16. Ἀκολουθία Ἁγίου Τύχωνος Ἐπισκόπου Ἀμαθοῦντος

ΜΑΡΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Παλαιό Μέλος
Ακολουθία του αγίου Tύχωνος:
View attachment ΙΟΥΝΙΟΥ 16. ΑΓΙΟΥ ΤΥΧΩΝΟΣ ΑΜΑΘΟΥΝΤΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.docx

Σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια τόμος 10, ο Άγιος Μνημόνιος ήταν επίσκοπος Αμαθούντας (αρχαία πόλη δίπλα στη Λεμεσό), ο πρώτος γνωστός επίσκοπος του θρόνου αυτού. Συγκαταλέγεται μεταξύ των αγίων της Κύπρου και εορτάζεται στις 16 Ιουνίου μαζί με τον Άγιο Τύχωνα. Ο άγιος Μνημόνιος είναι άγνωστος στους Κύπριους χρονογράφους και στους συναξαριστές. Μνημονεύεται ωστόσο στον βίο του αγίου Τύχωνος, του οποίου θεωρείται ως ο προκάτοχος στον επισκοπικό θρόνο της Αμαθούντας (4ος αιώνας μ.Χ).
Σύμφωνα προς τον βίο του αγίου Τύχωνος:...Τελευτήσαντος δε Μνημονίου του επισκόπου τον άγιον Τύχωνα εις την προεδρίαν της επισκοπής Αμαθούντων ανήγαγον...
Αλλού στον βίο αναφέρεται ότι ο άγιος Τύχων είχε χειροτονηθεί σε διάκονο και πρεσβύτερο από τον Μνημόνιο. Την ίδια πληροφορία παρέχει και το Μηναίον (16 Ιουνίου).

Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον.
Μνημονεύων μη παύση, σεπτέ Μνημόνιε, αρχιερεύ Αμαθούντος, των σε τιμώντων πιστώς και υμνούντων τα λαμπρά σου κατορθώματα προς κτήσιν πάσης αρετής και διάδοσιν αρχών του θείου Ευαγγελίου, δι' ων σοφώς την σην ποίμνην προς ουρανών νομάς κατηύθυνας.

Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ΄. Τη υπερμάχω.
Αρχιερέα Αμαθούντος τον θεόπνευστον διαγωγή ποιμαντική τον διαπρέψαντα και αυτού καταφωτίσαντα τοις πυρφόροις λόγοις πάντας αγνωσίας τους καθεύδοντας εν σκιά, ψαλμοίς και ύμνοις ευφημήσωμεν πόθω κράζοντες Χαίροις, πάτερ Μνημόνιε.

Μεγαλυνάριον.
Χαίροις, θεοφόρων Ιεραρχών κλεϊσμα και γέρας Εκκλησίας της του Χριστού, χαίροις, Αμαθούντος της λογικής αγέλης ποιμήν πνευματοφόρος, μάκαρ Μνημόνιε.

Υπάρχει ωστόσο και δεύτερος άγιος Μνημόνιος. Σύμφωνα με το βιβλίο "Κύπρος η Αγία νήσος" του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' ο άγιος αυτός "μετέσχε καὶ ὑπέγραψε τὰ Πρακτικὰ τῆς Β΄ ἐν Κωνσταντινουπόλει Οἰκουμενικῆς Συνόδου τῷ 381.
 
Last edited by a moderator:

zafeirakis

Παύλος Ζαφειράκης
Καλησπέρα σε όλους! Πρώτο μου post στο forum αυτό. Εύχομαι όχι και τελευταίο.

Το 2020 ο ιερέας του ναού που διακονώ, μου ανακοίνωσε ότι ήθελε να κάνουμε αγρυπνία τα ξημερώματα της 16ης Ιουνίου λόγω της επετείου των 30 χρόνων από τη χειροτονία του. Μιας και η αγρυπνία ήθελε να είναι κανονική κι όχι σύντομη, αναγκάστηκα να ψάξω να βρω ποιός Άγιος γιορτάζει και αν έχει ακολουθία ή όχι. Έτσι κατέληξα στο να βρω την ακολουθία του Αγίου Τύχωνος, ολόκληρη. Μελοποίησα τα δοξαστικά του Εσπερινού και του Όρθρου λόγω του ότι ήθελα να βλέπουμε κάτι κοινό όλα τα μέλη του χορού και έτσι βγήκε η αγρυπνία, Δόξα τω Θεώ.

Πέρυσι, μας πρόλαβε ο κορωνοϊός και έτσι πάει η αγρυπνία...

Φέτος όμως θα ξανακάνουμε και βρήκα λίγη όρεξη και χρόνο και έκατσα και καθαρόγραψα όλη την ακολουθία μαζί με τα μέλη που είχα μελοποιήσει αρχικά.

Το αποτέλεσμα το επισυνάπτω εδώ.

Παρακαλώ για την επιείκεια του αναγνώστη καθώς αυτά τα μέλη ήταν το βάπτισμα του πυρός για μένα στην μελοποιία. Επίσης τα έγραψα για προσωπική μου χρήση και υπό την πίεση του χρόνου. Δεν ξέρω ορθογραφία Β.Μ οπότε...καταλαβαίνετε. Δυστυχώς δε ακόμα και σήμερα δεν έχω βρει το χρόνο να κάτσω να ξεστραβωθώ. Μακάρι κάποτε...

[Τα κείμενα της ακολουθίας του Αγίου τα βρήκα εδώ]
 

Attachments

  • Ακολουθία Αγίου Τύχωνος επισκόπου Αμαθούντος Κύπρου.pdf
    590.5 KB · Views: 96
Top