψάλτες-δεν έχουν ύφος>>.
Β] -Τον ΓΙΟΒΑΝΟΓΛΟΥ τον γνώρισα τυχαία,εκ του επαγγέλματός μου
στον Πειραιά,το 1979 αν θυμάμαι καλά.Εμενε σε ένα διαμέρισμα πίσω από το Τζάνειο νοσοκομείο.Ηταν λεβεντάθρωπος.Μου διηγήθηκε ότι σε καυγά με τούρκους μετα τα γεγονότα της Κύπρου [1974],του επιτέθηκαν στην Πόλη και του είχαν κόψει μάλιστα με μαχαίρι,λίγο από τον δεξιό αντίχειρα.Φαινόταν το σημάδι.Είχε γλυτώσει παρά τρίχα και είχε έλθει ευσπεσμένα στην Ελλάδα.Ηταν μεγαλογουναρέμπορος στην ΚωνΠολη.Είχε από ότι μούλεγε, ωραιότατο σπίτι στην Πόλη,που από το παράθυρο μπορούσες να πηδήξεις στο Βόσπορο και τραβιόταν να το πουλήσει.Πέρναγε εδώ οικονομικές δυσκολίες,ώσπου να βρεί τον δρόμο του και ζούσε εκποιώντας τα χρυσαφικά που είχε φέρει.Ειχε μία κόρη και αγωνιούσε γιά την τακτοποίησή της..Και αυτός όταν του ζητούσες σου έψελνε μέλη.Βέβαια είχε μία βραχνάδα,επειδή είχε χάσει-όπως μου έλεγε-την φωνή του μετά τα γεγονότα.Τον πρωτοάκουσα στα σύντομα ευλογητάρια και έπαθα από το ύφος του.Είχε έλθει μερικές φορές στην Αγ.Σοφία Πειραιά όπου τότε έψαλλα και μετά στην Κοιμ. Θτκου Βούλας.Τον έχει ηχογραφήσει άπειρες ώρες φίλος γνωστότατος Πρωτοψάλτης.Και ο ΓΙΟΒΑΝΟΓΛΟΥ μού έλεγε ότι χάνεται σιγά-σιγά το αρχοντικό ύφος του Ιακώβου,επειδή όπως συγκεκριμένα ανέφερε,οι μετά αυτόν είναι <<παιχνιδιάρηδες>> στο τρόπο που ψάλλουν.Θυμάμαι ότι έγραφε και ωραία.
-Γιά τον ΝΤΑΦΑ δεν γνωρίζω κάτι,αλλά ακούγοντάς τον από το αρχείο Πετρίδη,μου θύμησε στο ύφος τους δύο προηγούμενους.Εχουν και οι τρείς αν τους προσέξεις καλά,μία αρχοντιά,έναν ηγεμονισμό στο ύφος,που σαφώς παραπέμπει σε Ιάκωβο.Και δεν έχουν χαλάσει και τις κλασικές γραμμές στο κάτω-κάτω.
-Πιστεύω τελειώνοντας ότι και των τριών οι ηχογραφήσεις είναι ανεκτίμητος θησαυρός.Και πηδάλιο.
-Συγνώμη γιά το μακροσκελές,αλλά ήταν νομίζω και αναγκαίο και χρήσιμο. ΠΑΝ.ΤΖΑΝΑΚΟΣ
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ο Μουτάογλου, αν ακούσετε τη συνέντευξή του στον Αγγελόπουλο, λέει πως "κατέβηκε στα Πατριαρχεία", αλλά και πως μαθήτευσε στον Ιάκωβο, οπότε νομίζω πως μπορεί να θεωρηθεί μαθητής του.
Μην ξεχνάμε και τον Σάββα Αβραμίδη, τον αποκαλούμενο "κιουτσούκ Ιάκωβο", επειδή έμοιαζε πάρα πολύ στον Ναυπλιώτη. Δεν γνωρίζω το βιογραφικό του, αλλά σίγουρα ήταν θιασώτης του και μαθητής του στο ύφος.
Θέλω να επαληθεύσω και για άλλους και θα σας πω. Πάντως σίγουρα πολλοί από τους αναφερόμενους στο πρώτο μήνυμα δεν ήταν μαθητές του Ναυπλιώτη, απλώς σύγχρονοί του.

