Ερευνητές

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Αθηνά Καβουλάκη
Επίκουρη Καθηγήτρια
Τομέας Κλασσικών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τμήμα Φιλολογίας

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:
ΠOMΠAI: Processions in Athenian Tragedy. Oxford 1996/ 1997. (Supervisor: Oliver P. Taplin)

'Mουσική και τελετές για τον Δία στην Kρήτη': Aφιέρωμα στον Kρηταγενή Δία, Yακίνθεια 2001, Aνώγεια Kρήτης Iούλιος 2001.



Goldhill, Simon & Robin Osborne, edd., Performance Culture and Athenian Democracy (Cambridge: Cambridge University Press, 1999)


''...Peter Wilson (σημαντικότατο το κείμενό του για τη θέση του αυλού στην αθηναϊκή ζωή), τον Oliver Taplin, τον Andrew Ford, τον Claude Calame, την Αθηνά Καβουλάκη κ.ά., αναδεικνύουν διάφορες όψεις της αθηναϊκής δημοκρατίας ως ‘performance culture’, και περιγράφουν τους επιτελεστικούς μηχανισμούς στο θέατρο, τη γιορτή, το συμπόσιο, το γυμναστήριο και το δικαστήριο, μέσα από τους οποίους ‘κατασκευάζεται’ ο (επιτελεστικός) ρόλος του καλού πολίτη, του αρσενικού ή του θηλυκού, του μουσικού, του ρήτορα και του φιλοσόφου.''

http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?id=1684&la=1

http://www.philology.uoc.gr/staff/kavoulaki/GR.HTM
 

Attachments

  • 21a.JPG
    21a.JPG
    147.1 KB · Views: 0
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Goldhill, Simon & Robin Osborne, edd., Performance Culture and Athenian Democracy (Cambridge: Cambridge University Press, 1999)

Πρακτικά του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Cambridge τον Ιούλιο του 1996, με αντικείμενο την προσέγγιση του αρχαιο-ελληνικού πολιτισμικού φαινομένου (συγκεκριμένα: του 5ου και του 4ου αι. π.Χ.) μέσα από τη γόνιμη, σύγχρονη οπτική των ‘performance studies’ (η δόκιμη απόδοση του όρου ‘performance’ είναι: ‘επιτέλεση’). Ο Simon Goldhill (Εισαγωγή) ανιχνεύει την ιστορία της έννοιας της επιτέλεσης στο έργο φιλοσόφων όπως ο Μπαχτίν, ο Foucault και ο J. L. Austin, και ανθρωπολόγων, όπως ο E. Goffman και ο V. Turner· καταγράφει τη διεύρυνση του νοήματος που έχει υποστεί ο όρος τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει όψεις όχι μόνον της θεατρικής παράστασης ή της θρησκευτικής τελετουργίας, αλλά και της καθημερινής ζωής· τέλος, υπογραμμίζει την ευελιξία του και την ικανότητά του να συνδέει διαφορετικά γνωστικά πεδία: ανθρωπολογία, φιλολογία, θεατρολογία, μουσικολογία, κοινωνιολογία, ψυχανάλυση. Τα κείμενα που ακολουθούν, και τα οποία υπογράφονται από τον Peter Wilson (σημαντικότατο το κείμενό του για τη θέση του αυλού στην αθηναϊκή ζωή), τον Oliver Taplin, τον Andrew Ford, τον Claude Calame, την Αθηνά Καβουλάκη κ.ά., αναδεικνύουν διάφορες όψεις της αθηναϊκής δημοκρατίας ως ‘performance culture’, και περιγράφουν τους επιτελεστικούς μηχανισμούς στο θέατρο, τη γιορτή, το συμπόσιο, το γυμναστήριο και το δικαστήριο, μέσα από τους οποίους ‘κατασκευάζεται’ ο (επιτελεστικός) ρόλος του καλού πολίτη, του αρσενικού ή του θηλυκού, του μουσικού, του ρήτορα και του φιλοσόφου.

http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?id=1684&la=1
 
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Prof. Oliver Taplin MA, DPhil, FBA

Fellow and Tutor, Magdalen College
Director, Archive of Performances of Greek and Roman Drama

Archive of Performances of Greek and Roman Drama
66 ST Giles'
Oxford,
OX1 3LU

oliver.taplin@classics.ox.ac.uk





Research Interests (keywords)

Greek Poetry, especially Epic and Drama, their original and subsequent reception

Selected Recent Publications

1995: 'Opening Performance: Closing Texts?', Essays in Criticism, 45, 93-120.
1997: 'The Artistic Record' in The Cambridge Companion to Greek Tragedy ed. P. Easterling, Cambridge, 69-90.
1999: 'Spreading the word through performance' in Performance Culture and Athenian Democracy eds. S. Goldhill and R. Osborne, Cambridge, 33-57.
2000: Literature in the Greek and Roman Worlds. A New Perspective, Clarendon Press, Oxford.
 

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Ο Σάιμον Γκόλντχιλ είναι καθηγητής της Ελληνικής λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μέλος του Βασιλικού Κολεγίου και επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Μίσιγκαν. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων: "Reading Greek Traged" (1986), "The poet's voice" (1991), "Aeschylus: The Oresteia" (1992), "Foucault's virginity" (1995) και "Being Greek Under Rome: Cultural Identity in the Second Sophistic" (2001)
 

Attachments

  • 49388.jpg
    49388.jpg
    9.1 KB · Views: 34

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Professor Robin Osborne
University of Cambridge

Αρχαία ελληνική ιστορία
Συγγραφέα : Robin Osborne
Εκδότης : University Studio Press
Σελιδες : 230
Έτος: 2011
ISBN: 9789601218878
Ενδεικτική Τιμή: € 17,00

Περίληψη βιβλίου
Το βιβλίο-οδηγός του Robin Osborne αποτελεί μία ιδανική εισαγωγή για τη μελέτη της αρχαίας Ελλάδας, από τα τέλη της Εποχής του Χαλκού (π. 1200 π.Χ.) ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση τον 2ο αι. π.Χ. Καλύπτοντας το σύνολο των πιο σημαντικών πτυχών της μελέτης του ελληνικού παρελθόντος, εξερευνά επίσης και τις διαφορετικές προσεγγίσεις της ελληνικής ιστορίας –πολιτιστικές, πολιτικές, δημογραφικές και οικονομικές– τις οποίες θα συναντήσουν οι φοιτητές. O καθηγητής Osborne φωτίζει τις πιθανότητες –και τα προβλήματα– που απαντούν κατά τη διάρκεια μελέτης των σωζόμενων μαρτυριών, παρέχοντας παραδείγματα από την Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης, καθώς επίσης και από τις γραμματειακές πηγές. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης έναν σαφή και βοηθητικό οδηγό για περαιτέρω ανάγνωση. Αποτελεί ένα πολύ καλό εφαλτήριο για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τη μελέτη τους.
 

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Paquette, Daniel, L'instrument de musique dans la ceramique de la Grece antique, Université de Lyon II - Publications de la Bibliothéque Salomon Reinach IV (Paris: Diffusion de Boccard, 1984)

Η πληρέστερη εικονογραφική τεκμηρίωση των αρχαιο-ελληνικών μουσικών οργάνων.
 

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Musique de la Grèce Antique. Atrium Musicae de Madrid. Dir. Gregorio Paniagua.Harmonia Mundi, HMA 1901015, 1979.

Η ηχογράφηση των ισπανών μουσικών, υπό τον ερευνητή Gregorio Paniagua, περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα μουσικά κείμενα της αρχαιότητας που ήταν γνωστά το 1979 (περίπου 35 στο σύνολο). Και εδώ παραθέτουμε το Τραγούδι του Σείκιλου, όπου επιχειρείται μια ερμηνεία από σοπράνο με την διακριτική υποστήριξη οργανικής συνοδείας.

http://webcache.googleusercontent.c...1+Gregorio+Paniagua&cd=14&hl=el&ct=clnk&gl=gr
 

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Αυστριακής καταγωγής συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, μουσικολόγος και καθηγητής (1885-1974). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1895-1908) με τον G. Adler και στο Νέο Ωδείο της Βιέννης (1911-1915). Πήρε μαθήματα από τον Schönberg (1905-1906) και παρακολούθησε τις πρόβες του Mahler στην Όπερα της Βιέννης. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1913-1938, ως καθηγητής Ιστορίας της Μουσικής από το 1929). Πήγε στην Αγγλία το 1938, συνεργαζόμενος με το Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Υπήρξε αυθεντία στη βυζαντινή μουσική και το γρηγοριανό μέλος. Ήταν ο πρώτος βιογράφος του Schönberg (1921). Μερικά από τα έργα του είναι στο ιδίωμα του Schönberg, αν και τις τελευταίες δεκαετίες μεταστράφηκε σε διατονικά ιδιώματα.

Ancient & Oriental Music. Eπιμ. Egon Wellesz. The History of Music in Sound, vol. I. EMI, 1957 (LP).

~~~~~~~~~~

Wellesz, Egon (Joseph)

''(b Vienna, 21 Oct 1885; d Oxford, 9 Nov 1974). Austrian composer, musicologist and teacher. His importance as a composer rests chiefly on his stage works and symphonies. While his creative career was divided between Vienna and Oxford, his musical style was unpredictable, showing his affection for beautiful melody often with wide leaps and angular in profile. As a musicologist, he did pioneer work on Byzantine chant.''

''Wellesz, Egon (Joseph)

(b Vienna, 21 Oct 1885; d Oxford, 9 Nov 1974). Austrian composer, musicologist and teacher. His importance as a composer rests chiefly on his stage works and symphonies. While his creative career was divided between Vienna and Oxford, his musical style was unpredictable, showing his affection for beautiful melody often with wide leaps and angular in profile. As a musicologist, he did pioneer work on Byzantine chant.''

Grove

''Σπάνια ιστορική ηχογράφηση που ανήκει στη σειρά ηχογραφήσεων The History of Music in Sound του 1957(σε LP εκείνη την εποχή). Στον δίσκο αυτό, ανάμεσα σε μουσικά παραδείγματα άλλων αρχαίων πολιτισμών, απαθανατίστηκε η συγκινητική και απέριττη ερμηνεία του Πρώτου Δελφικού Ύμνου και του Τραγουδιού του Σείκιλου από την σοπράνο Arda Mandikian. Πρόκειται για μία από τις πρώτες επίσημες ηχητικές αναπαραστάσεις δύο εκ των σημαντικότερων σωζόμενων μουσικών κειμένων.''

http://webcache.googleusercontent.c...1+Gregorio+Paniagua&cd=14&hl=el&ct=clnk&gl=gr

http://www.musicology.gr/basic/authorsgr/wellesz.html
 
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
''Η Χαρίκλεια Τσοκανή γεννήθηκε στο Μελισσοχώρι Θηβών. Είναι λέκτωρ Μουσικής και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει τα μαθήματα: Μουσική και Επικοινωνία Ι – Σημασίες και σύμβολα του ήχου· β) Μουσική και Επικοινωνία ΙΙ – Μουσική, Μύθοι, Αρχέτυπα· γ) Μουσική Τελετουργία και Πολιτισμός· δ) Πολιτιστικό εργαστήριο – Εργαστήριο ήχου και μουσικής επικοινωνίας. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σχετικά με την μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας, τους τρόπους επικοινωνίας στο δημοτικό τραγούδι, την μουσική εμπειρία στον εικοστό αιώνα, τον μουσικό συμβολισμό και ιμπρεσσιονισμό. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά της εστιάζεται στις σημασίες και τα σύμβολα του ήχου στον αρχαίο και νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» κυκλοφορεί η μελέτη της σχετικά με την γέννηση της μουσικής από τον μύθο, με τίτλο Η Κραυγή της Μέδουσας (Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου για το 2007).''

