Δοξολογία Ιακώβου Πρωτοψάλτου Ήχος Β'

haris1963

παλαιότατο μέλος
Υ.Γ. 1: Καλά ρε Χάρη, που είδες εσύ ότι ο Ducoudray δέχεται όμοια διφωνία; Δε θυμάμαι βέβαια πού λέει semi-chromatique και κρατάω μια επιφύλαξη, αλλά στο "Εtudes sur la musique ecclesiastique grecque - Paris 1877" δέχεται διαστήματα στο δεύτερο 9-15-6 και λέει ότι μοιάζει στο diatonique των αρχαίων.

Φίλτατε Νίκο, αν έφτιαχνες και συ με περιμετρική βιβλιοθεσία, όλα τα θεωρητικά βιβλία που ανεβαίνουν στο Ψαλτολόγιο :D:p:D, θα είχες πρόχειρο για ξεφύλλισμα και τον Ducoudray
View attachment φωτογραφία.jpg
οπότε εύκιλα θα έβλεπες πως ο "διαβασμένος" (βλέπε Γερμανός Αφθονίδης) Γάλλος, ήδη από την 6 σελίδα (αράδες 12 και 13) αναφέρεται δύο "τρόπους" του χρωματικού γένους, ήτοι τον "διόλου χρωματικό" και τον "ημι-χρωματικό".
Στο 2ο μέρος του βιβλίου όπου παρουσιάζει πλέον τη θεωρία του Χρυσάνθου, μιλάει καθαρά
α. στο κεφάλαιο περί συστημάτων για το σύστημα της διφωνίας (σελ. 107, αράδα 9)
β. στην αρχή της σελ. 110 όπου αναφέρεται στο σύστημα της διφωνίας, στις αράδες 4-9 εξηγεί πως δημιουργεί με τους αριθμούς 8 και 12 τέλεια τετράχορδα και πεντάχορδα ενώ
γ. από την μέση περίπου της 112 σελ. αναφέρεται αναλυτικά στο ημιχρωματικό γένος, τις (τέλειες) όμοιες διφωνίες, ενώ καταλήγοντας στην κορυφή της σελ. 113 παρουσιάζει ολόκληρη την κλίμακα των όμοιων διφωνιών με αριθμούς και μεταφορά στο πεντάγραμμο.
Περισσότερη αναφορά δεν θα μπορούσε να κάνει, το εξήντλησε πλήρως το θέμα! :wink:

Χάρης
 
Last edited:

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Νίκο χαίρομαι που μου δίνεις την ευκαιρία να διευκρινήσω καλύτερα κάποια από τα λεγόμενα μου.

Μπορείς να μας πεις γι' αυτή την πλειάδα, να την μάθουμε κι εμείς; Αν εννοείς τα θεωρητικά του 20ου αιώνα, μετά την Επιτροπή, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Αν εννοείς παλαιά θεωρητικά, επειδή σχετικό ήταν και το θέμα της εισήγησής μου στο συνέδριο και έκανα κάποια έρευνα, θα έλεγα καλύτερα να το ξανακοιτάξεις: οι Χρύσανθος, Χουρμούζιος, Φωκαέας, Αγαθοκλής, Φιλοξένης, Στέφανος από 19ο αι., καθώς και από 20ό οι Μισαηλίδης και Οικονόμος δέχονται άπαντες τρίχορδα στο δεύτερο με όμοιες ή διορθωμένες "παρόμοιες" διφωνίες. Τετράχορδα δέχονται οι Δροβιανίτης, Επιτροπή, Ducoudray, Κοσμάς Μαδυτινός από 19ο και Ψάχος, Χατζηαθανασίου, Καράς από τον 20ό. Από 19ο αι. επομένως:
- οι περισσότεροι και τα πλέον κλασσικά ονόματα δέχονται διφωνίες, άλλοι όμοιες με μη αντιφωνούσα κλίμακα (Χρύσανθος), άλλοι όμοιες με αντιφωνούσα κλίμακα (Αγαθοκλής, Φιλοξένης -αν και με διαφορετική λογική ο τελευταίος-) και άλλοι ανόμοιες με αντιφωνούσα κλίμακα (Χουρμούζιος, Φωκαέας, Στέφανος).
Απορρίπτουν τις διφωνίες, εκτός της Επιτροπής, που όλοι το ξέρουμε, ο Δροβιανίτης, o Ducoudray, αν τον εντάξουμε κι αυτόν μέσα στο παιχνίδι και ο Κοσμάς Μαδυτινός...Αν αυτό τώρα το λες εσύ πλειάδα, τι να πω...

Κοίτα έτσι όπως το θέτεις σίγουρα φαίνεται πολύ διαφορετικό από αυτό που εννοώ εγώ...

Το ότι ο Χρύσανθος μας μιλάει (και) για όμοια διφωνία αυτό είναι σίγουρο. Από τον Χουρμούζιο όμως (1829) αρχίζουν να αλλάζουν τα πράγματα διότι όπως τα αναφέρει και ο ίδιος αλλά και στις Κρηπίδες ο Φωκαέας αργότερα, "διήγειρε την περιέργειαν του διδασκάλου Χουρμουζίου εις ακριβεστέραν έρευναν της φύσεως του ήχου τούτου και ούτως εξετάσας ακριβώς ήδη τα όμοια δήθεν τρίχορδα της κλίμακος ταύτης διά του φθογγομέτρου μετά προσοχής άκρας, εξηκρίβωσεν ότι η κλίμαξ άυτη...".

Από τον Χουρμούζιο βλέπουμε μια πρώτη προσπάθεια για διόρθωση αυτής της "προβληματικής" κλίμακας που παραθέτει ο Χρύσανθος η οποία δεν αντιφωνεί.
Έτσι βλέπουμε τον Χουρμούζιο να τροποποιεί τα δύο διαστήματα ΝΗ - ΠΑ και ΔΙ - ΚΕ από ελάχιστο τόνο (που τα αναφέρει ο Χρύσανθος) σε ελάσσονες και έτσι συμπληρώθηκαν τα 68 της τότε κλίμακος αλλά και τα τετράχορδα (28 τότε τμήματα), συνεχίζοντας όμως να δεσπόζουν οι διφωνίες.

Εδώ βλέπουμε όμως ότι ήδη η όμοια διφωνία έτσι όπως ορίζεται από τον Χρύσανθο έχει αλλάξει σημασία λόγω του ότι τώρα η διφωνία μας παρέχει πότε ελλάσωνα και μείζωνα τόνο και πότε ελάχιστο και μείζωνα τόνο.

Αργότερα ο Φωκαέας στην Κρηπίδα του (έχω υπ όψιν μου αυτήν του 1875) αναφέρει πάλι τα σφάλματα αυτής της κλίμακας και εφαρμόζει άλλη μέθοδο ανακαλύπτωντας τα εξής διαστήματα ανά τετράχορδο: ελάχιστο τόνο - υπερμείζων τόνος (14) και πάλι ελάχιστο τόνο.
Και εδώ (ακόμα περισσότερο) βλέπουμε να διαφοροποιείται πολύ από την αρχική διατύπωση του Χρυσάνθου, συνεχίζοντας όμως να δεσπόζουν οι διφωνίες.

Τελικά η επιτροπή του 1881 υιοθετεί ακριβώς αυτήν την θεώρηση του Φωκαέα τροποποιώντας μόνο το μέγεθος του ελάχιστου τόνου από 7 σε 8, όπου και επικρατεί πλέον στα επόμενα θεωρητικά με την πληθώρα αυτών στον 20 αιώνα.

