Ηλεκτρονικά βιβλία στο ψαλτήρι

ATHANASSIOS

Αθανάσιος Χατζής
Θα μεταφέρω την απάντηση από το θέμα Ηλεκτρονικά βιβλία στο ψαλτήρι και ξεκινώ νέο θέμα με τίτλο, "Η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας στην ψαλτική και την εκκλησία."

Ἀπὸ ποὺ νὰ περάσει δρόμος γιὰ νὰ φθάσει στὴ Σκήτη τῆς Ἁγίας Ἄννης; Δύο χιλιάδες σκαλοπάτια ἔχει γιὰ νὰ ἀνεβεῖς στὸ Κυριακό, καὶ τὸ μέρος τόσο ἀπότομο, ποὺ καὶ νὰ ἤθελαν δρόμος δὲν περνάει.

Γιὰ νὰ ξέρετε ὅμως ὅτι ἀκόμη καὶ ἐκεῖ οἱ πατέρες, μέχρι τὴν δεκαετία τοῦ '60 ὅλα τὰ χρειαζούμενα τὰ ἀνέβαζαν στὴν πλάτη τους 2000 σκαλοπάτια, καὶ μετὰ εἶδαν κι ἀπὸειδαν καὶ ἔβαλαν μουλάρια, ὅπως εἶναι σήμερα.

Δὲν τὸ λέω γιὰ να τοὺς κατακρίνω, πολὺ καλὰ ἔκαναν, ποῦ νὰ κουβαλήσεις τσιμέντο 50 κιλὰ στὴν πλάτη νὰ ἀνακαινίσεις τὸ Κυριακό ἢ τὴν καλύβη.

Ἄς εἴμαστε λογικοί!

Αδελφέ, η ανθρώπινη "λογική" και τεχνο-λογία είναι τις περισσότερες φορές μωρία στα μάτια του Θεού. Γι'αυτό που γράφεις μάλλον θέλεις να πεις καλύτερα ότι για λόγους συγκατάβασης και οικονομίας για εμάς τους σύγχρονους και ασθενικότερους, οι Πατέρες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μουλάρια. Γιατί τέτοια ζώα υπήρχαν και παλαιότερα, και αν θέλανε θα μπορούσαν να είχαν βάλει και οι παλαιότεροι, αλλά τα δικά τους ασκητικά μέτρα δεν είχαν μέτρο σύγκρισης, μόνο αυτό του Χριστού.

Όσο για επιβεβαίωση στα γραφόμενά μου, ας διαβάσει κανείς το έξοχο βιβλίο του Αρχιμ. Χερουβείμ, "Από το περιβόλι της Παναγιάς" Ι.Μ. Παρακλήτου, όπου μιλάει εκ πείρας ως μοναχός στην σκήτη της Αγίας Άννας, σελ 165. Υπάρχει εκεί η περιγραφή ενός υποτακτικού που μετέφερε όπως λες στον ώμο βαρύ φορτίο και τον κατέλαβε αδημονία ότι ματαίως κοπιάζει, και του απάντησε η Υπεραγία Θεοτόκος ότι "ως θυσία ευάρεστος εις τον Θεόν προσφέρονται και οι ιδρώτες ους χύνουσιν ανερχόμενοι, ως αίμα μαρτυρικόν παρά τω Χριστώ λογισθήσονται και μέγα μισθόν λήψονται εν τη ημέρα της κρίσεως οι αγογγύστως υπομένοντες τους σκληρούς κόπους της ενταύθα ασκήσεως και υπακοής". Η παράδοσις αναφέρει ότι ο πατριάρχης Κων/πόλεως Κύριλλος Ε ο Καράκαλλος, ο οποίος ασκήτευε τότε στην Ιερά Σκήτη της Αγιάς Άννης πληροφορήθηκε αυτή την αποκάλυψη και από εκείνη την ημέρα έπαυσε να μεταφέρει με υποζύγιο τα γεωργικά του εργαλεία στον ελαιώνα, ο οποίος ευρισκόταν κοντά στον τόπο όπου έγινε το θαύμα, και τα μετέφερε στον ώμο του, για να λάβη και αυτός τον στέφανο των μαρτυρικών ιδρώτων των αδελφών και υποτακτικών της σκήτης.

