pransot: Δείγμα γνωριμίας-αίτηση σχολίων

pransot

Πράντζος Σωτήρης
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ!
Όσοι θέλουν να ακούσουν κάτι καλό, ας μη μπουν στον κόπο να ανοίξουν τα ηχητικά.

Τελευταία στο φόρουμ επανήλθε η συζήτηση περί της ψαλτικής δεινότητας των μελών σε σχέση με τις κρίσεις τους. Αν και έχω επανειλημμένα πει πως δεν είμαι και κανένας σπουδαίος ψάλτης, ενδεχομένως ενίοτε να φάνηκα υπερφίαλος σε κρίσεις μου (αν και αποφεύγω να κάνω αρνητικά σχόλια για πρόσωπα). Γι’ αυτό είπα να εκτεθώ κι εγώ σε δημόσια ακρόαση.

Σημαντικότερη όμως αφορμή αυτής της κίνησης ήταν η επίσκεψη του Αντώνη Μιχελουδάκη στη Θεσσαλονίκη, μέλους το οποίο εκτιμώ από την αρχή της παρουσίας μου εδώ. Παρά την θέλησή μας αρκεστήκαμε στην τηλεφωνική επικοινωνία και δεν καταφέραμε να συναντηθούμε ή να συμψάλουμε, αφού αυτό θεωρώ πως είναι το πιο ουσιώδες κομμάτι της γνωριμίας μας. Αυτό το κενό θέλω να αναπληρώσω εδώ, προβαίνοντας σε μια ψαλτική αυτοσύσταση. Αφού δεν μπορούμε να συμψάλλουμε, τουλάχιστον μπορούμε να γνωρίσουμε τους άλλους ψαλτικά έστω και έτσι, παίρνοντας μια μυρουδιά.

Γνωρίζοντας καλά την τέχνη του αυτοσαρκασμού δε διστάζω να εκτεθώ και ζητώ την κριτική σας, με ιδιαίτερη έμφαση στα αρνητικά σχόλια. Συνήθως αυτά είναι ωφέλιμα. Ή τουλάχιστον δε θέλω συγκαταβατικά ψεύτικα θετικά σχόλια «στηριγμού».

Δυστυχώς η ψαλτική μαθητεία μου σταμάτησε το 2003 (με ελάχιστες πιθανότητες να συνεχιστεί) και έκτοτε ψαλτικά ακούω σχεδόν μόνο τον εαυτό μου (εννοώ ζωντανά και όχι από ηχογραφήσεις). Στο ναό που ψάλλω είμαι πολύ συχνά μόνος μου ή έχω κάποιους βοηθούς που εναλλάσσονται.

Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε πως για καθέναν που θα μπει στον κόπο να ακούσει και να πει 1-2 σχόλια (δημόσια ή με πμ) θα είμαι ευγνώμων. (ρυθμός, διαστήματα, αναλύσεις, ύφος και ό,τι άλλο θέλετε)
Οι ηχογραφήσεις είναι από πέρσι με δανεικό μηχανηματάκι και χαμηλής ποιότητας.
 

Attachments

  • Άξιον Εστίν Λγτος Φωκαέως.MP3
    1.6 MB · Views: 62
  • Απολυτίκια όρθρου.MP3
    999.2 KB · Views: 19
  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Σαββατο.MP3
    1.5 MB · Views: 18
  • Κοινωνικόν Αγαλλιάσθε.MP3
    7.4 MB · Views: 17
  • Μακάριοι πλΑ.MP3
    6.8 MB · Views: 13
  • Ευλογητάρια.MP3
    3.7 MB · Views: 38

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Αγαπητέ Σωτήρη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια καθώς και για την θέλησή σου να ανταμώσουμε, άσχετα που εγώ δεν μπόρεσα.Πραγματικά χαίρομαι για την παραπάνω τοποθετησή σου και αισθάνομαι την ειλικρινή πρόθεση των γραφομένων σου.Φίλε μου ψάλεις αγαπώντας αυτό που κάνεις και αυτό είναι το σπουδαιότερο.Τώρα από κεί και πέρα έχεις πολλά περιθώρια βελτίωσης ,όπως όλοι μας, και κυρίως έχεις καταλάβει ότι η μουσική μας είναι μια συνεχής μαθησιακή διαδικασία.Εχεις όμορφη σωστή φωνή η οποία όμως θέλει μια πιο καλή τοποθέτηση προφοράς και διαστημάτων κάτι που θα το επιτύχεις ακούγοντας τους μεγάλους ψάλτες.Επίσης η πείρα θα έρθει αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεις, καθώς επίσης και η γνώση των νοουμένων στα κείμενα μια που είσαι σχετικότατος.Η μουσική όταν σε προβληματίζει σωστά, σου χαρίζει και την ωρίμανση,και συ ξέρεις και γιατί υπάρχει η ψαλτική και γιατί εσύ με την βοήθεια του Θεού ψάλεις και όταν ασκηθείς και σε μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά θα γίνεις πολύ-πολύ καλύτερος.Πάντα γειά
 
Last edited:
Top