Το φαινόμενο λοιπόν της όμοιας διφωνίας έτσι όπως την ορίζει ο Χρύσανθος στο θεωρητικό του (διαδοχή ελάχιστου και μείζωνα τόνου) πάυει να ισχύει από πολύ νωρίς και σίγουρα έτσι μοιάζει πού διαφορετικό το πράγμα φανερώνοντας μας την σταδιακή και όχι βαθμιάια αλλάγη της κλίμακας αυτής.
Και αυτό πέρασε τελικά ότι "ακυρώνει τη θέση του ιδίου αλλά και του Χρυσάνθου για τρίχορδο σύστημα και πορεία των διαστημάτων κατά διφωνίαν όμοια στην κλίμακα αυτή".

Αυτό λοιπόν εννούσα όταν έγραψα σε προηγούμενο μήνυμα μου ότι "υπάρχει μια πληθώρα θεωρητικών που απορίπτει την όμοια διφωνία και αποφαίνεται για τετράχορδα...αυτά δεν αποτελούν μέρος της γραπτής παράδοσης?"

Τώρα το τι πιστεύει ο καθένας να ισχύει απ όλα αυτά είναι άλλο θέμα.
Εγώ δεν αποκλείω το γεγονός (και εδώ παρεξηγήθηκα) να ισχύει στην πράξη και η όμοια διφωνία, διαφωνώ όμως στο να γίνει αυτό νόμος για όλα τα μέλη του β' ήχου.
Το άκουσμα της δοξολογίας από τον Κ.Πρίγγο που ανέβασε ο κ.Τζανάκος δεν με ξενίζει καθόλου αντιθέτως, αυτό όμως που με ξενίζει είναι το άκουσμα απο τον μελωδό που ανέβηκε με όμοιες διφωνίες 8,8 και 12,2 και το πλήρωσα αυτό. Επίμένω όμως να έχω την απορία μόνο εμένα ξένισε άραγε το άκουσμα αυτό???

Υ.Γ.ανεβάζω και τα σχετικά κείμενα για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.
 

Attachments

  • 30.JPG
    137.4 KB · Views: 33
  • 31.JPG
    451.2 KB · Views: 25
  • 32.JPG
    407.3 KB · Views: 12
  • 33.JPG
    624.1 KB · Views: 23
Last edited:

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
......Τετράχορδα δέχονται οι Δροβιανίτης, Επιτροπή, Ducoudray, Κοσμάς Μαδυτινός από 19ο και Ψάχος, Χατζηαθανασίου, Καράς από τον 20ό.
Από 19ο αι. επομένως:
- οι περισσότεροι και τα πλέον κλασσικά ονόματα δέχονται διφωνίες, άλλοι όμοιες με μη αντιφωνούσα κλίμακα (Χρύσανθος)....

- Απορρίπτουν τις διφωνίες, εκτός της Επιτροπής, που όλοι το ξέρουμε, ο Δροβιανίτης, o Ducoudray,.....Υ.Γ. 1: Καλά ρε Χάρη, που είδες εσύ ότι ο Ducoudray δέχεται όμοια διφωνία; Δε θυμάμαι βέβαια πού λέει semi-chromatique και κρατάω μια επιφύλαξη, αλλά στο "Εtudes sur la musique ecclesiastique grecque - Paris 1877" ...
...
Αν άκουγες το βίντεο με την καλοκαιρινή μου παρουσίαση ή αν είχες MS IE δεν θα είχες απορίες LOL :D:D:D
Αν στηριχτείς μόνο στο διάγραμμα του Χρυσάνθου και δεν διαβάσεις προσεχτικά τι λέει στην 244 παράγραφο τότε το έχασες το παιχνίδι.
View attachment 244.jpg
Στην §244 λοιπόν αναφέρει ότι μόνο οι φθόγγοι βου-γα-δι ταυτίζονται με την διατονική ενώ οι υπόλοιποι κινούνται. Κινούνται προφανώς για να είναι δυνατή η δημιουργία τελείου πενταχόρδου και διαπασών. Αυτή την κίνηση αργότερα ο Φωκαέας ο Στέφανος και άλλοι διασαφήνισαν. Ο μεν Φωκαέας προσθέτοντας 2 τμήματα στον ελάχιστο τόνο του Χρυσάνθου(από 7 τον κάνει 9), o Δε Στέφανος προσθέτοντας 2 τμήματα στον Μείζωνα (από 12 τον κάνει 14). Καταλαβαίνουμε λοιπόν από όλους αυτούς ότι είναι μεν όμοιες οι διφωνίες αλλά υπάρχει κίνηση*. Αυτή η κίνηση είναι και το φαινόμενο του όγκου, που είπες εχθές στην παρουσίαση σου, μόνο που δεν ισχύει έτσι όπως το είπες: ότι διογκώνεται και καλά ή «μη συμφωνούσα» κλίμακα των 64ων τμημάτων. :wink:
Επισυνάπτω και την ημιχρωματική κλίμακα του Ducoudray από την σελίδα 113 του βιβλίου του. View attachment semi-chromatique-Ducoudray.jpg

*Για αυτήν την κίνηση είμαι επιφυλακτικός και προτιμώ την κλίμακα του Ducoudray σαν βάση, με όλες τις διφωνίες εντελώς ίσες από την αρχή΄ γιατί θεωρώ ότι ψυχοακουστικά και μόνο φαίνεται η διφωνία δι-γα-βου μικρότερη από τις άλλες.
 
Last edited:

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
....
Εγώ δεν αποκλείω το γεγονός (και εδώ με παρεξήγησε ο Χάρης) να ισχύει στην πράξη και η όμοια διφωνία, διαφωνώ όμως στο να γίνει αυτό νόμος για όλα τα μέλη του β' ήχου.
....

Βλέπω σιγά σιγά καταλαβαινόμαστε :D
Μόνο που εμείς το βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο ενώ εσύ μισοάδειο.
Εμείς λέμε ότι ισχύει κατά βάσιν ή όμοια διφωνία αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύουν τα τετράχορδα με 2 κινούμενους φθόγγους και μόνο τότε έχουμε "κατάργηση" της όμοιας διφωνίας βλέπε σχήματα εδώ
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Φίλτατε Νίκο, αν έφτιαχνες και συ με περιμετρική βιβλιοθεσία, όλα τα θεωρητικά βιβλία που ανεβαίνουν στο Ψαλτολόγιο :D:p:D, θα είχες πρόχειρο για ξεφύλλισμα και τον Ducoudray
Πες μου τι εννοείς μ' αυτό, γιατί είμαι τελείως ανοργάνωτος με τα βιβλία...
Για τη διφωνία του Ducoudray, όντως έχεις δίκιο: όταν μιλάει για τα συστήματα την αναφέρει καθαρά και μάλιστα λέει ότι ανήκει στο β' ήχο. Τώρα, γιατί όταν περιγράφει το β' ήχο αναφέρει όχι τα διαστήματα της διφωνίας, αλλά αυτά που έγραψα, άγνωστο. Τροποποίησα και με ΥΓ το προηγούμενο μήνυμά μου.
Αργότερα ο Φωκαέας στην Κρηπίδα του (έχω υπ όψιν μου αυτήν του 1875) αναφέρει πάλι τα σφάλματα αυτής της κλίμακας και εφαρμόζει άλλη μέθοδο ανακαλύπτωντας τα εξής διαστήματα ανά τετράχορδο: ελάχιστο τόνο - υπερμείζων τόνος (14) και πάλι ελάχιστο τόνο.
Φίλε Χρίστο σημαντικά αυτά που έγραψες, μάλλον ξεδιαλύνουν την εικόνα ώστε να συμφωνήσουμε για τα δεδομένα, που μάλλον βλέπω να γίνεται. Αυτό το βιβλίο που αναφέρεις όμως είναι η Κρηπίδα του Στεφάνου και όχι του Φωκαέα. Την ονομάζω του "Στεφάνου" γιατί έχει το όνομά του απ'έξω. Ότι είναι στο μεγαλύτερό της μέρος αντιγραφή του ομωνύμου βιβλίου του Φωκαέα, σύμφωνοι. Ο Φωκαέας λοιπόν στη δική του Κρηπίδα του 1864 μιλάει μόνο για τρίχορδο σύστημα. Ο Στέφανος στην Κρηπίδα του 1875 έχει μεν απαράλλακτο το ίδιο κεφάλαιο με του Φωκαέα, όμως στις υποσημειώσεις του όντως αναφέρει διαστήματα 7-14-7-12 κλπ. Όμως κάνοντας λόγο για το σύστημα του ήχου, λέει ότι δεν ανήκει σε κανένα από τα γνωστά, αλλά σε ένα "ιδιάζον", τον "Τροχό του Β' ήχου". Δεν κάνει λόγο καθαρά ούτε για τρίχορδα ούτε για τετράχορδα.