Υπήρξε και σχετική συζήτηση των πατέρων της σκήτης της Αγίας Άννης για να "επιδιορθώσουν" τα δρομάκια της σκήτης σελ 142 και τότε ο γέρων Γαβριήλ Κάρτσωνας είπε τα εξής αξιομνημόνευτα: "Πατέρες αυτά τα σκληρά και ανηφορικά και δύσβατα δρομάκια της σκήτης μας εβοήθησαν τους προ ημών πατέρας να φθάσουν και μέχρις αγιότητος ακόμη, χάρις στους ιδρώτας και τους σκληρούς αγώνας."

Αυτά για τους Αγιορείτες και τον "δρόμο" που άνοιξαν οι νεότεροι κλείνοντας άλλον Δρόμο που είχε ανοίξει ο Θεός και η Παναγιά εδώ και πολλά χρόνια. Τέτοιους Δρόμους κλείνουμε και εμείς σήμερα όντως φυγόπονοι, μιλάω κυρίως για τον ευατό μου. Σαφώς η τεχνολογία είναι δώρο Θεού, αλλά η χρήση της είναι αλόγιστη, δηλαδή δεν υπάρχει Χριστός και έτσι γίνεται όχι προς δόξαν Θεού και οικονομία της δικής μας σωτηρίας αλλά προς δόξαν ανθρώπων και μέσο προς να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται σε αυτή τη ζωή.

Πάμε στην Εκλλησία να κάτσουμε 1-2 ώρες και αν δεν έχει θέρμανση ή aircondition βαρυγκομούμε και αναστενάζουμε. Αντί μάλιστα να ανάβουμε τα κανδύλια κάποιες εκκλησίες βάλανε φωτάκια. Τις καμπάνες βαριούνται κάποιοι φαίνεται να τις χτυπάνε και βάλανε ηλεκτρικές. Σε λίγο θα βαρεθούμε να ψέλνουμε ή δεν θα υπάρχουν ψάλτες και θα βάλουμε το μαγνητόφωνο να παίξει και τον Ιερέα και τον ψάλτη έτσι σαφώς θα ακούγεται και καλύτερα, το έχουν κάνει και αυτό στο εξωτερικό.

Δεν είναι θέμα απλά κατάνυξης και ατμόσφαιρας είναι θέμα του πως λειτουργείται η σωτηρία μας μέσα από τα μέσα που χρησιμοποιούμε. Τα μέσα, ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε, αγιάζουν εμάς και όχι το τελικό αποτέλεσμα και ο στόχος που το ΕΓΩ μας έβαλε για να πετύχουμε.

Κάποιοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς ισοκράτες σε ναούς, αν πιστεύουν ότι έτσι κατανύγονται περισσότερο, ή βοηθούν το εκκλησίασμα να συνεχίσουν, αλλά ας ρωτήσουν και ας μην έχουν μόνο την δική τους γνώμη. Προσωπικά μου φαίνεται ως κάτι ξένο και δεν με βοηθάει.

Ή μήπως να πιάσουμε και το θέμα των μικροφώνων ή καλύτερα μικρο-φόνων που σκοτώνει πολλές φορές κάθε ιεροπρέπεια σε ναούς γιατί κάτι "ψαλτάρες" επιθημούν να κράζουν με αυτά. Δεν φταίνε βέβαια τα μικρόφωνα ...... Και μιας και λέω για μικρόφωνα το συνάντησα και αυτό, σε παλαιό ναό προκειμένου να βάλουν την μικροφωνική και να περάσουν τα καλώδια χαλάσανε την τοιχο-αγιο-γραφία !!!