ΥΓ: Από τον Γιοβάνογλου δεν βρήκα τίποτε να ανέβηκε. Μπορείτε να ανεβάσετε κάποιο link αν βρείτε ηχητικό υλικό δικό του;
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που ακούστηκαν! Να είστε καλά.. και άλλα θα βρούμε εν καιρώ είμαι σίγουρος!

Πώς ορίζεται η μαθητεία;

Δεν υπάρχει σαφής ορισμός (είναι μάλιστα ένα ωραίο ξεχωριστό θέμα που μπορούμε να ανοίξουμε στα Φιλοσοφικά!). Ο Ναυπλιώτης δίδαξε σε επίσημες σχολές (Μουσικού Συλλόγου, Χάλκη και άλλες πιθανόν) οπότε όλοι οι εκεί φοιτήσαντες μπορούν να δηλώνουν μαθητές του; Μάλλον όχι αλλά έχει σημασία οτι διδάχθηκαν από αυτόν έστω και για λίγο. Τον γνώρισαν σαν άνθρωπο, σαν ψάλτη, σα δάσκαλο κτλ. έστω και εάν οι ίδιοι δεν ακολούθησαν το ύφος του ή δεν μαθήτευσαν μαζί του για πολύ. Όλοι αυτοί (όσοι είναι εν ζωή) ίσως έχουν πράγματα να μας πληροφορήσουν για το Ναυπλιώτη όπως αυτοί τον έζησαν.
 

basiliosn

βασιλης νικολοπουλος
Ο μουσικος μου "παππους" Αρχων Αθανασιος Παναγιωτιδης ,υπηρξε κανοναρχος του και μαθητης του .
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Σας παραθέτω και τα όσα αναφέρει σχετικά επί του θέματος και ο γνωστός σε όλους μας κ. Γεώργιος Μιχαλάκης.
GKM

-Επιθυμώντας να συνεισφέρω στο παρόν θέμα,καταθέτω μία γνώμη και δύο προσωπικές εμπειρίες.Κατ'εμέ μαθητές τού ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ μπορούν να χρεωθούν αυτοί που και θεωρητικά,αλλά κυρίως πρακτικά-ως κανονάρχοι και δομέστικοι-εντός του Πατρ.Ναού εχρημάτισαν.Στο ψαλτολόγιον έχουμε ηχητικά ντοκουμέντα τριών.Του πρωτοκανονάρχου ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ Στυλιανού,του ΓΙΟΒΑΝΟΓΛΟΥ Βασιλείου και του ΝΤΑΦΑ Γεωργίου.
Τους δύο πρώτους τύχη αγαθή τους είχα γνωρίσει προσωπικά.
Α] -Τον μεν ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ ως παιδί του γυμνασίου,όταν πήγαινα επίσκεψη στον αδελφό μου στην Σπάρτη-που ήταν τότε εκεί ψάλτης-καθώς περνούσαμε από το εργαστήριο οδοντοτεχνίτη που διατηρούσε στην πόλη,κατεβαίναμε-ήταν ημιυπόγειο-και τον χαιρετούσαμε.

GKM
Οντως, ητο το επαγγελμα του

ΠΑΝ.ΤΖΑΝΑΚΟΣΠΑΝ.ΤΖΑΝΑΚΟΣ

Μάλιστα αν του το ζητούσες σου έψελνε και κάποιο μέλος,με ένα αλοιώτικο για τα τότε ακούσματα τρόπο. [/QUOTE
]
ΓΚ¨

ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο με ετραβηξε εκ ΠΡΩΤΗΣ ακοης, και κολλησα διπλα του.

Την εποχην εκεινην, του επροτεινε η μητερα μου καποιαν χρηματικην αμοιβην. ΑΡΝΗΘΗΚΕ, λεγοντας οτι αυτα τα πραγματα ΔΕΝ πλήρωνωνται..... ΜΟΝΟΝ μεταδιδονται εις οσους τα αγαπαν.... Ουτος, εγινα μαθητης του.

ΠΑΝ.ΤΖΑΝΑΚΟΣ

Τον θυμάμαι αμυδρά,με τα γυαλιά του,σκυμένο στη δουλειά του.Ηταν και ποδοσφαιρόφιλος,γιατί έπαιζε στα νειάτα του καλή μπάλα.

