Προσοχή στη χρήση του ισοκράτη

K

konman

Guest
Αγαπητοί συμφορουμίτες , αφού ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον δημιουργό και τους υπευθύνους για τον ξεχωριστό αυτό χώρο του διαδικτύου που έχουν δημιουργήσει για όλους εμάς, θα ήθελα να γράψω κάτι σχετικό με τον ισοκράτη.<o></o>

Καλώς ή κακώς η χρήση του ηλεκτρονικού (εικονικού) ισοκράτη γίνεται όλο και πιο συχνή στους ναούς. Αφού η κεφαλή της εκκλησίας μας το δέχεται το δέχομαι και εγώ. <o></o>
Ωστόσο ο λόγος που γράφω αυτό εδώ το μήνυμα δεν είναι να μιλήσω για την κεφαλή της εκκλησίας μας αλλά μόνο για τη χρήση του ισοκράτη.<o></o>

Πρώτον. Ο ήχος που βγάζει το μηχάνημα, πρέπει να ταιριάζει με τη φωνή που ακούγεται στο εκκλησίασμα. Είναι πολύ άσχημο το αποτέλεσμα όταν ο ισοκράτης έχει ρυθμιστεί τέλεια με ηχητική με βάθος με μπάσα με χίλια δυό και εγώ να ψέλνω καλογερικά για παράδειγμα. Καταντά σαν ασέβεια άθελά μας βέβαια.<o></o>

Δεύτερον. Όταν υπάρχει κάποιο άτομο και ισοκρατεί το κάνει, ή πρέπει να το κάνει συνέχεια, είτε ψέλνει ο ένας είτε ο άλλος χορός ή ψάλτης. Το ίδιο λοιπόν πρέπει να συμβαίνει και με το μηχάνημα ισοκράτη.<o></o>
Είναι για μένα εντελώς απαράδεκτο, δηλαδή δείχνει μεγάλη προσβολή στον οποιοδήποτε άλλο ψάλτη ή χορό, να έχω εγώ ισοκράτη και όταν ψέλνουν οι άλλοι να το σταματώ!
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς όταν σπουδάζει μουσική δίπλα στον κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο είναι ακριβώς αυτό. Το ισοκράτημα. Πάντα και από όλους. Όταν ψέλνει ο ένας χορός ο άλλος ισοκρατεί. Μα ακόμα και ο ίδιος ο κ. Αγγελόπουλος σε τίποτα καθημερινές ή τέλος πάντων περιπτώσεις που είναι άλλο ένα άτομο μαζί συνήθως μαθητής του, ισοκρατεί ο ίδιος ο δάσκαλος στο μαθητή.
Δεν είναι το ισοκράτημα ούτε ντροπή ούτε σε ταπεινώνει. <o></o>

Δυστυχώς αυτά που συμβαίνουν στην αγία Ειιρήνη είναι εξαίρεση. Στους περισσότερους ναούς που υπάρχει ισοκράτης (μηχάνημα), χρησιμοποιείται μόνο όταν ψέλνει συνήθως ο δεξιός ψάλτης.
Το ίδιο άκουσα και χθες στον εσπερινό και σήμερα σε κάποιο πανηγύρι, γι’ αυτό άλλωστε και γράφω αυτό το μήνυμα.
Το ίδιο είχα βιώσει και παλιά όταν κάποιος γνωστός σε όλους μας ψάλτης (δεν το γράφω το όνομά του για να μην τον προσβάλλω ) είχε προσκληθεί να ψάλει σε ένα πανηγύρι με μεγάλη χρηματική αμοιβή και είχε δικά του μικρόφωνα και ισοκράτη που όταν έψελνε νόμιζες πως βρισκόσουν σε στούντιο. Ο καημένος ο αριστερός ψάλτης ήταν ένας νεαρός καλλίφωνος και γνώστης της βυζαντινής αλλά έψελνε με το απλό μικρόφωνο του ναού και χωρίς ισοκράτη και χωρίς αμοιβή όπως έμαθα αργότερα! <o></o>

