iPad στο ψαλτήρι

Γιάννης Βενιέρης

Ο αποχωρήσας...
H Apple παρουσίασε σήμερα το πολυαναμενόμενο iPad!!!

Χάρη περιμένω τα σχόλιά σου περί της συσκευής.

Δες εδώ : http://www.apple.com/

τις λεπτομέρειες (τεχνικά χαρακτηριστικά κλπ) και αναμένω την άποψή σου!!!:):):)
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Μέχρι 64Gb μνήμη.... Δε είναι αρκετά για μακροπρόθεσμη χρήση. Κατά τα άλλα πολύ καλό ακούγεται.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
H Apple παρουσίασε σήμερα το πολυαναμενόμενο iPad!!!

Χάρη περιμένω τα σχόλιά σου περί της συσκευής.

Δες εδώ : http://www.apple.com/

τις λεπτομέρειες (τεχνικά χαρακτηριστικά κλπ) και αναμένω την άποψή σου!!!:):):)

Μαγικό! Όταν με 3 ίντσες οθόνη στο i-phone νοιώθεις ότι μπορείς να δείς και να κάνεις τα πάντα, με τις 9,7 ίντσες του i-pad δεν μπορώ να φανταστώ. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το i-phone, ξέρουν πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση με άλλα τηλέφωνα με οθόνη επαφής, . Όπως βλέπω έχει και τις 140.000 εφαρμογές του i-phone. Όλο και κάποιος τρόπος θα υπάρξει να το ξεκλειδώσεις και να κατεβάσεις από το διαδίκτυο τα πάντα (όπως έκανα στο i-phone). Το βλέπω και σαφώς γρηγορώτερο και ευχρηστότερο από όσα άλλα έχω δει!:)

Φαινόμενο! Έχεις και internet και ταινίες και παιχνίδια και βέβαια τα κείμενα εκκλ. μουσικής σε ένα λεπτό μηχανηματάκι. Αν το συγκρίνεις με το προλιθικό be book αλλά και όσα άλλα έχω δει στο διαδίκτυο, να μην πω πως είναι και φθηνό για την τεχνολογία και τα καλούδια που προσφέρει. Πόσο είχα πει σε 10 χρόνια; :D:D. Το πολύ μέσα σε ένα 6μηνο από την κυκλοφορία του στη χώρα μας θα το δούμε σε πάρα πολλά Αναλόγια, να είστε σίγουροι.:wink:

Χμμ!!! λέω να παραγγείλω από τώρα για να πάρω σειρά προτεραιότητας, θα γίνει μάλλον πανικός όταν έρθει...:wink:

Χάρης
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Νομίζω οι 10-ώρη μπαταρία (έστω και διαφημιστικά) είναι πολύ βασικό που δεν αναφέρθηκε (και εκ των ούκ άνευ για αγρυπνίες).
 

IOANNIS AFBEMSA

Ψάλτης
Το Χρησιμοποίησα σήμερα στο αναλόγιον για να δούμε πως είναι.

η οθώνη είναι αρκετά μεγάλη.
 

Attachments

  • IMAG1066.jpg
    469.2 KB · Views: 324

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Πραγματικά απίστευτη σύμπτωση.. και εγώ σήμερα είχα την ίδια ακριβώς ιδέα και σκόπευα να ανεβάσω φωτογραφίες και σχόλια στο Ψαλτολόγιον αφού εξασφάλισα δανεικό ipad για λίγες μέρες!

Ήταν η πρώτη ακολουθία που «έβγαλα» αποκλειστικά με το ipad και το iphone στο ψαλτήρι. Δεν είχα προλάβει να μεταφέρω το τυπικό της ημέρας στο ipad και έτσι το συμβουλευόμουν από το iphone εν είδει εγκολπίου.

Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το ipad. Διακριτικό, η οθόνη και ο φωτισμός της επαρκής, η ταχύτητα εναλλαγής σελίδων και υλικού επαρκής, η μπαταρία επαρκής. Δεν το πήρα μαζί μου όμως στη μέση της εκκλησίας για τον απόστολο. Προτίμησα τα τυπωμένο βιβλίο εκεί.