Οπότε καταλήγουμε στο ότι οι Στέφανος και Ducoudray αποτελούν ενδιάμεσες περιπτώσεις, ο πρώτος πιο πολύ κατά της όμοιας διφωνίας (μη ομιλώντας όμως και περί τετραχόρδων στην κλίμακα), ο δεύτερος πιο πολύ υπέρ της διφωνίας (μη αναφέροντας όμως και τέτοια διαστήματα στο Β' ήχο). Πιστεύω να συμφωνείς κι εσύ με τη διευκρίνηση αυτή.
Τελικά η επιτροπή του 1881 υιοθετεί ακριβώς αυτήν την θεώρηση του Φωκαέα τροποποιώντας μόνο το μέγεθος του ελάχιστου τόνου από 7 σε 8, όπου και επικρατεί πλέον στα επόμενα θεωρητικά με την πληθώρα αυτών στον 20 αιώνα.
Δεν ξέρω αν υιοθετεί ακριβώς το Στέφανο, γιατί ο τελευταίος δεν ομιλεί περί τετραχόρδων στη δομή της κλίμακας αλλά μόνο περί ιδιάζοντος τροχού στην ανάπτυξή της. Ο τροχός όμως είναι δύο ανόμοιες διφωνίες. (Κοίτα ρε πως αλλάζουν οι εποχές, να υποστηρίζει ο Χρίστος την Επιτροπή κι εμείς να τη μεμφόμαστε...:D)
Το φαινόμενο λοιπόν της όμοιας διφωνίας έτσι όπως την ορίζει ο Χρύσανθος στο θεωρητικό του (διαδοχή ελάχιστου και μείζωνα τόνου) πάυει να ισχύει από πολύ νωρίς και σίγουρα έτσι μοιάζει πού διαφορετικό το πράγμα φανερώνοντας μας την σταδιακή και όχι βαθμιάια αλλάγη της κλίμακας αυτής.
Κοίτα: έτσι ακριβώς όπως το λέει ο Χρύσανθος, όντως παύει από πολύ νωρίς, ήδη από το σύγχρονό του Χουρμούζιο. Όμως οι περισσότεροι κατά το 19ο αιώνα δέχονται κλίμακα κατά διφωνίες στο Β' ήχο, έστω και με ελαφρά τροποποίηση των διαστημάτων του Χρυσάνθου. Να υποθέσω ότι συμφωνούμε στο συμπέρασμα αυτό;