Δηλαδή τόσο πολύ ανάγκη έχουν κάποιοι να δειχτούν και να φανούν; Εκκλησία είμαστε, συνέχεια μιλάμε για θάνατο, για τη ματαιότητα αυτής της ζωής για την αρετή της ταπείνωσης.. <o></o>

Δε θέλω να προσθέσω κάτι άλλο. Μόνο αυτό ήθελα να πω.<o></o>

Όταν είμαστε σε ναό, όταν τελείται οποιαδήποτε ακολουθία πρέπει να σεβόμαστε όποιον ψέλνει. Είτε μας αρέσει το ύφος του ή οι αναλύσεις και έλξεις που κάνει ή που δεν κάνει είτε όχι.
Η αλήθεια είναι πως δε φταίει ο ισοκράτης αφού είναι κάτι το άψυχο. Αλλά η χρήση του.
Σε πόσες χορωδίες δε συμβαίνει να ισοκρατούν οι ισοκράτες μόνο όταν ψέλνει ο δικός τους χορός; Και όταν ψέλνουν οι απέναντι τους να δίνει σήμα ο διευθυντής της χορωδίας να σταματήσουν;
Για ποιο λόγο;
Για να μην τους βοηθούν και τελικά οι απέναντι αποσπάσουν περισσότερα συγχαρητήρια!!!

Σας παρακαλώ να το προσέξουμε όλοι αυτό.<o></o>

Σας ευχαριστώ<o></o>​

Αγαπητε φιλε συμφωνω μαζι σου το ισοκρατημα ειναι ενα πολυ μεγαλο θεμα αρκετα σημαντικο καθως συμπληρωνει η ολοκληρωνει θα ελεγα καλυτερα,το ηχητικο μουσικο αποτελεσμα.Ειναι αναποσπαστο κομματι της μουσικης μας και απαραιτητο για να εκτελεστει σωστα.Η βυζαντινη μουσικη ειναι ενα τελειο μουσικο συστημα το οποιο διαφερει απο τα υπολοιπα ειδη μουσικης καταρτιζοντας το μοναδικο.Ποσοι απο εμας ομως τους ψαλτες το εχουμε κατανοησει πληρως;Ποσοι εχουν τις απαραιτητες μουσικες γνωσεις για να ισοκρατησουν σωστα.Ο ψαλτης που γνωριζει καλα την μουσικη μπορει να ισοκρατησει σωστα και καταλαβαινει τη σημαντικοτητα του ισοκρατηματος.Οσο για τον ηλεκτρονικο ισοκρατη μπορει να φανει χρησιμος οταν ψελνει καποιος μονος του η και σε αλλες περιπτωσεις με μετρο και διακριτικα.Τα υπολοιπα ειναι εφεντζιδικα πραγματα που δε θα πρεπε να εχουν θεση στην ιερη μουσικη μας καθως δεν τα εχει αναγκη.Κατα την ταπεινη μου αποψη το προβλημα εντοπιζεται στην ημιμαθεια και στις ελλιπης γνωσεις στα ρευματα της εποχης στην λανθασμενη και ελλιπης διδασκαλια.Ενα παραδειγμα που θα μας βαλει σε καλο δρομο ειναι η τακτικη που ασκει ο κος Αγγελοπουλος και η χορωδια του οσο αφορα την σωστη ισορροπημενη και συγχρονισμενη εκτελεση του μελους με ισοκρατημα οπου και οσο χρειαζεται χωρις να θελω να αδικησω κι αλλες αξιολογες χορωδιες βεβαια που αναδεικνυουν με τη σειρα τους αξιολογο εργο.Φιλικα..
 