~~~

Χαρίκλεια Τσοκανή, Μουσική μανία – Στις απαρχές του βακχικού ενθουσιασμού, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011, 255 σελ.

ISBN: 978-960-221-487-9



Η νοσταλγία για το υπερβατικό, η ανάγκη του ανθρωπίνου όντος για ένωση με ό,τι το υπερβαίνει, είναι μια πραγματικότητα κεντρικής σημασίας στην ιστορία του πολιτισμού. Η κίνηση των ανθρώπων προς τα «άνω» μας διαφωτίζει αρκετά για το πώς βιώνουν τον κόσμο τους «εδώ κάτω». Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε αυτή την ιδιαίτερη επιθυμία της ανθρώπινης ύπαρξης να εξέλθει από τους περιορισμούς του εγκόσμιου βίου και να ανιχνεύσει απώτερες περιοχές του Είναι, με τρόπους όμως που ορίζονται συλλογικά και είναι κατά βάσιν θεσμοποιημένοι. Προσεγγίζει έτσι μια μεταφυσική εμπειρία από πολιτισμική άποψη.

Η εμπειρία αυτή, που αποδίδεται στο πλαίσιο του αρχαιοελληνικού λεξιλογίου με τους όρους μανία και ενθουσιασμός, διερευνάται μέσα από το παράδειγμα της διονυσιακής τελετουργίας, η οποία παρήγαγε, με τα μέσα του χορού και της μουσικής όπου τον ηγεμονικό ρόλο κατέχει ο αυλός, ένα αρχέτυπο οργιαστικής συλλογικής έκστασης.

Συνδυάζοντας σε αυτή την πρωτότυπη και διεισδυτική μελέτη τα πολύχρονα ενδιαφέροντά της για τη μουσικολογία και την αρχαία γραμματεία, η συγγραφέας ανατέμνει ένα από τα πιο γοητευτικά και δυσεπίλυτα ζητήματα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Χαρίκλεια Τσοκανή
Η κραυγή της Μέδουσας. Από τον μύθο στην μουσική, εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», Αθήνα 2006
Παρουσίαση: Αναστάσιος Χαψούλας

''...Σε ό,τι αφορά την ελληνική αρχαιότητα, ο μύθος του Ορφέα δεν είναι, ως γνωστόν, ο μοναδικός ο οποίος σχετίζεται με την τέχνη της μουσικής. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, ο μύθος του αποκεφαλισμού της Μέδουσας από τον ήρωα Περσέα αποτελεί μία πρώτη μαρτυρία για την διαδικασία μεταμόρφωσης της «κραυγής» ως αρχέγονου ή πρότυπου ήχου σε μουσική, υπό την έννοια μιας ενεργητικής-μιμητικής τέχνης.
Ο συγκεκριμένος μύθος αποτέλεσε ταυτόχρονα και έμπνευση για την συγγραφέα του βιβλίου Η κραυγή της Μέδουσας, Χαρίκλεια Τσοκανή, έμπνευση, η οποία οδήγησε σε μία ενδελεχή έρευνα των πολιτισμικών, ιστορικών και φιλοσοφικών διαστάσεων του μύθου, με στόχο την ανάδειξη μιας γενικότερης αντίληψης του αρχαίου ανθρώπου περί μουσικής, τόσο ως ηθικής, όσο και ως αισθητικής αξίας.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η συγγραφέας προχωρεί αρχικά σε μια λεπτομερή παρουσίαση και, ταυτόχρονα, σε έναν διαρκή συσχετισμό συγκριτικού χαρακτήρα (ως προς το περιεχόμενο, την πληροφορία και τις πραγματιστικές διαστάσεις) του συγκεκριμένου μύθου με άλλους αυτοτελείς μύθους που αναφέρονται στην μουσική, αποπειρώμενη να ανιχνεύσει τις προϋποθέσεις κατανόησης, τα εσωτερικά κριτήρια των πηγών της, καθώς και να ερμηνεύσει το συμβολικό επίπεδο του μύθου ως μέσον αυτοσυνειδητοποίησης και ετεροκαθορισμού του ατόμου στην ελληνική αρχαιότητα.
Προσεγγίζοντας τον μύθο υπό την πλατωνική οπτική της έννοιας της «ψυχής» και των ηθικών κατηγοριοποιήσεων και αναλογιών της, και ερμηνεύοντας την ιστορικά σύγχρονη εξέλιξη της εικαστικής αναπαράστασης της Μέδουσας, η συγγραφέας καταλήγει στην παρουσίαση του Περσέα ως προσώπου, το οποίο μέσω της πράξης του οδηγείται στην αυτογνωσία, καθώς και στο συμπέρασμα ότι ο ήρωας και η Μέδουσα αποτελούν ουσιαστικά τους αντιστικτικούς πόλους ενός συνθετικού αποτελέσματος, το οποίο ως Συμβάν αυτονομείται και διεκδικεί την δυνατότητα πρόκλησης αναλόγων ενεργειών.
Στην προαναφερθείσα άποψη συνεπικουρεί και η ερμηνεία της σημασίας του βλέμματος της Μέδουσας ως συμβολικού στοιχείου επίδειξης δύναμης, πηγή της οποίας θεωρείται η ψυχική κατάσταση του «θυμού». Μέσω της αντιπαράθεσης της πλατωνικής σκέψης με εκείνη των τραγικών ποιητών, η συγγραφέας συμπεραίνει ότι προϋπόθεση μιας ισότιμης μάχης με την Μέδουσα αποτελεί η ίδιας έντασης δύναμη του βλέμματος, ως συμβόλου ανδρείας ψυχής, ικανής να αγνοήσει και να υπερβεί τα όρια του λογικού και τις ανθρώπινες συμβάσεις. Στην συνέχεια, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο ο ήχος της κραυγής συντελεί στην εφεύρεση του αυλού, καθώς και στην δια μέσου του οργάνου διαδικασία μεταμόρφωσής του σε «Νόμο» της μουσικής τέχνης αλλά και σε παιδευτική αξία, σύμφωνα πάντοτε υπό το πρίσμα της πλατωνικής θεωρίας.
Τέλος, εξετάζονται αναλυτικά δύο κορυφαίες μουσικές θεότητες του αρχαιοελληνικού κόσμου, ο Απόλλων και ο Διόνυσος, ιδωμένες σε μία διαλεκτική σχέση με τους μύθους που αφορούν μία άλλη εξέχουσα μουσική προσωπικότητα, αυτήν του Ορφέα. Ο «μουσικός ανήρ», ως υπόδειγμα πολιτισμού, καταλαμβάνει ως έννοια κεντρική σημασία, στην προσπάθεια της συγγραφέως να αναδείξει τον ρόλο της μουσικής στην κοινωνική ζωή, ως στοιχείου συνειδητοποίησης κοινής ταυτότητας, αλλά και ως αποτέλεσμα μιας συνεχούς αγωγής που στοχεύει σε έναν εύρυθμο, έμμετρο βίο, στο πλαίσιο μιας πολιτικά οργανωμένης και πολιτισμικά αυτοπροσδιοριζόμενης κοινότητας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διερευνάται το πώς το θυμικό, άμορφο, ασταθές, διονυσιακό στοιχείο που εμπεριέχει την αρχέγονη κραυγή «εκπολιτίζεται» και μεταμορφώνεται σε μουσικά εύμορφο, έλλογο, σταθερό και απολλώνιο, σε αξία πολιτισμού και αναπόσπαστο γνώρισμα του «ευ αγωνίζεσθαι».
Ο Ορφέας παρουσιάζεται σε όλες τις σύνθετες και αντιφατικές διαστάσεις του: υποτιθέμενος γιος του Απόλλωνα, αλλά ταυτόχρονα και ιδρυτής του Τάγματος των Ορφικών, οπαδών του Διονύσου· από την άλλη πλευρά, δεξιοτέχνης εγχόρδου (απολλώνιου) οργάνου και όχι, όπως θα ήταν αναμενόμενο, δεξιοτέχνης του αυλού (διονυσιακή λατρεία)· γοητευτικός και ενθουσιώδης, αλλά ταυτόχρονα άμετρος και ασεβής, θεοποιεί την σαγηνευτική δύναμη της μουσικής του διαπράττοντας ύβριν και τιμωρείται, αφενός μεν χάνοντας για πάντα την Ευρυδίκη, αφετέρου δε με την φόνευσή του και τον διαμελισμό του από τις Μαινάδες.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση της συγγραφέως είναι το ότι, για την αρχαιοελληνική αντίληψη, ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία διαθέτει ο «ενάρετος» μουσικός, εκείνος ο οποίος δύναται με την τέχνη και το ταλέντο του να εκφράσει το συλλογικό συναίσθημα, διατηρώντας την λεπτή ισορροπία μεταξύ του ορθολογικού και ανορθολογικού στοιχείου, παιδεύοντας τον ακροατή και οδηγώντας τον τελικά στην κάθαρση και την αυτογνωσία. Υπό την έννοια αυτή γίνεται κατανοητή και η επιφύλαξη της αρχαιοελληνικής σκέψης απέναντι στην επίδειξη υπερβολικής δεξιοτεχνικής αρτιότητας (ως στόχου και όχι ως μέσου), η αποκλειστική χρήση της οποίας, όσο γοητευτική και αν είναι, μπορεί να οδηγήσει σε ασέβεια, καθιστώντας τον άνθρωπο άμουσο και ιδιώτη.
Η κραυγή της Μέδουσας αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του ότι ο Μύθος για την αρχαιοελληνική σκέψη δεν αποτελεί απλά μία εξιστόρηση και ερμηνεία φανταστικών η μη γεγονότων, αλλά αντανάκλαση μιας συλλογικής αντίληψης και θεώρησης του κόσμου, γεμάτης από πλήθος συμβολισμών και, ταυτόχρονα, κατόχου τεράστιας παιδευτικής αξίας.
Η συγγραφέας, χωρίς να στοχεύει σε μία ψυχαναλυτικού τύπου προσέγγιση ή σε μία συγκεκριμένη μεθοδολογική δομή, ερμηνεύει τα δεδομένα και τις διαφορετικές διαστάσεις του μύθου σε μια ιστορική εξελικτική πορεία των εκφάνσεών του, στηριζόμενη στην ίδια την επιχειρηματολογική δύναμη των πηγών της, η παρουσίαση και χρήση των οποίων γίνεται με τρόπο υποδειγματικό.
Μύθος και πραγματικότητα, συμβολισμός και περιεχόμενο, το στοιχείο του ανορθολογισμού και η φιλοσοφική θεώρηση αλληλοδιαπλέκονται και συνυφαίνονται σε μία διαλεκτική σχέση ερμηνειών, με στόχο τη ανάδειξη της σημασίας της μουσικής στην Αρχαιότητα, ως έκφρασης ηθικών και αισθητικών ποιοτήτων, αλλά και ως Τέχνης που δύναται να προσδίδει νόημα στον ίδιο τον πολιτισμό και την κοινωνία ως ολότητα.''

http://www.musicology.gr/basic/musicologygr.html
 

Attachments

  • tsokani.jpg
    tsokani.jpg
    54.9 KB · Views: 32
  • Tsokani_mania_cover.jpg
    Tsokani_mania_cover.jpg
    58.7 KB · Views: 0
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Ο Διονύσης Πολίτης είναι Λέκτορας του Εργαστηρίου Πολυμέσων του Τμήματος Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η υπερδεκαετής ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στη Μουσική Πληροφορική και στην Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή γενικότερα.