Αυτά περι αλογίστου χρήσης της τεχνολογίας στην Εκκλησία

"Χαίρε, φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα' χαίρε, τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα"

Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον Ημάς

Αθανάσιος Ι. Χατζής
 

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Πάντως η χρήση ψηφιακών οθονών θα επέλθει είτε το θέλουμε είτε όχι γιατί με τόση χαρτούρα κάνουμε μεγάλο κακό στο περιβάλλον. Όπως έγινε και με τα μικρόφωνα, ας έλεγες σε ένα ψάλτη 50 χρόνια πριν να βάλει μικρόφωνο και θα τρωγες μια κατσάδα που θα ταν όλη δικιά σου. Και τώρα έχουμε κολλήσει όλοι σε αυτά λαϊκοί και μη

Στη δικιά μας ενορία (πρ. Ηλίας Τσακού) ο δάσκαλός μας (Κ. Παπαχριστοδούλου) βγάζει συνεχώς παρτιτούρες διότι κάθε Κυριακή είναι στο δεξί ανολόγιό μας τουλάχιστον 5 άτομα και όταν έχουμε εορτές φτάνουμε και τους 10 και όπως και να το κάνεις χάνονται πολλά αντίτυπα οπότε πάλι εκτυπώνονται παρτιτούρες. Ενώ αν είχαμε τα gadget-ακια με όλες τις παρτιτούρες ή ακόμη και τις touch sreen (για μεγαλύτερη ταχύτητα) θα σώζαμε και το περιβάλλον αλλά και τη τσέπη μας. Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει ή να πείσουμε 10 γεροντάκια (συμβούλιο) να κόψουν κανά κονδύλι ή να μπουν από τη τσέπη μας... Επειδή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (50+) δε κατανοούν τη σοβαρότητα του οικολογικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολο να τους κάνεις να ενστερνιστούν τη πράσινη λογική.
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ακόμα πιό κοντά στο ιδανικό... εύκαμπτο ηλεκτρονικό «βιβλίο»

Electronic Paper Reader

Δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, λένε προς το τέλος του χρόνου όμως.

Πιό σύντομα περιμένουμε την πλακέτα της Apple και έρχονται και άλλα παρόμοια στην αγορά σύντομα (π.χ. Microsoft άκουσα).
 
K

konman

Guest
Ακόμα πιό κοντά στο ιδανικό... εύκαμπτο ηλεκτρονικό «βιβλίο»

Electronic Paper Reader

Δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, λένε προς το τέλος του χρόνου όμως.

Πιό σύντομα περιμένουμε την πλακέτα της Apple και έρχονται και άλλα παρόμοια στην αγορά σύντομα (π.χ. Microsoft άκουσα).

Πραγματικα κατι τετοιο το σκεφτομαι αρκετο καιρο τωρα αλλα λιγο πιο υπερβολικα και διαφορετικα αφου υπολογιστες εχουμε σχεδον ολοι.
Φανταστειτε την νεα εποχη που η εκκλησια στο μελλον θα εχει ηλεκτρονικα...αναλογια!!!:eek: Τουλαχιστον στις μεγαλες Εκκλησιες στις πολεις καποια στιγμη θα γινει και αυτο.
Μαλιστα δεν θα χρειαζεται να κρατουμε φορητους υπ. αφου προφανως θα διαθετουν θυρες usb και καθε ψαλτης θα κραταει το τσιπακι του που θα χωραει καμποσους χαρτοφυλακες.[εχω φαντασια τελικα:)]Δινω βασικη ιδεα στους τεχνογνωστες και επιστημονες:D αλλα δεν εχω αυτη τη προθεση.
Ποσες φορες εχουμε βρεθει να λεμε καποια πραγματα "απ εξω' γιατι ξεχασαμε να παρουμε το ταδε κειμενο.
Πιστευω στη τεχνολογια ΟΧΙ ομως στην αλογιστη και υπερβολικη χρηση γιατι εκει μπορει να εχουμε καταστροφικα αποτελεσματα.
Οταν μιλαμε για pc στην εκκλησια μπορει να φτασουμε στην γρηγορη συνδεση ιντερνετ εντος Ναου! Ακομα και στην περιπτωση που δεν ειμαστε καλα φωνητικα η δεν διαθετουμε τα προσοντα να βαλουμε π.χ. Τρισαγιον σε playback τον ...Στανιτσα!:eek:
Αγαπητοι ολα ειναι πιθανα αλλα στην καταναλωτικη κοινωνια που ζουμε δεν ικανοποιουμαστε με τιποτα και η τεχνολογια προχωρει για να καλυψει αυτη μας την αναγκη.
Σιγουρα θα χρειαστουμε κι ενα αθραυστο αντιβαριους για να μην μας προσβαλει το συστημα ιος την ωρα της..Λειτουργιας!
Ας υπενθυμιζουμε στον εαυτο μας καθημερινα τα λογια του Κυριου μας που ειναι απλα αλλα θα μας φερουν πιο κοντα στην απλοτητα και στην ουσια που λειπει ολο και πιο πολυ σημερα απ τη ζωη μας.
Ναι στη τεχνολογια οχι ομως στην αλογιστη χρησης της.
Η εκκλησια και η μουσικη μας δεν εχει αναγκη απο τετοιες υπερβολες αλλα πραγματα χρειαζονται...
 