Ένα πρόβλημα βέβαια που τίθεται (το είπα και στο Βαγγέλη στο συνέδριο) είναι ότι δεν μπορούμε να κυριολεκτούμε για "σύστημα" (τουλάχιστον με τη σημερινή - τετράγωνη - ορθολογική έννοια του όρου) όταν δεν είναι όμοιο το μέρος που επαναλαμβάνεται. Έτσι, το 7-12/7-12/7-12 του Χρυσάνθου είναι όντως σύστημα. Όμως το 7-12/9-12/7-12 των Χουρμουζίου / Φωκαέα δεν είναι. Αλλά οι παλαιοί δεν φαίνεται να ήταν τόσο ορθολογιστές: ο Φωκαέας στην Κρηπίδα του 1864 το ονομάζει "σύστημα", παρά τη διαστηματική διαφορά. Κι αυτό γιατί ακουστικά δεν άλλαζε τίποτα: είχε την αίσθηση ότι βαδίζει κατά δύο βήματα, ας το πούμε έτσι. Το ότι διέφερε τελικά το ένα του άλλου, του φάνταζε μάλλον λεπτομέρεια. Ωστόσο ο Αγαθοκλής το διόρθωσε με καθαρό σύστημα αντιφωνούσας κλίμακας 8-12/8-12/8-12 (καθ' ημάς 9-12).
Και αυτό πέρασε τελικά ότι "ακυρώνει τη θέση του ιδίου αλλά και του Χρυσάνθου για τρίχορδο σύστημα και πορεία των διαστημάτων κατά διφωνίαν όμοια στην κλίμακα αυτή".
Αυτό που αναφέρεις είναι το συμπέρασμα του αγαπητού κ. Γιαννόπουλου στην Εισαγωγή του Χουρμουζίου, με το οποίο του έχω πει ότι διαφωνώ: το περίφημο σχόλιο του Χουρμουζίου ακυρώνει τη θέση για πορεία κατά διφωνία ομοία, όχι όμως και για τρίχορδο σύστημα, αφού στο ίδιο σχόλιο αναφέρει ότι για την περίπτωση αλλαγής βάσης "η ρηθείσα τάξις των τριχόρδων δεν μεταβάλλεται".
Εγώ δεν αποκλείω το γεγονός (και εδώ παρεξηγήθηκα) να ισχύει στην πράξη και η όμοια διφωνία, διαφωνώ όμως στο να γίνει αυτό νόμος για όλα τα μέλη του β' ήχου.
Εδώ θα με βρεις σύμφωνο, μόνο που εγώ είμαι πιο συγκεκριμένος: όχι μόνο "δεν αποκλείω" να ισχύει η όμοια διφωνία, αλλά υπερθεματίζω κιόλας για συγκεκριμένες θέσεις. Όπως είπα και στις προτάσεις μου στο συνέδριο, συνεχίζω να δέχομαι την θεώρηση της Επιτροπής στο Β' ήχο, με τη διασαφήνιση όμως πως όταν κατεβαίνει ο ήχος μέχρι το ΝΗ, όχι με τριφωνία από το ΓΑ, αλλά με διφωνία από το ΒΟΥ, τότε ψάλλουμε Χρύσανθο και όχι Επιτροπή και το κάτω ΝΗ είναι όντως πιο ψηλό, όπως το λέει ο Χρύσανθος.
Στη διατονική του θέση θα είναι μόνο αν χαμηλώσουμε αρκετά και το ΒΟΥ (ψάλλουμε δηλ. διφωνίες 9-12, που δέχεται ο Βαγγέλης). Ότι το μεγάλο χαμήλωμα του ΒΟΥ απαντάται στην πράξη, σίγουρα. Όμως το βλέπω δύσκολο να τεκμηριωθεί θεωρητικά: δεν μπορεί π.χ. να εκτελείς α' ήχο με ΠΑ-ΒΟΥ 10 και ΒΟΥ-ΓΑ 8, στο λέγετο όμως ή στο δεύτερο να ρίχνεις πιο πολύ το ΒΟΥ. Έτσι δεχόμαστε ότι το ΒΟΥ του λεγέτου και του δευτέρου είναι πιο βαρύ από του πρώτου. Οπότε πώς θα το περιγράψεις; Θα πεις ότι στον πρώτο έχουμε διαστήματα 12-10-8 και στο δεύτερο 9-12-9;; Ή θα θυσιάσεις τη διάκριση ελάσσονος και ελαχίστου και θα δεχτείς διαιρέσεις μόνο κατά τέταρτα του τόνου, όποτε τα ΠΑ-ΒΟΥ και ΒΟΥ-ΓΑ θα τα έχουμε ίδια, όπως οι Άραβες; Εμένα δε μου κάθεται τίποτα από τα δύο.
Το άκουσμα της δοξολογίας από τον Κ.Πρίγγο που ανέβασε ο κ.Τζανάκος δεν με ξενίζει καθόλου αντιθέτως, αυτό όμως που με ξενίζει είναι το άκουσμα απο τον μελωδό που ανέβηκε με όμοιες διφωνίες 8,8 και 12,2 και το πλήρωσα αυτό. Επίμένω όμως να έχω την απορία μόνο εμένα ξένισε άραγε το άκουσμα αυτό???
Χωρίς να τα έχω ακούσει (γιατί τώρα... νυστάζω!) υποθέτω ότι μάλλον κι εμένα θα ξενίσει. Κι αυτό γιατί, για το θέμα τώρα της δοξολογίας που αναφέρεται εδώ, μου φαίνεται κι εμένα περίεργο να εκτελείς τριφωνίες με ποιότητα νεανες (β'). Εκεί η ποιότητα πάει στο νεχεανες (πλ. β'). Τώρα, πόσο "σκληρά" και πόσο "μαλακά" θα πάει, αυτό είναι άλλο θέμα. Αν τώρα το κάνανε παλαιότερα, συγγνώμη Χάρη, αλλά δεν το θεωρώ αυτοσκοπό να αναστήσουμε την αισθητική του 19ου αι. Τα διαστήματα, έστω κι αν έχουν "σκληρύνει" ελαφρώς από την εποχή του Χρυσάνθου, αυτό παραμένει μια πραγματικότητα. Είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο, συμβαίνει σε όλες τις μουσικές παραδόσεις και δεν συνεπάγεται απώλεια κάποια ταυτότητας κλπ. Στην περίπτωση όμως της κατά διφωνίαν καθόδου στο νη, που έγραψα και είπα και στο συνέδριο, η εκτέλεση με όμοια διφωνία επιβιώνει καθαρά. Άντε και άλλη μια περίπτωση να έχουμε στα κλασσικά μαθήματα του βαρέως διατονικού (τον Δεσπότην, Άνωθεν κλπ.) Άλλη περίπτωση εγώ δε βλέπω (προς το παρόν τουλάχιστον).
Αν στηριχτείς μόνο στο διάγραμμα του Χρυσάνθου και δεν διαβάσεις προσεχτικά τι λέει στην 244 παράγραφο τότε το έχασες το παιχνίδι.
Στην §244 λοιπόν αναφέρει ότι μόνο οι φθόγγοι βου-γα-δι ταυτίζονται με την διατονική ενώ οι υπόλοιποι κινούνται. Κινούνται προφανώς για να είναι δυνατή η δημιουργία τελείου πενταχόρδου και διαπασών.
Διαφωνώ για τη θεώρησή σου περί της έννοιας του όρου "κινούνται" στο Χρύσανθο: στην εισήγησή μου στο συνέδριο είχα γράψει (αλλά δεν τα είπα λόγω έλλειψης χρόνου, το κάνω copy-paste):
Για τους υπόλοιπους φθόγγους, εκτός των βου-γα-δι, της κλίμακας Α (του β' ήχου), ο Χρύσανθος μας λέει: “οι δε λοιποί κινούνται”. Παρατηρούμε ότι την ίδια έκφραση χρησιμοποιεί και για τους φθόγγους της κλίμακας Β (του πλ. Β'), λέγοντας μας ότι “Από τους οκτώ φθόγγους ταύτης της χρωματικής Β κλίμακος οι τέσσαρες είναι Εστώτες, ήγουν οι αυτοί με τους της διατονικής κλίμακος, μήτε τη οξύτητι μήτε τη βαρύτητι διαφέροντες, οι πα, δι, κε, Πα· οι δε λοιποί τέσσαρες κινούνται εις υφέσεις και διέσεις. Πώς δε έκαστος μαρτυρείται, φαίνεται εις την Β κλίμακα.” Από εδώ λοιπόν καταλαβαίνουμε και τι εννοεί με τον όρο “κινούνται” για τους φθόγγους της κλίμακας Α: όπως οι φθόγγοι βου-γα και ζω-νη της κλίμακας Β (πλ. Β') είναι “μη εστώτες” και “κινούνται” σε σχέση με τη θέση τους στη διατονική κλίμακα, λαμβάνοντας διέσεις (οι γα και νη) και υφέσεις (οι βου και ζω), έτσι και στην κλίμακα Α οι υπολοιπόμενοι των βου-γα-δι φθόγγων (δηλ. οι νη-πα και κε-ζω) “κινούνται” σε σχέση με τη θέση τους στη διατονική κλίμακα, είτε λαμβάνοντας υφέσεις (οι πα και κε) είτε έχοντας διαφορετικό τονικό ύψος από τους αντίστοιχους διατονικούς φθόγγους (οι νη και ζω), λόγω της εφαρμογής του συστήματος της όμοιας διφωνίας.