1.. D. Politis, K. Vandikas, D. Margounakis, Notation-Based Ancient Greek Music Synthesis with ΑΡΙΩΝ, Proceedings of the International Computer Music Conference ICMC 2005, Barcelona, 5 - 9 September 2005, pp. 475-478.
2.. D. Politis, I.A. Tsoukalas, K. Vandikas, N. Gekas, K. Daglis, D. Margounakis, AΡΙΩΝ - An Ancient Greek Music Composer, WSEAS Transactions on Systems, Issue 10, Vol. 3, December 2004, pp. 2948-2952.
3.. D. Politis, I.A. Tsoukalas, K. Vandikas, N. Gekas, K. Daglis, D. Margounakis, An Ancient Greek Music Composer, Proceedings of the 5th WSEAS International Conference on ACOUSTICS and MUSIC, Venice, 15-17 November 2004.

http://nomos.csd.auth.gr/Arion/pages/publications.htm

''Πάνω από 40 μελωδίες, οι περισσότερες από τις οποίες τμηματοποιημένες, έχουν διασωθεί ως επιγραφές πάνω σε πέτρα ή μουσικούς πάπυρους που περιέχουν μουσική σημειογραφία. Ενώ είναι πραγματικότητα ότι έχουν χαθεί οι ήχοι, πρόσφατη έρευνα αποκρυπτογράφησε ικανοποιητικά την σημειογραφία και το ρυθμό της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής (Α.Ε.Μ.).

Η απαίτηση αυτού του ερευνητικού έργου είναι να έιναι σύνεπής στο υλικό της πηγής και να δημιουργεί έναν συνθέτη Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής με επιστημονική ακρίβεια και ταυτόχρονα να παράγει ένα μουσικό όργανο σύνθεσης με μία εύκολη στη χρήση διεπαφή στοχεύοντας σε μη σχετικούς με την επιστήμη των υπολογιστών.

Η αληθινή Αρχαία Ελληνική προφορά είναι διαφορετική από την μοντέρνα Ελληνική και από κάθε άλλη που χρησιμοποιείται σήμερα. Εκτεταμένη έρευνα έφερε σε πέρας την ηχητική αναπαραγωγή των στίχων.

Η παραγωγή φωνής στοην εφαρμογή ΑΡΙΩΝ λαμβάνει υπόψιν πολλές συμπεράσματα από την εμπειρία της έρευνας και χρησιμοποιεί τεχνικές αναπαραγωγής της φωνής μοντελοποιώντας την φυσικά σε πραγματικό χρόνο.

Η εφαρμογή αποτελείται από τρία κύριες επιφάνειες: την επιφάνεια Ρεπερτορίου Συμβόλων, την επιφάνεια Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και την επιφάνεια Μόντερνας Ελληνικής Μουσικής

Η επιφάνεια Ρεπερτορίου Συμβόλων περιέχει όλα τα σύμβολα της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής (AEM) που χρησιμοποιούνται από την εφαρμογή. Περιέχει τα σύμβολα του μουσικού οργάνου και των φωνητικών. Καθώς ο χρήστης ψάχνει μέσα στα σύμβολα μπορεί να δεί ένα εργαλείο που δίνει πληροφορίες για την συχνότητα των συμβόλων και την αντιστοίχισή τους στις σύγχρονες νότες.

Το Αρίων είναι ένα μουσικό όργανο που μπορεί να συνθέσει ένα τραγούδι που να στηρίζεται στην Αρχαία Ελληνική Μουσική (ΑΕΜ). Υιοθετεί την μεθοδολογία και την μουσική σημειογραφία αυτού του συγκρεκριμένου μουσικού συστήματος και συγχρόνως παρέχει ένα μηχανισμό αντιστοίχισης, που απεικονίζει όλη την πρόοδο της σύνθεσης που στηριζόμενο στη σύνηθη σημειογραφεία της Δυτικής Μουσικής. Ο σκοπός αυτής της εφαρμογής είναι να διευκολύνει την προσπάθεια των ερευνητών της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής ώστε να πλησιάσουν το πώς ήταν η Αρχαία Ελληνική Μουσική στην πραγματικότητα μέσω μελωδικών κομματιών ερμηνευμένων παραματρικά.


Το ΑΡΙΩΝ παρέχει παρέχει παραδοσιακή μουσικoλογία με ένα πειραματικό εργαλείο για σύνθεση Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής βασισμένη στη σημειογραφεία. Το σχέδιο προσεγγίζει την Α.Ε.Μ. παρουσιάζοντας έναν εικονικό Αρχαίο Έλληνα τραγουδιστή, ο οποίος είναι ικανός να τραγουδάει με αρχαία Ελληνική προφορά, ενώ ένα μουσικό όργανο τον συνοδεύει. Μια εύκολη στην χρήση και λειτουργική διεπαφή παρέχεται για την προσθήκη μουσικής και στίχων στη σύνθεση, χρησιμοποιώντας μοντέρνα ή Αρχαία Ελληνικα σύμβολα γραφής και μουσικής.
 

Attachments

  • image4.jpg
    image4.jpg
    15.1 KB · Views: 1
  • 73452.jpg
    73452.jpg
    30.6 KB · Views: 27
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
''Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία τέχνης με καθηγητές τους Μ. Ανδρόνικο, Γ. Δεσπίνη, Δ. Παντερμαλή, Ν. Πλάτωνα και Χρ. Χρήστου (πτυχίο το 1976). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, όπου εκπόνησε το διδακτορικό της με θέμα: "Κλασικές και κλασικιστικές παραστάσεις Νίκης" (Βόννη 1980). Το 1981 εργάστηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία για το Μυθολογικό Λεξικό LIMC. Από το 1982 διδάσκει ιστορία της τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ως επίκουρη καθηγήτρια. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την μελέτη του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά, με το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, του Ιωάννη Χαλεπά και με Τηνιακούς γλύπτες. Από το 1990 έχει την ευθύνη ενός ερευνητικού προγράμματος που αφορά την εκκλησιαστική μαρμαρογλυπτική στις Κυκλάδες. Επίσης ασχολείται από το 1985 με θέματα μουσικής εικονογραφίας στην αρχαιότητα, αλλά και σε άλλες περιόδους. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και μελέτες με θέματα νεοελληνικής γλυπτικής και μουσικής εικονογραφίας.''

http://www.skroutz.gr/books/a.29838.Γουλάκη-Βουτυρά-Αλεξάνδρα.html

Αρχείο Μουσικής Εικονογραφίας
Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Επιστημονικώς υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά

Αρχαίος πυρρίχιος και πυρριχίστριες
Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά

http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?sel=48

http://www.mus.auth.gr/cms/index.php?q=node/90
 

Attachments

  • 29838.jpg
    29838.jpg
    4.8 KB · Views: 44
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Ορφεύς ο Θράξ.

dspace.lib.uom.gr/bitstream/2159/13977/4/Panousis_Pe2010.pdf

Ιστορική και εικονογραφική ανασκόπηση του Βασιλείου Πανούση.
 

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Frangoulis, A. C.
A Study of the Dramatic Role of the Sophoclean Chorus.
Ph.D., Music, Liverpool, 1977.
DDM Code: 11drFraA; DA no.: RILM no.: UM no.

[Φραγκούλη Αθανάσιο, Δρ Κλασικής Φιλολογίας;]
 
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Πάνος Βλαγκόπουλος

''Ο Πάνος Βλαγκόπουλος γεννήθηκε το 1961. Μετά από σπουδές Νομικής (Δημοκρίτειο Πανεπ/ιο Θράκης)
παρακολούθησε Μουσικολογία στα πανεπιστήμια της Βασιλείας (Ελβετία) και του Cambridge (UK), και
ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Ιόνιο Πανεπ/ιο με επιβλέπουσα την καθ. Irmgard Lerch πάνω στη μουσική
της Ars nova. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στον καθημερινό και επιστημονικό/περιοδικό τύπο και έχει δώσει
διαλέξεις πάνω σε θέματα μεσαιωνικής, Ρομαντικής και νεώτερης Eλληνικής ιστορίας της μουσικής, και
φιλοσοφίας, σε συνέδρια στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και στο εξωτερικό (Βιέννη, Οξφόρδη).
Συνέγραψε το λήμμα για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου στο έγκυρο γερμανικό λεξικό Komponisten der
Gegenwart . Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, το Pensez la musique aujourd’hui του Pierre Boulez (Νάκας 1989), το
Imaginary Museum of Musical Works της Lydia Goehr (Εκκρεμές 2005), το Languages of Art του Nelson Goodman
(Εκκρεμές 2005). Συντονίζει το Διεθνές Σεμινάριο για την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Μουσική που
λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Κέρκυρα (από το 2004). Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών
Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει Ανάλυση και Ιστορία της Μουσικής. Είναι διευθυντής της
μουσικολογικής επιθεώρησης Μουσικός Λόγος που εκδίδεται από το 2000 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.''

http://mousikoergastiri.wordpress.com/2010/10/09/αρχαία-ελλ-μουσική-βλαγκόπουλος/
 

Attachments

  • 1abc10a.jpg
    1abc10a.jpg
    59.2 KB · Views: 0
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Νικόλαος Μαλιάρας

Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας (Ιστορία των Μουσικών Οργάνων)

Τομέας Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας

''Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε για μεταπτυχιακές σπουδές Βυζαντινής Φιλολογίας και Ιστορίας, Μουσικολογίας και Μουσικο*παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, τις οποίες ολοκλήρωσε τη λήψη πτυχίου Magister Artium (Μ.Α.) το 1988 (η διπλωματική του εργασία είχε θέμα τη μορφολογική δομή των πρώιμων κουαρτέτων για έγχορδα του Haydn) και διδακτορικού διπλώματος «μετά μεγάλου επαίνου» το 1990. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής, που εντάχθηκε τιμητικά στις εκδόσεις του Πανεπιστημίου, ήταν: «Το όργανο στη βυζαντινή αυλική τελετουργία του 9ου και του 10ου αιώνα - μια έρευνα των πηγών» (στη γερμανική γλώσσα). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία υπηρέτησε και ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, υπηρέτησε αρχικά ως ειδικός επιστήμων Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ το 1995 εξελέγη μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και διδάσκει ανελλιπώς μέχρι σήμερα μαθήματα Ιστορίας της Μουσικής, Ιστορίας των Μουσικών Οργάνων και Μουσικής Ανάλυσης, και επιβλέπει Σεμινάρια ανάλογου περιεχομένου. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία, πολλά άρθρα και κείμενα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι συνεργάτης και επιμελητής εκδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες του.''

http://www.music.uoa.gr/an8ropino-dynamiko/melh-dep/a-tomeas/nikolaos-maliaras.html
 

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
(Αθήνα, 1950-1997). Προσωπικότητα της παραδοσιακής μουσικής που χάθηκε πρόωρα, προλαβαίνοντας όμως να τιμήσει το διδακτικό λειτούργημα και να αφήσει έργο ποικίλο και πρωτότυπο.