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Διαφωνώ εν μέρει. Οι μεγαλύτεροι ψάλτες αναδείχτηκαν όταν η τεχνολογία στους ναούς δεν ήταν παρά ένα υποτυπώδες μικρόφωνο (και αυτό αν υπήρχε). Σήμερα, με τόση τεχνολογία δεν είναι τα αποτελέσματα ικανοποιητικά.
ΦΙΛΙΚΆ ΤΑ ΛΈΩ ΑΥΤΆ.
 

manousiakisd

Μέλος
Θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα του konman αλλά καθώς διάβαζα το σχόλιο του μου δημιουργήθηκε η εξής απορία εξαιτίας μιας φράσης.
Αγαπητοι ολα ειναι πιθανα αλλα στην καταναλωτικη κοινωνια που ζουμε δεν ικανοποιουμαστε με τιποτα και η τεχνολογια προχωρει για να καλυψει αυτη μας την αναγκη
Άραγε η τεχνολογία προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες μας ή εμείς "έχουμε χάσει την μπάλα;" και "όπου βγάλει - βγάλει;" Θέλω να πώ πως μέσα σ’ αυτήν την καταναλωτική μανία -που όλους πάνω κάτω μας διακατέχει- μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται γύρω μας; Και πως τελικά η τεχνολογία βοηθά ποιοτικά την ζωή μας την στιγμή που εμείς σε πολλές περιπτώσεις βρισκόμαστε σε μιά γυάλινη σφαίρα;
 
Last edited:
K

konman

Guest
Πάντως η χρήση ψηφιακών οθονών θα επέλθει είτε το θέλουμε είτε όχι γιατί με τόση χαρτούρα κάνουμε μεγάλο κακό στο περιβάλλον. Όπως έγινε και με τα μικρόφωνα, ας έλεγες σε ένα ψάλτη 50 χρόνια πριν να βάλει μικρόφωνο και θα τρωγες μια κατσάδα που θα ταν όλη δικιά σου. Και τώρα έχουμε κολλήσει όλοι σε αυτά λαϊκοί και μη

Στη δικιά μας ενορία (πρ. Ηλίας Τσακού) ο δάσκαλός μας (Κ. Παπαχριστοδούλου) βγάζει συνεχώς παρτιτούρες διότι κάθε Κυριακή είναι στο δεξί ανολόγιό μας τουλάχιστον 5 άτομα και όταν έχουμε εορτές φτάνουμε και τους 10 και όπως και να το κάνεις χάνονται πολλά αντίτυπα οπότε πάλι εκτυπώνονται παρτιτούρες. Ενώ αν είχαμε τα gadget-ακια με όλες τις παρτιτούρες ή ακόμη και τις touch sreen (για μεγαλύτερη ταχύτητα) θα σώζαμε και το περιβάλλον αλλά και τη τσέπη μας. Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει ή να πείσουμε 10 γεροντάκια (συμβούλιο) να κόψουν κανά κονδύλι ή να μπουν από τη τσέπη μας... Επειδή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (50+) δε κατανοούν τη σοβαρότητα του οικολογικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολο να τους κάνεις να ενστερνιστούν τη πράσινη λογική.