Χρησιμοποίησα το λειτουργικό κείμενο (nektar) και τα μουσικά κείμενα (tsak77) που ανέβηκαν στο Ψαλτολόγιον πρόσφατα, κατευθείαν από το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) εναλλάσοντας τις καρτέλες (tabs) για να μετακινούμαι από τα κείμενα στα μουσικά. Και το τυπικόν το ίδιο θα έκανα εάν το είχα περάσει. Ευχαριστώ πολύ τα μέλη του Ψαλτολογίου που προσέφεραν το παραπάνω υλικό. Συμπληρωματικά, όσα δεν υπήρχαν στην ακολουθία που προσέφερε ο Νεκτάριος είχα το Συλλειτουργικόν της Σιμωνόπετρας. Όσα δεν είχε η συλλογή του Χρήστου τα είχα στο iphone όπου έχω συλλογή των περισσοτέρων κλασσικών βιβλίων. Μπορείτε να δείτε σε μια φωτογραφία το κοινωνικόν Ποτήριον του Πέτρου από τη Μουσική Πανδέκτη, όπως φαίνεται από το iphone πάνω στο ψαλτήρι. Δεν είναι το ιδανικό, αλλά κάνεις τη δουλειά σου.

Με το ipad είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το οτι

(α) δεν χρειάζεται να ξεφυλίζεις βιβλία
(β) να στριφογυρίζεις το ψαλτήρι κάθε τόσο
(γ) μπορείς να μεγαλώνεις τα font όταν ο βοηθός σου πχ. δεν βλέπει καλά τα μικρά γράμματα
(δ) δεν χρειάζεσαι κερί όταν είναι σκοτεινά
(ε) δεν κινδυνεύουν να πέσουν τα (χοντρά) βιβλία από το ψαλτήρι όταν το γείσο του ψαλτηριού είναι στενό
(ζ) δεν χρειάζεται να κουβαλάς ένα κάρο βιβλία όταν πας να ψάλλεις κάπου μακρυά
(η) δεν χρειάζεται να τυπώνεις ένα σωρό κείμενα μιας χρήσης δύσχρηστα στην αρχειοθέτηση και εύρεση κατόπιν εορτής, πέραν του κόστους της εκτύπωσης ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έγχρωμα κείμενα.
(θ) έχοντας όλα τα μουσικά βιβλία μαζί σου δεν κινδυνεύεις να ξεχάσεις κάτι στο σπίτι
και άλλα.



Κάποια όχι και τόσο ιδανικά:

(α) Ο κόσμος τουλάχιστον προς το παρόν το κοιτάει παράξενα όταν βρίσκεται σε κοινή θέα (π.χ. εάν κάποιος το πάρει μαζί του σε μια λειτανία)
(β) Οι διαθέσιμες ηλεκτρονικές ακολουθίες μπορεί να περιέχουν λάθη και αυθαιρεσίες τα οποία δεν είναι εύκολο να διορθωθούν επιτόπου (εκτός και αναζητήσει κανείς το τυπωμένο βιβλίο, κάνει χρονοβόρα σύγκριση κτλ.)
(γ) εάν τυχόν η μπαταρία δεν είναι φορτισμένη ή η συσκευή «κρεμάσει» τότε πρέπει να υπάρχει εύκαιρο και το τυπωμένο βιβλίο ή εναλλακτική συσκευή.
(δ) σε μερικές περιπτώσεις είναι πιό βολικό να υπάρχουν δύο ή περισσότερα βιβλία ανοιγμένα στο ψαλτήρι π.χ. κείμενα και μουσικά. Μπορεί φυσικά να λυθεί χρησιμοποιώντας δύο ipad ή ipad και iphone ή ipad και τυπωμένο βιβλίο μαζί.

Όσοι το είδαν στην εκκλησία έδωσαν θετικά σχόλια. Δεν υπήρξαν αντιρρήσεις. Μάλλον σχόλια περί του μέλλοντος των ψαλτηριών.

Αυτά πρός το παρόν, περιμένω και τις δικές σας εντυπώσεις εάν έχετε χρησιμοποιήσει το ipad στο ψαλτήρι.