Άρχισε τη σταδιοδρομία του ως μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος (πτυχίο ΕΜΠ το 1973) όμως σύντομα στράφηκε στη φιλολογία και τη μουσική. Πήρε πτυχίο φιλολόγου από το Παν/μιο Αθηνών το 1984 και τον τίτλο του διδάκτορα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Ιωαννίνων το 1989. Σπούδασε επίσης βυζ. μουσική στο Ωδείο Αθηνών με τον Σπ. Περιστέρη (ως υπότροφος της Αρχιεπισκοπής) και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» με τον Λ. Αγγελόπουλο. Μελέτησε κλασική κιθάρα, πιάνο, βιολί και ανώτερα θεωρητικά. Για διάστημα μεγαλύτερο της 10ετίας (1979-89) μαθήτευσε στον Σ. Καρά, σπουδάζοντας την ελλ. παραδοσιακή μουσική.

Διετέλεσε μουσικοκριτικός στον ημερήσιο Τύπο, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (ΕΡΑ3) και συνεργάτης των Ωδείων «Σκαλκώτα», «Τέχνης» και «Αthenaeum». Mετέσχε στην ίδρυση του πρώτου Μουσικού Σχολείου (Πειραματικό Γυμνάσιο Παλλήνης) και επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία και οργάνωση του Τομέα Παραδοσιακής Μουσικής και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Γυμνασίων της χώρας. Ήταν συνιδρυτής του Ινστιτούτου Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής (ΙΕΜΑ). Δίδαξε στο Τμήμα Μουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών και, από το 1993, στο αντίστοιχο Τμήμα του Ιονίου Παν/μιου ως επίκουρος καθηγητής (στους μαθητές του και η Σ. Χαραλαμπίδου). Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και μέλος ΔΣ του Μουσείου Ελλ. Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Κατά τους 2 τελευταίους μήνες της ζωής του διετέλεσε πρόεδρος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Η επιστημονική και συγγραφική του δραστηριότητα υπήρξε μεγάλη και ποιοτικά αρτιότατη. Δημοσίευσε πλείστα άρθρα και μονογραφίες για την Ελλ. Μουσική (από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο ως τη νεότερη εποχή) με άψογη χρήση των ελληνικών και βαθειά μουσικολογική γνώση καθώς και τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια "Ιι δρόμοι της Ανατολικής Μουσικής" και "Εισαγωγή στην Παραδοσιακή Μουσική" (εκδόσεις ΙΕΜΑ). «Post mortem» πόνημά του, το εξαίρετο βιβλίο--έργο ζωής--«Οι μουσικοί Τρόποι στην Ανατολική Μεσόγειο», σε στοργική επιστημονική επιμέλεια της κόρης του Μάρθας (Εκδόσεις «Fagotto» 1999).

# Μαυροειδής Μάριος: Τα κατασκευαστικά της αρχαίας ελληνικής κιθάρας ( ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΙΕΜΑ) http://www.iema.gr/lecturesiema/

http://www.musipedia.gr/wiki/Μαυροειδής_Μάριος

Διεθνής συνάντηση μουσικής: Μουσική και αρχαία Ελλάδα
Στον τόμο αυτό δημοσιεύουμε τα πρακτικά της Διεθνούς Συνάντησης Μουσικής που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) τον Αύγουστο του 1996. Η Συνάντηση αυτή, που αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση του Ε.Π.Κε.Δ. για το έτος εκείνο, είχε γενικό τίτλο "Μουσική και Αρχαία Ελλάδα" και περιλάμβανε σειρά μουσικών εκδηλώσεων με θέμα "Ο αρχαίος μύθος ως πηγή έμπνευσης στη σύγχρονη μουσική δημιουργία" και επιστημονικό συμπόσιο επικεντρωμένο στην αρχαία ελληνική μουσική. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης είχαμε εντάξει επίσης την πρώτη παρουσίαση του ανακατασκευασμένου (ενδιάμεσο μοντέλο) από το Ε.Π.Κε.Δ. αρχαίου μουσικού οργάνου, της υδραύλεως, που υπήρξε το πρώτο στην ιστορία πληκτροφόρο μουσικό όργανο και που η εφεύρεση του αποδίδεται στον Έλληνα Αλεξανδρινό Κτησίβιο (3ος αιώνας π.Χ.). [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου
 

Attachments

  • 200px-Mavroeidis.JPG
    200px-Mavroeidis.JPG
    11.3 KB · Views: 24
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
...του Ιωάννη (Αθήνα 1959). Εκλεκτός συνθέτης, με μεγάλη κατάρτιση στα υπερσύγχρονα ρεύματα και εξαιρετικά έντονη και αξιέπαινη δραστηριότητα.
Στην παιδική του ηλικία μετείχε σε διάφορες παιδικές χορωδίες (1966-76), ενώ άρχισε να μαθαίνει πιάνο με τη Μ. Μαριανού. Κατόπιν σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Ορφείο Ωδείο με τον Γιάννη Ιωαννίδη (1977-81). Παράλληλα, πήρε μαθήματα ηλεκτρονικής και βυζ. μουσικής, τσέλου και πιάνου, ενώ δούλεψε κοντά στους Στ. Βασιλειάδη και Ν. Μαμαγκάκη. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία (διεύθυνση ορχήστρας στην École Normale de Musique, τάξη Pierre Dervaux) σπουδάζοντας και Αρχιτεκτονική στην École Speciale d' Architecture. Αργότερα πήγε στη Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές του στην ηλεκτρονική μουσική και τη μουσική πληροφορική στην Ακαδημία της Κολωνίας και του `Eσσεν με τους Η. U. Humpert, Cl. Barlow και D. Reith. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχ. και "Μουσικής Φαινομενολογίας" με τον Sergiu Celibidache καθώς και σπουδές Μουσικολογίας, Βυζαντινολογίας και Φωνολογίας στο Παν/μιο της Κολωνίας. `Eχει πάρει μέρος σε πολλά Σεμινάρια με διάσημους συνθέτες του Καιρού μας: Ι. Ξενάκη, P. Boulez, M. Kagel, K. Stockhausen, L. Nono, St. Reich κ.ά. Στο διάστημα 1987-1990 δίδαξε αλγοριθμική σύνθεση και μουσική πληροφορία ως tutor στην τάξη της σύνθεσης της Ακαδημίας του Έσσεν.
Ήδη από το 1977 πραγματοποίησε την πρώτη του αλγοριθμική εργασία μουσικής πληροφορικής, ασχολούμενος με συστήματα προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Εταιρεία «Hewlett Packard». Παράλληλα, τον ίδιο χρόνο είχε ήδη γίνει γνωστός ως συνθέτης, γράφοντας μουσική τόσο για το θεατρικό έργο του Βασ. Βασιλικού «Ο Απόστολος Παύλος στη φυλακή των Φιλίππων» όσο και για το έργο "Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές" του Μαξ Φρις. Το 1990 επεξεργάστηκε (με τον Χ. Ξανθουδάκη) τον πλήρη Κατάλογο έργων του Γ.Α. Παπαϊωάννου. Έχει εργαστεί σε πολλά «στούντιο» της Ευρώπης (WDR, STEIM, IRCAM, κ.ά.) και τον έχουν καλέσει να παρουσιάσει την εργασία του σε πολλές διεθνείς Συναντήσεις (ICMC, Darmastadt, Bourges, Marly, Rovinje, 605Κ, κ.ο.κ.). Από το 1990 μένει μόνιμα στην Ελλάδα και διευθύνει το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής (IEMA), του οποίου είναι συνιδρυτής.

http://www.musipedia.gr/wiki/Μόσχος_Κώστας


''Το θέμα της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής είναι πολύ σοβαρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο. Ενώ έχουμε διαθέσιμες πάρα πολλές πληροφορίες μέσω των απεικονίσεων αλλά και θεωρητικών κειμένων, δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για το πώς ακριβώς παιζόταν η μουσική. Με συνέπεια να επικρατούν πολλές παρεξηγήσεις. Πάρα πολλές από τις προσπάθειες αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής μουσικής βρίθουν αυθαιρεσιών χωρίς όμως να μπορεί κανείς να αντιπαραβάλει εύκολα μια τεκμηριωμένη αντιπρόταση. Κλασική επίσης παρεξήγηση είναι και το αρχαίο θέατρο. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τα αρχαία δράματα ήταν μουσικό θέατρο (κάτι σαν όπερα ή musical) και ότι η μεγάλοι τραγωδοί ήταν κατ' αρχήν συνθέτες. Στο Ινστιτούτο προχωράμε με διακριτικά βήματα στην έρευνα της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.

Η ανακατασκευή της αρχαίας Υδραύλεως έγινε με στόχο να προβάλλουμε διεθνώς ότι το πρώτο πληκτροφόρο όργανο ήταν επινόηση του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Η ανακατασκευή έγινε πολύ προσεκτικά και σε πολλά στάδια, με βάση ένα εύρημα στο Δίον αλλά και κείμενα των αρχαίων συγγραφέων που μας περιγράφουν αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας της αλλά και την τεχνολογία της εποχής (http://www.iema.gr/older_research_project_20/).

Όσον αφορά την αρχαία κιθάρα η έρευνα μας, προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει ένα σημαντικό ερώτημα: πώς ακουγόταν η κιθάρα σε ανοικτούς χώρους όπως τα αρχαία θέατρα την στιγμή που ξέρουμε ότι οι σύγχρονες κλασικές κιθάρες χωρίς ενίσχυση δεν μπορούν να ακουστούν. Η έρευνα απέδειξε ότι πιθανή χρήση ελασμάτων στις αρχαίες κιθάρες, ενίσχυε τον ήχο περισσότερο από το διπλάσιο αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα (http://www.iema.gr/older_research_project_19/).''
 

Attachments

  • moschos.jpg
    moschos.jpg
    11.9 KB · Views: 24
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
''Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ΑΠΘ, με καθηγητές τους Γ. Μπακαλάκη και Μ. Ανδρόνικο, και έπειτα στη Φιλοσοφική Σχολή, στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Freiburg στη Γερμανία, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1968.''

''Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 70 υπεύθυνος εκ μέρους του Α.Π.Θ. των ανασκαφών στο αρχαίο Δίον, θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων, στην περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (Πιερία). Ανέσκαψε μεγάλα τμήματα του αρχαίου οικισμού και των ιερών έξω από τα τείχη της πόλης και ανέδειξε το Δίον ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με πλήθος κινητών ευρημάτων που εκτίθενται στο τοπικό μουσείο. Αξιόλογα εκθέματα αποτελούν τα γλυπτά που κοσμούν σήμερα το Μουσείο και ιδιαίτερο έκθεμα η ύδραυλις, αρχαίο μουσικό όργανο και σπανιότατο αρχαιολογικό εύρημα. Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Α.Π.Θ. στο Δίον, συνεχίζεται σήμερα από μαθητές του πανεπιστημιακούς.''

http://el.wikipedia.org/wiki/Δημήτριος_Παντερμαλής
 

Attachments

  • 376184_TAEIDE.jpg
    376184_TAEIDE.jpg
    23.4 KB · Views: 0

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Ο Βασίλης Καρασμάνης είναι αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ειδικεύεται κυρίως στην αρχαία φιλοσοφία και την αρχαία επιστήμη (μαθηματικά), αλλά και στην ιστορία και φιλοσοφία της τεχνολογίας, καθώς και στη φιλοσοφία του περιβάλλοντος. Σπούδασε μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Παβίας. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1987), όπου εργάστηκε στη φιλοσοφία του Πλάτωνα με επόπτη καθηγητή τον John Ackrill και σε συνεχή συνεργασία με τον Gregory Vlastos (Γρηγόρη Βλαστό). Έχει δημοσιεύσει είκοσι τέσσερα άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί (μαζί με άλλους) δύο τόμους με συλλογές άρθρων. Έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά σημαντικά πανεπιστήμια (Οξφόρδης, Κέιμπριτζ, Εδιμβούργου, Βενετίας, Πρίνστον, Βέρνης κτλ.). Πολλοί ξένοι σημαντικοί φιλόσοφοι έχουν αναφερθεί στο έργο του. Από το 1994 είναι διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

~~~~~

''Εις μουσικόν όργανον: Φωνή υδραύλεως, που εντάσσεται στο πρόγραμμα ανακατασκευής της αρχαίας υδραύλεως του Δίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (εκδ. Λιβάνης, Αθήνα 2002). Ο δίσκος περιέχει ένα μουσικό �δρώμενο� με τους Σπύρο Σακκά (τραγούδι) και Πάνο Βλαγκόπουλο (ύδραυλις) και συνοδεύεται από ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει σε δύο γλώσσες (ελληνικά - αγγλικά) ένα μικρό εισαγωγικό κείμενο του αρχαιολόγου Δημητρίου Παντερμαλή, ορισμένες πληροφορίες όσον αφορά στην �Αρχαία Ύδραυλιν και την ανακατασκευή της� από τον Βασίλη Καρασμάνη, σχόλια για το ρεπερτόριο του μουσικού προγράμματος από τον Πάνο Βλαγκόπουλο, ένα λογοτεχνίζον κείμενο του Σπύρου Σακκά, ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό και τα κείμενα των τραγουδιών. Φυσικά το μουσικό πρόγραμμα συνίσταται ως επί το πλείστον σε αναχρονισμούς και σε ορισμένες διασκευές σπαραγμάτων από την αρχαία ελληνική (ελληνιστική και ρωμαϊκή για την ακρίβεια) μουσική που επέζησαν ως τις μέρες μας, χωρίς δηλαδή να υποδηλώνεται ούτε καν κάποια επίφαση αυθεντικότητος. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ίδια η ανακατασκευή της υδραύλεως αυτής βασίστηκε κυρίως στις γραπτές μαρτυρίες του ιστορικού παρελθόντος, αφού μόνο τμήματα αυλών αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη. Από την άλλη πλευρά πάλι, είναι γνωστό ότι τίποτε δεν έχει ανακαλυφθεί σχετικά με το αυθεντικό ρεπερτόριο της υδραύλεως (και το πιθανότερο είναι να εξακολουθήσει αυτό το ζήτημα να παραμένει άγνωστο σε μας). Έτσι, η παραγωγή αυτή αποτελεί μόνο μία σύγχρονη καλλιτεχνική πρόταση που λαμβάνει την αφορμή της από την συγκεκριμένη ύδραυλιν, στην οποία και αποτίεται κατά κάποιον τρόπο ένας φόρος τιμής.''

http://launch.groups.yahoo.com/group...nds/message/19
 

Attachments

  • karasmanis.jpg
    karasmanis.jpg
    5.8 KB · Views: 24
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Ο Αμερικανός μουσικολόγος Thomas J. Mathiesen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και της παραδόσεως της θεωρίας της στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Αυθεντία στην ιστορία – κυρίως της θεωρίας – της μουσικής, στην κριτική κειμένου, την βιβλιογραφία και την κωδικολογία, είναι ο συντάκτης του καταλόγου των χειρογράφων για την αρχαία ελληνική μουσική στην διεθνή έκδοση των πηγών της μουσικής RISM: Ancient Greek Music Theory: a catalogue raisonné of Manuscripts, RISM, B/XI (1988). Το 1982 ίδρυσε την σειρά κριτικών εκδόσεων και μεταφράσεων θεωρητικών διατριβών στην αρχαία ελληνική και τα λατινικά, Greek and Latin Music Theory, ενώ διευθύνει επίσης το ηλεκτρονικό πρόγραμμα Thesaurus Musicarum Latinarum, μία βάση δεδομένων με πλήρη κείμενα μουσικών διατριβών στα λατινικά ως τον 16ο αιώνα. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται και η αγγλική μετάφραση και σχολιασμός του Περί Μουσικής του Αριστείδη Κοϊντιλιανού, Aristides Quintilianus on Music in Three Books (New Haven, CT, 1983).
Ο Thomas J. Mathiesen πιστεύει πως πλέον σήμερα οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί επιτρέπουν – «υπό τον όρο ότι η κρίση θα είναι απελευθερωμένη από προκαταλήψεις» – να κατανοήσουμε τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής μουσικής, σε όλες του τις διαστάσεις, και να αιτιολογήσουμε έτσι την επιρροή που άσκησε (στη Δύση, όσο και στην Ανατολή, το Βυζάντιο και το Ισλάμ) τόσο στην ίδια τη μουσική, όσο και στις επιστήμες, ακόμη και τις θρησκείες. Πιστεύει, μάλιστα, ότι η κατανόηση της αρχαίας ελληνικής μουσικής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση των πολιτισμών αυτών, εν γένει.
Ήδη στις πρώτες σελίδες της εισαγωγής του περιγράφει την ορμητικότητα, τον θαυμασμό και την περιέργεια των Δυτικών, την υπερπαραγωγική δραστηριότητά των στην μελέτη, την διάδοση και την ερμηνεία της ελληνικής μουσικής, και την ανάδειξή της σε πρότυπο της δυτικής, από τους πρώτους χρόνους του Μεσαίωνα (με τον Βοήθιο τον 6ο αιώνα) ως τον 20ό αιώνα (με τον Γιάννη Ξενάκη).
Με μία γραφή που καλύπτει την σχολαστική έρευνα με ζωντάνια, χάρη στην ικανότητά του να βλέπει πολλές από τις σημασίες των πηγών του και να τις συγκρίνει με μεταγενέστερες, ο Mathiesen δίνει μαζί με τις ακριβείς πληροφορίες περί των πηγών αυτών (όπως την ιστορία όλων των χειρογράφων, όπου διασώζονται οι θεωρητικές διατριβές, ή και των πρώτων εκδόσεών τους) και την ατμόσφαιρα, την αίσθηση, τον χαρακτήρα του ενδιαφέροντος και της έρευνας για την ελληνική μουσική· μας βοηθά να αντιληφθούμε πως οι δυτικοί, και κυρίως οι ουμανιστές λάτρεις της ελληνικής μουσικής, που την ανίχνευσαν με δημιουργική, νεανική όρεξη, καθώς και οι πρώτοι εκδότες σημαντικών συλλογών, δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που έχουμε σήμερα για τον σχολαστικό φιλόλογο – μια εικόνα αντίθετη προς αυτήν του καλλιτέχνη.
Αρχίζοντας την εισαγωγή του έργου του με μία αναφορά του Βιτρούβιου (στο De Architectura) στην επιστήμη της αρμονικής, ο Mathiesen θίγει ευθύς εξαρχής κύρια διδάγματα του βιβλίου του: 1. το ευρύτατο περιεχόμενο των θεμελιωδών μουσικών όρων στους Αρχαίους Έλληνες, 2. την ισχυρότατη επίδραση που άσκησε η επιστήμη αυτή όχι μόνο στην μουσική των διάδοχων πολιτισμών, αλλά και σε πολλά άλλα πεδία γνώσης (όπως και την αρχιτεκτονική – περί της οποίας ομιλεί ο Βιτρούβιος), και τον ρόλο των Δυτικών μελετητών στην διάδοση και κατανόηση της αρχαίας ελληνικής μουσικής, 3. τον διαπολιτιστικό χαρακτήρα που είχαν τα πρώτα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας: ο Βιτρούβιος γράφει στα λατινικά (τον 1ο αιώνα π.Χ., δηλαδή πριν τη συγγραφή των περισσότερων σωζόμενων σήμερα ελληνικών θεωρητικών διατριβών) και θεωρεί δική του την ελληνική παράδοση.
Δεδομένων των πολιτιστικών αυτών ζυμώσεων αλλά και των αντίστοιχων που πραγματοποιήθηκαν πριν τον 5ο π.Χ. αιώνα, ο συγγραφέας προβληματίστηκε για την διάρκεια και την έκταση που έπρεπε να διανύσει για να καλύψει την μελέτη της «αρχαίας ελληνικής μουσικής». Τοποθετεί την αρχή της έρευνάς του στην αρχαϊκή περίοδο, τον 8ο με 6ο αιώνα (αν και χρησιμοποιεί πληροφορίες, κυρίως μιλώντας για τα μουσικά όργανα, ήδη από κυκλαδικές πηγές, της περιόδου 2700-2100 π.Χ.). Πολύ περισσότερο τον προβλημάτισε το πρόσφατο χρονικό όριο του ελληνικού πολιτισμού, εξαιτίας της ζωντανής παρουσίας του «πολύ μετά από τότε που η Ελλάς σταμάτησε να είναι στρατιωτική ή πολιτική δύναμη».
Η απεριόριστων συνεπειών επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στον δυτικό ασκείται όλη την πρώτη χριστιανική χιλιετία. Ορίζει εντούτοις τον 5ο αιώνα ως το τέλος της αρχαίας παραδόσεως, λόγω της πτώσης της Ρώμης και της παρακμής της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Οι τόποι της έρευνάς του περιλαμβάνουν την σύγχρονη Ελλάδα, νότιες περιοχές της Αλβανίας, Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας, νότιες περιοχές της Ιταλίας, την Μικρά Ασία και βόρειες περιοχές της αφρικανικής ακτής (κυρίως της Λιβύης και της Αιγύπτου).
Διαγράφοντας την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην μελέτη της ελληνικής μουσικής ως τις μέρες μας, ο Mathiesen μεταφέρει την εμπειρία ενός επίδοξου μελετητή της ελληνικής μουσικής, που αναζητώντας βοήθεια από τον μοναδικό φιλόλογο που γνώριζε να είναι και μουσικός, δεχόταν πάντα την άρνησή του.
Δίδεται έτσι το μέτρο των βασικών μόνο προαπαιτήσεων για την έρευνα της αρχαίας ελληνικής μουσικής, ενώ η περιγραφή της μεθοδολογίας που ακολουθείται στο συγκεκριμένο βιβλίο, η πολυδιάστατη μελέτη ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών ειδών πηγών, δίνει, στο άλλο άκρο, τις ιδεώδεις προαπαιτήσεις καθώς και την επίγνωση του μεγέθους της προκλήσεως του εγχειρήματός του.
Μιλώντας για την μέθοδο που ακολουθεί ο συγγραφέας, λέει πως πρόθεσή του είναι να κοιτάξει από όσο πιο κοντά γίνεται όσο περισσότερες πηγές – λογοτεχνικές, εικονογραφικές ή μουσικές – να αντλήσει από αυτές κάθε δυνατή πληροφορία, να αναγνωρίσει το περιεχόμενό τους και, τέλος, να προσπαθήσει να μορφώσει την απόδειξη σε μία όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Οι πηγές εξετάζονται με κρίση απελευθερωμένη από κάθε προκατάληψη περί αυτών. Δεν ερευνώνται για να αποδειχθεί κάποια θέση, αλλά για να αναγνωριστεί το περιεχόμενό τους. Αντιμετωπίζονται με παρθενική επιστημονική διαύγεια· με θαυμαστά σαφή διάκριση ανάμεσα στο κείμενο και στις παραδοθείσες ερμηνείες του. Και αυτό μόνο μία αυθεντία σαν τον Mathiesen μπορεί να επιτελέσει. Η γνώση όλων των πηγών (του περιεχομένου τους, των συνθηκών καταγραφής των, όπως και της ιστορίας της παραδόσεως και διάδοσής των) είναι – φαινομενικά μόνον, ασυμβίβαστη – προϋπόθεση για αυτή την παρθενική ματιά.