Yπαρχει και η ανακυκλωσις!:wink: να μια σωστη χρηση τεχνολογιας. Η καλη της μερια!
Να παιρνουμε αλλα να δινουμε κιολας,κοβουμε ενα δεντρακι να φυτεψουμε δυο.Πριν να πεταξουμε τα χαρτακια μας στον καδο να επιλεξουμε τον μπλε[της ανακυκλωσης]για να μην βγαινουν "ολο απο πανω οι πολιτικοι' οτι ξοδευονται πολλα στην ανακυκλωση κι ο πολιτης δεν τη χρησιμοποιει:wink:
Γιατι αυτο κανουν τοσα χρονια εκμεταλευονται την αφασια μας:wink:
Ας αλλαξουμε εμεις τα πραγματα ο καθενας ξεχωριστα και μην περινουμε απο κανεναν.
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Με τα "ασκητικά" αν και είμαι άσχετος θα διαφωνήσω.
Είχα ακούσει ιστορία για τον Αγ. Αθανάσιο τον Αθωνίτη ότι τον κατηγόρησαν γιατί έφαγε πολύ στην τράπεζα και κάπου ζεύτηκε άμαξα για να (υ)αποδείξει ότι δεν είναι όλοι οι οργανισμοί ίδιοι.
Εάν σήμερα κάποιο παιδί πήγαινε να ασκητέψει στην σπηλιά του Αγ. Αθανασίου ίσως την υπόλοιπη θητεία του την έκανε σε κάποιο νοσοκομείο με πνευμονία.

Η τεχνολογία δεν είναι πρόσωπο άρα δεν έχει κακία ή καλοσύνη.
Είναι πράγμα. Οπως η κάλτσα και η σαγκιονάρα.
Αν φορέσω κάλτσα ή όχι είναι προσωπικό θέμα.
Αν φορέσω σαγκιονάρα στην εκκλησία ξεφεύγει από τα όρια του προσωπικού.


Λεπτό ζήτημα είναι ο ισοκράτης (ηλεκτρονικός) στην εκκλησία.
"Πάω εκκλησία και έχει ένα όργανο ο ψάλτης που νομίζεις ότι έχεις πέσει σε κυψέλη και χιλιάδες εντομα ζουζουνίζουν μέσα στα αυτιά σου" διάβασα σε άλλο φόρουμ.
Το έχω ακούσει κι εγώ και διαβεβαιό ότι είναι αποκρουστικότατο όταν καλύπτει την φωνή του ψάλτη.
Είναι αλόγιστη χρήση.
Αν όσοι διαθέτουν το έβαζαν στο 1/10 της φωνής του ίσως έβγαινε κάτι καλό, αλλά και πάλι αν υπάρχει έστω και 1 ισοκράτης (ψάλτης) δίπλα θα έπρεπε να σιωπά ο έτερος ήλεκτρονικός.
Αυτά περί σαγκιονάρας.

Περί κάλτσας δε, αν κρυώνεις την φοράς αν ιδρώνεις την βγάζεις.
Δεν πιστεύω να σκανδαλισθεί το εκκλησίασμα αν δει κάποια ηλεκτρονική οθόνη στο αναλόγιο ή κάποιο αιρκοντίσιο στον τοίχο ή αν δε δει τον επίτροπο να χτυπά την καμπάνα με το σκοινί.

Το σοβαρότερο, απλά σκέψη κάνω, δεν γνωρίζω, είναι τα εξωτερικά μεγάφωνα και τα ΜΜΕ.

Παλαιά έλεγαν "Μυστήριο", μόνο για μύστες.
"Τας θύρας, τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν". Γιατί το λέμε;

Σήμερα βρίζει ο γείτονας γιατί οι μεγαλόφωνες μυστικές ευχές από τα εξωτερικά μεγάφωνα του χαλάνε τον ύπνο, οι δε "θύρες" καταργήθηκαν εφ όσον μέσω δορυφορικής και με "ζουμ" στο ποτήριο είναι δυνατό να βλέπουν όχι μόνο οι κατηχούμενοι αλλά και οι εχθροί της εκκλησίας.

