Περί του ήχου του «Τον Δεσπότην και Αρχιερέα»

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
ΥΓ

Όση ώρα συνέτασσα την απάντησή μου, ο κ. Κωστόπουλος, πρόλαβε να προσθέσει το ειρωνικό του σχόλιο. Δεν θα απαντήσω σε αυτό το επίπεδο και θα αρκεστώ να αναφέρω οτι έχω ήδη απαντήσει "εγκύρως" ανωτέρω.
Ευχαριστώ

Αν σας ενόχλησε το "γειτονιάς" εννοούσα τον περίγυρο του Χουρμουζίου, δηλαδή ο Χουρμούζιος ΔΕΝ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΜΟΝΟ για τους μαθητές του ή τους εκεί γύρω (ΑΥΤΟ είναι η "γειτονιά" που λέω) αλλά για ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Μάλλον έχετε όμως τη μύγα (νοοτροπία γειτονιάς) και νομίσατε ότι αναφερόμουν σε εσάς.

Μην αυτοχαρακτηρίζεστε παρακαλώ...

Υ.Γ. Αυτά όχι επειδή δεν με καταλάβατε (ανθρώπινο) αλλά επειδή με χαρακτηρίσατε είρωνα ενώ παραδίδετε ο ίδιος δωρεάν μαθήματα ειρωνίας στο διαδίκτυο.

Μην με ξαναπαρεξηγήσατε, περιέγραψα απλά την κατάσταση όπως είναι, εξ' ου και το ανάλογο λεξιλόγιο.

Μετά τιμής,
Ευχαριστώ.
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Σκέφτομαι αρχικά να τοποθετηθώ στο «τελεσίγραφο» του κ. Ζάχαρη
Δεν ήταν τελεσίγραφο, ήταν οι απόψεις μου σε μορφή άρθρου. Σαφώς και τα είχα ξαναγράψει αυτά, αλλά εδώ ήταν όλα μαζί. Το έγραψα και στην αρχή του μηνύματός μου. Δεν με διαβάζετε καλά…

Αν θέλατε μπορούσατε να κάνατε κάτι ίδιο για να μην εκτροχιαζόμασταν (τώρα πάει…) σε ανώφελες (ξεφεύγουν σε άλλα πράγματα πέρα των μουσικών) και πολυέξοδες (από πλευράς χρόνου) συζητήσεις.
Εδώ βέβαια, θέλω να επισημάνω, πως από την πλευρά μου θλίβομαι με την απόφαση του κ. Ζαχάρη να αποχωρήσει από τον διάλογο (τη στιγμή μάλιστα που αυτός ξεκίνησε το θέμα που συζητάμε),...(κάποιος φίλος που διάβασε το «άρθρο» του, μίλησε για υπεκφυγή και υπεροψία, αλλά δεν θέλω να σκέφτομαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο).
Διάλογος γίνεται όχι μόνο φράση προς φράση, αλλά και με πιο μεγάλη μορφή θέσης.(όπως αυτή που έγραψα) Δεν αποχώρησα από τον διάλογο, και βλέπω ότι εξακολουθείτε να μην διαβάζετε καλά αυτά που έγραψα.

Το ότι δεν απάντησα σύντομα έχει να κάνει με το ότι βρίσκομαι με άδεια στην Τρίπολη για να δω την οικογένειά μου, την οποία έχω καταντήσει να βλέπω μια φορά το μήνα, και προτίμησα να μην διαθέσω το χρόνο που είχα γι αυτούς στο φόρουμ. Δηλαδή αν πρέπει ν’ απολογηθώ επειδή εσείς αφ’ ενός παρερμηνεύετε (κι ας μην πω ακόμα το «ηθελημένα»…) τα γραφόμενά μου, και αφ’ ετέρου επειδή δεν απάντησα εντός των δικών σας αποδεκτών χρονικών ορίων, τι να πω! Μήπως θα ‘πρεπε να ζητήσω και συγνώμη;

Είπα ότι δεν θα ξαναγράψω αν δεν έχω κάτι καινούργιο να προσθέσω κι αν δεν ειπωθεί κάτι νέο ώστε να έχω να γράψω πάνω σε κάτι. Περίμενα να γραφεί κάτι καινούργιο λοιπόν. Σε προσωπικές γνώμες τι να απαντήσω; Τώρα αν εσείς δεν καταλάβατε τι έγραψα, δεν φταίω εγώ.

Αλλά επειδή φαίνεται αυτό να το εκλαμβάνετε ως ένδειξη αδυναμίας, ας σας απαντήσω με τον τρόπο που [τώρα τουλάχιστον-γιατί στην αρχή άλλα μας λέγατε (Υ.Γ.1)-φαίνεται να] σας αρέσει.

Ζητώ συγνώμη από αυτούς που μας διαβάζουν, αλλά δεν ήταν η δική μου επιλογή να γράψω και πάλι εφημερίδα τοίχου…

Κι ακόμα (όπως μου είπε κι εμένα ένας...φίλος μου :wink:) καλό θα ήταν να μην κάνουμε τους δικηγόρους των άλλων, και πείτε στον φίλο σας που μίλησε για «υπεκφυγή και υπεροψία» να έρθει ο ίδιος να τα γράψει. Και για την πολυφωνία του πράγματος…
Τώρα, γιατί θα πρέπει να προτιμήσουμε το αυτόγραφο του Χουρμουζίου, έναντι της έντυπης έκδοσης για μένα αποτελεί ένα ανεξήγητο, έως σαφέστατα έωλο επιχείρημα.
Δεν νομίζω να μιλάτε σοβαρά…

Το αυτόγραφο το γράφει ο ίδιος. Το έντυπο το εκδίδει ένας εκδότης.

Εγώ ξέρω ότι όταν έχουμε μια κάποια αμφιβολία για κάποιο κομμάτι, κοιτάμε πρώτα το αρχικό, το πρωτότυπο. (αν το έχουμε φυσικά)

Τώρα αν αυτό είναι «έωλο» επιχείρημα, μάλλον θα πρέπει ν’ αναθεωρήσετε την έννοια της λέξης «έωλος» και να βγάλετε λάθος κι όλη την επιστημονική κοινότητα που χρησιμοποιεί τα αυτόγραφα των εξηγήσεων ως την πρωταρχική και πιο σημαντική προσέγγιση των κειμένων.
Το αυτόγραφο, το πολύ-πολύ να το δίδασκε ο ίδιος, οπότε μπορούσε να εξηγήσει και προφορικά τα διαστήματα που γνώριζε ότι έπρεπε να εκτελεστούν.
Άρα υποστηρίζετε ότι ο Χουρμούζιος άλλα έγραφε κι άλλα δίδασκε. Σέβομαι την τοποθέτησή σας, δεν θα συμφωνήσω όμως.
Όταν όμως προβαίνει σε έκδοση του έργου του, απευθύνεται πλέον στο ευρύτερο Ιεροψαλτικό κοινό της εποχής του (και σε πολύ μακρινά μέρη), οπότε πρέπει να δείξει ξεκάθαρα τι διαστήματα ακολουθεί το εν λόγω μέλος. Επίσης, ως γνωστόν, μιας εκδόσεως, προηγείται πάντα ένα κατ’ επανάληψιν «ξεψάχνισμα» των κειμένων, για την ανακάλυψη τυχόν λαθών, παραλείψεων κ.λ.π. Όσοι έχουν προβεί σε έντυπη έκδοση μελών, γνωρίζουν καλά τη διαδικασία αυτή και το πόσες διορθώσεις αυτή επιφέρει στο αυτόγραφο.
Ακριβώς για αυτό τον λόγο πιστεύω κι εγώ ότι χρησιμοποιήθηκε ο έσω θεματισμός. Επειδή ήθελαν να είναι σίγουροι για τα διαστήματα του ήχου. Απλά εμείς σήμερα το ερμηνεύουμε με την επικρατούσα λογική της χρήσης των φθορών και όχι με την λογική που γράφτηκε.

Και κάτι ακόμα. Αν λοιπόν ο «μετανοιωμένος» Χουρμούζιος «διορθώνοντας» χρησιμοποιεί τον έσω θεματισμό στο έντυπο «Τον Δεσπότην» για να δηλώσει όμοιες διφωνίες, γιατί τότε δεν τον βάζει από την αρχή, αλλά παρακάτω μόλις η μελωδία πλησιάζει στον Γα; Από την αρχή μέχρι εκεί, δεν ήθελε να γίνει διφωνία ομοία;

Και πολύ περισσότερο, γιατί στο έντυπο «Άνωθεν» εξακολουθεί να μην βάζει έσω θεματισμό; Μόνο για το «Τον Δεσπότην» μετάνιωσε, για το «Άνωθεν» έμεινε αμετανόητος;
Το τι ακριβώς κάνει η φθορά του μαλακού χρώματος στη Νέα Μέθοδο, το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Εγώ έχω τις αμφιβολίες μου. (και σας εξηγώ παρακάτω)
Κανονικά, βοηθητικό γράμμα δεν χρειάζεται στο κατά διφωνίαν, αλλά ο Γρηγόριος βάζει το β (ου) πολύ σοφά, για να βοηθήσει (όπως σε πλείστες περιπτώσεις συμβαίνει) την παραλλαγή και να δείξει ότι ο Ζω είναι μέσον 5χόρδου (του κάτω ΔΙ – ΠΑ, κατ’ αντιστοιχίαν με τον Βου του ΝΗ – ΔΙ) και όχι βάση 4χόρδου (λ.χ. ΔΙ – ΝΗ που υποννοεί και σύμφωνα με την προφορικότητα σκληρότερα διαστήματα).
Πάνω λοιπόν σε αυτό που λέτε.

ΑΣ υποθέσουμε ότι έχουμε εδώ διφωνία ομοία. Τα διαστήματα (σε 68άρα Χρυσανθινή κλίμακα) που θα παραχθούν είναι: Ζω 7 Νη 12 Πα 7 Βου 12 Γα, σωστά; Άρα η 4φωνία βρίσκεται 7+12+7+12= 38 μόρια από την βάση. Όμως στην κλίμακα του Χρυσάνθου η 4φωνία σε όλους τους ήχους είναι 40 μόρια. Άρα το διάστημα της 4φωνίας Ζω-Γα δεν θα ήταν τέλειο, αλλά και δεν θ’ ακούγαμε Γα ψηλό στις ηχογραφήσεις.