Για τους Έλληνες, η μουσική ήταν τέχνη και επιστήμη· ήταν ψυχαγωγία και αγωγή και έπαιζε κεντρικό ρόλο στην πολιτική και θρησκευτική ζωή. Ανάλογη ευρύτητα έχουν και οι πηγές, στις οποίες πρέπει να ανατρέξει όποιος θέλει να αναπλάσει όλον τον ορίζοντα της ελληνικής μουσικής και τις οποίες έχει μελετήσει ο Mathiesen.
Η Λύρα του Απόλλωνος έχει τόσα κεφάλαια, όσες χορδές είχε η λύρα του Απόλλωνος. Η εισαγωγή αριθμείται ως πρώτο κεφάλαιο, ενώ το έβδομο κεφάλαιο, ως επίλογος, είναι μια πρωτότυπη μελέτη και ένα γοητευτικό ανάγνωσμα που παρακολουθεί τις κατευθύνσεις και τα «δρομολόγια» της διάδοσης της ελληνικής μουσικής θεωρίας από τους Άραβες, τους Λατίνους και τους Βυζαντινούς, ως και τους Δυτικούς της Αναγέννησης. Περιλαμβάνει μια από τις ελάχιστες αφηγήσεις της δραστηριότητας των Βυζαντινών με την αρχαία ελληνική μουσική, παρέχοντας πλούσιες πληροφορίες για τις πολιτικές συνθήκες που οδήγησαν σε ακμή ή σε ύφεση την ενασχόλησή τους με την αρχαία ελληνική μουσική θεωρία, καθώς και για τις προσωπικότητες που μετείχαν, τις αρχαίες διατριβές που χρησιμοποίησαν, όπως και την ακόλουθη ιστορία των χειρογράφων των Βυζαντινών μελετητών.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια είναι: 2. Η μουσική ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, 3. Μουσικά όργανα, 4. Μουσική θεωρία Ι: Οι πηγές, Αριστόξενος και η Κατατομή Κανόνος, 5. Μουσική θεωρία ΙΙ: Η αναβίωση, 6. Μουσική θεωρία ΙΙΙ: Όψιμη αρχαιότητα.
Περιγράφοντας τις θεωρητικές διατριβές, ο Mathiesen εξαρχής διευκρινίζει την ιδιαιτερότητα των έργων αυτών σε σχέση με ό,τι αποκαλείται στην δυτική μουσική «θεωρία της μουσικής» και αποδίδει στην απουσία αυτής της επίγνωσης – η οποία είναι παρούσα, εντούτοις, για τις θεωρητικές διατριβές του Δυτικού Μεσαίωνα και της Αναγέννησης – την απογοήτευση πολλών από τους μελετητές, επειδή το περιεχόμενό τους δεν τους λύνει απορίες περί της μουσικής και της μουσικής πράξης των αρχαίων Ελλήνων.
Γίνεται πάρα πολύ σαφής, και σ’ αυτήν ακόμη τη δομή του βιβλίου, η συνέχεια της ελληνικής παραδόσεως, υπό την έννοια ότι τα φαινόμενα της μεταβίβασης της γνώσης, τα παρατηρημένα στους Λατίνους, τους Βυζαντινούς και Άραβες μελετητές, σχολιαστές ή αντιγραφείς των αρχαίων ελληνικών κειμένων, παρατηρούνται και σε αυτές τις «αρχαίες ελληνικές» διατριβές: οι περισσότερες μεταφέρουν γνώσεις κληροδοτημένες είτε μέσω γραπτού είτε μέσω προφορικού λόγου. Το φαινόμενο αυτό είναι που έχει προκαλέσει αμφισβήτηση περί των φερομένων ως συγγραφέων συγκεκριμένων διατριβών, όπως της περίφημης Κατατομής Κανόνος. Ο Mathiesen θεωρεί τα κείμενα του Αριστόξενου και την Κατατομή Κανόνος ως τις πηγές πάνω στις οποίες βασίστηκαν όλες οι άλλες σωζόμενες διατριβές· τα δύο αυτά βασικά έργα εκπροσωπούν τους δύο αντίθετους αλληλοσυμπληρούμενους τρόπους σύλληψης της μουσικής – αφού η Κατατομή Κανόνος παραδίδει την διδασκαλία του Πυθαγόρα.
Στο 4ο κεφάλαιο του βιβλίου περιγράφεται το περιεχόμενο των δύο αυτών θεμελιωδών έργων, ενώ στα επόμενα δύο κεφάλαια του βιβλίου εξετάζονται οι διατριβές που μεταφέρουν την παράδοσή των σε διάφορες φάσεις αναβίωσης της ελληνικής θεωρίας. Στην πρώτη φάση, τον 2ο αιώνα μ.Χ., υπό τους αυτοκράτορες Τραϊανό και Ηρώδη τον Αττικό, λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού, γράφτηκαν οι διατριβές του Πλουτάρχου, του Κλεονίδη, του Νικόμαχου Γερασηνού, του Θέωνα Σμύρνης και του Κλαύδιου Πτολεμαίου. Παρά την παρακμή που γνωρίζει η αυτοκρατορία μετά τον 2ο αιώνα, με την απόλυτη κυριαρχία των αυτοκρατόρων επί των δημοκρατικών θεσμών και την αστάθεια της Αυτοκρατορίας, τους τελευταίους αιώνες πριν την πτώση της Ρώμης το 455 και το τέλος της Δυτικής Αυτοκρατορίας το 476, το ενδιαφέρον για την παιδεία και την κλασική κληρονομιά συνεχίζεται. Ακόμη και οι Χριστιανοί θέλησαν να προσαρμόσουν τα ελληνικά διδάγματα στους στόχους των. Τον τρίτο, τέταρτο και πέμπτο αιώνα οι Έλληνες θεωρητικοί της μουσικής έχουν μία κατεύθυνση περισσότερο σχολαστική (αλλά και πρακτική) και όχι τόσο ιστορική και επιστημονική, όσο οι θεωρητικοί του 2ου αιώνα μ.Χ. Στις διατριβές αυτής της περιόδου, που αναπτύσσονται στο 6ο κεφάλαιο, κατέχει εκτεταμένη θέση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, η μουσική σημειογραφία. Είναι οι διατριβές του Γαυδέντιου, του Πορφύριου, του Αριστείδη Κοϊντιλιανού, του Βακχείου του Γέροντα και του Αλύπιου.
Στα κεφάλαια αυτά κάθε θεωρητικός και κάθε διατριβή θεωρούνται χωριστά, αλλά πάντα εντός του περιεχομένου των εμφανιζόμενων παραδόσεων. Η θεωρία παρέχει ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο και πλήρες σύστημα για την ανάλυση και εξήγηση μουσικών φαινομένων και δεν εκπλήσσει το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό της γενικής τους σύλληψης, καθώς και μεγάλο μέρος της ορολογίας τους, χρησιμοποιήθηκε και προσαρμόστηκε στην δυτική, την βυζαντινή και την αραβική θεωρία. Η κληρονομιά αυτή θεωρείται στο 7ο κεφάλαιο, όπως προαναφέρθηκε.
Οι διατριβές των κεφαλαίων 4, 5 και 6 μπορεί μεν σήμερα να αποτελούν τις πιο κατάλληλες πηγές για να κατανοήσουμε τεχνικές λεπτομέρειες της μουσικής πράξης, όμως ο λόγος για τον οποίο γράφτηκαν δεν ήταν για να διδάξουν την μουσική πράξη, αλλά για να κατανοηθεί αυτή η επιστήμη, όπως διαρκώς υπενθυμίζει ο Mathiesen πως ήταν η μουσική. Μεγίστης σημασίας είναι οι συλλήψεις για τα στοιχεία της μουσικής θεωρίας, συλλήψεις όπου βασίστηκε ο Λόγος περί μουσικής ως τις μέρες μας. Το βιβλίο είναι γεμάτο από πιστοποιήσεις αυτής της αλήθειας. Επιλέγω, ενδεικτικά, ελάχιστες, γοητευτικές:
Στα Ρυθμικά Στοιχεία, ο Αριστόξενος ονομάζει ως βασική αρχή της επιστήμης του ρυθμού τον χρόνο και την αίσθησή του. Διακρίνει μεταξύ ρυθμού και ρυθμοποιημένου, όπως ανάλογα (στα Αρμονικά Στοιχεία) διακρίνει μεταξύ μορφής και μορφοποιημένου. Ένα σώμα μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, αλλά το σώμα αυτό δεν ταυτίζεται με την μορφή. Ένα μελωδικό τμήμα ή ένα κείμενο μπορεί να λάβει διάφορους ρυθμούς, αλλά κάθε ρυθμοποίησή του δεν ταυτίζεται με τον ρυθμό. Και η μορφή και ο ρυθμός υλοποιούνται μόνο αν κάποιο αντικείμενο (σώμα, μέλος, κείμενο) μορφοποιηθεί ή ρυθμοποιηθεί.
Ο ίδιος, μιλώντας για τα τρία γένη και τα μεγέθη των διαστημάτων του πυκνού, διευκρινίζει πως, δυνάμει, υπάρχουν «άπειρες οδοί» που μπορεί κανείς να διαβεί σε ένα τετράχορδο, όμως, ως λειτουργικά μουσικά συστήματα, τα τρία γένη και οι χρόες τους έχουν πολύ συγκεκριμένες και πεπερασμένες οδούς.
Επιφανειακά, η ανάπτυξη αυτού του θέματος μοιάζει σαν να τονίζει τα αυτονόητα και να τα αναπτύσσει με υπερβολή. Στην πραγματικότητα όμως, παρατηρεί ο Mathiesen, ο Αριστόξενος επεξεργάζεται εδώ ένα σημείο πολύ ευαίσθητο. Σ’ ένα κομμάτι μουσικής το γένος δεν γίνεται αντιληπτό από μια σειρά διαστημάτων σε μία στατική κλίμακα· γίνεται αντιληπτό με τις χαρακτηριστικές «οδούς» (δρόμους, κατά τους λαϊκούς μας μουσικούς) διαστημάτων, που διαφέρουν στην ανοδική και την καθοδική τους κατεύθυνση. Αυτοί οι δρόμοι αναγνωρίζονται αμέσως σε δύο κομμάτια του ίδιου γένους, ακόμη κι’ αν χρησιμοποιούν διαφορετικά τονικά ύψη και διαστήματα.

Η αρχαία ελληνική μουσική θεωρία εκπροσωπεί τέσσερεις τουλάχιστον φιλοσοφικές σχολές, την Πυθαγόρεια, την Πλατωνική, την Αριστοτελική και την Νεο-πλατωνική. Κανένας άλλωστε από τους συγγραφείς των θεωρητικών διατριβών που σώζονται – και η βιογραφία είτε η εργογραφία του είναι γνωστή – δεν ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μουσική. Ο Mathiesen τονίζει, και σε κάθε στιγμή επιδιώκει (και πετυχαίνει) να δείξει πως η σημασία της αρχαίας ελληνικής θεωρίας της μουσικής υπερβαίνει την τεκμηρίωση αυτής καθαυτής της ελληνικής μουσικής. «Έχει την αξία ενός πνευματικού μνημείου που άσκησε βαθιά επιρροή στα λατινικά, τα βυζαντινά και τα αραβικά κείμενα περί μουσικής». Η κοινότης του ελληνικού μουσικού πολιτισμού με πολιτισμούς που σήμερα φαίνονται απομακρυσμένοι μεταξύ τους ως προς την εσωτερική τους λογική, την αισθητική και την κοινωνική τους λειτουργικότητα αναδεικνύεται σε πολλά σημεία του έργου του Mathiesen, σημεία που θίγουν θέματα βασικής και γενικής σημασίας (όπως η προσδιορισμένη χρήση των μουσικών ειδών στις εκδηλώσεις της ζωής, ο συσχετισμός των μουσικών συστημάτων με το κοσμικό σύστημα), αλλά και θέματα πολύ εξειδικευμένα, που κάνουν τις σχέσεις ακόμη πιο θαυμαστές (όπως οι «οδοί» ως γνώρισμα του γένους, τα πολύχρονα μέτρα και η ποιοτική διάκριση των χρόνων που αναφέρω πιο κάτω).

Αναφερόμενος σε κάθε θεωρητική πηγή, ο Mathiesen δίνει ακριβείς πληροφορίες και περιγραφές όλων των χειρογράφων τα οποία σώζονται, το ιστορικό των πιο σημαντικών και, στις περιπτώσεις που η ερμηνεία του κειμένου το απαιτεί, προβαίνει στην συγκριτική τους παρουσίαση. Δίνει πληροφορίες για τα πιθανά αποσπάσματα των χαμένων έργων ή μερών τους που παραθέτουν μεταγενέστεροι συγγραφείς ή σχολιαστές. Εξαιρετικά πλούσιες είναι και οι βιβλιογραφικές παραπομπές σε κάθε θέμα καθώς και η βιβλιογραφία στο τέλος του έργου.
Η προσπάθεια να συμπεριληφθούν και σύγχρονες ελληνικές μελέτες έχει ένα αποτέλεσμα «τυχαίο», που μάλλον οφείλεται στην κακά οργανωμένη ελληνική μουσικολογία. Μιλώντας στην εισαγωγή του για τους μουσικολόγους που επιχείρησαν τη σύνθεση μιας ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, ο Mathiesen αναφέρει έργα των Curt Sachs, Théodore Reinach και Walther Vetter, γραμμένα μεταξύ του 1928 και 1935, και συμπληρώνει πως των έργων αυτών προηγήθηκε, κατά αρκετά έτη, η εργασία των Αδαμαντίου Ρεμαντά και Προκόπιου Ζαχαρία, Αρίων: Η μουσική των Ελλήνων ως διεσώθη από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της σήμερον (Ζαγκουρόγλου, Αθήνα 1917 – το έργο αυτό κυκλοφόρησε πρόσφατα σε ανατύπωση από τις εκδόσεις Κουλτούρα· η χρονολογία της ανατύπωσης δεν αναγράφεται), «αλλά το έργο έμεινε σχεδόν τελείως άγνωστο εκτός της Ελλάδας». Δεν ξέρω πού βρήκε αυτή την πληροφορία ο Mathiesen, αλλά αν φροντίζαμε το έργο των Ελλήνων μουσικολόγων να καταστεί προσβάσιμο, είναι πολύ πιθανόν να υπήρχαν περισσότερες ανάλογες αναφορές.