Ας μας διαφωτίσει κάποιος.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Οι μεγαλύτεροι ψάλτες αναδείχτηκαν όταν η τεχνολογία στους ναούς δεν ήταν παρά ένα υποτυπώδες μικρόφωνο (και αυτό αν υπήρχε). Σήμερα, με τόση τεχνολογία δεν είναι τα αποτελέσματα ικανοποιητικά.
Ως προς το αποτέλεσμα συμφωνώ, αλλά σε αυτό φταίει η τεχνολογία; Δηλαδή αν ένας παλιός ψάλτης, δεν είχε στο αναλόγιο το δυσανάγνωστο χειρόγραφο, αλλά ένα καθαρό τυπωμένο βιβλίο, δεν θα μπορούσε να αποδώσει τόσο όσο πριν; Αν ανατρέξουμε στην ιστορία, θα δούμε με τι ρυθμούς ζωής ζούσαν τότε, τι σήμαινε ο εκκλησιασμός για την τότε καθημερινότητα, ακόμη και τι αέρα ανέπνεαν σε σχέση με μας και πάρα πολλά άλλα. Όπως λέει παραπάνω και ο Δημήτρης, δεν υπάρχει λόγος να τα βάζουμε με τα άψυχα εργαλεία, αλλά με την ανώριμη χρήση που τους κάνουμε, κάτι που μας έχει καταστίσει υπόδουλούς των...
Κάποτε έκοβαν το ψωμί με το χέρι, τώρα με το μαχαίρι. Με το ίδιο αντικείμενο αφαιρούνται ζωές. Σε ποιο από τα παραπάνω σημεία φταίει το μαχαίρι;
ΦΙΛΙΚΆ ΤΑ ΛΈΩ ΑΥΤΆ.
Ενοείται αγαπητέ. Όλοι έτσι τα λέμε :wink:.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Yπαρχει και η ανακυκλωσις!

Προχτές που ήθελα να πάρω στην εκκλησία ένα αργό κομμάτι που ανέβασε κάποιος εδώ, η οικολογική μου συνείδηση δε μου επέτρεψε να το τυπώσω με χαρτί και μελάνι (μάλλον έχω επηρεαστεί από ΣΚΑΙ ράδιο :D). Και για πρώτη φορά σκέφτηκα τι καλό θα ήταν να είχα ένα ηλεκτρονικό βιβλίο...

Δεν υπάρχει λόγος να αντικαταστήσουμε τα βιβλία της εκκλησίας με ηλεκτρονικά. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιούμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο για να μεταφέρουμε κομμάτια από το σπίτι στην εκκλησία.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ήδη έχει χρησιμοποιηθεί περιστασιακά και το iPhone βέβαια, ίσως πρωτοποριακά από το Χάρη Συμεωνίδη εδώ.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Ήδη έχει χρησιμοποιηθεί περιστασιακά και το iPhone βέβαια, ίσως πρωτοποριακά από το Χάρη Συμεωνίδη εδώ.

Να αλλά στο μυαλό μου έχω αυτό, δείτε το κι εδώ. 7 χιλιοστά πάχος, πλαστική οθόνη, εύκαμπτο (!), κάτι λιγώτερο από 400 γραμμάρια, αυτονομία που μετριέται σε μέρες...:)

Η Plastic Logic έφερε το μέλλον στο σήμερα. Μέσα στο 2010 θα το δούμε και σε καταστήματα στην Ελλάδα. Τέρμα το χαρτί στο αναλόγιο.:wink:

Χάρης
 
Last edited:

Γιάννης Βενιέρης

Ο αποχωρήσας...
Να αλλά στο μυαλό μου έχω αυτό, δείτε το κι εδώ. 7 χιλιοστά πάχος, πλαστική οθόνη, εύκαμπτο (!), κάτι λιγώτερο από 400 γραμμάρια, αυτονομία που μετριέται σε μέρες...:)

Η Plastic Logic έφερε το μέλλον στο σήμερα. Μέσα στο 2010 θα το δούμε και σε καταστήματα στην Ελλάδα. Τέρμα το χαρτί στο αναλόγιο.:wink:

Χάρης

Είναι το ίδιο με αυτό μήπως Χάρη???

http://www.que.com/

Διότι βλέπω οτι το έχει στην ιστοσελίδα της μέσα η Plastic Logic.
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Ετοιμαζόμουν να ρωτήσω για τιμή τον ... πρωτεργάτη και... πρωταίτιο :D Χάρη αλλά η ανάρτηση του Γιάννη με πρόλαβε και με έριξε "στο περίπου" μέσα...