Τα Γα του Πρίγγου και του Ναυπλιώτη είναι όλα ψηλά.

Κι ακόμα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης από τον φασματογράφο που μας δίνετε δίδουν μια διφωνία προς τα κάτω (στον Ναυπλιώτη ας πούμε) Ζω 11 Κε 9 Δι, (στην Χρυσανθινή 68αρα κλίμακα)σωστά; Η όμοια διφωνία του Χρυσάνθου είναι 7-12. Όπως όμως μας έχετε πει και παλαιότερα η διαφορά των 2 ηχομορίων είναι και ακουστή και εκτελεστή. Άρα μας λέτε ότι είναι λανθασμένη η διατύπωση του Χρυσάνθου. (παρακάτω έχω και μερικά άλλα πράγματα)
Η τοποθέτηση αυτή, θα με συγχωρήσετε για την έκφραση, για μένα τουλάχιστον αποτελεί τον ορισμό της αυθαιρεσίας. Τα μαθήματα που μας παρέδωσαν οι εξηγητές της Νέας Μεθόδου, ΔΕΝ είναι γραμμένα στην Παλαιά Γραφή και η φθορά του Μαλακού Χρώματος ΔΕΝ είναι ο έσω θεματισμός.
Εμένα πάλι ο ορισμός της αυθαιρεσίας μου φαίνεται αυτό που γράψατε! Γιατί πολύ απλά είστε λάθος και στις δύο θέσεις σας.

Πρώτον. Η φθορά του μαλακού χρώματος είναι ο έσω θεματισμός είτε σας αρέσει, είτε όχι. Ειλικρινά δεν κατάλαβα το γιατί δεν είναι. Έτσι ονομαζόταν από πριν. Δεν «γεννήθηκε» το 1814…

Και δεύτερον. Τα κομμάτια αυτά είναι γραμμένα στην παλαιά και εξηγημένα στην νέα γραφή. Και επειδή ακριβώς έρχονται από την παλαιά, κουβαλούν πράγματα τα οποία μόνο αν κατανοήσουμε την χρήση τους στην παλαιά γραφή θα καταλάβουμε την εφαρμογή τους στην νέα.
Με τη δική σας λογική αυτή θα πρέπει η ύφεσις της Νέας Μεθόδου, να εκλαμβάνεται ως φθορά σκληρού χρώματος (και μάλιστα για να δηλώσει αντίθετη ενέργεια) της Παλαιάς Γραφής και πάει λέγοντας.
Μάλλον…«γλωσσέψατε την μπέρδα» σας.:D Αφού όμως δεν ασχολείστε με την παλαιά γραφή, μην γράφετε πράγματα που σας εκθέτουν.
Και βέβαια δε «μάθαμε να χρησιμοποιούμε με άλλον τρόπο τις φθορές στην νέα», αλλά όπως ακριβώς τις παρουσίασαν οι εφευρέτες της Νέας Μεθόδου.
Κατά τον Χρύσανθο είστε λάθος. Πρέπει να διαβάσετε ξανά τον Χρύσανθο και το που και πως παρουσιάζει τον έσω θεματισμό στην νέα γραφή και για ποιόν λόγο.

Για πιο εύκολα βέβαια μπορείτε να τον βγάλετε κι αυτόν λάθος όπως και τον Χουρμούζιο.:wink:
Γιατί λοιπόν ούτε ο Γρηγόριος, αλλά ούτε και ο Χουρμούζιος τον οποίον επικαλείται, δεν λύνουν τη φθορά του μαλακού χρώματος πριν την κατάβαση στον κάτω ΔΙ; Κανείς από τους εξηγητές δεν το πρόσεξε; Μας παρέδωσαν την ενέργεια της φθοράς (κατά διφωνίαν ομοίαν πορεία μαλακού χρώματος) και μετά δεν ξέρουν οι ίδιοι, πώς ερμηνεύεται αυτό που μας καταγράφουν; Δύσκολα θα μας πείσετε γι αυτό!
Καλή η ερώτηση κι ευχαριστώ για την αφορμή.

Κατ’ αρχήν δεν είναι η μοναδική φθορά της νέας γραφής που δεν λύνεται... (αυτό το αφήνω να αιωρείται…)

Και εν συνεχεία, οι καταχρηστικές φθορές επειδή έμπαιναν για αλλοίωση ενός μόνο φθόγγου δεν λύνονταν ούτε στην παλαιά. (ενώ οι κανονικές φθορές λύνονταν και στην παλαιά)
Στο παράδειγμα που δίνει ο κ. Λ. Αγγελόπουλος στο Αντί Προλόγου της επανέκδοσης της Ανθολογίας του Πέτρου Μ. Εφεσίου, φαίνεται καθαρά ότι τουλάχιστον ο Γρηγόριος υπονοεί την εκτέλεση του ΓΑ ελαφρώς υψωμένου, βάσει των φυσικών έλξεων που δημιουργεί το Διατονικό Γένος όταν ισοκρατεί ο ΖΩ, γι αυτό και λύνει το σκληρό χρώμα που προηγείται.
Ο Γα είναι ψηλός όχι λόγω έλξης αλλά λόγω κλίμακος. Είναι κορυφή 5χόρδου! Δεν υπάρχει μελωδική πορεία προς τον Δι για να έλκεται από αυτόν. Η μελωδία εδώ τον Γα «δείχνει», δεσπόζει ο Γα δηλαδή σε αυτή την γραμμή. Άρα να έλκετε ο δεσπόζων φθόγγος, είναι λιγάκι δύσκολο να γίνει…
Ο Χουρμούζιος χρησιμοποιεί εξ αρχής μαλακό χρώμα (υπονοώντας ευθέως σκληρότερα διαστήματα, καθώς μπαίνει στην κορυφή 4χόρδου κατιόντος), και το αφήνει ως το τέλος της φράσης «υπενθυμητικά» των διαστημάτων που οι φυσικές έλξεις του διατόνου δημιουργούν (όπως περίπου μπαίνει συχνά για υπενθυμητικούς λόγους η ύφεση στο διατονικό ΖΩ). Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά διαφωνία εδώ, άλλωστε και η διασταύρωση με την προφορικότητα δείχνει συμφωνία.
Χαίρομαι που επιτέλους συμφωνούμε και σε κάτι. Άρα η φθορά εδώ μπαίνει καταχρηστικά.
Τώρα γιατί χρειάζεται κάποιος να χρησιμοποιεί τον έσω θεματισμό για να περιγράψει τα αυτονόητα… τι να πω;
Άρα κάνει λάθος ο Χουρμούζιος που χρησιμοποιεί τον έσω θεματισμό στην εξήγηση. Σεβαστή η γνώμη σας, δεν θα πάρω όμως.

Και ποια…αυτονόητα; Αφού πολλοί ψάλτες την φράση αυτή την εκτελούν ως πρωτόβαρυ. (δείτε την απάντηση του κ.Λέκκα)
Από την άλλη κι αυτό το παράδειγμα μπορεί να λειτουργήσει βάσει λογικών συνειρμών κι αντίστροφα (μέθοδος της εις άτοπον απαγωγής).
Ερώτηση: αφού ο Γρηγόριος υπονοεί τον ΓΑ υψωμένο, στο «Εις Μνημόσυνον…» (και σε άλλα παρόμοια μαθήματα) αφήνοντάς τον τις φυσικές έλξεις του Διατονικού Βαρέως, γιατί σπεύδει να τοποθετήσει την φθορά του Μαλακού Χρώματος στο «τον Δεσπότην», σημειώνοντας και το γράμμα β (ου) δίπλα, ως μέσον του 5χόρδου κάτω ΔΙ -ΠΑ;
Απάντηση: για να μας κάνει σαφές ότι και στην κάθοδο στο κάτω Δι συνεχίζουμε να εκτελούμε Μαλακό χρωματικό Γένος μέλους «καθ’ ομοίαν διφωνίαν».
Να δώσω κι εγώ μια άλλη απάντηση;

Για τον ίδιο πολύ απλό λόγο που ο Χουρμούζιος βάζει έσω θεματισμό στο έντυπο «Τον Δεσπότην» και δεν βάζει στο έντυπο «Άνωθεν».
Ο συγκεκριμένος κάποιος (που είμαι εγώ), όπως ξαναείπε, ανέπτυξε μια συλλογιστική, γύρω από το γιατί ο Χουρμούζιος προτιμάει πολλές φορές τη φθορά του μαλακού χρώματος, έναντι του σκληρού χρώματος που χρησιμοποιεί ο Γρηγόριος Aναφέρεται λοιπόν (ο κάποιος) στην αρχή και μόνον της φράσης. Αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα του κ. Ζάχαρη, σίγουρα όμως είναι πρόβλημά του, το ότι αγνοεί τις απαντήσεις μου και επανέρχεται.
Δεν την αγνοώ την επεξήγησή σας, όμως την θεωρώ αστήριχτη διότι βασίζεται πάνω σε προσωπικές σας εκτιμήσεις και όχι πάνω σε επιστημονικά στοιχεία. Επανέρχομαι φυσικά διότι έκανα μια επαναδιατύπωση επι το συνοπτικότερο των θέσεών μου και επειδή θεωρώ ότι δεν έχει δοθεί ουσιαστική απάντηση επ’ αυτού.
Στην προφορική παράδοση το μαλακό χρώμα προς τα κάτω, είναι η παλαιοτέρα των καταστάσεων, τουλάχιστον της εντός του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού αρραγούς Παραδόσεως, από τις οποίες έχουμε ηχητικά ντοκουμέντα (ξεκινά συνειρμικά την 10ετία του 1870 και επιβιώνει μέχρι την 10ετία του 1960). Δηλαδή από τον Ι. Ναυπλιώτη (1878 Α’ Κανόναρχος – 1938 Πρωτοψάλτης), στον Κ. Πρίγγο (1939 – 1959 Πρωτοψάλτης) και τον Θ. Στανίτσα (1960 – 1964 Πρωτοψάλτης).
Μας λέτε δηλαδή ότι ο Στανίτσας της Πόλεως κι ο Στανίτσας της Αθήνας, ψάλλουν διαφορετικά. Ή πιο απλά δεν παραδίδει αυτό που παρέλαβε (τουλάχιστον για τα κομμάτια που συζητάμε) από τον καιρό που ήρθε στην Αθήνα και μετά, εφ όσον βάζετε ημερομηνία 1960 – 1964.
Τους Πατριαρχικούς ψάλτες ελάχιστα τους επηρεάζουν τα κείμενα και τα ψάλλουν από στήθους, εφ’ όσον δεν κάνουν μια ηχογράφηση «καθ’ υπόδειγμα εκτέλεσης», με παράθεση κειμένου για μια «μνημειακή παραγωγή». Εκεί, συμμορφώνονται μια χαρά στο κείμενο και στην ισχύουσα διαστηματική πραγματικότητα της Επιτροπής (άλλως θα τους χαρακτήριζαν οι διάφοροι «ξερόλες» και αγραμμάτους ακόμα, όπως ήδη έσπευσαν να κάνουν με την εκτέλεση του «Άνωθεν»).
Για πείτε μου λοιπόν σε αυτό το κομμάτι της ίδιας «μνημειακή παραγωγής» και εκτελέσεως «καθ’ υπόδειγμα», πόσο «συμμορφώνεται μια χαρά στο κείμενο» ο Στανίτσας;
View attachment Γεύσασθε και ίδετε Ήχος Α' (μέλος Χρυσάφη του Νέου).jpg
View attachment Γεύσασθε και ίδετε Ήχος Α' (μέλος Χρυσάφη του Νέου).mp3

Είναι το κοινωνικό «Γεύσασθε» του Χρυσάφη.

