Κοίμηση Άρχοντος Λαμπαδαρίου τ. Μ. τ. Χ. Ε. Βασιλείου Εμμανουηλίδη

sholeionpsaltikis

Παλαιό Μέλος
Χριστός ανέστη!

Με βαθύτατη λύπη σας πληροφορούμε ότι πριν από λίγο εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών ο Άρχων πρώην Λαμπαδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και δάσκαλός μας Βασίλειος Εμμανουηλίδης!

Οι ιδρυτές, οι καθηγητές, το προσωπικό και οι μαθητές του Σχολείου μας εκφράζουν τα θερμά τους συλληπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος, κυρία Μαίρη, καθώς και στα τέκνα του Βύρωνα και Ρένα.

Δάσκαλε καλό Παράδεισο!



Ακολουθεί βιογραφικό του Άρχοντος που είχε συντάξει παλαιότερα ο ιδρυτής του Σχολείου μας κ. Κωνσταντίνος Φωτόπουλος.

Ο Άρχων Λαμπαδάριος της Μ. τ. Χ. Ε. Βασίλειος Εμμανουηλίδης είναι ένας από τους τελευταίους φορείς της παλαιάς πολίτικης ψαλτικής παράδοσης. Σαν ψάλτης γλυκύς, ηγεμονικός και κατανυκτικός. Σαν δάσκαλος τυπικός, αυστηρός και λεπτολόγος. Σαν άνθρωπος αριστοκράτης, ευγενής και ευλαβής. Τρέφει μεγάλη αγάπη για τη μουσική και ιδιαίτερα για τους δύο δασκάλους του, τον Θρασύβουλο Στανίτσα (τον Σοπέν της εκκλησιαστικής μουσικής όπως συνηθίζει να λέει) και τον Münir Nurettin (δάσκαλό του στην εξωτερική μουσική). Έψαλλε σε πολλούς ενοριακούς ναούς της Πόλης έως και το 1979, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα του Άρχοντος Λαμπαδαρίου στον Πατριαρχικό Ναό. Παράλληλα με τη διακονία του ως ψάλτης, υπηρέτησε με αυτοθυσία στα ελληνικά σχολεία ως δάσκαλος και διευθυντής. Πρώτη φορά θυμάμαι ότι άκουσα τον Δάσκαλο σε κασέτα. Πρέπει να πήγαινα στο Γυμνάσιο. Αμέσως μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να πάω στην Πόλη να τον ακούσω από κοντά. Τελικά, περίπου το 2000 ευτύχησα να τον γνωρίσω στην Αθήνα και να μαθητεύσω σε αυτόν, παρακολουθώντας μαθήματα κατ’ οίκον σε εβδομαδιαία βάση για περίπου δυόμισι χρόνια. Από το 2008 που ιδρύσαμε με τον συνεργάτη μου Κων. Μπουσδέκη το «Σχολείον Ψαλτικής» δεν έπαψε να μας στηρίζει με λόγια και με έργα. Άρχισε πλέον να δέχεται και τους δυο μας στο σπίτι του, έτοιμος πάντοτε να απαντήσει στις όποιες απορίες μας. Συχνά παραβρίσκεται στις εκδηλώσεις του Σχολείου ενώ κατά το παρελθόν δεν δίστασε να μπει στις τάξεις για να διδάξει ή και να διευθύνει τη μαθητική μας χορωδία. Το 2013 το Σχολείον Ψαλτικής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τον τίμησε για τη μεγάλη προσφορά του σε αυτό αλλά και στην εκκλησιαστική μουσική εν γένει. Δάσκαλε ευχαριστούμε πολύ!
 
Last edited:

giorgosroutsis

New member
Τον Ιούνιο του 1997 στον Άγιο Κωνσταντίνο εδώ στο Αγρίνιο είχε ψάλλει στο αριστερό αναλόγιο και δεξιά ο μεγάλος Λεωνίδας Αστέρης. Την ίδια ημέρα στην μητρόπολη Αγρινίου έκαναν μια πολύ ωραία χορωδία! Αιωνία η μνήμη του.
 
Last edited:

Bill40001

Βασίλης Καρυώτης
Το εξώφυλλο της εφημερίδας του Συλλόγου Ιεροψαλτων Αγρινίου "ψάλτες οι ασιγητοι τεττιγες της εκκλησίας" του Μαΐου 1997 για τον ερχομό των Αστέρη-Εμμανουηλιδη τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τα βιογραφικά των αρχόντων όπως οι ίδιοι τα έστειλαν στον Σύλλογο
Απο το αρχείο του Δημητρίου Ρούμελη, Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου και Προέδρου του Συλλόγου εκείνη την περίοδο.
 

Attachments

  • Έγγραφο2.pdf
    226.4 KB · Views: 53

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ένας γλυκύτατος ψάλτης σίγησε. Αξιώθηκα να τον ακούσω ζωντανά στο Πατριαρχείο όταν είμασταν και οι δύο επισκέπτες το 2006. Ο Θεός να τον αναπαύει.
 

Diogenes

Νέο μέλος
(Από https://www.pemptousia.gr/2023/04/k...padariou-tis-m-t-ch-e-vasiliou-emmanouilidis/)

Κοιμήθηκε ο Άρχων πρώην Λαμπαδάριος της Μ.τ.Χ.Ε. Βασίλειος Εμμανουηλίδης​

28 Απριλίου 2023​

emmanuilidis1.gif

Ο Άρχων πρώην Λαμπαδάριος της Μ. τ. Χ. Ε. Βασίλειος Εμμανουηλίδης είχε γεννηθεί το 1932 στο Σκούταρι της Kωνσταντινούπολης (παλαιά Xρυσούπολη). Ήταν μαθητής του Θρασύβουλου Στανίτσα. Είναι ένας από τους τελευταίους φορείς της παλαιάς πολίτικης ψαλτικής παράδοσης. Σαν ψάλτης γλυκύς, ηγεμονικός και κατανυκτικός. Σαν δάσκαλος τυπικός, αυστηρός και λεπτολόγος. Σαν άνθρωπος αριστοκράτης, ευγενής και ευλαβής. Τρέφει μεγάλη αγάπη για τη μουσική και ιδιαίτερα για τους δύο δασκάλους του, τον Θρασύβουλο Στανίτσα (τον Σοπέν της εκκλησιαστικής μουσικής όπως συνηθίζει να λέει) και τον Münir Nurettin (δάσκαλό του στην εξωτερική μουσική).

Υπήρξε δάσκαλος της μουσικής σε πολλά ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και ψάλτης σε πολυάριθμους ναούς, όπως στον Προφήτη Hλία στο Σκούταρι, στους Aγ. Θεοδώρους Bλάγγας, στον Άγ. Iωάννη των Xίων Γαλατά, στην Aγ. Eυφημία του Kαντίκιοϊ, στην Παναγία και στην Aγ. Tριάδα Σταυροδρομίου, και, τέλος, Άρχων Λαμπαδάριος (1979-1996) της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας.

Διετέλεσε διευθυντής (1959-1983) της Κοινοτικής Σχολής στα Υψωμαθειά της Πόλης.

Ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, επίσης του Κρατικού Ωδείου Κωνσταντινούπολης (Τμήματα Τουρκικής και Ευρωπαϊκής Μουσικής). Έντεχνος και ηδύς, αποτύπωνε εξαίρετα στις ερμηνείες του την ενδοστρεφή κατάνυξη ενός σύγχρονου Ρωμιού ψάλτη της Πόλης.

1682749328521.jpeg
 
Top