Πάντως, γενικά, η τιμή δεν είναι διόλου απαγορευτική ή παράλογη αν λάβουμε υπ' όψιν την ισοτιμία EUR/USD, αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως βέβαια και την επαναστατικότητά του. Όλα αυτά βέβαια για ασπρόμαυρη παρουσίαση. Φαντάζομαι ότι οι λάτρεις της πολυχρωμίας (στην δική μας περίπτωση διχρωμίας) στις παρτιτούρες θα πρέπει να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, όταν κυκλοφορήσει η έγχρωμη έκδοση. Η εμπειρία (πρβλ. palmtops) λέει ότι δεν θα αργήσει, αν δεν έχει ήδη ετοιμαστεί, και απλά περιμένει στο συρτάρι για λόγους marketing, όπως συνήθως γίνεται...
 
Last edited:
το προιόν που κυκλοφορεί στην ελλάδα και υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες είναι το bebook ( μπορείτε να το βρείτε στο ψακτήρι) . δυστυχώς όμως το δοκιμάσαμε και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για τα δικά μας τα ηλεκτρονικά βιβλία.
όσα αρχεία είχαν δημιουργηθεί με κάποιο πρόγραμμα γραφής και είχαν δικά τους fonts λειτουργούσαν κανονικά . όσα δημιουργήθηκαν με φωτογραφίες είχαν πρόβλημα.
ο υπεύθυνος μου είπε ότι περιμένουν στους επόμενους 3 - 5 μήνες καινούργιο μηχάνημα με περισότερες δυνατότητες . εν αναμονή της τεχνολογίας λοιπόν .
όσον αφορά την επ αναλογίω χρήση διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν μπορει να αντικαταστήσει την " αμεσότητα " και την προσβασιμότητα που σου προσφέρει το φυσικό βιβλίο
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Δεν υπάρχει λόγος να αντικαταστήσουμε τα βιβλία της εκκλησίας με ηλεκτρονικά. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιούμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο για να μεταφέρουμε κομμάτια από το σπίτι στην εκκλησία.

Η επισήμανση του Στέφανου είναι νομίζω πολύ σωστή. Βέβαια θα πρέπει να μας προβληματίζουν σε κάθε περίπτωση τα "σκαλώματα" που έχουν κατά καιρούς τα "μηχανάκια", γνωστά και ως "jams" (memory jams κλπ.) τα οποία οδηγούν στο γνωστό "πάγωμα" το οποίο ακολουθεί απαραίτητα επανεκκίνηση. Τι κάνουμε τότε; Βέβαια κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με τις σελίδες, ένα μπέρδεμα, κάτι...

Πάντως η χρήση ηλεκτρονικού βιβλίου στο αναλόγιο είναι λύση για 1, 2, το πολύ 3 ψάλτες (αν δεχτούμε ότι διαβάζεται άνετα υπό γωνία). Αν έχεις χορό, το ηλεκτρονικό βιβλίο "δε λέει" :D
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Εσχάτως κυκλοφόρησε και νέο e-book από το ΠΛΑΙΣΙΟ. Πληροφορίες εδώ. Είναι το πρώτο που βλέπω από κοντά και μπορώ να πω ότι είναι πολύ ευδιάκριτα τα γράμματα. Μου φαίνεται όμως περιορισμένων δυνατοτήτων (επεκτάσεων κλπ.) σε σχέση με άλλα.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Σχετικό θέμα Ηλεκτρονικό Αναλόγιο.

Πρόσφατα χρησιμοποίησα το iphone σαν βοήθημα Τυπικού στο ψαλτήρι, κατευθείαν από τη σελίδα ΗΟΠ του Πατριαρχείου, αποφεύγοντας την ογκώδη τυπωμένη έκδοση από την οποία κάθε φορά χρειάζομαι 1-2 σελίδες. :wink:



http://www.analogion.com/forum/showthread.php?t=11117
 
Top