Κι αν θέλετε ακόμα μπορούμε να πιάσουμε και την έκδοση των καλοφωνικών ειρμών να δούμε κατά πόσο «συμμορφώνεται μια χαρά στο κείμενο» επειδή συμμετέχει σε «μνημειακή παραγωγή» και εκτέλεση «καθ’ υπόδειγμα»… Εκεί να δείτε πόσο ακολουθεί το κείμενο! :rolleyes:

Εμένα να μου επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

Για τους «διάφορους ξερόλες» σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό. Άλλωστε εσείς είπατε μόλις παραπάνω ότι ο Στανίτσας του 1960-64 λέει αλλιώς τα κομμάτια που συζητάμε, από τον Στανίτσα της Αθήνας. Στους χαρακτηρισμούς καλά τα πάμε…
Ποιος ακριβώς είπαμε, είναι ο κ. Ζάχαρης που θα κάνει υποδείξεις ορθότητας επιλογών στον «Άρχοντα Αρχόντων»;
Ποιος ακριβώς είπαμε ότι είστε κ.Συμεωνίδη που θα ερμηνεύσετε κατά το δοκούν τα γραφόμενά μου; Παρακαλώ πριν να κάνετε συστάσεις και κρίσεις, να καταλαβαίνετε πρώτα τι έχει γράψει ο άλλος. Κι αν δεν καταλαβαίνετε, να ρωτάτε.

Δεν έκανα υπόδειξη στον Στανίτσα, διότι δεν ήμουν στην ηχογράφηση. Δεν κατάλαβα πως μπορεί να κάνει κανείς υπόδειξη σε κάποιον κεκοιμημένο, και μάλιστα κατόπιν εορτής!!!!

Εγώ ανέφερα τι γίνεται συνήθως και τελικά τι κάνω εγώ. Ανέφερα ακόμη αυτά που ειπώθηκαν στην συζήτηση για τις ηχογραφήσεις του Χατζηγιακουμή κι ότι ο Χατζηγιακουμής επι 10 χρόνια «κυνηγούσε» τον Στανίτσα να ηχογραφήσει… Βάλτε τα λοιπόν κάτω όλα αυτά και σκεφτείτε.

Αν τον κυνηγούσε για 10 χρόνια, κι ο Στανίτσας του έλεγε, «εγώ δεν ηχογραφώ από αυτό το κείμενο», λέτε να μην το άλλαζε ο Χατζηγιακουμής;;;;

Τα λοιπά του τύπου, «Άρχοντας Αρχόντων» και «…Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Δέκατος και Τρίτος των Αποστόλων… » καλύτερα να τα χρησιμοποιείτε εκεί που μπορεί να πιάνουν, κι όχι σ’ αυτή την συζήτηση. Εκτίθεστε… :p

Και κάτι ακόμα. Είχατε πει παλαιότερα:
Τυχαία όμως σήμερα, μετά από χρόνια, άνοιξα το Ένθετο του Δίσκου Βινυλίου που συνοδεύει το εξαίρετο βιβλίο του Μ. Χ"Γιακουμή "Χειρόγραφα Εκκλησιαστικής Μουσικής 1453-1820".
Και ενώ ήθελα να "αναπαύσω" το βλέμμα μου στο Χειρόγραφο "Γεύσασθε" του Χουρμουζίου, που είναι στην διπλανή σελίδα, είδα την πρώτη σελίδα του "Ανωθεν" που ακολουθεί "Τον Δεσπότην".
Το «Άνωθεν» δεν εκδόθηκε τότε στον δίσκο οπότε το κείμενο δεν είναι από εκεί.
View attachment Δίσκος Εθν.Τράπεζας.jpeg

Απλά τυχαίνει ο γραφίστας που επιμελήθηκε το ένθετο (το οποίο σημειωτέον δεν υπάρχει στην έκδοση του 1980 αλλά σε αυτή του 1983) να μην έχει κόψει τα υπόλοιπα πάνω (το τέλος από το «Θρηνώ και οδύρομαι») και κάτω (αρχή του «Άνωθεν») από το «Τον Δεσπότην».

Η υπόθεσή σας ότι ο Στανίτσας λέει το «Άνωθεν» από το κείμενο του Χουρμουζίου είναι λάθος. Στο 1ο CD των Συμμείκτων ο κ.Χατζηγιακουμής δημοσιεύει το κείμενο του «Άνωθεν» από την Ανθολογία του Κων/νου Πρωτοψάλτου του 1846.(με τον έσω θεματισμό από την αρχή) Κι απ’ ότι γνωρίζω σ’ αυτά είναι πολύ σχολαστικός ο κ.Χατζηγιακουμής.

Αλλά για να μην σας μείνει καμία απορία, ήδη παρακάλεσα κάποιον φίλο που γνωρίζει τον κ.Χατζηγιακουμή να τον ρωτήσει επι τούτου από πιο κείμενο έψαλλε ο Στανίτσας το «Άνωθεν».

Και επιμένω σ’ αυτό, επειδή η βασική επιχειρηματολογία σας για το ότι ο Στανίτσας αλλιώς λέει το «Τον Δεσπότην» κι αλλιώς το «Άνωθεν» στην ίδια ηχογράφηση (αυτή της Εθνικής Τράπεζας), οφείλεται στο κείμενο που έχει μπροστά του.
Εκτός αν υπονοεί, ότι ο Στανίτσας λίγους μήνες πριν πεθάνει και άρρωστος, ήξερε τι ήθελε να πει,
Μας λέτε δηλαδή ότι στην συνέντευξη αυτή δεν ήξερε τι ήθελε να πει, ίσως λόγω γήρατος, ίσως λόγω ασθενείας. Αυτό άραγε το υποστηρίζετε και για τα παρακάτω και παραπάνω της ίδιας συνέντευξης;
ενώ στις επίσημες ηχογραφήσεις του Χ’’Γιακουμή …του ξέφυγε! Απίστευτη τοποθέτηση!
Απίστευτη τοποθέτηση εγώ θεωρώ την παλαιότερη δική σας να βγάλετε την εξήγηση του Χουρμουζίου…λάθος!

Εγώ απλά έγραψα τι διαπιστώνω! Το γιατί κάνει το «Άνωθεν» αλλιώς από το «Τον Δεσπότην» στην ηχογράφηση του Χατζηγιακουμή, όπου εσείς λέτε ότι ευθύνεται το κείμενο που έχει μπροστά του (να δω βέβαια τι θα πείτε αν τελικά το κείμενο είχε φθορά...:eek:), ενώ στα άλλα κείμενα της ίδιας δουλειάς (καλοφωνικοί ειρμοί) λέει σχεδόν απ’ έξω, δεν είναι απίστευτη τοποθέτηση;

Εγώ δεν είπα καθόλου ότι του ξέφυγε. Λόγια δικά σας είναι αυτά.

Εγώ ακόμα δεν έχω αιτιολογήσει το γιατί κατά την γνώμη μου εκτελεί αλλιώς το «Άνωθεν» κι αλλιώς το «Τον Δεσπότην». Και έχω γνώμη και άποψη επ’ αυτού που δεν την έχω εκθέσει ακόμα, για τους δικούς μου λόγους. Μη βάζετε στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει!
Εδώ χάνει, ακόμα μια φορά, ο κ. Ζάχαρης γιατί τα πρώτα φασματοσκοπικά δείγματα συνηγορούν κατά κράτος (αφού κωφεύει στα ηχητικά), στην άποψη ότι ο Ναυπλιώτης και ο Πρίγγος εκτελούν όμοια διφωνία προς τα κάτω. Για τους άλλους έχει δίκιο, αλλά είναι όλες νεώτερες ηχογραφήσεις και μπορεί να ακολουθούν την άποψη οποιουδήποτε στην εκτέλεσή τους.
&
Έρχονται οσονούπω, λίγη υπομονή, για όσους δυσκολεύονται…
Περιμένοντας τα οσονούπω ερχόμενα, να δώσω και κανα δυο παραμέτρους για την φασματογραφική εργασία σας.

Κατ’ αρχήν για να έχουμε όμοια διφωνία (έστω κι αν όχι η του Χρυσάνθου 7-12, αλλά η του Ναυπλιώτη 9-11-κατ’ εσάς), τα διαστήματα που γίνονται προς τα κάτω πρέπει να γίνονται και προς τα πάνω. Κι ακόμα πρέπει να βρούμε όμοια διφωνία και σε άλλες ηχογραφήσεις του Ναυπλιώτη και του Πρίγγου στον Β’ ήχο σωστά;

Για πείτε μας λοιπόν τι μετρήσεις σας βγάζει ο φασματογράφος για τα διαστήματα από το Πα και πάνω, καθώς και για τις παρακάτω ηχογραφήσεις.