GKM

Επαιξε και εις τους ΤΡΕΙΣ ομιλους εις Αθηνας == τοτε, πληρωνωνταν ολοι τους εν κρυπτω

Υστερον, διετελεσε, νομιζω, και ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ της ομαδος Σπαρτης

ΠΑΝ.ΤΖΑΝΑΚΟΣ

Βρήκα τώρα ανθρώπους που τον ήξεραν καλά.

GKM
Καποιος ακούγεται να του κανοναρχει εις καποιες ηχογραφησεις == αυτος ειχε και το κασσετοφωνον, ΠΟΙΟΣ ητο;


ΠΑΝ.ΤΖΑΝΑΚΟΣ

Μάλιστα ο γυιός του έχει σπίτι στην Σπάρτη και έρχεται κάπου-κάπου,επειδή μένει στον Πειραιά.
GKM

GKM == Στο ¨Μοντρεαλ, ζει ακριβως 500 μέτρα απο οπου ζουσαμε οταν ειμουν παιδι == τον παπου Τσολακιδη ευρισκα η «εν οικω» η «εν δημω» εις κουρεις και καφενεια, οπου και με επερημενε τα απογεθματα.

ΠΑΝ.ΤΖΑΝΑΚΟΣ

Είπα σε 2-3 που τον γνωρίζουν,όταν τον δούν στη Σπάρτη να με γνωρίσουν και να του ζητήσουμε εαν έχει να μας δώσει υλικό από τον πατέρα του.
ΓΚΜ
Ισως να ειχε δυο η τρεις κασσετες τις οποιες ειδιε ειχα αντιγραψει.

Τις δε υπολοιπες, μου τις ειχε εμπιστευθει ο παππους δια το μελλον. Τις καθαριζω σιγα σιγα, και φορτωνω υλικον συν τω χρονω..
 
P

ptz

Guest
-Θέλω να κάνω μία διόρθωση επί του υπαριθ-4-
μηνύματός μου.Δεν είχα γνωρίσει εγω κόρη του αλλά γυιό του,ένα ευγενέστατο συνεσταλμένο παιδί.
-Επίσης δεν βρήκα δυστυχώς ηχητικά-αν και είχα.
Κάποια στιγμή θα βρεθούν.Υπάρχουν.Π.ΤΖ.
 

master_yianni

Αργός και μετά μέλους
Μια ερωτηση για οσους γνωριζουν, ο Κρεμμυδας ηταν μαθητης του Ναυπλιωτη;

Επειδη αναφερθηκε η συνεντευξη του Μουταογλου, στον Αγγελοπουλο να ρωτησω και γω, σε 20 μαθηματα μπορει καποιος να παρει το υφος του διδασκαλου; Νομιζω οτι πολυ σωστα πρεπει να ανοιξει θεμα και στα φιλοσοφικα.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Κανονάρχης του Ναυπλιώτου υπήρξε και ο κ. Μαφίδης. Ψέλνει ακόμα παρά την προχωρημένη ηλικία του (γύρω στα 90). Συχνάζει στην Αγ. Ειρήνη Αιόλου, δίπλα στο Λ. Αγγελόπουλο, στον οποίο έχει δώσει και παλιότερα συνέντευξη για το ράδιο. Στον εσπερινό της εορτής του αρχιεπισκόπου είπε και ένα κομμάτι μόνος του.

Θυμάται αμέτρητες ιστορίες από το πατριαρχείο επί εποχής Ναυπλιώτου, Στανίτσα, Πρίγγου και άλλων, και τις διηγείται πάντα με πολύ παραστατικό τρόπο. Αξίζει να τον γνωρίσει κανείς.
 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Μια ερωτηση για οσους γνωριζουν, ο Κρεμμυδας ηταν μαθητης του Ναυπλιωτη;

Επειδη αναφερθηκε η συνεντευξη του Μουταογλου, στον Αγγελοπουλο να ρωτησω και γω, σε 20 μαθηματα μπορει καποιος να παρει το υφος του διδασκαλου; Νομιζω οτι πολυ σωστα πρεπει να ανοιξει θεμα και στα φιλοσοφικα.
Δεν είναι μόνο τα 20 μαθήματα! Ο Ναυπλιώτης είχε πολλούς θιασώτες που έτρεχαν αν τον ακούσουν μόλις τελείωναν από την ακολουθία τους και ήταν πραγματικά σφουγγάρια στο ύφος. Και ο Μουτάογλου έχει ύφος που μοιάζει με πολλών που κατά γενική ομολογία ήταν στο ύφος του Ναυπλιώτη (Αβραμίδη κλπ). Άλλωστε, ο ίδιος τον θεωρεί δάσκαλό του, που σημαίνει πως επιρρεάστηκε το ύφος του πάρα πολύ από τον Ναυπλιώτη.
 

master_yianni

Αργός και μετά μέλους
Δεν είναι μόνο τα 20 μαθήματα! .