Οι όροι λοιπόν “εστώτες” και “κινούμενοι” φθόγγοι, όπως χρησιμοποιούνται εδώ από το Χρύσανθο, ομοιάζουν μεν, όμως δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τους “εστώτες” και “κινούμενους” φθόγγους, για τους οποίους μιλάμε σήμερα στη θεωρία των έλξεων, καθώς δεν μαρτυρούν υποχρεωτικά άκρα τετραχόρδων ή δεσπόζοντες φθόγγους, αλλά ταυτιζόμενους (εστώτες) ή διαφοροποιούμενους (κινούμενοι) από τη διατονική κλίμακα φθόγγους αντιστοίχως.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν από όλους αυτούς ότι είναι μεν όμοιες οι διφωνίες αλλά υπάρχει κίνηση*. Αυτή η κίνηση είναι και το φαινόμενο του όγκου, που είπες εχθές στην παρουσίαση σου, μόνο που δεν ισχύει έτσι όπως το είπες: ότι διογκώνεται και καλά ή «μη συμφωνούσα» κλίμακα των 64ων τμημάτων
Στο Αυτόγραφο και στο κεφάλαιο περί πλ.β' η λέξη "όγκος" αναφέρεται στην κλίμακα-ήχο γενικά και όχι στις διφωνίες ως σύστημα, που λες εσύ, μια και ο πλ. β' δεν αποτελείται από διφωνίες κατά Χρύσανθο. Αλλά και αυτό που λες το είπα, ή, τουλάχιστον έπρεπε να το πω, αλλά μέσα στη σύγχυση που με κατέλαβε λόγω του χρόνου και το επιτόπου αυτοσχεδίασμα της εισήγησής μου, δε θυμάμαι τώρα ακριβώς τι είχα πει από αυτά που είχα σημειώσει (και δεν θέλω να το θυμάμαι κιόλας...). Απ' ότι βλέπω, αναφερόμενος στον ισχυρισμό του κ. Κωνσταντίνου ότι ο Χρύσανθος στο Αυτόγραφο βλέπει ίδια την κλίμακα του β' ήχου από ΠΑ με αυτήν του πλ. β' από ΠΑ και άρα τον πλ. β' να έχει μαλακά διαστήματα και άρα δεν υπάρχει σκληρό χρώμα στον πλ β' του Αυτογράφου, είχα γράψει ότι:
Η κλίμακα πα-Πα του πλ. β' είναι μεν ίδια φθογγικά και σχηματικά με αυτήν του κυρίου της β' ήχου, για να ονομάζεται όμως "όγκος" θα πρέπει να διαφέρει σε κάποιο μέγεθος, κάπου να είναι διογκωμένη, αυξημένη, φουσκωμένη, μεγεθυμένη, κατά τον τρόπο που φεύγουν τα άκρα του βέλους ή της αιχμής του δόρατος και αυξάνουν τον όγκο του περιεχομένου σ' αυτά διαστήματος. Και όντως, η σκληρή κλίμακα είναι διογκωμένη σε σχέση με τη μαλακή, μάλιστα κατά δύο τρόπους: είναι πιο διογκωμένη από τη μαλακή των ομοίων διφωνιών, αφού αποτελείται από 68 τμήματα, ενώ η μαλακή από 64. Και η εξωτερική αυτή διόγκωση αυτή οφείλεται στην εσωτερική διόγκωση των διαστημάτων, τα οποία από 8-12/8-12 κλπ. στον β' ήχο γίνονται 8-18-3 στον πλ.β'. Και τα διαστήματα αυτά (σκληρά χρωματικά) δεν τα βγάλαμε από το νου μας, αλλά τα δίνει ο ίδιος ο Χρύσανθος στο Αυτόγραφο. Δεν μας τα γράφει εδώ ο Χρύσανθος, γιατί γι' αυτά μας έκανε λόγο επανειλημμένως στα κεφάλαια περί φθόγγων του χρωματικού γένους και περί παραλλαγής του χρωματικού γένους, παραθέτοντας μάλιστα και την “διόλου χρωματικήν κλίμακα” του πλ. β', που αποτελεί και την πλέον αδιάψευστη μαρτυρία περί ύπαρξης σκληρού χρώματος στο Αυτόγραφο του Χρυσάνθου:
κλπ.
Γενικά πάντως δεν αρνούμαι την ύπαρξη του φαινομένου της "κίνησης", όπως το περιγράφεις και μου φαίνεται πολύ λογικό (αν και θέλω λίγο περισσότερο διάβασμα για να το εμπεδώσω πλήρως...). Όμως δεν συμφωνώ ότι εννοούσε αυτό ο Χρύσανθος με την λέξη "κινούνται", για το λόγο που σου έγραψα.
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
.....
όπως οι φθόγγοι βου-γα και ζω-νη της κλίμακας Β (πλ. Β') είναι “μη εστώτες” και “κινούνται” σε σχέση με τη θέση τους στη διατονική κλίμακα, λαμβάνοντας διέσεις (οι γα και νη) και υφέσεις (οι βου και ζω), έτσι και στην κλίμακα Α οι υπολειπόμενοι των βου-γα-δι φθόγγων (δηλ. οι νη-πα και κε-ζω) “κινούνται” σε σχέση με τη θέση τους στη διατονική κλίμακα, είτε λαμβάνοντας υφέσεις (οι πα και κε) είτε έχοντας διαφορετικό τονικό ύψος από τους αντίστοιχους διατονικούς φθόγγους (οι νη και ζω), λόγω της εφαρμογής του συστήματος της όμοιας διφωνίας......

Εφόσον ομιλεί για δια τριών σύστημα οι εστώτες φθόγγοι είναι οι ακραίοι του συστήματος όπως ισχύει σε κάθε σύστημα. Επομένως αυτοί που κινούνται είναι οι ενδιάμεσοι των Νη Βου Δι Ζω Πα (ο κάτω νή μπορεί να κινηθεί κι αυτός μιας και ο επτάφωνός του είναι μη εστώς). Ο Φωκαέας και ο Στέφανος δείχνουν από μία εκδοχή της κίνησης αυτής.
Η κίνηση αυτή όμως αν πάρουμε τους λογαρίθμους των λόγων του ίδιου του Χρυσάνθου είναι αμελητέα, καθότι οι Ελάσσων και Ελάχιστος τόνοι σχεδόν ταυτίζονται. Το σίγουρο πάντως είναι είναι ότι ο Χρύσανθος ονομάζει με 7 και 9 αντίστοιχα αυτούς τους τόνους χρησιμοποιώντας τις γνωστές εξισώσεις με κλάσματα οι οποίες έχουν έναν βαθμό απόκλισης.
Από τους λογαρίθμους προκύπτει ότι σύμφωνα με την χρυσή τομή (άρα και πιο συμμετρική) είναι η κλίμακα του Ducoudray στην οποία καταλήγω κι εγώ στην εργασία μου.


Στο Αυτόγραφο και στο κεφάλαιο περί πλ.β' η λέξη "όγκος" αναφέρεται στην κλίμακα-ήχο γενικά και όχι στις διφωνίες ως σύστημα, που λες εσύ,

Δεν είπα ότι δεν συμβαίνει αλλού, είπα ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κι εδώ.


Μην ξεχνάμε ότι το δια τριών σύστημα δεν ανήκει στις συμφωνίες αλλά στις παραφωνίες οι οποίες δεν είναι πάντα ίδιες (Νη-βου, Πα-Γα κλπ).
Επίσης αυτή η κλίμακα 8-13-8-13-8-13-8 (72) στην οποία καταλήγω στην εργασία μου είναι αντιπροσωπευτική και τα διαστήματα είναι απλά τα όρια που κατά μέσο όρο οι φθόγγοι βρίσκονται πιο συχνά. Δεν καταργώ όποια άλλα διαστήματα
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Εφόσον ομιλεί για δια τριών σύστημα οι εστώτες φθόγγοι είναι οι ακραίοι του συστήματος όπως ισχύει σε κάθε σύστημα. Επομένως αυτοί που κινούνται είναι οι ενδιάμεσοι των Νη Βου Δι Ζω Πα (ο κάτω νή μπορεί να κινηθεί κι αυτός μιας και ο επτάφωνός του είναι μη εστώς). Ο Φωκαέας και ο Στέφανος δείχνουν από μία εκδοχή της κίνησης αυτής.
Απ' ότι καταλαβαίνω, εσύ προσπαθείς να συνταιριάξεις όλες τις θεωρίες, βρίσκοντας το κοινό τους σημείο. Κι εγώ το ίδιο κάνω, απλώς αναφέρω την κάθε θεωρία με τους δικούς της όρους. Εσύ μιλάς για μια νέα θεωρία, που όμως φαίνεται σαν κοινή συνισταμένη όλων των παλαιών. Δεν θα διαφωνήσω, απλώς ξαναλέω ότι με τον όρο "κινούνται" ο Χρύσανθος δεν εννοούσε αυτό που λες εσύ στον πλ. β', γιατί εκεί δεν μιλάει για διφωνίες ο Χρύσανθος και μας περιγράφει ακριβώς τι εννοεί, αυτό δηλ. που σου είπα, τη διαφοροποίηση φθόγγων από τους αντίστοιχους διατονικούς.
Η κίνηση αυτή όμως αν πάρουμε τους λογαρίθμους των λόγων του ίδιου του Χρυσάνθου είναι αμελητέα, καθότι οι Ελάσσων και Ελάχιστος τόνοι σχεδόν ταυτίζονται. Το σίγουρο πάντως είναι είναι ότι ο Χρύσανθος ονομάζει με 7 και 9 αντίστοιχα αυτούς τους τόνους χρησιμοποιώντας τις γνωστές εξισώσεις με κλάσματα οι οποίες έχουν έναν βαθμό απόκλισης.
Από τους λογαρίθμους προκύπτει ότι σύμφωνα με την χρυσή τομή (άρα και πιο συμμετρική) είναι η κλίμακα του Ducoudray στην οποία καταλήγω κι εγώ στην εργασία μου.
Έχω κάποιες ενστάσεις για τη γενίκευση της συμμετρίας τύπου 12-9-12-9 ή 13-8-13-8 κλπ., καθώς αυτή οδηγεί σε κατάργηση στην ουσία του ελάσσονος τόνου και "αραβοποίηση" των διαστημάτων, τουλάχιστον με την πρώτη ματιά των αριθμών που παρουσιάζεις. Παρόλ' αυτά, αυτό που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς, δηλ. η γενικότερη φιλοσοφία της κίνησης και σχετικότητας των διαστημάτων, για την οποία μιλάς, ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ (είπα κάτι παρόμοιο στο συνέδριο για τη "σκλήρυνση" και το "μαλάκωμα" στα διαστήματα του δευτέρου ειρμολογικού, που κάθε φορά εξαρτάται από τη θέση και μαθαίνεται εμπειρικά περισσότερο και δεν μπορεί να αποτυπωθεί με έναν αριθμό και ότι τα διαστήματα που δίνονται ή η αρχική φθορά παρασήμανσης -σκληρή ή μαλακή- στην ουσία είναι ο μέσος όρος που ακούγεται -χρησιμοποίησα δηλ. χωρίς να το ξέρω και τη δική σου ορολογία, το "μέσο όρο" διαστημάτων, κάτι που είχα κάνει και σε μια συζήτησή μου περί ρυθμού, όταν έλεγα ότι στη μουσική μας δεν έχουμε σταθερά επαναλαμβανόμενα μέτρα, άρα δεν έχουμε ρυθμό με την κανονική - χορευτική έννοια του όρου και μετά από κανα-δυο μέρες σε άκουσα στο συνέδριο να λες ακριβώς το ίδιο!).