View attachment Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται Ήχος Β' (Ναυπλιώτης).mp3
View attachment Καταστέλων των θόρυβον (Πρίγγος).mp3
View attachment Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου (Στανίτσας) Ήχος Β.mp3
Για την επισήμανση του κ. Λ. Αγγελόπουλου, προβληματίστηκα πολύ, από την εποχή που αγόρασα την Ανθολογία (μια 10ετία ήδη) και μελέτησα το «Αντί Προλόγου» του. Ρώτησα και τον πατέρα μου που χρημάτισε Πρωτοψάλτης (ως την ηλικία των 20 ετών, οπότε και απεσύρθη για λόγους υγείας) και μαθητής στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, του μεγάλου δασκάλου Δ. Βαφειάδη (μαθητού του Ναυπλιώτη).
Πήρα ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια απάντηση που πήρα και σε πρόσφατη συνομιλία μου, με τον Γ. Μιχαλάκη που μαθήτευσε κοντά στον Στ. Τσολακίση (Α’ Κανόναρχο και Δομέστικο του Ναυπλιώτη).
Όταν ο Βινάκης (ή οποιοσδήποτε παλαιός) έλεγε δίεση, εννοούσε κάτι άλλο από αυτό που καταλαβαίνουμε με την δυτικότροπη σκέψη μας σήμερα. Σχεδόν πάντα ήταν ένα ανέβασμα 2 μορίων (ένα ΩΩΠ επάνω όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, σε συνδυασμό με μικρή κίνηση του χεριού με την παλάμη προς τα πάνω). Τώρα αν συνυπολογίσουμε το ότι ο Βινάκης τα έλεγε αυτά στη Χίο (που δεν υπήρχε προφορική Πατριαρχική Παράδοση) και τα διαστήματα που γνωρίζουν οι ψάλτες είναι τα της Επιτροπης ΖΩ-14-ΚΕ-8-ΔΙ, μια δίεση 2 μορίων στον ΚΕ (αφού η φθορά του μαλακού χρώματος έχει μπει ήδη στο κείμενο) μας φτιάχνει ΖΩ-12-ΚΕ-10-ΔΙ. Μήπως ο Βινάκης, προσπαθούσε απλώς να περιγράψει το κατά διφωνίαν σύστημα του Δευτέρου, όπως ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το είχε ακούσει εντός Πατριαρχείου;
Τώρα σε αυτές τις εικασίες σας δεν μπορώ ούτε να σας ακολουθήσω, αλλά ούτε και να τις συμμεριστώ. Εγώ ακούω τον Σφήκα που ήταν κατά την κοινή ομολογία των Χίων ψαλτών ένας από τους καλύτερους μαθητές του Βινάκη (ίσως ο καλύτερος για κάποιους). Κι ο Σφήκας δεν λέει διφωνία ομοία. Τώρα για τα «ΩΩΠ» και τα λοιπά, πραγματικά δεν μπορώ να σας ακολουθήσω. (…που κι εγώ όταν κάνω κούνια την κόρη μου πράγματι το λέω…):D:D:D
Ακολουθεί σε αρχείο εικόνας JPG, η ανάλυση των διαστημάτων που έψαλε στη θέση αυτή ο Ναυπλιώτης, ο Πρίγγος, ο Μαϊντανόγλου και ο Σφήκας. Είναι μέρος από πληρέστερο αρχείο του Γ. Μιχαλάκη, με μικρή επέμβασή μου στην απόδοση στα Ελληνικά. Με λίγη μελέτη των πινάκων,βλέπει κανείς, ότι ο Ναυπλιώτης έχει μια απίστευτη (!!!) ακρίβεια στα διαστήματά του συγκεντρώνει με ένα απόλυτα σταθερό ΖΩ, στο δεσποΤΗΝ 354 cents και στο αρχΙερέα 350 cents, έναντι των 351 cents που είναι ακριβώς η μισή 5η καθαρή (702 cents). Μεγαλώνει κυρίως τον Ελάχιστο Τόνο από την κλασματική περιγραφή του Χρυσάνθου 88/81 = 143,50 cents και πετυχαίνει την ελάχιστη απόκλιση 1 έως 3 cents στη διφωνία (όπου 1 cent = 0,06 του Ηχομορίου της 72άρας κλίμακας της Επιτροπής που έχουμε σήμερα εν χρήσει).
Πείτε μας εδώ μια και πιάσατε τα διαστήματα του Ιακώβου εκτός από τον ελάχιστο της διφωνίας που είναι…ελάσσων (9) και για τον μείζονα τόνο του Ιακώβου (που το περάσατε στο «ντούκου») που την μέτρησή σας είναι 11 ηχομόρια στην 68άρα κλίμακα του Χρυσάνθου… Άρα εκτός του ότι μεγαλώνει (τι μεγαλώνει…τον κάνει ουσιαστικά ελάσσονα) τον ελάχιστο σύμφωνα με την μέτρησή σας μικραίνει και τον μείζονα.

Εσείς δεν είχατε γράψει στην αρχή αυτής της συζήτησης περι της διαφοράς 12/68 και 12/72 και ποιος είναι μεγαλύτερος και λοιπών συναφών θεμάτων (η υπογράμμιση δική μου):
Με προσεκτική ακρόαση διαπιστώνουμε και τον μεγαλύτερο μείζονα τόνο από αυτόν της Επιτροπής (12/68 > 12/72). Είναι μάλιστα και ο ελάχιστος τόνος λίγο μεγαλύτερος (περί τα 8 μόρια στη διαίρεση του Χρυσάνθου και όχι 7, το ακούμε στο ΠΑ-ΒΟΥ ως ΔΙ-ΚΕ) καθώς οι μεγάλοι αυτοί δάσκαλοι διόρθωναν με την τέχνη τους το "λάθος" του Χρυσάνθου να έχει στην Οκτάβα του μαλακού χρώματος 64 μόρια κι όχι 68. Προσωπικά εκτιμώ πως τα διαστήματα του Ναυπλιώτη είναι ΥΠΕΡΟΧΑ και πρέπει να μελετώνται με προσοχή από εμάς τους νεώτερους.
Άρα ούτε 12, ούτε 7, ούτε 8 αλλά 11 και 9. Μόνος σας αναιρείτε αυτά που γράφατε.:wink:
Από εκεί και πέρα, ο Πρίγγος πετυχαίνει διφωνίες της τάξης των 354 και 364 cents , αλλά στη δεύτερη περίπτωση, του έχει ανέβει η βάση κατά 12 cents, οπότε οι αποκλίσεις του από τη διφωνία είναι επίσης 3 και 1 cents (έχει όμως μικρότερο Μείζονα κατά 10 τουλάχιστον cents από το «φυσικό», οπότε ο Ελάχιστός του είναι ουσιαστικά Ελάσσων). Ο Μαϊντανόγλου χρησιμοποιεί διαστήματα «λεγέτου» με ελάχιστη αστάθεια 1 Herz (4,5 περ.cents) σε όλους τους φθόγγους πλην της βάσης ΖΩ, και ο Σφήκας κατεβαίνει με τόνο Ελάσσονα και Μείζονα (μάλλον διατονικά χωρίς έλξεις), του «φεύγει» όμως προς τα πάνω η βάση κατά 5 Herz (20 περ. cents).
Για τα υπόλοιπα όπως και για τα προηγούμενα έχω να παρατηρήσω κάτι ακόμα, το οποίο νομίζω ότι είναι σημαντικό και πρέπει να επισημανθεί.

Οι μετρήσεις που γίνονται στον φασματογράφο δεν είναι επι κλίμακος αλλά επι μελωδίας. Και η μελωδία δεν είναι (σκέτη) κλίμακα.

Ακόμα, θα ήθελα να μας πείτε τις ηχογραφήσεις αναφοράς (για να έχουμε τις ίδιες) και τον τρόπο στρογγυλοποίησης του μέσου όρου συχνότητας της νότας (γιατί η φωνή έχει το φυσικό vibrato) που μετρήθηκε καθώς και τον τύπο μετατροπής από συχνότητες (που συνήθως δίνουν οι φασματογράφοι) σε μόρια Χρυσάνθου, μόρια Επιτροπής και Cent. Εγώ έχω τον φασματογράφο (Frequency Analysis) του Cool Edit 2.0 (το μετέπειτα Audition), εσείς με ποιο πρόγραμμα το ελέγξατε; Τα ρωτάω όλ’ αυτά, για να μπορέσω να επαληθεύσω κι από μόνος μου, την ορθότητα ή μη των αποτελεσμάτων των μετρήσεών σας.

Ευχαριστώ.

Υ.Γ.1
Εγώ δεν θα θεωρήσω ότι υπεκφεύγετε ακόμα κι αν αργήσετε ν’ απαντήσετε.

Υ.Γ.2
Να με συγχωράτε που δεν πρόλαβα ν' απαντήσω εντός της προθεσμίας. Ελπίζω να πιαστώ έγκυρος.
 
Last edited:

haris1963

παλαιότατο μέλος
Μάλλον έχετε όμως τη μύγα (νοοτροπία γειτονιάς) και νομίσατε ότι αναφερόμουν σε εσάς.
Μην αυτοχαρακτηρίζεστε παρακαλώ...
αλλά επειδή με χαρακτηρίσατε είρωνα ενώ παραδίδετε ο ίδιος δωρεάν μαθήματα ειρωνίας στο διαδίκτυο.

Θα παρακαλούσα, να ανακαλέσετε άμεσα τους ανωτέρω χαρακτηρισμούς σας προς το πρόσωπό μου. Το οτι χαρακτήρισα το σχόλιό σας ειρωνικό, είναι μια άποψή μου για τον τόνο και το ύφος του σχολίου σας:
Άκυρο. Όταν γράφονταν ένας χειρόγραφος κώδικας γράφονταν με την προοπτική της διάδοσης και εξάπλωσης και όχι της... γειτονιάς.
, και σε καμιά περίπτωση δεν εκτόξευσα τους ευθείς βαρύτατους χαρακτηρισμούς , που μου απευθύνετε ανωτέρω.
Καταθέτω στο φόρουμ επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις και σέβομαι οποιαδήποτε διαφορετική άποψη (όταν αυτή δε προσβάλλει το πρόσωπό μου, τον διάλογο ή τη δημοκρατία). Παράλληλα προσπαθώ με χιούμορ πολλές φορές να αντιπαρέλθω σε οξυμένες αντιθέσεις. Το αν εσείς δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά του χιούμορ από την ειρωνία, και της κοσμιότητας από την "γειτονιά", δεν μπορώ να ξέρω που οφείλεται.
Ξέρω όμως πως επιθυμώ να ζητήσετε συγνώμη και να ανακαλέσετε τα γραφόμενά σας, όσο σας επιτρέπει η συνείδησή σας και ο πολιτισμός σας.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα παρακαλούσα τους μεν διαχειριστές να απαλείψουν το σχόλιό σας, ενώ παράλληλα επιφυλάσσομαι για περαιτέρω ενέργειες για τα (δημοσίως) γραφόμενά σας, που με αφορούν.