Ο Mathiesen ανανεώνει συνεχώς την επίγνωση του αναγνώστη περί της μεγάλης διάρκειας του ελληνικού πολιτισμού, θίγοντας τις αλλοιώσεις και εξελίξεις που μπορεί να είχαν οι όροι, το περιεχόμενό τους, και η σύλληψη και κατανόησή τους. Κρατώντας αναμμένη στην συνείδηση του αναγνώστη την χωροχρονική αποσαφήνιση της παραγωγής και της διακίνησης των διατριβών, ο Mathiesen έχει συγγράψει παράλληλα και μία ιστορία της παράδοσης της αρχαίας ελληνικής θεωρίας της μουσικής, η οποία παρουσιάζει καθαρά το πολιτικό υπόβαθρο όπου διαχύθηκε ο ελληνικός πολιτισμός, σ’ εκείνο τον κόσμο των πολλαπλά αλληλεπικαλυπτόμενων αυτοκρατοριών, θρησκειών, γλωσσών και πολιτιστικών παραδόσεων.

Στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στο ρόλο της μουσικής στην ελληνική κοινωνία, στην μουσική τυπολογία και ορολογία, στα μουσικά όργανα και στην πρακτική της μουσικής εκτέλεσης. Το εύρος και ο πλούτος του αρχαίου ελληνικού μουσικού πολιτισμού εμφανίζεται καθαρά, λέει ο Mathiesen, στην ποικιλία των μουσικο-ποιητικών μορφών· στον πλούτο των ειδών, μεγεθών και σχημάτων των οργάνων· στην τήρηση παραδόσεων της εκτέλεσης συγκεκριμένων ειδών σύνθεσης, π.χ. των ύμνων, των τραγωδιών κ.λπ.
Ο Mathiesen αποδίδει ανάγλυφα το στοιχείο της οικειότητας που χαρακτήριζε την σχέση των Ελλήνων με τη μουσική (στοιχείο έντονα παρόν και στο ίδιο το βιβλίο του Mathiesen μ’ όλη την βαθιά δουλεμένη υποδομή της πολύχρονης έρευνας και τεκμηρίωσης). Διευκρινίζεται πως μελοποιία, σύνθεση μέλους, δεν εσήμαινε την καταγραμμένη μουσική (ή μόνον αυτή) αλλά, ως επί το πλείστον, μουσική παραδεδομένη με προφορικό λόγο. Δίνει έτσι τον χαρακτήρα του μουσικού εκείνου πολιτισμού που κατά την δική μας πρόσληψη είχε γνωρίσματα μικτά, έντεχνου και λαϊκού.
Μιλώντας δε για τα σημειογραφημένα λείψανα από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι και τον Ορέστη του Ευριπίδη, τα οποία έχουν καταγραφεί περί τα 120 χρόνια μετά τις παραστάσεις των έργων από τον Ευριπίδη, δείχνει πως παρουσιάζουν διαφορές στην σειρά των στίχων με αυτήν των αυθεντικών εκδόσεών τους και αναγνωρίζει τα δύο σπαράγματα των παπύρων ως πιθανά δείγματα του ύφους τουλάχιστον (και όχι της ίδιας) της μουσικής του Ευριπίδη (την περιγραφή του οποίου ύφους δίνουν σύγχρονοί του συγγραφείς) και πιθανές ενδείξεις προφορικής παράδοσης των τραγωδιών αυτών.
Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί μέρος της εκτεταμένης ανάπτυξης περί του ρυθμού στην ελληνική μουσική. Ο Mathiesen, εξετάζοντας την σχέση μεταξύ ποιητικού μέτρου και μουσικού ρυθμού, δείχνει πως ένα από τα γνωρίσματα στη μουσική του Ευριπίδη που προξένησε την σάτιρα του Αριστοφάνη στους Βατράχους ήταν η προτεραιότητα που έδινε στο μουσικό ρυθμό, με την όλο και μεγαλύτερη υποταγή του ποιητικού μέτρου σ’ αυτόν. Δείχνει το γεγονός αυτό (επαναλήψεις συλλαβών και λέξεων, παράταση συλλαβών) με σύγκριση της αριστοφανικής σάτιρας, λογοτεχνικών αποσπασμάτων, όπως παρατηρήσεις του Διονυσίου του Αλικαρνασσέως, και των σωζόμενων λειψάνων (από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι και τον Ορέστη).
Η γνώση και η εμπειρία του συγγραφέα τον φυλάσσουν από γρήγορη αναγωγή συμπερασμάτων. Σε κάθε περίσταση, αντιπαραθέτει ο ίδιος τις πιθανές ανατροπές των υποθέσεών του, οι οποίες διατυπώνονται με ακρίβεια. Στην περίπτωση των δύο ανωτέρω σπαραγμάτων, συμπεραίνει απλώς πως «το ύφος της μουσικής που διασώζουν συμφωνεί με περιγραφές του ύφους του Ευριπίδη».
Τα θέματα τα σχετιζόμενα με τον ρυθμό αναπτύσσονται σε μεγάλη έκταση και είναι πολύ ελκυστικά. Για παράδειγμα, περιγράφεται ο τρόπος παιξίματος των κρουστών, που απέδιδε μεν τις άρσεις και τις θέσεις (κατά τον Αριστόξενο, βάσεις) των διάφορων ποδών, δηλαδή το μέτρο, αλλά, συχνά, και τα ρυθμικά σχήματα της μουσικής που συνόδευαν. Μιλώντας για τα ρυθμικά αυτά σχήματα, ο Αριστείδης Κοϊντιλιανός λέει πως ορισμένα περιέχουν μέχρι και είκοσι πέντε χρόνους. Την σχέση με την ρυθμική σύλληψη ανατολικών πολιτισμών, που υπάρχει ως αίσθηση, έρχεται εδώ ο Mathiesen να τεκμηριώσει βασιζόμενος στις περί ρυθμού θεωρητικές διατριβές και σε άλλες πηγές. Και αυτή είναι μία από τις ανεκτίμητες συμβολές του συγγραφέα στην κατανόηση της αρχαίας ελληνικής μουσικής· δίνει αποδείξεις γνωρισμάτων της ελληνικής μουσικής που εθνομουσικολόγοι έχουν με άλλης κατεύθυνσης συλλογισμούς και με διαίσθηση αποδώσει στην μουσική αυτή.
Μία ακόμη έννοια του ρυθμού αναφέρεται από τον Αριστείδη Κοϊντιλιανό ως στοιχείο του «τέλειου μέλους»· είναι η κίνηση του σώματος. Συγκεκριμένοι τύποι μελών συνοδεύονταν από συγκεκριμένους τύπους κινήσεων και χειρονομιών, για να προκαλέσουν καθορισμένες εντυπώσεις. Ορισμένες περιγράφονται από τον Αθήναιο και μπορούν να συναχθούν με μία προσεκτική παρατήρηση των παραστάσεων στα αγγεία.
Μέγιστο μέρος της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας, τα έπη, η λυρική και η τραγική ποίηση είναι μουσική, με πολλές αναφορές συγχρόνως στη μουσική και περιγραφές της μουσικής πράξης. Οι ύμνοι συνήθως περιγράφουν τα έργα των θεών, και σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνεται και η ανακάλυψη της μουσικής ή μουσικών οργάνων, όπως συμβαίνει στον Ύμνο στον Ερμή, όπου σαν μέρος της περιγραφής της γέννησης του θεού υπάρχει λεπτομερέστατη περιγραφή της κατασκευή της λύρας, των υλικών που χρησιμοποιούνταν, του τρόπου επεξεργασίας των και της συναρμολόγησης των μελών του οργάνου. Το τέλος της περιγραφής μάς οδηγεί σε άλλη μία σύγκριση με την σύγχρονη λαϊκή παράδοση: όταν ο Ερμής έφτιαξε τη λύρα, «πήρε το αγαπητό παιχνίδι […], το δοκίμασε με ένα πλήκτρο […] και τραγούδησε με τη συνοδεία της όμορφα, αυτοσχεδιάζοντας, σαν τους έφηβους που πειράζονται μεταξύ τους στις γιορτές».
Όμοιες συσχετίσεις εμπνέουν πολυάριθμες άλλες περιγραφές, από τις οποίες ορισμένες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Αρκούμαι σε μία: απόσπασμα του λεγόμενου ομηρικού ύμνου στον Απόλλωνα περιγράφει Κρήτες τραγουδιστές να ακολουθούν τον Απόλλωνα που κρατούσε μία φόρμιγγα και προχωρούσε με όμορφα ψηλά βήματα, σε ρυθμικό βηματισμό. Η περιγραφή αυτή υποστηρίζεται εδώ από υπέροχη παράσταση αμφορέα του 6ου αιώνα (φυλάσσεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι), που εικονίζει τον θεό να παίζει την φόρμιγγα, με πηδηχτό βηματισμό.
Το κεφάλαιο περί μουσικών οργάνων είναι μία από τις εκτενέστερες αναφορές στα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα γενικά, τουλάχιστον στην αγγλική γλώσσα, και εκμεταλλεύεται εξαντλητικά τις κάθε είδους διαθέσιμες πηγές.
Ο Mathiesen προβαίνει στην ανάλυση των πηγών, τονίζοντας εξαρχής πως ο ελληνικός μουσικός πολιτισμός ήταν κατά βάση και αρχικά φωνητικός (με στενή σχέση προς τον λόγο)· τα όργανα συνόδευαν τα μουσικο-ποιητικά είδη που περιγράφονται στο προηγούμενο κεφάλαιο. Η χρωματική ποικιλία και εκφραστική δυνατότητα του συνόλου των οργάνων καλύπτει μεγάλη κλίμακα διάρκειας του ήχου (από οξείες ατάκες ως μακρούς κρατημένους ήχους), ηχοχρωματικής ποιότητας (από σκληρούς στριγκούς ήχους ως λεπτούς και καθαρούς) και δυνατότητας διαστηματικής ακρίβειας (από ήχους που συγγενεύουν προς τον θόρυβο ως φθόγγους που διακρίνονται μεταξύ τους κατά τα ελάχιστα μικροδιαστήματα).
Στις λογοτεχνικές πηγές καθώς και στις παραστάσεις των γλυπτών (σε αγάλματα, ανάγλυφα, μικρά πήλινα ομοιώματα, κοσμήματα κ.λπ.) και των ζωγράφων (σε κάθε είδους αγγεία), παρέχονται πλούσιες πληροφορίες για τα όργανα που παίζουν οι Έλληνες όλων των τάξεων και αυτοί ακόμη οι θεοί. Επιπλέον, σώζεται και ένας σημαντικός αριθμός οργάνων. Όλες αυτές οι πηγές έχουν δώσει τη δυνατότητα να ανακατασκευαστούν τα αρχαία ελληνικά όργανα και να πειραματιστούν οι ερευνητές για το ηχόχρωμά τους, το χόρδισμά τους, τον τρόπο παιξίματος κ.λπ.
Δεδομένων όλων αυτών, μία μάλλον πλήρης εικόνα για τα όργανα και την χρήση τους είναι δυνατή, λέει ο Mathiesen· και είναι μια τέτοια εικόνα που μας δίνει στο εν λόγω κεφάλαιο.
Η περιγραφή των οργάνων είναι βέβαια τεχνική (ακολουθώντας την γνωστή κατάταξη των Sachs και Hornbostel), αλλά αναπτύσσεται επίσης ο κοινωνικός τους ρόλος, η θέση που είχαν στις μουσικές εκδηλώσεις και η υπόληψη για αυτά. Τα αερόφωνα όργανα, όπως και τα περισσότερα ιδιόφωνα, συνδέονταν με την λατρεία του Διονύσου και της Κυβέλης και η μυθολογία κατοπτρίζει την συνείδηση πως επρόκειτο για όργανα εισαγόμενα από την Ανατολή. Στην λογοτεχνία μαρτυρείται (σε πολυάριθμα χωρία που δίνει ο συγγραφέας) η συνείδηση των Ελλήνων πως ο αυλός ήταν εισαγόμενο όργανο και εθεωρείτο κατώτερο από την λύρα, εν μέρει και επειδή η φωνητική μουσική, στην οποία συμμετείχε η λύρα, εθεωρείτο πιο τέλεια, έστω ως τον 5ο αιώνα.
Παρακολουθώντας χρονολογικά τα κείμενα αρχαίων συγγραφέων που αναφέρονται στα όργανα, ο Mathiesen διαγράφει και εδώ, όπως και σε άλλα κεφάλαια του έργου του, την εξέλιξη της αισθητικής της μουσικής, την αυξανόμενη εκτίμηση ενός ύφους εκφραστικού που εκδηλώνεται με την υπεροχή της οργανικής μουσικής επί της φωνητικής, την τεχνική εξέλιξη των οργάνων, την ανάπτυξη της δεξιοτεχνίας, μία εξέλιξη που την παράλληλό της συναντούμε, αφενός, και στις άλλες εκδηλώσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και, αφετέρου, στην δυτική μουσική.

Στην Λύρα του Απόλλωνος ο Mathiesen προτείνει νέες οπτικές σε πολυάριθμα γνωρίσματα της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Ανοίγονται πεδία έρευνας στον πολιτισμό αυτό, η μελέτη του οποίου έχει τόσες φορές στην ιστορία ανανεωθεί, ανανεώνοντας τον τρέχοντα πολιτισμό.

Καίτη Ρωμανού

Thomas J. Mathiesen
Apollo’s Lyre. Greek Music and Music Theory in Antiquity and the Middle Ages, University of Nebraska Press, Lincoln και Λονδίνο 1999 (806 σελ.).

Περιοδικό «Μουσικολογία»
τεύχους 16 (2002)

http://www.musicology.gr/issue016/mathiesengr.html

http://www.indiana.edu/~nelc/people/mathiesen.shtml