Στείλε μου λοιπόν την εργασία σου (κάπου νομίζω την είχες σε zip...) να τη φτιάξω σε μια ιστοσελίδα που θα μπορούν όλοι να τη βλέπουν ωραία και καλά και όχι μόνο οι χρήστες ΙΕ και M$, για να τη μελετήσουμε καλύτερα. Όσο την έχεις μόνο σε τέτοια μορφή, εγώ δεν πρόκειται να την κοιτάξω! :mad::mad:

ΥΓ: Καλά, δεν ντρέπεσαι, κοτζαμ υπερασπιστής της παράδοσης να είσαι προσκολημμένος στη M$;;; Να πω ότι δεν ξέρεις από τέτοια πράγματα και κοιτάς απλώς να κάνεις τη δουλειά σου, ναι, να το δεχτώ, αλλά επαγγελματίας της πληροφορικής, ομοίως διφωνών, και M$, ε, αυτά δεν πάνε μαζί, δεν το καταλαβαίνεις;;
 

konstantinou

Γιώργος Ν. Κωνσταντίνου
Δεν παρακολούθησα από την αρχή τη συζήτηση για τη Δοξολογία του Ιακώβου σε ήχο Δεύτερο. Θα ήθελα να καταθέσω από το αυτόγραφο του Γρηγορίου που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της ΙΜ Παντελεήμονος (αρ.χφ. 906, Τα χειρόγραφα Βυζαντινής Μουσικής, τομός Β, σελ. 195-196 υπό Γρ. Στάθη) τη δοξολογία αυτή όπως είναι γραμμένη στην παλαιότερη γραφή από το Γρηγόριο και πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

View attachment Δοξολογια Ιακωβου αυτ_Γρηγορίου ΙΜΠαντελ_906_01.jpg View attachment Δοξολογια Ιακωβου αυτ_Γρηγορίου ΙΜΠαντελ_906_02.jpg View attachment Δοξολογια Ιακωβου αυτ_Γρηγορίου ΙΜΠαντελ_906_03.jpg View attachment Δοξολογια Ιακωβου αυτ_Γρηγορίου ΙΜΠαντελ_906_04.jpg View attachment Δοξολογια Ιακωβου αυτ_Γρηγορίου ΙΜΠαντελ_906_05.jpg View attachment Δοξολογια Ιακωβου αυτ_Γρηγορίου ΙΜΠαντελ_906_06.jpg

Καλή συνέχεια.
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Φίλε Χρίστο σημαντικά αυτά που έγραψες, μάλλον ξεδιαλύνουν την εικόνα ώστε να συμφωνήσουμε για τα δεδομένα, που μάλλον βλέπω να γίνεται.
Αυτό βλέπω και εγώ:)

Αυτό το βιβλίο που αναφέρεις όμως είναι η Κρηπίδα του Στεφάνου και όχι του Φωκαέα. Την ονομάζω του "Στεφάνου" γιατί έχει το όνομά του απ'έξω. Ότι είναι στο μεγαλύτερό της μέρος αντιγραφή του ομωνύμου βιβλίου του Φωκαέα, σύμφωνοι.
Ναι το λέμε και Φωκαέα καμιά φορά συγνώμη (ένεκα και της ώρας γαρ 4:18 το ξημέρωμα:eek:)

Ο Φωκαέας λοιπόν στη δική του Κρηπίδα του 1864 μιλάει μόνο για τρίχορδο σύστημα.
Ναι αλλά δίνει και διαστήματα και είναι αυτά που έχει και ο Χουρμούζιος στο αυτόγραφο 9 - 12 - 7 τα οποία ήδη δεν είναι όμοια διφωνία με την έννοια που την δίνει ο πρώτος που την διατύπωσε θεωρητικά δηλ.ο Χρύσανθος. Έχει διαφορά να πεις ότι "μιλάει μόνο για τρίχορδο σύστημα" από το να αναφέρεις και τα διαστήματα τα οποία δίνει.

Ο Στέφανος στην Κρηπίδα του 1875 έχει μεν απαράλλακτο το ίδιο κεφάλαιο με του Φωκαέα, όμως στις υποσημειώσεις του όντως αναφέρει διαστήματα 7-14-7-12 κλπ.
Άρα το σίγουρο είναι ότι δεν εφεύρε η επιτροπή του 1881 τα διαστήματα που επικράτησαν για τον β' ήχο, αλλά ότι αυτά προέκυψαν από την ανησυχία, την περιέργεια και την έρευνα των παλαιοτέρων από την επιτροπή (πρώτος ο Δροβιανίτης το 1851 και μετά και ο Στέφανος το 1875).

Όμως κάνοντας λόγο για το σύστημα του ήχου, λέει ότι δεν ανήκει σε κανένα από τα γνωστά, αλλά σε ένα "ιδιάζον", τον "Τροχό του Β' ήχου".Δεν κάνει λόγο καθαρά ούτε για τρίχορδα ούτε για τετράχορδα.
Το σίγουρο είναι πως δεν μιλάει για όμοια διφωνία και ειδικά έτσι όπως την ορίζει ο Χρύσανθος.