Για το "ύφος" και την "επιχειρηματολογία" του κ. Ζάχαρη θα επανέλθω.
Ευχαριστώ
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Επισης να πω κατι αλλο.Αν ζουσε ο Ναυπλιωτης και εβλεπε αυτη την συζητηση σημερα, αμφιβαλλω αν θα εκανε την εν λογω ηχογραφηση, γιατι θα τον ειχε φαει το στρες για τα διαστηματα. :D
Αγαπητέ κύριε Γιάννη,
Και μόνο γι αυτό το ..απίστευτο σχόλιό σας, άξιζε όλη αυτή η αντιπαράθεση που είχα με τους συνομιλητές μου ως τώρα.
Γελούσα μόνος μου για πάνω από 5 λεπτά ...κι ακόμα γελάω καθε φορά που το διαβάζω:)
Ευχαριστώ
 
Έχω μερικές ερωτήσεις, καθώς παρακολουθώ τη λίαν ενδιαφέρουσα συζήτηση, χάνοντας τον ύπνο πολλές φορές αφού καθυστερώ να επιστρέψω από τη δουλειά μου.

1) κ. Συμεωνίδη, η κλίμακα που συντίθεται με διφωνίες όμοιες και με τα διαστήματα που παρατίθενται στα παλαιά θεωρητικά τη θεωρείται μαλακή χρωματική; Αν ναι τότε γιατί χρησιμοποιεί τόνους μόνο (ελάχιστο και μείζονα), αφού αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ίδια και νεώτερα θεωρητικά που στηρίζουν την άποψη ότι το γένος που χρησιμοποιεί στις κλίμακές του τόνους ονομάζεται διατονικό;

2) κ. Κωνσταντίνου, οι καταχρηστικές φθορές είπατε ότι χρησιμοποιούνται για την αλλοίωση μόνον ενός φθόγγου. Για παράδειγμα, αν συναντήσουμε τον έσω θεματισμό, θα κάνουμε μόνο τον Γα ψηλό, ενώ οι άλλοι φθόγγοι είναι στη θέση τους, σωστά; Ποιο όμως είναι το κριτήριο επιλογής του φθόγγου που θα αλλοιώσουμε ανάλογα με την καταχρηστική φθορά, και προς τα που; Μηπως λοιπόν, αλλάζοντας όλα τα διαστήματα, όπως μας υποδεικνύει η φθορά, επιταγχάνουμε και την αλλοίωση του εν λόγο φθόγγου (αυτό δική μου υπόθεση-ερώτηση). Δηλαδή, εκτελώντας μαλακό χρώμα, από των Ζω και πάνω επιτυγχάνουμε και τον Γα να είναι ψηλά.

Τέλος, συμφωνώ με την άποψη του κ. Ζάχαρη ότι όταν κάνουμε ανάλυση στο φασματογράφο σε κάποιον που ψάλλει ένα μέλος , θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι αυτός ψάλλει μέλος (με έλξεις κλπ) και όχι κλίμακα...

Ευχαριστώ.

Υ.Γ. 1. Γενικά συμφωνώ με την μετά επιχειρημάτων ανωτέρω έκθεση του κ. Ζάχαρη! Τύφλα να χει ο Δάσκαλος:D

Υ.Γ. 2. Πολλοί συνάδελφοι του Forum είτε έχουν χάσει την αίσθηση του χιούμορ και μυγιάζονται εύκολα, είτε συνομιλούν με διάθεση μείωσης του συνομιλητή (όποιος θέλει ας μυγιαστεί), πράγμα απαράδεκτο ειδικά για ιεροψάλτες αν θέλετε (αφού χάνεται ο βασικός σκοπός του ψάλλειν που είναι ο προσωπικός αγιασμός).

Υ.Γ. 3. Επίσης, κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν την Εκκλησιαστική Μουσική κτήμα τους, με αποτέλεσμα να υπεραμύνονται σ' όποιον εισβάλλει στα χωράφια τους. Η Εκκλησιαστική Μουσική (όπως και η Μουσική γενικότερα) είναι τέχνη που απευθύνεται προς όλους. Είναι όμως και επιστήμη και πρέπει να τη βλέπουμε κι απ' αυτή τη σκοπιά. Τέλος, πιστεύω είναι λάθος αυτό που υποστηρίζεται ότι ο μοναδικός εφραστής της πατρώας μουσικής είναι η τριάδα Ναυπλιώτης - Πρίγγος - Στανίτσας.
Σίγουρα προσέφεραν τα μέγιστα. Όπως και άλλοι. Και όπως έχω ξαναπει αλάθητος είναι μόνο ο Τριαδικός Θεός. Ούτε οι τρεις κορυφαίοι της Μουσικής ούτε κανένας...
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
(1)

Θα παρακαλούσα, να ανακαλέσετε άμεσα τους ανωτέρω χαρακτηρισμούς σας προς το πρόσωπό μου.

Παρομοίως:

...ο κ. Κωστόπουλος, πρόλαβε να προσθέσει το ειρωνικό του σχόλιο. Δεν θα απαντήσω σε αυτό το επίπεδο...

(2)

...και σε καμιά περίπτωση δεν εκτόξευσα τους ευθείς βαρύτατους χαρακτηρισμούς , που μου απευθύνετε ανωτέρω.

sic

...ο κ. Κωστόπουλος, πρόλαβε να προσθέσει το ειρωνικό του σχόλιο. Δεν θα απαντήσω σε αυτό το επίπεδο...

(3)

...Το αν εσείς δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά του χιούμορ από την ειρωνία, και της κοσμιότητας από την "γειτονιά", δεν μπορώ να ξέρω που οφείλεται.

ΠΡΩΤΟΣ πήρατε "στραβά" τα περί "γειτονιάς" και με χαρακτηρίσατε ως είρωνα, μη ζητάτε αγενέστατα τα ρέστα.

(4)

Ξέρω όμως πως επιθυμώ να ζητήσετε συγνώμη και να ανακαλέσετε τα γραφόμενά σας, όσο σας επιτρέπει η συνείδησή σας και ο πολιτισμός σας.

Ο δικός σας πολιτισμός δεν επιθυμεί πρώτα την δική σας συγγνώμη, καθώς πρώτος εσείς με χαρακτηρίσατε είρωνα για χαρακτηρισμό που απευθυνόταν σε ομάδα ανθρώπων στην Κων/πολη και ΟΧΙ ΣΕ ΕΣΑΣ;

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι εγώ δεν χαρακτήρισα ως "γειτονιά" εσάς και έλαβα ως απάντηση τον τίτλο "είρωνας", μάλλον πρώτος κρούσατε την θύρα της ειρωνίας και του χαμηλού επιπέδου χρακτηρισμού αυτού.

(5)

Σε αντίθετη περίπτωση, θα παρακαλούσα τους μεν διαχειριστές να απαλείψουν το σχόλιό σας...

Το ΔΙΚΟ ΣΑΣ, για πιο λόγο πρέπει να μείνει; μήπως αποτελεί παράδειγμα απάντησης ή προς μίμησιν;

Μάλλον έχετε όρεξη για χιούμορ.

Τα παραπάνω άνευ παρεξηγήσεως, εκτός αν επιθυμείτε ο ίδιος να παρεξηγείστε.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Μόλις μπήκα και δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλα τα πρόσφατα μηνύματα. Από μια γρήγορη ματιά όμως παρατηρώ οτι πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα μουσικά επιχειρήματα που ακούγονται επικρατεί μια έντονη προσωπική αντιπαράθεση που δεν νομίζω να αρέσει σε κανέναν. Καταλαβαίνω οτι θέλετε με πάθος να υποστηρίξετε τις ορθές κατά τον καθένα απόψεις. Θα παρακαλέσω όμως, για το καλό αυτής της συζήτησης και εφόσον δείξατε οτι πιστεύετε οτι έχει νόημα να συνεχίζεται, να παραβλέψετε ή δυνατόν τα κατά τη γνώμη σας "μεμπτά" ή να τα σχολιάζετε με ΠΜ κρατώντας μόνο τα μουσικά στο δημόσιο φόρουμ. Οι συντονιστές δεν μπορούν γενικά να λογοκρίνουν τα "μεμπτά" του κάθε μηνύματος (άλλωστε συχνά μέχρι να το δούν το "μεμπτό" μήνυμα έχουν ακολουθήσει και άλλα "μεμπτότερα" μηνύματα επ'αυτού). Γενικές και ειδικές παρατηρήσεις μπορούν να κάνουν (και έκαναν ήδη και ο Παναγιώτης και ο κ. Βαγγέλης και εγώ). Ούτε και μπορούν να μαντέψουν πάντα τί προσβάλει κάποιο άλλο μέλος και τί όχι. Εάν νομίζετε οτι κάποιο μήνυμα/σχόλιο πρέπει να αποσυρθεί και οι συντονιστές δεν το έχουν δεί ή το αφήνουν, στείλτε ένα ΠΜ στο μέλος και ζητήστε του να το αποσύρει ή στείλτε ΠΜ στους συντονιστές να επιληφθούν. Εάν νομίζετε πάλι οτι γράψατε πράγματα που δεν θα ωφελήσουν τους μελοντικούς αναγνώστες, τίποτα δεν σας εμποδίζει να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας και να τα αποσύρετε οι ίδιοι εδώ και τώρα. Οι μουσικές παρεξηγήσεις πρέπει να λύνονται (δημόσια και κόσμια) και για αυτό είναι ακόμα ανοικτό αυτό το θέμα. Τα προσωπικά (χαρακτηρισμοί κτλ) με ΠΜ. Ας το σεβαστούμε όλοι για το καλό αυτής της συζήτησης στο σημείο αυτό που έχει φτάσει. Ευχαριστώ όλους για την κατανόηση και για τον κόπο που κάνουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους και το χρόνο τους πάνω στο συζητούμενο θέμα.
 