neophokaeus

Μέλος
Αγαπητέ μου Γεώργιε,
Πόσο δίκιο έχεις και συμφωνώ μαζί σου. Τί να κάνουμε όταν οι εκκλησιαστικές αρχές κοφεύουν και τα ιεροψαλτικά σωματεία εθελοτυφλούν μπροστά στη τραγική κατάσταση που έχουν υποπέσει ψαλτήρια που κόσμησαν αναστήματα της ψαλτικής Τέχνης.
Μη περιμένουμε πολλά από τους σημερινούς κληρικούς, παρ' ότι υπάρχουν εκλεκτές εξαιρέσεις μεταξύ των σημερινών συναδέλφων μου, η εκκλησιαστική μουσική δεν είναι στις προτεραιότητές τους.
Για τα παιδιά και τους νέους φταίνε εν πολλοίς οι γονείς για την εγκατάλειψη της ορθοδόξου πίστεως που τροφοδοτούσε την ψυχή της νεολαίας μας με ωραία αισθήματα αγάπης, πίστης και ελπίδας και το σημερινό άθεο κράτος που θέλει να εξαφανίσει κάθε τι το ελληνορθόδοξο χριστιανικό. Αν συνεχίσουμε έτσι, αν οι Ιεραρχίες των Ελληνικών Εκκλησιών δεν λάβουν τα μέτρα τους είναι σίγουρο ότι θα φτωχεύσουμε κάθε μέρα και περισσότερο μέχρι την εξαφάνηση του παραδοσιακού και εκκλησιαστικού μουσικού πλούτου μας. Χρειάζεται μια σταυροφορία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, μια πραγματική εκστρατεία ενημέρωσης προς τους νέους από ταλαντούχους παραδοσιακούς νέους μουσικούς και ιεροψάλτες που να υπερασπίζουν την ελληνορθόδοξη μας χριστιανική παράδοση. Όμως θέλει πίστη, τόλμη και αρετή. Τα κατέχουμε; Εν Χριστώ. π.Αμφιλόχιος.
 

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Μια και αναφέρθηκε η συμπροτεύουσα, να σας πληροφορήσω ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης με εγκύκλειο έχει απαγορεύσει την χρήση του ισοκράτη στους Ναούς.


Kαι πολύ καλά έκανε...
Προσωπικά δεν πρόκειται να βάλω ΠΟΤΕ στο ναό τέτοια δυτικόφερτα πράγματα:mad:
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Aγαπητε κε Εiryk οι παρατηρησεις σας ειναι πολλοι σωστες,οπως και των υπολοιπων συναδελφων,ομως θα ηθελα να αναφερω το εξης:
Κανω χρηση του ισοκρατη,εδω και πολλα χρονια.Στις αρχες,δυσκολευομουν να ρυθμισω την έντασή του.Προσπαθουσα να βρω τροπους για να ειναι αρεστος και σε μενα,μα και το εκκλησιασμα να τον ακουει,αλλα να μην ενοχλειται.Με την παροδο του χρονου ομως και με την εμπειρια,τον προσαρμωσα στα μετρα τα δικα μου.
Εδω και καποια χρονια ομως που απεκτησα αριστερο(μαθητης μου),δεν τον εβαλα απεναντι μου,κακως ισως,τον εβαλα διπλα μου,χαρην του ισοκρατη,για να εξυπηρετειτε και αυτος στο ακουσμα του.
Και καταλειγω...εαν ηταν απεναντι μου ο αριστερος,προκειμενου να ακουσει τον ισοκρατη,ψαλωντας συγχρωνως,λογικα,δε θα επρεπε να τον δυναμωνα πιο πολυ;Αυτο,δε θα ηταν για ολους ενοχλητικο και κυριως για το εκκλησιασμα;

ΥΓ:Το ειχα δοκιμασει καποτε με εναν φιλο και συναδελφο,αλλα τα αποτελεσματα ηταν...οικτρα!...:(
 

basilis

Ζούκας Βασίλειος-Σπυρίδων
συμφωνώ απόλυτα μαζι σου!!! όχι μόνο δεν θα υπάρχει ψάλτης καΙ ιερέας αλλά θα παιζει ενα cd για να γίνει η λειτουργεία εδώ που εχουμε φτασει!! ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!!!! αναφέρομαι στο μηνυμά σας κ.Σιαπερόπουλε!
 
