Κυριακή μετά την Ύψωση του Τ. Σταυρού και Αγίας Σοφίας

Π. Σ.

Σπυρίδων
Η Κυριακή μετά την Ύψωση του Τ. Σταυρού φέτος (17.9.2023) συμπίπτει με την εορτή της αγ. Σοφίας και των θυγατέρων αυτής.
Είναι μια περίπτωση, όπου το τυπικό της Α.Δ. δεν αναφέρεται κάθολου στην αγία (ψάλλονται μόνο αναστάσιμα και μεθέορτα τροπάρια), αν και υπάρχει ολοκληρωμένη ακολουθία σε παράρτημα ή φυλλάδα.
Έχω την εντύπωση οτι αν θέλουμε να τιμήσουμε και την αγ. Σοφία, πρέπει απλά να συμψάλουμε τα της αγίας, όπως σε έναν πανηγυρίζοντα ναό.
Μπορούμε να συμβουλευτούμε - όπως προτείνει την ημέρα αυτή το τυπικό της Α.Δ - το ΤΜΕ στην "Κυριακή μετά την Ύψωση και αγ. Εφημίας (16/9, βλ. σελ 77-78)".
Εκεί φαίνεται οτι στην Θ.Λ. οι στίχοι των αντιφώνων είναι οι συνηθισμένοι και όχι οι της εορτής, πράγμα που μου προκαλεί εντύπωση.
Προσπαθώ να ψάχνω αρκετά αυτές τις μη ξεκάθαρες περιπτώσεις, γι΄αυτό αν κάνω κάπου λάθος, παρακαλώ διορθώστε με.

Σ.Σ. Γενικότερο ερώτημα, "Κυριακή και εορτή αγίου με φυλλάδα", έχω θέσει εδώ.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Εκεί φαίνεται οτι στην Θ.Λ. οι στίχοι των αντιφώνων είναι οι συνηθισμένοι και όχι οι της εορτής, πράγμα που μου προκαλεί εντύπωση.
Ἐκεῖ δέν φαίνονται (δέν προβλέπονται) ἀντίφωνα, ἀλλά Τυπικά καί Μακαρισμοί, κατά πάγια τακτική τοῦ ΤΜΕ, πού καί μέχρι τήν δεκαετία τοῦ ΄60 ἐτηρεῖτο στίς ἐνορίες. Μετά, στό Πατριαρχεῖο ἐψάλοντο τά ἐφύμνια (Ταῖς πρεσβείαις... κλπ) ἄνευ στίχων, στό δέ Ἐγκόλπιον Ἀναγνώστου ἐμφανίσθηκαν καινοφανῆ ἀντίφωνα μέ στίχους κατ᾿ ἐπιλογήν ἐκ τῶν Τυπικῶν (πρβλ. Τυπικά, Αντίφωνα και Μακαρισμοί).

Εὐνόητον, ὅτι σήμερον ψάλλονται τά ἀντίφωνα τῆς ἑορτῆς, ὅπως προβλέπονται στά ΔΕΕ 2023 (τυπικό της Α.Δ. κατ᾿ ἐσέ) σελ. 309.

Λοιπόν, θά τηρήσουμε ΤΜΕ κατ᾿ ἀναλογίαν (σελ 77-78).

[Σημ. συντ.] Το θέμα μεταφέρθηκε με ανακατεύθυνση στην υποενότητα Τιμίου Σταυρού.
 

Π. Σ.

Σπυρίδων
Ευχαριστώ για την παρατήρηση πάτερ.
Ανέμενα σχόλιο απο εσάς, αφού ξέρετε το τυπικό απ΄έξω, μην πω και ανακατωτά.
Έγραψα οτι "οι στίχοι των αντιφώνων είναι οι συνηθισμένοι", ερμηνεύοντας το "Τυπικά και Μακαρισμοί" που αναφέρεται στο ΤΜΕ.
Το σημαντικό είναι οτι το απολυτίκιο στην είσοδο (ως γ΄αντίφωνο) είναι της εορτής, σαν μεθέορτη μέρα, και όχι το αναστάσιμο.
 
Last edited:
Top