Θα ήθελα να παρακαλέσω τους αγάπητους συναδέλφους, κ. Συμεωνίδη και κ. Κωστόπουλο, ως απλός και σιωπηλός (μέχρι πρόσφατα) παρατηρητής της ανωτέρω λίαν εποικοδομητικής και σημαντικής συζήτησης, να ρίξουν τους τόνους, για το καλό της συζήτησης. Δεν νομίζω ότι χαρακτηρισμοί και απειλές τιμούν αυτή την ιεροψαλτική κοινότητα.

Ευχαριστώ.
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
Θα ήθελα να παρακαλέσω τους αγάπητους συναδέλφους, κ. Συμεωνίδη και κ. Κωστόπουλο, ως απλός και σιωπηλός (μέχρι πρόσφατα) παρατηρητής της ανωτέρω λίαν εποικοδομητικής και σημαντικής συζήτησης, να ρίξουν τους τόνους, για το καλό της συζήτησης. Δεν νομίζω ότι χαρακτηρισμοί και απειλές τιμούν αυτή την ιεροψαλτική κοινότητα.

Ευχαριστώ.

Να είσαι καλά, από την πλευρά μου, ΘΕΜΑ ΛΗΞΑΝ.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Μεταφέρω και πάλι σχόλια που μου έστειλε προσωπικά ο Γεώργιος Μιχαλάκης σχετικά με το θέμα για όποιον ενδιαφέρεται. Παρακαλώ να παραβλέψετε εί δυνατόν κάποιες τραβηγμένες εκφράσεις. Δεν είχα το χρόνο και τη διάθεση να λογοκρίνω το μήνυμα αλλά θεώρησα οτι περιείχε κάποιες πληροφορίες ίσως χρήσιμες για κάποιους αναγνώστες. Ευχαριστώ.

----------------------

Ιδου καποιες σκεψεις γυρω της συζητησεως περι #τον Δεσποτην#

Ο ΣΦΙΚΑΣ ΔΕΝ ητο ο #καλυτερος# μαθητης του Βινακη== ο καλυτερος ητο ο Χαντζησταματης, δι αuτο και εγινε και πρωτοψαλτης της Χιου

Επισης, ο Τσολακιδης μου ειχε ειπει οτι ο Βαρδας == μαθητης του Χαντζησταματη == ειχε ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ ακουσματα και οτι εις το ψαλσιμο του επροκειτο δια καποιας σχεδον διαυσταυρωσεως με τον ΒΙΝΑΚΗ (εαν δεν λαβομεν υπ οψιν την υψηφωνιαν) === Αλλα και ο Βινακης ΕΙΧΕΝ, επισης, σωστα ακουσματα (μαθητης του -Νικολαου, Υιου του Γεωργιου Ραιδεστινου), οπως μας γραφει και ο Βουδουρης

Κι εγω λεγω οτι ο ΣΦΙΚΑΣ ψαλλει ΠΑΡΔΑΛΑ, και ο ΧΡΟΝΟΣ του δεν εχει ΚΑΜΜΙΑΝ σχεσιν

==ΟΥΤΕ με τον Χατζησταματην
http://ieropsaltis.com/psaltis.htm#Xatzistamatis
ακουσατε ιδιαιτερως το Αναστασημον των Αινων εισ ηχον Β


====ουτε με τον Βαρδαν

http://www.analogion.com/Bardas.html
ακουσατε ιδιατερως τα Ευλογηταρια Πετρου

και ουτως, ενω μ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ τα διαστηματα του Σφηκα, ΔΕΝ ειναι, κατα τα οσα θελω αναθεσε, ΑΥΤΑ ΟΠΟΥ ΕΨΑΛΛΑΝ ο ΒΙΝΑΚΗΣ και ο Χαντζησταματης

Ο Βαρυς του ΒΙΝΑΚΗ ητο ο ιδιος με τον Χαντzησταματη ο οποιοs ειναι ο ιδιος με αυτον οπου ψαλλει ο Βαρδας == μαθητης του Χαντζησταματη

Εις τον υμνον == Τον Δεσποτη == ολοι αυτοι

==Χαντζησταματης
== Βαρδας

αλλα και

Ιακωβος
Πριγγος
Τσολακιδης

εχουσιν μικαρο διαφορες λογου σχολης

ΑΛΛΑ

ΟΥΔΕΙΣ των εψαλλε η ψαλλει #Τον Δεσποτην# με τα διαστηματα του Σφικα

ΔΗΛΑΔΗ, ΨΑΛΛΟΥΣΙΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ διαστηματα απο τον ΣΦΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ οσον αφορα αυτον τον υμνον

Τα διαστηματα οπου χρησιμοποιει ο ΣΦΙΚΑΣ εις το #Τον Δεσποτην# ΔΕΝ εχουν σχεσιν με την σχολην Βινακη ===εχω ερωτηση τον Τσολακιδην, ΜΑΘΗΤΗΝ ΕΠΙΣΗΣ του Βινακη επι δυο ετη.....

Ουτως, παρατηρειται οτι εις τον Βαρυν ηχον εχομεν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ εκτελεσεις αναλογως
== τον υμνον
== την σχολην

Ο Σφικας απεφασησε να ψαλλει το Δεσποτην οπως ψαλλει και ολα τα αλλα του Βαρεως ηχου

πχ =ο Πεντηκοστος ψαλμος εις βαρυν διατονικον οπου ψαλλει ο Πριγγος ομοιαςει ΚΑΠΩΣ με τον Βαρυν οπου χρησιμοποιη ο ΣΦΙΚΑΣ δια #Τον δεσποτην#

Εγω εχω ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙ οτι ΔΕΝ ακολουθω τον Ιακωβον εις ατον υτον συγγεκκριμμενον υμνον.... Ο Τσολακιδης # Τον Δεσποτην# ελεγε ΟΠΩΣ ο Ιακωβος....

================

Αναλυσις διαστηματων

Τη στιγμη οπου οι ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ επιστημονες καμνουσιν τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ λαθοι εις την αναλυσιν διαστηματων == ΕΛΕΙΨΙΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΣ ΣΥΜΦΩΝΩΝ (αντι φωνηεντων), κτλ

ιδου η #επιστημονικη προσφορα# τους εν τη ψλ;τκη

http://www.oet.gr/

http://www.oet.gr/byzantine_mainFrame_EN.htm

Ιδου περι #επιστημης#
http://www.oet.gr/erevna_mainFrame.htm

http://www.oet.gr/erevna_Synedrio.htm

Ιδου πως ανελυσαν τον Πριγγον:
http://www.oet.gr/SpectralAnalysis_EN.pdf


Και πως εκφρασθηκα περι της #επιστημονικοτητος# της #ερευνης# αυτης
http://analogion.com/forum/showpost.php?p=4142&postcount=101

και πως δειχνω δια ολους τι εννουμεν με τον ορον #στατιστικη#
http://analogion.com/forum/attachment.php?attachmentid=952&d=1205342504

Ουτως, λοιπον, ΑΠΕΦΑΣΗΣΑ να καμνω μιαν ΠΡΟΧΗΡΗΝ εργασιαν, ελπιζοντας οτι ΣΩΣΤΟΙ επιστημονεσ θα αναλαβουν την ολην εργασιαν

Το υψος καθε φθογγο επιλεχθη ΟΠΤΙΚΩΣ ===εισ το ΟΠΤΙΚΟΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΝ καποιου vibrato, κατα τροπον οστε να διασταυρωνει οσο το περισσοτερον το vibrato κατα καποιο χρονικο διαστημα
Το vibrato του Ιακωβου ειναι ΛΕΠΤΟΤΑΤΟΝ, και σχεδον παντοτες εντος 6 Ηz ==

Επιλεχθησαν σημεια αρκετα ΣΤΑΘΕΡΟΥ φασματος == δηλαδη ο διακυματισμος του βιμπατου ειναι σχεδον ΙΔΙΟΣ και ο ανυχνεθτησ κοβει ΟΜΟΙΟΣ ΤΟΣΟ το ανωθεν οσο το κατωθι μερος του διακυματισμου

Διαστημα (cents) == 1200 log (Fφ/Fβ)

δια την βασιν του εις σχεδον 280 Hz διακυμασιν σχεδον 6 Hz εχομεν
Fβ =280 Hz
και
Fφ == (280 + 6 ) = 286Hz

Ουτως, τα ορια αξιοπιστιας (confidence interval) ειναι, εαν ΔΕΝ καμνομενστατιστικην αναλυσιν,

Διαστημα (cents) == 1200 log (286/280)
Διαστημα (cents) == 1200 (0,009) === 11 cents

Διαστημα (72 μορια) == 72 (0,009) === 0.67 μορια
Διαστημα (68 μορια) == 68 (0,009) === 0,62 μορια

Το ανθρωπινον αυτη γινεται να ακουση διαφορες 5 και μονον σεντς, αρα, αυτη η εργασιαμ εις την οποιαν ΔΕΝ εγινε στατιστικη αναλυσις, παρουσιαζει ΠΡΟΒΛΗΜΑ ===αλλα δια μισον μοριον, το ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΘΕ ΕΩΣ οτου γινουν ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ εργασιες

Επιλεχθη ΒΑΣΙΣ εις την αρχην του υμνου και οταν αλλαζει η βασις προς το τελος, εχρησιμοποιηθηκε η ΝΕΑ βασις

Εστω η συχνοτης της βασεως


Εστω η συχνοτης καποιου αλλου φθογγου


τα διαστηματα εθρισκονται ουτως

Διαστημα (cents) == 1200 log (Fφ/Fβ)
Διαστημα (68) == 68 log (Fφ/Fβ)
Διαστημα (72) == 72 log (Fφ/Fβ)

Η στρογγυλοποιησις εγενετο:προς τον πλησιεστερον ΟΛΙΚΟΝ αριθμον

Οποιος ΑΡΧΑΡΙΟΣ δυναται να τα ευρει ΟΛΑ αυτα εις το XCEL οπου εβαλα προς κοινην χρησιν
http://graeca.mrezha.net/upload/MontrealPsaltiki/GKM_Paedagogical/METROPHONIA%20frequencies/Ton%20Despotin%20Frequency%20retrieval%20trial%20001.xls