Last edited:

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Τελοσπαντων....ας καταργησουμε τα μικροφωνα και τους πολυελεους πρωτα και μετα βλεπουμε για τον ισοκρατη....:wink:
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Τελοσπαντων....ας καταργησουμε τα μικροφωνα και τους πολυελεους πρωτα και μετα βλεπουμε για τον ισοκρατη....:wink:

Καμὶα ἀντίρρηση. Ἐπὶ τέλους!! Θὰ ψάλλουμε ὅλοι πλέον Πέτρο Λ. γιὰ νὰ παίρνουμε τὰ ἵσα καναδυὸ φωνὲς πάνω ν' ἀκουγόμαστε. Θ' ἀνοίξουν τὰ πνευμόνια καὶ νὰ δῶ ποιὸς μάγκας θὰ πιὰνει τὸτε λειτουργικὰ στὸν ἄνω ΓΑ μὲ δυὸ φωνὲς πάνω καὶ τὸ ἴσο ν' ἀνεβαίνει.
Ἔχει νὰ πέσει κλιτὸν καὶ παράδοση καὶ ... ξερὸ πρόσφορο:D

Κατάργηση μικροφώνων καὶ πολυλέων τώρα ... καὶ τῶν δυναμικῶν βεβαίως βεβαίως:rolleyes:. Νὰ ζήσουν οἱ λαμπάδες τῶν λαμπαδαρίων:wink:.

ΥΓ. Κατάργηση φυσικὰ καὶ τῶν τυπωμένων βιβλίων. Πολυτέλειες, πφφφ! Μόνο περγαμηνὴ πλέον. Θὰ μάθουμε ὅλοι νὰ γδέρνουμε, νὰ φτιάχνουμε δέρμα καὶ νὰ γράφουμε μὲ χηνόφτερο. Δὲν θὰ μείνει κουνέλι γιὰ κουνέλι καὶ χήνα γιὰ χήνα. Ἄ! καὶ γιὰ μελάνι γεμάτη ἡ θάλασσα καλαμάρια καὶ σουπιές (ὄχι δὲν μιλάω γιὰ τὶς δίποδες:wink:.) Τρελὰ γούστα !:D:D:D
 
Last edited:

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
E,δεν ειπαμε και ετσι βρε domestikous!...:D:D

Μη χρησιμοποιουμε την τεχνολογια ομως,μονο οταν μας συμφερει.....:p
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
E,δεν ειπαμε και ετσι βρε domestikous!...:D:D

Μη χρησιμοποιουμε την τεχνολογια ομως,μονο οταν μας συμφερει.....:p


Ἄλλο ἡ τεχνολογία ποὺ βοηθᾶ κὰι ἄλλο ἡ τεχνολογία ποὺ ἀντικαθιστᾶ ... Στὸ ψαλτήρι ψευτοδικαιολογίες δὲν στέκουν, ἤ εἶσαι ψάλτης καὶ ψάλλεις μὲ τὴν φωνή σου ὅπως μᾶς παρεδόθη ἤ ἀντικαθιστᾶς τὴν ψαλμωδία ἤ μέρος της μὲ μηχάνημα, πράγμα ἀπαράδεκτο καὶ καταδικαστέο.

Τὰ ὑπόλοιπα περὶ ἴσων, ἄσχετων-φάλτσων ἀριστερῶν ἤ ἱερέων, δὲν μπορῶ νὰ πῶ αὐτὸ ποὺ θέλω, δὲν ἔχω βοηθούς καὶ περὶ καλου καλλιτεχνικοῦ ἀποτελέσματος εἶναι προφάσεις καθαρά καὶ ἀποτελοῦν σοβαρὴ παράβαση τῆς ψαλτικῆς μας παράδοσης.

