Δημήτριος Μαγούρης (Ύμνοι Τριωδίου - Πεντηκοσταρίου)

tum15189

Νικόλαος Λαμπρινάκος
Άκουσα πριν από λίγο από τις ζωντανές ηχογραφήσεις του Μαγούρη το χορωδιακό Άξιον εστί σε ήχο πλ. του Α' και συγκινήθηκα. Θυμήθηκα πως από τους πρώτους δίσκους (βινυλίου) που απέκτησα όταν πρωτοήρθα σε επαφή με τη Βυζ. Μουσική ήταν ένας παλιός (του εμπορίου) προς τα τέλη της δεκαετίας '70 / αρχές '80 με τον αείμνηστο Δημήτριο Μαγούρη. Τον ανακάλυψα πριν περίπου 15 χρόνια σκονισμένο σε κάποια αποθήκη του Πνευματικού Κέντρου Μονάχου και φρόντισα τότε να τον διασώσω. Περιέχει κλασσικούς ύμνους του Τριωδίου και Πεντηκοσταρίου (διάρκειας 39 λεπτών) και τιτλοφορείται Βυζαντινοί Ύμνοι (2). Τους παραθέτω ξεχωριστά αλλά και συλλογικά προς διευκόλυνση κατά το κατέβασμα. Προφανώς θα κυκλοφορεί και A' δίσκος τον οποίο μέχρι στιγμής δεν έχω ανακαλύψει. Γνωρίζει μήπως κάποιος κάτι περί τούτου;

Σημείωση συντονιστή: Επειδή ο δίσκος κυκλοφορεί και στο εμπόριο σε μορφή CD (πωλείται και διαδικτυακά από εδώ), οι επισυνάψεις αποσύρθηκαν.

Το ιδιαίτερο ύφος αλλά και η χαρακτηριστική φωνή καθιστούν τον Μαγούρη αθάνατο. Ευχής έργον να ανέβουν από τις συλλογές μας και άλλα ακούσματά του.

Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν υπάρχουν εμπειρίες και ιστορίες που θα μπορούσαν να κατατεθούν στο ιστολόγιο. Κυρίως οι εκ Κρήτης ορμώμενοι φίλοι ιεροψάλτες όλο κάτι θα έχουν να λέγουν με τις επισκέψεις του Αρχ. της Μ.τ.Χ.Ε Θρασυβούλου Στανίτσα και του φίλου αυτού Δημητρίου Μαγούρη στη Μεγαλόνησο.

ΥΓ: Μετά από δεκάμηνη (άτυπη και περιστασιακή) παρακολούθηση του ιστολογίου αποφάσισα να περάσω και εγώ στην ενεργή φάση...

Συγχαρητήρια θερμά προς όλες και όλους, φιλόμουσους και μη, για την πλούσια συμμετοχή τους στο Ψαλτολόγιο με τη μορφή μηνυμάτων και κατάθεσης μουσικού πλούτου σε μορφή ακουστική και χειρόγραφη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκ βάθους καρδίας βέβαια προς όλους τους διαχειριστές για την άψογη δουλειά που επιτελούν αφιλοκερδώς και φροντίζουν νυχθημερόν για τα του Ιστολογίου!
 
Last edited by a moderator:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Νομίζω πως υπάρχει και ένα βινύλιο του Άρχοντα με ύμνους του Δωδεκαημέρου. Γωνρίζει κανείς κάτι σχετικό;
 

tum15189

Νικόλαος Λαμπρινάκος
Ο δίσκος βινυλίου με τα του Δωδεκαημέρου είναι ο Νο 3 τον οποίο και έχω στην κατοχή μου αλλά δυστυχώς όταν είχα το πικ-απ δεν φρόντισα να τον ψηφιοποίησω. Τώρα πρέπει να αναζητήσω μηχάνημα. Δεσμεύομαι πάντως να ανεβάσω τους ύμνους κάποια στιγμή (ενν. πριν τα Χριστούγεννα :eek:)).

Ο συγκεκριμένος δίσκος αναγράφει μάλιστα και ημερομηνία παραγωγής:
Έτος 1975

Η Α' πλευρά περιέχει:
1. Αινείτε τον Κύριον...Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ
2. Υπόδεξαι Βηθλεέμ
3. Ευφραίνεσθε δίκαιοι
4. Αινείτε αυτόν... Εις το μνήμα σε επεζήτησεν
5. Επεφάνη ο Σωτήρ
6. Η θάλασσα είδε και έφυγεν... Φως εκ φωτός
7. Αινείτε αυτόν... Έκαστον μέλος
8. Δόξα... Κύριε ερχόμενος προς το πάθος

Η Β' πλευρά περιέχει:
1. Χερουβικός Ύμνος (ήχος Άγια)
2. Σε υμνούμεν
3. Άξιον εστίν
4. Αύτη η ημέρα... Πάσχα το τερπνόν... Χριστός ανέστη
(αυτά τα τελευταία δεν ξέρω πως "κολλάνε" στα των Χριστουγέννων!!!)

Παραμένει λοιπόν στην αφάνεια ο δίσκος Νο 1. Tη θεματολογία έχει; Σώζεται μήπως σε κανένα αρχείο;
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Top