~~~~~~~~~~~~~~

Mathiesen, Thomas J(ames)

(b Roslyn Heights, NY, 30 April 1947). American musicologist. He earned the BA in 1968 from Willamette University, Oregon and completed his graduate studies at the University of Southern California, where his professors included Pierre Tagmann, Halsey Stevens, Ingolf Dahl and Arthur Ness (MM 1970; DMA 1971). He taught at the University of Southern California (1971–72), then joined the faculty of Brigham Young University, where he was professor of music (1972–88) and associate dean (1986–8). He was made professor of music at Indiana University in 1988 and named Distinguished Professor of Music in 1996.

Mathiesen’s academic interests include textual criticism, editorial technique, bibliography and codicology. He has done much work on the music and music theory of ancient Greece and other ancient cultures, and he has written on the history of music theory, particularly Latin theory of the Middle Ages and Renaissance. Mathiesen is project director of Thesaurus musicarum latinarum, a full-text database of Latin music theory from the Augustine era up to the 16th century. In 1982 he founded Greek and Latin Music Theory, a series of critical editions of ancient texts with translations and annotations.

Writings

A Bibliography of Sources for the Study of Ancient Greek Music (Hackensack, NJ, 1974)

‘An Annotated Translation of Euclid’s Division of a Monochord’, JMT, xix (1975), 236–58

‘Problems of Terminology in Ancient Greek Music Theory: APMONIA’, Festival Essays for Pauline Alderman, ed. B.L. Karson (Provo, UT, 1976), 3–17

‘Towards a Corpus of Ancient Greek Music Theory: a New Catalogue raisonné Planned for RISM’, FAM, xxv (1978), 119–34

‘New Fragments of Ancient Greek Music’, AcM, liii (1981), 14–32

‘The Office of the New Feast of Corpus Christi in the Regimen animarum at Brigham Young University’, JM, ii (1982), 13–44

‘Aristides Quintilianus and the Harmonics of Manuel Bryennius: a Study in Byzantine Music Theory’, JMT, xxvii (1983), 31–47

ed. and trans.: Aristides Quintilianus on Music in Three Books (New Haven, CT, 1983)

‘Harmonia and Ethos in Ancient Greek Music’, JM, iii (1984), 264–79

‘Rhythm and Meter in Ancient Greek Music’, Music Theory Spectrum, vii (1985), 159–80

‘Ars critica and Fata libellorum: the Significance of Codicology to Text Critical Theory’, Music Theory and its Sources: Antiquity and the Middle Ages: Notre Dame, IN, 1987, 19–37

Ancient Greek Music Theory: a catalogue raisonné of Manuscripts, RISM, B/XI (1988)

‘Music, Aesthetics, and Cosmology in Early Neo-Platonism’, Paradigms in Medieval Thought Applications in Medieval Disciplines: Northridge, CA, 1987, ed. N. van Deusen and A.E. Ford (Lewiston, NY, 1990), 37–64

‘Silent Film Music and the Theatre Organ’, Indiana Theory Review, xi (1990), 81–118

‘Hermes or Clio? The Transmission of Ancient Greek Music Theory’, Musical Humanism and its Legacy: Essays in Honor of Claude V. Palisca, ed. N.K. Baker and B.R. Hanning (Stuyvesant, NY, 1992), 3–35

‘Transmitting Text and Graphics in Online Databases’, Computing in Musicology, ix (1994), 33–48

ed. with B.V. Rivera: Festa Musicologica: Essays in Honor of George J. Buelow (Stuyvesant, NY, 1995)

ed.: Greek Views of Music, Source Readings in Music History, ed. O. Strunk, i (New York, rev. 2/1998 by L. Treitler)

Apollo’s Lyre: Greek Music and Music Theory in Antiquity and the Early Middle Ages (Lincoln, NE, forthcoming)

Paula Morgan

New Grove Dictionary
 

Attachments

  • mathiesen.jpg
    mathiesen.jpg
    11.5 KB · Views: 22
Last edited:
Top