ΟΛΕΣ οι λεπτομερειες ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ εντος του αρχειου αυτου == ας τα δωσει ο καθε #ερεuνητης# εισ τον αντιστοιχον #φυσικον# της αρεσκειας του δια να λαβη περισσοτερες λεπτομερειες

Εκαμνα και VIDEO εις τα Ελληνικα δια να εξηγησω αυτην την ΠΡΟΧΕΙΡΗΝ προσεγγισιν, περιμενοντας καποιες ΠΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ προσδιορισεις απο τους #σπεσιαλιστας# του Cood edit, Audition, Matlab, κτλ
== ιδε κατωθι== εντος του εξης φακελλου
http://graeca.mrezha.net/upload/MontrealPsaltiki/GKM_Paedagogical/METROPHONIA%20frequencies/=

Επισης, καποιες συγγρισεις του ΔΙΦΩΝΟΥ συστηματως εχουν γινει ΕΔΩ
http://graeca.mrezha.net/upload/MontrealPsaltiki/GKM_Paedagogical/GKM%20Amazing%20grace%20Comparison.htm

Προς το παρον, οι εργασιες των #ειδημονων# ειναι δια τα ΓΕΛΟΙΑ, διοτι ΔΕΝ παραδεχονται την ΑΝΙΣΧΥΡΟΝ μεθολογιαν τους διοτι δεν καμνουσιν ΟΘΔΕΜΙΑΝ αυτοκριτικην == Πανω απ ολα, ΔΕΝ συμπεριλαμβαμουν το διαστημα Νη ΠΑ και Δι Κε !!!!

Αντιθετως, εγω προσδιοριζω μονον την μεθολογιαν και τας τυχον ελλειψις της, αλλα και την ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΝ αυτης

Ολικως, ομως, αντιπροσοπευει αρκετα καλως αυτα οπου αντιλαμβανεται το αυτι ΜΟΥ .... και ΑΥΤΟ μ ενδιαφερει ===και οχι το τι ΑΚΟΥΓΟΥΝ οι υπολοποι

Κι εγω λεγω οτι ο Ιακωβος και ο Σφικας ψαλλουσιν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΣ το #τον δεσποτην#

Ουτος, λοιπον, εαν ειχα να #ενοποιησω# το #ΒΑΡΥΝ διατονικον#, θα επιλεγα να ψαλλω ΔΙΦΩΝΙΑΝ προς τα κατω οπως ο Ιακωβος και #ειδικα διαστηματα# οπως ο Φιρφιρης και Σφικας προς τα ανωθι

Προσθετω επισης ΛΙΑΝ ενδιαφερουσαν εργασιαν περι ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΕΩΣ διαστηματων με την ΑΜΕΣΗΝ επιφυλαξην == ΔΕΝ μας λεγουσιν ΠΟΙΟΙ ητο οι ΨΑΛΤΕΣ οπου εχρησιμοποιησαν

Ακουστικως, εις το δειγμα οπου παραθετουν, προκειται περι ΦΑΛΤΣΟ, βορβορυγμο αδοντας, καμνοντας πιθικισμον βαρυφωνου δηθεν #αγιορειτκου# υφους, ενω δεν ειανι ικανος να πατησει Νη ΠΑ και Δι Κε ορθως εις το ΔΙΑΤΟΝΙΚΟΝ γενος τι να ειπει τις και δια το σρωματικον

Δηλαδη, με ΦΑΛΤΣΟΝ, εκαμναν καποιαν εδιαφερουσαν ερεθναν

τους εγραψα δια να περασω κι εγω αλλα #ραον σιωπην# === το εκ ποιας #παραταξεως# προερχονται , τουλαχιστον οσο με αφορα, #ευκολονοητον#

Delviniotis et al interval analysis

http://scitation.aip.org/getabs/servlet/GetabsServlet?prog=normal&id=JASMAN0001240000040EL262000001&idtype=cvips&gifs=yes

Σημερον ΔΕΝ γινεται ΕΡΕΥΝΑ δια να ΚΑΤΑΛΑΒΟΜΕ κατι αλλα, μαλλον, δια ν ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗ καποια ΠΡΟ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ιδεα ===αυτο το επεφερε καποιος #λογιος# εις την μουσικολογικην #επιστημην# == καραγκιοζολογια, οσο με αφορα

Οποιος θελει ας ψαλλει ενα δειγμα

Εγω σας το ψαλλω και με ΔΙΑΦΟΡΕΣ κλιμακες εαν θελω ===και ΑΥΤΟ ειναι το βασικωτερον == οχι μονον να ΓΝΩΡΙΖΕΙ τις τι καμνουν οι αλλοι, αλλα και ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ο ΙΔΙΟΣ ΑΥΤΑ ΟΠΟΥ κυρηττει

Λοιπον, πειτε μας σε ΠΟΣΑ CENTS να ψαλλωμεν τον Βαρυν και σε ΠΟΙΟΝ σημειον, και βασει ΠΟΙΑΣ αναφορας, και ας καμνομεν συναγωνισμον ΠΟΙΟΣ ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΥΤΑ οπου ΚΥΡΗΤΤΕΙ == δια να καταλαβομεν, επι τελους, ΠΟΙΑ <ΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΝ να κρατησωμεν εις την ψαλτικην τεχνην == την ΜΙΜΗΣΙΝ του Ιακωβου η τα διαφορα μονοχορδα και κλαπατσιμπανα εις χειρας ΑΝΑΡΜΟΔΙΩΝ

Οθτως, λοιπον,
φασματογραφον εχομεν == #ερευνητες# εχομεν

ΨΑΛΤΕΣ, ομως. ΕΧΟΜΕΝ΄; εαν ναι. να μας τα ΨΑΛΛΟΥΝ να τους ΑΚΟΥΣΩΜΕΝ

Οι νουμερολογιες ΔΕΝ λενε τιποτες εαν δεν δινανται να τις εφαρμοσουν οι ψαλλοντες.

Επαναλαμβανω == προσδιορισατε εις CENTS το τι θα επρεπε να ψαλλει και εις ποιον σημειον και βασι ΠΟΙΟΥ παραδοσικου ψαλτουη ακουσματος, και ας ψαλλει ο ιδιος υμνος απ ολους....
 
Last edited:

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Καλά τα λέει ο Γεώργιος, ειδικά στο τέλος.

Οι διαφωνούντες ας ψάλλουν τις επίμαχες θέσεις, γιατί όχι και ολόκληρο το μάθημα και να παραθέσουν τις ηχογραφήσεις τους για κρίση απο το φόρουμ.

Στο κάτω κάτω, αυτός που έχει πολλές γνώσεις και το δείχνει, να δείξει και την ικανότητά του να ψάλλει αυτά πάνω στα οποία επιχειρηματολογεί.
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Επειδή και τώρα αλλά και παλαιότερα ειπώθηκε πολλές φορές.

Το να μπει μια ηχογράφηση σε ένα θεωρητικό θέμα, έχει να κάνει με το αν αυτή είναι χρήσιμη στο ίδιο το θέμα. Τι διαφορά μπορεί να κάνει η δική μου εκτέλεση είτε αυτή είναι τέλεια, είτε είναι θεόφαλτση;

Προτιμώ να χρησιμοποιήσω εγνωσμένης αξίας ψάλτες, για τους οποίους κανείς δεν λέει "σιγά μωρέ και ποιος είναι ο τάδε...". Δεν είναι καλλιστεία, να μαζεύουμε εκτελέσεις.

Το να μην μπορώ ή να μπορώ να εκτελέσω το κομμάτι δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το αν μπορώ (ή δικαιούμαι) να εκφέρω τεκμηριωμένη γνώμη, πάνω σ΄ένα θεωρητικό θέμα.

Δηλαδή ακόμα κι αν εγώ δεν έψαλα, δεν θα είχα το δικαίωμα να εκφέρω γνώμη αν μιλούσα τεκμηριωμένα; Ή αντίθετα αν έψαλα πολύ καλά (κυρίως λόγω προφορικής-ακουστικής παράδοσης) και έλεγα χαζομάρες και μάλιστα αστήρικτες θα ήταν πιο σεβαστή η άποψή μου;

Ηχογραφήσεις δικές μου έβαζα παλαιότερα (στο φόρουμ του κ.Παπαδημητρίου-οι παλαιότεροι θα θυμούνται), αλλά τελικά είδα ότι δεν βγαίνει πουθενά έτσι.

Άλλωστε για το διαστηματικό του πράγματος, είχα πει παλαιότερα ότι η εκτέλεση του π.Δοσιθέου (που παραδόξως πως ο Γιώργης δεν την συμπεριέλαβε στο φασματογράφο) με καλύπτει. Δεν φτάνει αυτό;
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Εδώ οι παλαιοί και δεν πείθουν κάποιους και θα πείσουν οι δικές μας ηχογραφήσεις? ειρωνία μου θυμίζει...όχι δεν πέφτουμε σε τέτοια παγίδα...
ο Χριστός είπε "ΟΣΤΙΣ θέλει"....τα υπόλοιπα "εκ του πονηρού εισίν"...
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Εδώ οι παλαιοί και δεν πείθουν κάποιους και θα πείσουν οι δικές μας ηχογραφήσεις? ειρωνία μου θυμίζει...όχι δεν πέφτουμε σε τέτοια παγίδα...
ο Χριστός είπε "ΟΣΤΙΣ θέλει"....τα υπόλοιπα "εκ του πονηρού εισίν"...
Καλά κι εσύ μην το βλέπεις σαν παγίδα...

Το καταλαβαίνω εν μέρει. Σου λέει "καλά τα λες-ψάλε μας κιόλας να σ' ακούσουμε". Το θέμα είναι ότι αυτό (το ψάλε) δεν έχει να κάνει με το αν τα λες καλά. Αν τα λες καλά, τα λες καλά. Αυτό δεν θ' αλλάξει αν δεν ακούσεις και ηχογράφηση.

Να πω ότι χρειάζεται για να διευκρινιστεί κάτι το καταλαβαίνω. Μα αφού εξ αρχής έχω πει ποια ηχογράφηση με αντιπροσωπεύει...