Βαφτίστε τὴν χρήση τοῦ ἰσοκράτη ὅπως θέλετε, τὸ θέμα εἶναι πὼς μὲρος τῆς ψαλμωδίας ἀντικαθίσταται ἀπὸ κασετόφωνο κι ἐπὶ πλέον τὸ κάνουμε καὶ γαργάρα μὲ ψευτοδικαιολογίες.

Ὅποιος θέλει νἀ 'ναι ψάλτης ἄς εἶναι, ὅποιος θέλει νὰ ψάλλει χάριν καλλιτεχνικοῦ ἀποτελέσματος καὶ γιὰ νὰ γράφει καλὰ στὸ κασετοφωνάκι του ἄς τὸ παραδεχθεῖ καὶ νὰ τελειώνουμε.

Ξέρω πὼς θὰ στενοχωρήσω φίλους συναδέλφους μὲ τὰ παραπάνω, ἀλλὰ δὲν ἀρκεῖ ἡ γυναίκα τοῦ καίσαρα νὰ ΦΑΙΝΕΤΑΙ τίμια πρέπει καὶ νὰ ΕΙΝΑΙ. Τὶ νὰ τὸ κάνω τὸ παραδοσιακὸ ψάλσιμο στὸ ἀναλόγιο ὅταν μέρος του εἶναι προϊὸν μηχανήματος καὶ ὄχι τοῦ ψάλτη.

Τὸ καλλιτεχνικὸ ἀποτέλεσμα καλὸ, τὸ ἐκκλησιαστικὸ ὄμως μηδέν.
 

dimitris

Παλαιό Μέλος

Ἄλλο ἡ τεχνολογία ποὺ βοηθᾶ κὰι ἄλλο ἡ τεχνολογία ποὺ ἀντικαθιστᾶ
Σωστό!
Δέν ἔχεις χρήματα; Πάρε κάρτα καί ἔγινες πλούσιος.
Δέν ἔχεις ἰσοκράτες; Πάρε τό μηχάνημα καί θά χεις ἕνα λόχο ἰσοκράτες, ἔγινες ἄρχοντας.


http://www.youtube.com/watch?v=XKcfgbOiLes&feature=related
 
Last edited:

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Σωστό!
Δέν ἔχεις χρήματα; Πάρε κάρτα καί ἔγινες πλούσιος.
Δέν ἔχεις ἰσοκράτες; Πάρε τό μηχάνημα καί θά χεις ἕνα λόχο ἰσοκράτες, ἔγινες ἄρχοντας.


http://www.youtube.com/watch?v=XKcfgbOiLes&feature=related

Αντικαθιστα,οταν εχεις ισοκρατες,αλλα τους παραγκωνιζεις,βαζωντας μηχανημα.... Αυτο ειναι καταδικαστεο,σιγουρα!...
Αν ομως δεν εχεις ισοκρατες;....
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Η κατασκευή του ΙΣΟΚΡΑΤΗ για την οποία έλαβε και δίπλωμα ευρυσιτεχνίας από το Υπουργείο Εμπορίου και Ανάπτυξης, απετέλεσε επί 10 περίπου έτη, θέμα έντονων
συζητήσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των Ψαλτών και των Κληρικών για το αν συνάδει, η χρήση του στις ακολουθίες, με την παράδοση η όχι. Σήμερα μετά 20 περίπου χρόνια
ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ έχει γίνει αποδεκτός και χρησιμοποιείται από χίλιους περίπου ψάλτες στήν Ελλάδα κυρίως αλλά και στην την καλλιτεχνική οντότητα του Ψάλτη. Χαριτολογώντας
θα λέγαμε ότι ο Πρωτοψάλτης Γιώργος Ναούμ ψάλλει συχρόνως κάθε Κυριακή σε 1000 περίπου Εκκλησίες στις 4 ηπείρους.