Γιαννη μου δεν λεω αυτο, απλως μιλαω γενικα.

Στην Αγ.Σοφια Λονδινου μεχρι πριν μερικα χρονια, υπηρχε ενας παλαιος αρχιμανδριτης (ονομα και μη χωριο), αποφοιτος της Χαλκης. Εψαλλε δε τετραφωνία και μονον (Ο Παναγιωτης και ισως ο Δ. Σκρεκας γνωριζουν). Ομως οταν του ελεγες που εμαθε μουσικη ελεγε "ειμαι μαθητης του αρχοντος Κ. Πριγγου στην Χαλκη". Φυσικα με πατριαρχικο υφος καμια σχεση, αλλα ομως θεωρουσε τον εαυτο του μαθητη του αρχοντος. Αυτο ειχα στο μυαλο μου οταν εγραφα τα παραπανω.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Κανονάρχης του Ναυπλιώτου υπήρξε και ο κ. Μαφίδης. [...] Θυμάται αμέτρητες ιστορίες από το πατριαρχείο επί εποχής Ναυπλιώτου, Στανίτσα, Πρίγγου και άλλων, και τις διηγείται πάντα με πολύ παραστατικό τρόπο. Αξίζει να τον γνωρίσει κανείς.

Στέφανε, ή όποιος άλλος τον γνωρίζει, εάν θυμάσαι κάποιες από αυτές, γράψτες (ίσως στην ενότητα Εμπειρίες και αναμνήσεις ή όπου νομίζεις) και για μάς που δεν τον γνωρίζουμε. Ευχαριστώ πολύ.
 

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Κανονάρχης του Ναυπλιώτου υπήρξε και ο κ. Μαφίδης. Ψέλνει ακόμα παρά την προχωρημένη ηλικία του (γύρω στα 90). Συχνάζει στην Αγ. Ειρήνη Αιόλου, δίπλα στο Λ. Αγγελόπουλο, στον οποίο έχει δώσει και παλιότερα συνέντευξη για το ράδιο. Στον εσπερινό της εορτής του αρχιεπισκόπου είπε και ένα κομμάτι μόνος του.
Θυμάται αμέτρητες ιστορίες από το πατριαρχείο επί εποχής Ναυπλιώτου, Στανίτσα, Πρίγγου και άλλων, και τις διηγείται πάντα με πολύ παραστατικό τρόπο. Αξίζει να τον γνωρίσει κανείς.

Διετέλεσε όντως Κανονάρχης επί εποχής Ναυπλιώτου, μάλλον κοντά στον Λαμπαδάριο Ε.Βιγγόπουλο απ᾽τον οποίο διδάχθηκε και τα "πρώτα γράμματα" της ΒΜ.
Η μετέπειτα μουσική του εξέλιξη δεν έχει, όμως, καμία σχέση με το ύφος και τη "σχολή" Ναυπλιώτη, κάθε άλλο !

Θυμάται πολλές ιστορίες και τις διηγείται με εύθυμο και παραστατικό τρόπο. Αρκετές από αυτές αγγίζουν, ωστόσο, τα όρια του παραμυθιού ή χρήζουν, τουλάχιστον, επαλήθευσης. Γι᾽αυτό χρειάζεται προσοχή.

ΥΓ. Συμμετείχε (λίγο στο άσχετο και με άκομψο τρόπο, είν᾽η αλήθεια...) και στο κλείσιμο της πρόσφατης συναυλίας του κ.Αγγελίδη στο Μέγαρο Μουσικής. Κάποιοι φαίνεται πως διψούν για λίγη αναγνώριση, έστω και με ξένα δεκανίκια...
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
ΥΓ. Συμμετείχε (λίγο στο άσχετο και με άκομψο τρόπο, είν᾽η αλήθεια...) και στο κλείσιμο της πρόσφατης συναυλίας του κ.Αγγελίδη στο Μέγαρο Μουσικής. Κάποιοι φαίνεται πως διψούν για λίγη αναγνώριση, έστω και με ξένα δεκανίκια...
Δεν παίζεστε πια!!!
 