Και όταν έχεις Ναυπλιώτη-Πρίγγο-Στανίτσα-π.Δοσίθεο-Σφήκα κ.τ.λ. τι να ψάλλω εγώ μπροστά τους.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Εννόησα τα γραφόμενά σου -εξ άλλου σημαντικό είναι η αλληλο-κατανόηση κ όχι το να συμφωνήσουμε- αλλά κάπου δεν ικανοποιούμαι.

Θέλω να πω, για παράδειγμα, ο Στανίτσας (ναι, έχουμε ζαλιστεί με αυτό το όνομα, ζητώ συγνώμη) και ο Σουρλαντζής (και όχι μόνο αυτοί) ήταν πολύ καταρτισμένοι στα θεωρητικά, άριστα καταρτισμένοι. Μπορούσαν να σου λένε για ώρες.....και ώρες....και ώρες περι της θεωρίας της Β.Μ.

Έπειτα τους λες ας πούμε: "Καλά όλα αυτά Δάσκαλε, δε μας λές κ κάτι;"

Ανοίγουν λοιπόν το στόμα τους.....και λες: "Όντως, καλά τα λες Δάσκαλε. Είσαι Δάσκαλος."

Πέρνεις τώρα και τον.....(βάλτε όποιον θέλετε). Σου λέει.....σου λέει.....

Του λές κ εσύ: "Ωραία όλα αυτά Δάσκαλε, δε μου ψέλνεις κ κάτι;"
Ανοίξει το στόμα του και......λες απο μέσα σου: "Δάσκαλε, κρίμα στα χρόνια που διάβαζες περι Β.Μ."

Θέλω να πω με τη πολυλογία μου ότι εντάξει, άλλος δινει πιο πολύ σημασία στη θεωρία, άλλος στη πράξη. Είναι όμως απαράδεκτος αν:

-Όντας τέλειος θεωρητικός, που τα ξέρει όλα περι διαστημάτων, κλασμάτων, χιλιοστό του ελάχιστου τόνου κτλ κτλ είναι τελείως φάλτσος.

-Εντάξει, μπορεί να μην είναι τελείως φάλτσος. Να μη κάνει όμως αυτά που λέει θεωρητικά. Αυτό είναι ανθρώπινο, δεν ικανοποιεί όμως τον ακροατή. Πρέπει να μπορείς να κάνεις όσα -ισχυρίζεσαι ότι- ξέρεις.

Δε λέω να μην έχει εκ Θεού καλή φωνή. Αυτό είναι ανθρώπινο. Λέω να είναι κακός λόγω ελλειπούς εξάσκησης στη ψαλτική.

Δε θέλω να συμφωνήσεις μαζί μου, μπορεί να είμαι κ λάθος. Να είσαι καλά κ εσύ κ η οικογένειά σου (Βασίλη). Αναφέρομαι σε όλους πάντως.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Εδώ οι παλαιοί και δεν πείθουν κάποιους και θα πείσουν οι δικές μας ηχογραφήσεις? ειρωνία μου θυμίζει...όχι δεν πέφτουμε σε τέτοια παγίδα...
ο Χριστός είπε "ΟΣΤΙΣ θέλει"....τα υπόλοιπα "εκ του πονηρού εισίν"...

Δε ξέρω κ. Χρήστο, μπορεί να έχετε κ δίκιο.

Πάντως ωραία θα ήταν ΟΛΟΙ να ανεβάσουμε μια αντιπροσωπευτική ηχογράφησή μας. ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ: Αφού συνομιλούμε που συνομιλούμε, να γνωριστούμε κ λίγο καλύτερα, να μην ανταλλάσουμε απλά μηνύματα απρόσωπα.

Κάτι σαν τη φωτογραφία που έχουμε avatar. Βοηθάει να έχεις μια εικόνα αυτου με τον οποίο μιλάς.

Αν κ εσείς νομίζω μοιάζετε με το Φιρφιρή, ο Nicos L. με το Δανιηλίδη κτλ κτλ χεχεχε.
Εγώ τη φάτσα μου έχω πάντως.
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Θα ξεφύγουμε απ' το θέμα τώρα όμως... (μετακινήστε τα οι συντονιστές)
Είναι όμως απαράδεκτος αν:

-Όντας τέλειος θεωρητικός, που τα ξέρει όλα περι διαστημάτων, κλασμάτων, χιλιοστό του ελάχιστου τόνου κτλ κτλ είναι τελείως φάλτσος.
Δεν είναι απαράδεκτος. Απλά δεν είναι ολοκληρωμένος και σαν εκτελεστής. Σε ένα θεωρητικό θέμα (καλή ώρα) όμως ίσως η γνώμη του να είναι πολύ πιο σωστή από πολλούς άριστους εκτελεστές.
-Εντάξει, μπορεί να μην είναι τελείως φάλτσος. Να μη κάνει όμως αυτά που λέει θεωρητικά. Αυτό είναι ανθρώπινο, δεν ικανοποιεί όμως τον ακροατή. Πρέπει να μπορείς να κάνεις όσα -ισχυρίζεσαι ότι- ξέρεις.
Καλό είναι, συμφωνώ. Αλλά για ένα θεωρητικό θέμα εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν και καλό, δεν είναι και απαραίτητο.

Αν θες να είσαι όμως ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ καλό είναι να τα έχεις και τα δυο.

Για το θεωρητικό του πράγματος όμως επαναλαμβάνω την γνώμη μου, καλό θα ήταν, δεν είναι και υποχρεωτικό.
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Κάτι σαν τη φωτογραφία που έχουμε avatar.
Αν κ εσείς νομίζω μοιάζετε με το Φιρφιρή,

Ούτε κατα φαντασίαν:eek::eek::eek:...τα φαινόμενα (φωτο π.χ.) απατούν μην το ξεχνάς...:eek::eek::eek:
 

konstantinou

Γιώργος Ν. Κωνσταντίνου
2) κ. Κωνσταντίνου, οι καταχρηστικές φθορές είπατε ότι χρησιμοποιούνται για την αλλοίωση μόνον ενός φθόγγου.

Αγαπητέ Χρήστο,
Οι καταχρηστικές φθορές δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Έχω πει ότι και στην παλαιότερη γραφή, περισσότερο λίγο πριν τη Νέα Μέθοδο,όταν αλλοιωνόταν ένας φθόγγος για ολόκληρη μουσική θέση-φράση ή για ολόκληρη σύνθεση, χρησιμοποιούνταν φθορές ή παλαιότερα σημάδια για την επισήμανση αυτή. Νομίζω ότι έχω καταθέση τέτοια παραδείγματα (ας τα συγκεντρώσει ο Βασίλης. Αν κάνω λάθος, να τα παραθέσω).

Για παράδειγμα, αν συναντήσουμε τον έσω θεματισμό, θα κάνουμε μόνο τον Γα ψηλό, ενώ οι άλλοι φθόγγοι είναι στη θέση τους, σωστά;

Αυτή η άποψη ενισχύεται καί από τη γραπτή καί από την προφορική παράδοση. Στα του Βαρέως ήχου χρησιμοποιούνται για μελωδίες διφωνίας (χαρακτηριστικό κυρίου ήχου) η φθορά του έσω θεματισμού και για μελωδίες τετραχόρδων ή μελωδικής κατάβασης και στάση σε κάποιον φθόγγο (χαρακτηριστικό πλαγίου ήχου) η φθορά του έξω θεματισμού [ας δει κάποιος το Δύναμις του Εφεσίου σε Βαρύ ήχο στο Αθάνατος, όπου χρησιμοποιεί την ως άνω φθορά θέλοντας να δηλώσει τον Γα ψηλό (δηλαδή Δι-Γα "ημίτονο"). Βάζει φθορά για ένα και μόνο φθόγγο]

Ποιο όμως είναι το κριτήριο επιλογής του φθόγγου που θα αλλοιώσουμε ανάλογα με την καταχρηστική φθορά, και προς τα που;

Για να θέλει να δηλώσει αλλοίωση φθόγγου σημαίνει ότι προφορικώς υφίσταται και "θέλει" να το παρασημάνει κιόλας. Αυτό δεν ήταν εύκολο κάθε φορά (λόγω των πολλών τέτοιων περιπτώσεων σε όλους σχεδόν τους ήχους) με αποτέλεσμα για το ίδιο φαινόμενο να έχουμε μία, δύο ή και τρείς πολλές φορές διαφορετικές παρασημάνσεις. Δυσκολότερο για μας γίνεται το θέμα όταν η ίδια "καταχρηστική φθορά" πλέον, χρησιμοποιείται για αλλοίωση διαφορετικών φθόγγων, ανάλογα με τον ήχο στον οποίο χρησιμοποιείται και "κατά πόσο πλησιάζει" σ' αυτό που πρόκειται να παρασημανθεί (εξ ου και το δύσκολον της υποθέσεως). Η ίδια νοοτροπία, η οποία ήταν οικεία στους παλαιοτέρους, σε μας δημιουργεί προβλήματα τα οποία άλλα ξεπερνιώνται "ανωδύνως" και άλλα "επωδύνως". Χρησιμοποιήθηκε η ίδια νοοτροπία και στη Νέα Μέθοδο γραφής για "ειδικά θέματα παρασήμανσης" τα οποία "δηλώθηκαν" είτε με νέα σημάδια είτε με νέες ορολογίες.

Μηπως λοιπόν, αλλάζοντας όλα τα διαστήματα, όπως μας υποδεικνύει η φθορά, επιταγχάνουμε και την αλλοίωση του εν λόγο φθόγγου (αυτό δική μου υπόθεση-ερώτηση). Δηλαδή, εκτελώντας μαλακό χρώμα, από των Ζω και πάνω επιτυγχάνουμε και τον Γα να είναι ψηλά.

Μα έτσι, αγαπητέ Χρήστο, αλλοιώνεις και άλλα διαστήματα που δεν είναι στην πρόθεση του εξεταζομένου φαινομένου. Και ποιός θα πει ότι η χ φθορά, ήχου πλέον, θα έχει άλλα διαστήματα προς τα πάνω και άλλα προς τα κάτω; Μη γένοιτο.

Ευχαριστώ.

Υ.Γ.1 Αν δεν έχω καταθέσει τέτοια παραδείγματα, καλό θα είναι να πάμε σε άλλο θέμα (αν και το "Τον Δεσπότην και Αρχιερέα" ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία).
Υ.Γ.2 Ήμουν στα πέτρια εδάφη και γύρισα "λίαν αργά". Κατακλίνομαι πάραυτα.
 
Top