IMG_0329.jpg



IMG_0330.jpg


IMG_0332.jpg


IMG_0334.jpg


IMG_0335.jpg


IMG_0411.jpg


IMG_0413.jpg


IMG_0415.jpg


IMG_0419.jpg


IMG_0420.jpg
 

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
δε θα μπορούσα με τίποτα... το βιβλίο είναι βιβλίο. Νομίζω είναι υπερβολή.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
δε θα μπορούσα με τίποτα... το βιβλίο είναι βιβλίο. Νομίζω είναι υπερβολή.
Υπερβολή θεωρήθηκαν κάποτε και τα μικρόφωνα και οι ηλεκτρικές καμπάνες... Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες γενιές που θα μεγαλώσουν μέσα σε μία τέτοια τεχνολογική κοινωνία, δεν θα έχουν τέτοιους ενδοιασμούς. Όπως και νάχει, γούστα είναι αυτά...
Πάντως εγώ και μόνο το οικολογικό μέρος να σκεφτώ που έχω εκτυπώσει πάνω από 15.000 σελίδες, φτάνει. Ας αφήσουμε την ταλαιπωρία του να φτιάξει κάποιος το ντοσιέ της ερχόμενης Κυριακής, μέσα από τα θεματικά ντοσιέ (Δοξαστάρια, Αναστασιματάρια, Θείες Λειτουργίες, χωρίς να σκεφτούμε τις περιόδους του Τριωδίου, Πεντηκοσταρίου κλπ.) αδειάζοντάς τον πρώτα κατανέμοντας τα της Κυριακής που πέρασε και αντικαθιστόντας τα με τα νέα. Αυτή η διαδικασία με κουράζει πολύ περισσότερο από την δακτυλογράφηση των μουσικών κειμένων. Ειλικρινά, είναι Κυριακές που έχω δακτυλογραφήσει και ανεβάσει τα κείμενα κάποιων Κυριακών στο forum και δεν έχω το κουράγιο να τα εκτυπώσω και να τα πάω στην Εκκλησία, οπότε τα λέω απ' έξω (χωρίς αυτό να έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα, αλλά άσχετο). Με μία βάση δεδομένων που τα έχει όλα μέσα της, εκτός από τα υπόλοιπα, μπορώ να κάνω πλέον και επιλογές, κάτι που με το σημερινό σύστημα που χρησιμοποιώ δεν είναι εφικτό, εάν θέλω το ντοσιέ να έχει όσες σελίδες χρειάζομαι, αλλά να το κρατήσει και το αναλόγιο ή να μπορέσω να το μεταφέρω από το αυτοκίνητο χωρίς τον κίνδυνο αναπηρίας :). Με ένα τέτοιο εργαλείο, δεν έχω 1-2 βιβλία στο αναλόγιο πλέον, αλλά όλη μου την βιβλιοθήκη (έντυπη και ψηφιακή).
Ας αφήσουμε τις περιπτώσεις "ατυχημάτων" όταν κάνουμε προηγιασμένες με τα κεριά, όπου μου το κρατάει ο βοηθός σε τέτοιο ύψος, ώστε με μία ανάσα μου (ή δική του) σβήνει και τότε ξεκινάει το λεγόμενο "απορία ψάλτου βηξ" ή κατά τον δικό μου χαρακτηρισμό: "ένοχη σιωπή" :).

Στη συγκεκριμένη συσκευή κυρίως με χαλάει το λειτουργικό ως παιδί της microsoft, αλλά και πάλι σκέφτομαι να την αγοράσω...
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
δε θα μπορούσα με τίποτα... το βιβλίο είναι βιβλίο. Νομίζω είναι υπερβολή.
Ἔχεις δίκιο. Τό «το βιβλίο είναι βιβλίο» ἔχει τονιστεῖ πολλάκις σέ σχέση μέ τά βιβλία πού προσφέρει τό διαδίκτυο καί στή δική μας περίπτωση τό Ψαλτολόγιον. Μποροῦμε ὅμως νά κάνουμε καί χωρίς αὐτά; Ἤ μᾶλλον ποῦ θά τά βρίσκαμε;
Εἶναι ἀλήθεια, ὅτι ἀπό τότε πού βγῆκαν τά «κομπιουτεράκια» γιά τίς ἀριθμητικές πράξεις, ξεχάσαμε νά κάνουμε ἀριθμητικές πράξεις. Ὁ πατέρας μου κι ὁ μεγαλύτερος συνεφημέριός μου ἐπιμένουν νά κάνουν τίς πράξεις στό χαρτί.
Ὁπωσδήποτε οἱ μαθητές τῆς ψαλτικῆς πρέπει νά ἔχουν ἐπαφή μέ τά μουσικά καί λειτουργικά βιβλία καί ἐξάσκηση ἐπ᾿ αὐτῶν. Πόσες φορές ἔχω σκεφθεῖ πόσο κακό κάνουμε στούς νέους μέ τά φυλλάδια τῶν Κυριακῶν εἴτε κειμένου εἴτε μουσικά.
Ἀλλά πάλι πῶς θά ἀντισταθοῦμε σέ αὐτά πού μᾶς προσφέρει ἡ τεχνολογία, πού τόσο ἔχει εἰσβάλλει καί στούς Ναούς (ὅπως ἀναφέρθηκε) καί στά σπίτια μας. Γιά τίς Μονές (ἰδίᾳ τῆς ἁγιορείτικες) δέν συζητῶ...
Ὅλα χρειάζονται λελογισμένη χρήση καί μέ διάκριση. Ἡ ἐξυπηρέτηση καί λύση πολλῶν προβλημάτων (ὅπως ἀναφέρθηκε) εἶναι ἀδιαμφισβήτητη. Ἀλλά πάντα πνευματικά σταθμίζουμε τά ὑπέρ καί τά κατά, ἄλλος περισσότερο καί ἄλλος λιγώτερο.


