Περί του δρόμου του «Αυτός που σέρνει το χορό»

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Χαιρετώ όλους και χρόνια πολλά για τις ημέρες! τί μακάμι/δρόμος θα λέγατε είναι το «Αυτός που σέρνει το χορό» ; Νικρίζ, Νιχαβέντ, λίγο από τα δύο; Ή κάτι άλλο.

Δύο παρόμοιες μελωδίες που άκουσα


Ευχαριστώ,
Δημήτρης
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Αυτό που ρωτάς Δημήτρη μάλλον Ναχαβέντ είναι


1672235857349.png

Και τα δύο στον πλδ ραστ τοποθετούνται από τον Κωνσταντίνο πρωτοψάλτη,


Το νιγκριζ προς ραστ πάει χρωματισμένος με τον γα δίεση έτσι το ορίζει κι ο Κωνσταντίνος πρωτοψάλτης, ακούστε το κι από τον Παγιουμτζή.
1672235234665.png


Για να καταλάβουμε όμως πως θα πούμε και κατατάξουμε τα άνω μακάμια πρέπει να καταλάβουμε πρώτα ποιος τελικά είναι ο σωστός πλάγιος τέταρτος από τον οποίο αυτά προκύπτουν.
Η πραγματικότητα στον πλδ ή ραστ είναι ο βου ψηλά, δηλαδή ματζόρε- όπως το λέει ο Στράτος. Αν τον χαμηλώσεις τον βου όπως κακώς νομίζουν όσοι πάνε τυφλά με την θεωρία, έγιναν όλα σαλάτα.. Γιατί χαμηλώνουν τον βου; επειδή δεν λένε μεγάλο Νη-Πα, και για να πετύχουν την αναλογία τον χαμηλώνουν.
Ο βου όμως στον πλδ σηκώνεται γιατί έτσι προκύπτουν οι πλάγιοι ήχοι, ο βου από β ήχος σηκώνεται για να συμφωνήσει κατά τετράχορδο με τον πρώτο κε, γίνεται δηλαδή από ΄δεύτερος ΄'ηχος πρώτος όπως ο κε κατά τον κανόνα, πάσα τριφωνία τον εαυτόν ήχο ποιεί, αυτός λέγεται πλάγιος β και αυτομάτως ο α στον Πα γίνεται πλα κι ο δ στον Νη γίνεται πλδ.
Ο πλδ λοιπόν θέλει υπερμείζονα Νη-Πα με τον πα συνέχεια ψηλά, δεν είναι ο Πα δηλαδή έλξη όπως νομίζαμε αλλά εκεί ψηλά είναι εκ φύσεως, έτσι ο βου βγαίνει ψηλά με πα-βου ελάσσονα. Μετά ακολουθώντας τις οδηγίες του Κωνσταντίνου πρωτοψάλτη πετυχαίνουμε το ορθό άκουσμα σε όλα αυτά τα μακάμια.
 
Last edited:
Top