Last edited:

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Η μετέπειτα μουσική του εξέλιξη δεν έχει, όμως, καμία σχέση με το ύφος και τη "σχολή" Ναυπλιώτη, κάθε άλλο !

Αρκετές από αυτές αγγίζουν, ωστόσο, τα όρια του παραμυθιού ή χρήζουν, τουλάχιστον, επαλήθευσης. Γι᾽αυτό χρειάζεται προσοχή.

ΥΓ. Συμμετείχε (λίγο στο άσχετο και με άκομψο τρόπο, είν᾽η αλήθεια...)

Κάποιοι φαίνεται πως διψούν για λίγη αναγνώριση, έστω και με ξένα δεκανίκια...


Φίλε Δημήτρη,

Δε γνωρίζω λεπτομέρειες για να συμφωνήσω ή διαφωνήσω μαζί σου στα αντικειμενικά σημεία. Στα υποκειμενικά, θα σεβαστώ την προσωπική σου άποψη παρόλο που δε με βρίσκει σύμφωνο.

Με την ευκαιρία όμως αυτή, θα ήθελα να σχολιάσω φιλικά την επιμονή ορισμένων χειροκροτητών να παραθέτουν τις ευχαριστίες τους σε οποιαδήποτε καταχώρηση μειώνει κάποιον από τον περίγυρο του Λ. Αγγελόπουλου. Δεν αναφέρομαι τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά εκμεταλλεύομαι την ηπιότητα της για να εκφράσω το σχόλιο μου σε ήπιο τόνο. Θέλω να πιστεύω ότι η στάση αυτή οφείλεται σε κακή πληροφόρηση και όχι σε προσωπική εμπάθεια.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
...αλλά εκμεταλλεύομαι την ηπιότητα της για να εκφράσω το σχόλιο μου σε ήπιο τόνο. Θέλω να πιστεύω ότι η στάση αυτή οφείλεται σε κακή πληροφόρηση και όχι σε προσωπική εμπάθεια.

Ηπιώτατα κι εγώ, θέλω να σου επισημάνω, πως υπάρχει και η τρίτη περίπτωση: και καλά πληροφορημένοι είναι και συμφωνούν (και όχι χειροκροτούν) στην αντίθεσή τους, για την καινοφανή αλλοίωση της ψαλτικής παράδοσης.

Παρεμπιπτόντως, ελέγχεσαι ευθέως για εμπάθεια στο ανωτέρω μήνυμά σου!:cool:
 