Tὸ συγκεκριμένο ἀπόσπασμα πάντως δὲν τὸν τιμάει καθόλου κατὰ τὴν προσωπική μου ἄποψη.

Γιὰ τὸ ἄν ἔχει γίνει ἀποδεκτὸς δὲν νομίζω, μὴν ἰσοπεδώνουμε τὰ πάντα.

Χαίρομαι πάντως ποὺ ξεκαθαρίζονται τὰ πράγματα καὶ γίνεται παραδεκτὸ -ἐπὶ τέλους!- ὅτι ὁ ἠλ. ἰσοκράτης ΔΕΝ ἀφορᾶ στὴν ἐκκλησιαστικὴ κάλυψη τῆς ἀνάγκης ἰσοκρατήματος, ἀλλὰ αὐτοϊκανοποιεῖ (sic!) ἁπλὰ καὶ μόνο τὸ καλλιτεχνικὸ αἰσθητήριο τοῦ κάθε ψάλτη (ἤ μήπως καλλιτέχνη τῆς πίστας;:rolleyes:) χωρὶς κανένα ἐκκλησιαστικὸ περιεχόμενο.

Ἄιντε παιδιὰ, σειρὰ τώρα ἔχει τὸ ὄμποε καὶ τὸ κλαρινέτο. Ἄ ρὲ ποὺ καταντήσαμε, ἀπὸ ψάλτες γίναμε λουλούδες ...
 
Έχω έναν κύριο (τον κυρ Βαγγέλη), που με βοηθάει ο οποίος όμως δεν γνωρίζει μουσική, οπότε δεν μπορεί να ισοκρατήσει. Δεν έχω και αριστερό, έτσι λοιπόν είμαι μόνος μου με τον Θεό βοηθό. Καλύτερα!!!:cool:
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
ΚΟΥΤΣΙΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ;113899 said:
Έχω έναν κύριο (τον κυρ Βαγγέλη), που με βοηθάει ο οποίος όμως δεν γνωρίζει μουσική

Τι λες τώρα; Τελικά, παντού υπάρχει ένας Βαγγέλης! Έχουμε και εμείς ένα βοηθό Βαγγέλη που έρχεται όποτε θυμηθεί. Και στην εκκλησία που μεγάλωσα υπήρχε ένας Βαγγέλης που από μουσική ήταν άστα να πάνε. Και έχω και ένα ξάδελφο Βαγγέλη που κάνει καλό ισοκράτημα, αλλά δεν ξυπνάει ποτέ να έρθει να βοηθήσει!!! :D:D:D

Και το ποιηματάκι της ημέρας:

Σε κάθε αναλόγιο,
υπάρχει ένας Βαγγέλης,
μα άλλος είναι άμουσος,
άλλος λίγο τεμπέλης!!! :D:D:D
 
Ναι, κι άλλος Βαγγέλης...
Πότε έρχεται πότε όχι...
Πάει που και που στο Όρος, στον Αθωνίτη.
Στέφανε όντως υπάρχει παντού ένας Βαγγέλης...:rolleyes:
Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει ο Βαγγέλης με τον ηλεκτρονικό ισοκράτη.
Στην εκκλησία έχουμε κι έναν (Ι) Σωκράτη* αλλά δεν είναι ηλεκτρονικός.
Δεν βάζουμε ηλεκτρονικό ισοκράτη στην εκκλησία. Καλύτερα χωρίς ισοκράτημα...


*Τον γνωρίζει κι ο Κωνσταντίνος ο προκάτοχός μου.
 
Να μετονομαστεί ο ηλεκτρονικός ισοκράτης σε "Ηλεκτρονικός Βαστακτής"...έως ότου εφεύρουμε και τον ηλεκτρονικό Δομέστικο (electronic domesticus:eek:
 
Top