Οπότε καταλήγουμε στο ότι οι Στέφανος και Ducoudray αποτελούν ενδιάμεσες περιπτώσεις, ο πρώτος πιο πολύ κατά της όμοιας διφωνίας (μη ομιλώντας όμως και περί τετραχόρδων στην κλίμακα), ο δεύτερος πιο πολύ υπέρ της διφωνίας (μη αναφέροντας όμως και τέτοια διαστήματα στο Β' ήχο). Πιστεύω να συμφωνείς κι εσύ με τη διευκρίνηση αυτή.
Η αρμογή της κλίκακας όμως (είτε αυτή του Χουρμουζίου είτε αυτή του Στεφάνου) πλέον μας δείχνει δύο όμοια τετράχορδα με διαζευτικό τόνο. Ασφαλώς και δεν δηλώνεται αλλά είναι προφανές από την ουσία των διαστημάτων. Κάποιος είπε κάποτε ότι ενώ έχουν αλλάξει τα διαστήματα επιμένουν να χρησιμοποιούν τον όρο διφωνία με την έννοια ότι δεσπόζουν οι ΝΗ, ΒΟΥ, ΔΙ, ΖΩ', ΠΑ' είναι μια άποψη και αυτή χωρις να σημαίνει ότι την ασπάζομαι.

Δεν ξέρω αν υιοθετεί ακριβώς το Στέφανο, γιατί ο τελευταίος δεν ομιλεί περί τετραχόρδων στη δομή της κλίμακας αλλά μόνο περί ιδιάζοντος τροχού στην ανάπτυξή της. Ο τροχός όμως είναι δύο ανόμοιες διφωνίες.
Ξαναγράφω ότι ναι μεν δεν μιλάει για τετράχορδα, αλλά τα διαστήματα πλέον μόνο όμοια διφωνία δεν είναι.

(Κοίτα ρε πως αλλάζουν οι εποχές, να υποστηρίζει ο Χρίστος την Επιτροπή κι εμείς να τη μεμφόμαστε...:D)

Δεν θα το έλεγα ακριβώς έτσι...δεν έχω εκφράσει ακόμα το τι πιστεύω εγώ (θυμάσαι που έγραφα ότι το τι πιστεύει κάποιος για όλα αυτά είναι άλλη ιστορία? :D) απλά θέλω να διευκρινήσω με όλα αυτά ότι η όμοια διφωνία έτσι όπως την ορίζει ο Χρύσανθος, έχει "καταργηθεί" ήδη από το 1829 (πριν ακόμα και από αυτήν την έκδοση του εντύπου!!!) και όχι από την επιτροπή του 1881 η ακόμα χειρότερα (ναι έχει ακουστεί και αυτό) από τον ίδιο τον Καρά!!!

Κοίτα: έτσι ακριβώς όπως το λέει ο Χρύσανθος, όντως παύει από πολύ νωρίς, ήδη από το σύγχρονό του Χουρμούζιο.
Αυτό λέω και εγώ, αλλά δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε εσύ και εγώ αλλά τι μας λένε οι μαρτυρίες:D

Όμως οι περισσότεροι κατά το 19ο αιώνα δέχονται κλίμακα κατά διφωνίες στο Β' ήχο, έστω και με ελαφρά τροποποίηση των διαστημάτων του Χρυσάνθου. Να υποθέσω ότι συμφωνούμε στο συμπέρασμα αυτό;
Τι λες να έχει περισσότερη σημασία? το ότι μιλάνε για όμοια διφωνία (έστω και σαν ορολογία διαφορετικά όμως από το πως την ορίζει ο Χρύσανθος)? η τα διαστήματα που μας παρέχουν? Κατ εμέ τα διαστήματα διότι αυτά καθορίζουν ουσία.

Ένα πρόβλημα βέβαια που τίθεται (το είπα και στο Βαγγέλη στο συνέδριο) είναι ότι δεν μπορούμε να κυριολεκτούμε για "σύστημα" (τουλάχιστον με τη σημερινή - τετράγωνη - ορθολογική έννοια του όρου) όταν δεν είναι όμοιο το μέρος που επαναλαμβάνεται. Έτσι, το 7-12/7-12/7-12 του Χρυσάνθου είναι όντως σύστημα. Όμως το 7-12/9-12/7-12 των Χουρμουζίου / Φωκαέα δεν είναι. Αλλά οι παλαιοί δεν φαίνεται να ήταν τόσο ορθολογιστές: ο Φωκαέας στην Κρηπίδα του 1864 το ονομάζει "σύστημα", παρά τη διαστηματική διαφορά.

Πολύ ωραίο αυτό Νίκο. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το δόυμε και εμείς με αυτό το πνεύμα που λες και όχι με την ορθολογιστική σημερινή έννοια.

Κι αυτό γιατί ακουστικά δεν άλλαζε τίποτα: είχε την αίσθηση ότι βαδίζει κατά δύο βήματα, ας το πούμε έτσι. Το ότι διέφερε τελικά το ένα του άλλου, του φάνταζε μάλλον λεπτομέρεια.
Η ότι δεσπόζουν και οι φθόγγοι ανά δύο.

Ωστόσο ο Αγαθοκλής το διόρθωσε με καθαρό σύστημα αντιφωνούσας κλίμακας 8-12/8-12/8-12 (καθ' ημάς 9-12).

Αυτό πάλι είναι άλλο θέμα που θα πρέπει να το εξετάσουμε.

Αυτό που αναφέρεις είναι το συμπέρασμα του αγαπητού κ. Γιαννόπουλου στην Εισαγωγή του Χουρμουζίου, με το οποίο του έχω πει ότι διαφωνώ: το περίφημο σχόλιο του Χουρμουζίου ακυρώνει τη θέση για πορεία κατά διφωνία ομοία, όχι όμως και για τρίχορδο σύστημα, αφού στο ίδιο σχόλιο αναφέρει ότι για την περίπτωση αλλαγής βάσης "η ρηθείσα τάξις των τριχόρδων δεν μεταβάλλεται".
Να μην διαφωνείς καθόλου διότι η ουσία των διαστημάτων έχει αλλάξει. Σε ρώτησα παραπάνω τι έχει περισσότερη σημασία για σένα, η διατήρηση της ορολογίας η τα διαστήματα που έχουν αλλάξει. Για κάποιον που δίνει σημασία στα διαστήματα η όμοια διφωνία έχει "ακυρωθεί".


Εδώ θα με βρεις σύμφωνο, μόνο που εγώ είμαι πιο συγκεκριμένος: όχι μόνο "δεν αποκλείω" να ισχύει η όμοια διφωνία, αλλά υπερθεματίζω κιόλας για συγκεκριμένες θέσεις. Όπως είπα και στις προτάσεις μου στο συνέδριο, συνεχίζω να δέχομαι την θεώρηση της Επιτροπής στο Β' ήχο, με τη διασαφήνιση όμως πως όταν κατεβαίνει ο ήχος μέχρι το ΝΗ, όχι με τριφωνία από το ΓΑ, αλλά με διφωνία από το ΒΟΥ, τότε ψάλλουμε Χρύσανθο και όχι Επιτροπή και το κάτω ΝΗ είναι όντως πιο ψηλό, όπως το λέει ο Χρύσανθος.
Σε αυτό το θέμα συμφωνούμε. Είναι πολύ διαφορετικό αυτό που λες από αυτό να λέμε ότι ο β' ήχος είναι μόνο όμοια διφωνία.

[/B]Στη διατονική του θέση θα είναι μόνο αν χαμηλώσουμε αρκετά και το ΒΟΥ (ψάλλουμε δηλ. διφωνίες 9-12, που δέχεται ο Βαγγέλης). Ότι το μεγάλο χαμήλωμα του ΒΟΥ απαντάται στην πράξη, σίγουρα. Όμως το βλέπω δύσκολο να τεκμηριωθεί θεωρητικά: δεν μπορεί π.χ. να εκτελείς α' ήχο με ΠΑ-ΒΟΥ 10 και ΒΟΥ-ΓΑ 8, στο λέγετο όμως ή στο δεύτερο να ρίχνεις πιο πολύ το ΒΟΥ. Έτσι δεχόμαστε ότι το ΒΟΥ του λεγέτου και του δευτέρου είναι πιο βαρύ από του πρώτου. Οπότε πώς θα το περιγράψεις; Θα πεις ότι στον πρώτο έχουμε διαστήματα 12-10-8 και στο δεύτερο 9-12-9;; Ή θα θυσιάσεις τη διάκριση ελάσσονος και ελαχίστου και θα δεχτείς διαιρέσεις μόνο κατά τέταρτα του τόνου, όποτε τα ΠΑ-ΒΟΥ και ΒΟΥ-ΓΑ θα τα έχουμε ίδια, όπως οι Άραβες; Εμένα δε μου κάθεται τίποτα από τα δύο.