 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Υπερβολή θεωρήθηκαν κάποτε και τα μικρόφωνα και οι ηλεκτρικές καμπάνες... Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες γενιές που θα μεγαλώσουν μέσα σε μία τέτοια τεχνολογική κοινωνία, δεν θα έχουν τέτοιους ενδοιασμούς. Όπως και νάχει, γούστα είναι αυτά...
Πάντως εγώ και μόνο το οικολογικό μέρος να σκεφτώ που έχω εκτυπώσει πάνω από 15.000 σελίδες, φτάνει. Ας αφήσουμε την ταλαιπωρία του να φτιάξει κάποιος το ντοσιέ της ερχόμενης Κυριακής, μέσα από τα θεματικά ντοσιέ (Δοξαστάρια, Αναστασιματάρια, Θείες Λειτουργίες, χωρίς να σκεφτούμε τις περιόδους του Τριωδίου, Πεντηκοσταρίου κλπ.) αδειάζοντάς τον πρώτα κατανέμοντας τα της Κυριακής που πέρασε και αντικαθιστόντας τα με τα νέα. Αυτή η διαδικασία με κουράζει πολύ περισσότερο από την δακτυλογράφηση των μουσικών κειμένων. Ειλικρινά, είναι Κυριακές που έχω δακτυλογραφήσει και ανεβάσει τα κείμενα κάποιων Κυριακών στο forum και δεν έχω το κουράγιο να τα εκτυπώσω και να τα πάω στην Εκκλησία, οπότε τα λέω απ' έξω (χωρίς αυτό να έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα, αλλά άσχετο). Με μία βάση δεδομένων που τα έχει όλα μέσα της, εκτός από τα υπόλοιπα, μπορώ να κάνω πλέον και επιλογές, κάτι που με το σημερινό σύστημα που χρησιμοποιώ δεν είναι εφικτό, εάν θέλω το ντοσιέ να έχει όσες σελίδες χρειάζομαι, αλλά να το κρατήσει και το αναλόγιο ή να μπορέσω να το μεταφέρω από το αυτοκίνητο χωρίς τον κίνδυνο αναπηρίας :). Με ένα τέτοιο εργαλείο, δεν έχω 1-2 βιβλία στο αναλόγιο πλέον, αλλά όλη μου την βιβλιοθήκη (έντυπη και ψηφιακή).
Ας αφήσουμε τις περιπτώσεις "ατυχημάτων" όταν κάνουμε προηγιασμένες με τα κεριά, όπου μου το κρατάει ο βοηθός σε τέτοιο ύψος, ώστε με μία ανάσα μου (ή δική του) σβήνει και τότε ξεκινάει το λεγόμενο "απορία ψάλτου βηξ" ή κατά τον δικό μου χαρακτηρισμό: "ένοχη σιωπή" :).

Στη συγκεκριμένη συσκευή κυρίως με χαλάει το λειτουργικό ως παιδί της microsoft, αλλά και πάλι σκέφτομαι να την αγοράσω...

Συμφωνώ απολύτως αγαπητέ Χρήστο, και επαυξάνω, διότι και εγώ έχω αποφασίσει να αγοράσω έναν φορητό που θα κάνει τα πάντα που κάνει ο φορητός, απλά να ανοίγει και όπως τα προαναφερόμενα , απλά περιμένω την μείωση της τιμής του όπως με ενημέρωσε ο ειδικός στους υπολογιστές και φίλος μου, ελπίζοντας να γίνει αυτή σύντομα.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Ὁπωσδήποτε οἱ μαθητές τῆς ψαλτικῆς πρέπει νά ἔχουν ἐπαφή μέ τά μουσικά καί λειτουργικά βιβλία καί ἐξάσκηση ἐπ᾿ αὐτῶν. Πόσες φορές ἔχω σκεφθεῖ πόσο κακό κάνουμε στούς νέους μέ τά φυλλάδια τῶν Κυριακῶν εἴτε κειμένου εἴτε μουσικά.