T

Tzanakos_B

Guest
Αγαπητέ κυριε Κουμπαρούλη
Θα ήθελα με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια αλλά και στην μνήμη του Στυλιανού Τσολακίδη να αναφέρω τα ακόλουθα:
Γνώρισα τον Στυλιανό Τσολακίδη στην Σπάρτη το έτος 1967 - 1968 όταν έψαλλα πρώτα στον Άγιο Σπυρίδωνα και μετά στον Μητροπολιτικό ναό Σπάρτης.
Τον επισκεπτόμουν συχνά στο σπίτι του μαζί με τον αείμνηστο πρωτοψάλτη Γιώργο Σαραντάκο. Ήταν μεγάλος στην ηλικία, μας έψαλλε διάφορα τροπάρια τα οποία όπως έλεγε είχε διδαχθεί απο τον Ι. Ναυπλιώτη του οποίου ήταν κανονάρχος στο Πατριαρχείο. Ήταν φοβερά υψίφωνος και μεγαλοπρεπής. Δεν έμεινε πολύ κοντά στον Ναυπλιώτη. Πήγε σε άλλον ναο κανονάρχος γιατί αμοιβόταν καλύτερα. Τον αγαπούσαμε όλοι οι ψάλτες στην Σπάρτη. Εκτος απο τον Ναυπλιώτη μιλούσε με πολυ θαυμασμό για τον Γεώργιο Βινάκη έλεγε χαρακτηριστικά << ο Ιάκωβος ήταν σοβαρός και μεγαλοπρεπής, Ο Βινάκης είχε μεράκια στο ψαλσιμό του>> οταν ήλθε στην Σπάρτη ο Καραμάνης το 1973 του γνωρίσαμε τον Τσολακίδη. Τον άκουσε και είπε << ψάλλει όσα και όπως τα θυμάται>> Ξέρω οτι ο Καραμάνης μαγνητοφώνησε κάποια τροπάρια που είχε ο Τσολακίδης γράψει σε ένα παλιό μαγνητόφωνο με πομπίνες. Όταν άκουσα τον Καραμάνη και τον Τσολακίδη στην παρέα μας να λένε κάποια τούρκικα άσματα είπα: << Ο Καραμάνης είναι αριστοκράτης και ο άλλος χωρίατης>> η διαφορά στο ύφος, στην μελωδία και την έκφραση ήταν τεράστια μεταξύ τους! Ο Τσολακίδης όταν ήρθε στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με την ψαλτική γιατι όπως έλεγε τότε <<εθεωρείτο επαιτεία>> Δεν γνωρίζω αν μπορούσε να ψάλλει απο μουσικό κείμενο. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Με αγάπη Χριστού
Βασίλειος Τζανάκος
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
-Επιθυμώντας να συνεισφέρω στο παρόν θέμα,καταθέτω μία γνώμη και δύο προσωπικές εμπειρίες.Κατ'εμέ μαθητές τού ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ μπορούν να χρεωθούν αυτοί που και θεωρητικά,αλλά κυρίως πρακτικά-ως κανονάρχοι και δομέστικοι-εντός του Πατρ.Ναού εχρημάτισαν.Στο ψαλτολόγιον έχουμε ηχητικά ντοκουμέντα τριών.Του πρωτοκανονάρχου ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ Στυλιανού,του ΓΙΟΒΑΝΟΓΛΟΥ Βασιλείου και του ΝΤΑΦΑ Γεωργίου.
Τους δύο πρώτους τύχη αγαθή τους είχα γνωρίσει προσωπικά.
Α] -Τον μεν ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ ως παιδί του γυμνασίου,όταν πήγαινα επίσκεψη στον αδελφό μου στην Σπάρτη-που ήταν τότε εκεί ψάλτης-καθώς περνούσαμε από το εργαστήριο οδοντοτεχνίτη που διατηρούσε στην πόλη,κατεβαίναμε-ήταν ημιυπόγειο-και τον χαιρετούσαμε.Μάλιστα αν του το ζητούσες σου έψελνε και κάποιο μέλος,με ένα αλοιώτικο για τα τότε ακούσματα τρόπο.Τον θυμάμαι αμυδρά,με τα γυαλιά του,σκυμένο στη δουλειά του.Ηταν και ποδοσφαιρόφιλος,γιατί έπαιζε στα νειάτα του καλή μπάλα.Βρήκα τώρα ανθρώπους που τον ήξεραν καλά.Μάλιστα ο γυιός του έχει σπίτι στην Σπάρτη και έρχεται κάπου-κάπου,επειδή μένει στον Πειραιά.Είπα σε 2-3 που τον γνωρίζουν,όταν τον δούν στη Σπάρτη να με γνωρίσουν και να του ζητήσουμε εαν έχει να μας δώσει υλικό από τον πατέρα του.Εμαθα όμως ότι ο Καραμάνης,όταν ερχόταν στην Σπάρτη τότε,που εργαζόταν ο γυιός του,τον μαγνητοφωνούσε ατελείωτα.Βέβαια είχε καταλάβει ο άνθρωπος τι πηγή παράδοσης ήταν,πράγμα που δεν είχαν καταλάβει οι τότε ψάλτες της Σπάρτης,που τον ψιλικορό.ι.δευαν ως <<αούτη>>.Θυμάμαι ότι μεταξύ σοβαρού και αστείου,ο Τσολακίδης έλεγε τότε <<Δεν τα λένε καλά σήμερα οι ψάλτες-δεν έχουν ύφος>>.
ΠΑΝ.ΤΖΑΝΑΚΟΣ

Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον αξιότιμο δάσκαλο και πολύτιμο μέλος του Ψαλτολογίου κ. Παναγιώτη Τζανάκο για τις αξιόλογες και αξιόπιστες πληροφορίες που με χαρά πάντα μοιράζεται μαζί μας.

Να του υπενθυμίσω φυσικά ότι η απουσία του γίνεται όλο και πιό έντονη όσο περνάει ο καιρός και περιμένουμε ανυπόμονα την σημαντικότατη συνεισφορά του στην μελέτη και ερμηνεία τοῦ παραδοσιακοῦ μέλους της Μεγάλης Εκκλησίας.
 
Top