Πάτερ συμφωνώ σε αυτό, και για αυτό δε χρησιμοποιώ ποτέ φυλλάδα της ημέρας αλλά τα βρίσκω (ή βάζω σε άλλον να τα βρει) από τα βιβλία.
Ιδού μια μέση λύση: Ανοίγεις στο ipad σε μια καρτέλα τη Παρακλητική, στην άλλη το μηναίο, στη τρίτη το ωρολόγιο και τα βρίσκεις από εκεί.

Αν και λογικά, αν προχωρήσεις στη χρήση ipad στο αναλόγιό σου για διευκόλυνση, θα προχωρήσεις τη διευκόλυνση μέχρι τα άκρα, δλδ θα έχεις ανοιχτή σε φυλλάδα την ακολουθία.

Αλλά μη μας πιάνει πανικός, η τεχνολογία έρχεται, και εκτός από αρνητικά έχει και πολλά καλά.
 
Μου αρέσει πάρα πολύ το ipad και είναι κάτι που χρειάζεται να το έχει κάθε ψάλτης.

Όμως το γεγονός πως στην Ελλάδα κοστίζει σχεδόν 300 ευρώ πιο ακριβά σε σχέση με την Αμερική, το γεγονός πως κατασκευάζεται από ανήλικους εργάτες που δουλεύουν και κοιμούνται στους χώρους εργασίας για ένα κομάτι ψωμί στην κυριολεξία, ενώ τα αφεντικά τους γίνονται ακόμα πιο πλούσια, το γεγονός πως αποτελεί άλλο ένα μοντέρνο στοιχείο στο ναό, το γεγονός πως απαιτεί και αυτό ηλεκτρική ενέργεια για να γίνω ακόμα πιο εξαρτημένος από αυτή, μου κόβει όλη τη χαρά γι αυτή τη νέα συσκευή.

Έτσι το προμηθεύτηκα από την Αμερική μέσω γνωστών μου, το χρησιμοποιώ μόνο όταν πάω σε κάποιο πανηγύρι και δεν ξέρω αν έχει ψάλτη και καλού κακού παίρνω όλα τα ψηφιακά βιβλία μαζί μου μήπως και χρειαστεί να ψάλλω και όταν είμαι στο αυτοκίνητο για να μη χάνω το χρόνο μου
Συμφωνώ στο ναό να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης και ποτέ άλλοτε, όπως το ίδιο πιστεύω και για τα άλλα μοντέρνα στοιχεία στους ναούς μας.
 

choros

ΔΙΟΝΥΣΗΣ dmp
ποιας εταιρίας είναι και πόσο κοστίζει; και γενικά κάποιες πληροφορίες_χαρακτηριστικά μπορούμε να έχουμε από το μηχάνημα;
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Μετέφερα μερικά σχετικά μηνύματα από προηγούμενη συζήτηση σε αυτό το θέμα καθότι σχετικά και για να είναι μαζεμένα.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Μια καλή εφαρμογή ανάγνωσης PDF αρχείων στο ipad και στο iphone είναι το GoodReader.
 

karandreas lazaros

Π. Λάζαρος καρανδρέας
Όσο το δυνατόν λιγότερη εξάρτηση απ' την τεχνολογία, τόσο περισσότερο ελεύθεροι είμαστε στους κόλπους της εκκλησίας. Και αφού λαμβάνουν μέρος όλες οι αισθήσεις, ακόμα και η μυρωδιά των βιβλίων (ιδιαίτερα των παλαιών) είναι ευεργετική. Καλοδεχούμενη βέβαια η νέα τεχνολογία αλλά ας είμαστε όλοι μας λίγο συγκρατημένοι σ'αυτά τα θέματα για να μην έρθει η ώρα εκείνη που θα αισθανόμαστε στο αναλόγιο σαν στο σπίτι μας ή ακόμα χειρότερα σαν στο γραφείο μας. Αφήστε που θα χρειαστεί η χρήση της ''εκκλησιαστικής τεχνολογίας'' να ενταχθεί ως νέο μάθημα στα ωδεία.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
ποιας εταιρίας είναι και πόσο κοστίζει; και γενικά κάποιες πληροφορίες_χαρακτηριστικά μπορούμε να έχουμε από το μηχάνημα;
Από την επίσημη ιστοσελίδα της apple, η παρουσίαση της συσκευής:
http://www.apple.com/ipad/
 
Top