Έχεις δίκιο σε αυτό και ας μην ξεχνάμε ότι στην πανδουρίδα ακόμα και σήμερα με τους τόσους πληθωρικούς μπερντέδες της δεν υπάρχει τέτοιος δεσμός (ΝΗ δίεση 2 τμημάτων) στο μανικι, πόσο δεν μάλλον στις πανδουρίδες εκείνης της εποχής. Παρ όλα αυτά υποτίθεται πως τα δοκιμάζει και στην πανδουρίδα του ο Χρύσανθος απ ότι μας αναφέρει.:rolleyes: Για εμάς που ασχολούμαστε και με όργανα θα πρέπει να το δούμε και από αυτήν την πλευρά.

Χωρίς να τα έχω ακούσει (γιατί τώρα... νυστάζω!) υποθέτω ότι μάλλον κι εμένα θα ξενίσει. Κι αυτό γιατί, για το θέμα τώρα της δοξολογίας που αναφέρεται εδώ, μου φαίνεται κι εμένα περίεργο να εκτελείς τριφωνίες με ποιότητα νεανες (β'). Εκεί η ποιότητα πάει στο νεχεανες (πλ. β').
:eek:Ήμουν σίγουρος ότι όχι μόνο δεν το άκουσες εσύ και πολλά άλλα μέλη του forum, αλλά δεν έγινε και η σύγκριση με την ηχογράφηση του Πρίγγου που ανέβασε ο κ.Τζανάκος. Γι αυτό και επανελαβα ότι μόνο εμένα ακούγεται λάθος εκείνο το άκουσμα? Και προβλήματίζομαι που ενώ κάποια άτομα ούτε το άκουσαν αλλά ούτε το σύγκριναν με την ηχογράφηση, έσπευσαν να ασπαστούν την θεωρία της όμοιας διφωνίας.

Τώρα, πόσο "σκληρά" και πόσο "μαλακά" θα πάει, αυτό είναι άλλο θέμα.

Όντως είναι άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει, λαμβάνοντας υπ όψιν όχι μόνο την γραπτη αλλά και την προφορική παράδοση. Στην ηχογράφηση του Πρίγγου που ανέβηκε το σίγουρο είναι ότι μόνο σκληρά διαστήματα δεν λέει πόσο δε μάλλον με τα μεγέθη 6 - 20 - 4.:rolleyes: Άστο για μετά τα Χριστούγεννα:D
Να σαι καλά.
 
Last edited:

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Κοίτα: έτσι ακριβώς όπως το λέει ο Χρύσανθος, όντως παύει από πολύ νωρίς, ήδη από το σύγχρονό του Χουρμούζιο. Όμως οι περισσότεροι κατά το 19ο αιώνα δέχονται κλίμακα κατά διφωνίες στο Β' ήχο, έστω και με ελαφρά τροποποίηση των διαστημάτων του Χρυσάνθου. Να υποθέσω ότι συμφωνούμε στο συμπέρασμα αυτό;

Αυτό που αναφέρεις είναι το συμπέρασμα του αγαπητού κ. Γιαννόπουλου στην Εισαγωγή του Χουρμουζίου, με το οποίο του έχω πει ότι διαφωνώ: το περίφημο σχόλιο του Χουρμουζίου ακυρώνει τη θέση για πορεία κατά διφωνία ομοία, όχι όμως και για τρίχορδο σύστημα, αφού στο ίδιο σχόλιο αναφέρει ότι για την περίπτωση αλλαγής βάσης "η ρηθείσα τάξις των τριχόρδων δεν μεταβάλλεται".

Κοίτα Νίκο και τον πλ.δ' δύο κόμματα μόνο να του αλλάξεις (όσα ακριβώς άλλαξε και ο Χουρμούζιος στην όμοια διφωνία του Χρυσάνθου) έγινε ένα πολύ καλό ματζοράκι. Αυτό δεν σημαίνει ότι και το ματζοράκι θα είναι πλεόν πλ.δ' μπορεί όμως και στις δυο αυτές κλίμακες να δεσπόζουν οι ίδιοι φθόγγοι. Η αλλαγή όμως των διαστημάτων έστω και με μια άυξηση κατά 2 μόνο τμήματα είναι ικανή για να μιλάμε πλέον για άλλο γένος ( η άλλη χρόα κατά τους αρχαίους).:wink:
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Πες μου τι εννοείς μ' αυτό, γιατί είμαι τελείως ανοργάνωτος με τα βιβλία...
Ότι απλά τα εκτυπώνω και τα δένω με ωραία έγχρωμα εξώφυλλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο όπως τα χαρτόδετα βιβλία του εμπορίου, λ.χ. η σειρά του κ. Χαρ. Καρακατσάνη. Έτσι τα έχω πρόχειρα πάνω στο γραφείο μου για να ανατρέχω όποτε χρειαστεί.

Στην τρίτη παράθεσή σου έχεις κάνει λάθος δεν παραθέτεις σε δικό μου μήνυμα.
Για τη διφωνία του Ducoudray, όντως έχεις δίκιο: όταν μιλάει για τα συστήματα την αναφέρει καθαρά και μάλιστα λέει ότι ανήκει στο β' ήχο. Τώρα, γιατί όταν περιγράφει το β' ήχο αναφέρει όχι τα διαστήματα της διφωνίας, αλλά αυτά που έγραψα, άγνωστο...Οπότε καταλήγουμε στο ότι οι Στέφανος και Ducoudray αποτελούν ενδιάμεσες περιπτώσεις, ...ο δεύτερος πιο πολύ υπέρ της διφωνίας (μη αναφέροντας όμως και τέτοια διαστήματα στο Β' ήχο).
Είναι εμφανές ότι ο Γάλλος όταν παρουσιάζει τους ήχους, δίνει μια "εύληπτη" εικόνα τους στο πεντάγραμμο: μην ξεχνάμε ότι απευθύνεται στο κοινό της Ευρώπης για να τους γνωρίσει τη μουσική μας. Στο Δεύτερο μέρος του βιβλίου όπου πλέον ο "αδαής" ευρωπαίος έχει μάθει (διδαχθεί) τα βασικά, μπαίνει σε λεπτομέρειες και παρουσιάζει τη θεωρία από τον Χρύσανθο, διορθώνοντας και το "λάθος" που έπεσε στην αντίληψή του. Όντας υπό την καθοδήγηση του Γ. Αφθονίδη, κρατάει το σύστημα της διφωνίας, που χρειάζεται στην εξήγηση πολλών μαθημάτων. Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί λοιπόν "ενδιάμεση περίπτωση". Παρουσιάζει τις διφωνίες πανόμοιες και τεκμηριωμένες, μόνο όσο ο Π. Αγαθοκλής έκανε στο αιώνα αυτό.

Δεν ξέρω αν υιοθετεί ακριβώς το Στέφανο, γιατί ο τελευταίος δεν ομιλεί περί τετραχόρδων στη δομή της κλίμακας αλλά μόνο περί ιδιάζοντος τροχού στην ανάπτυξή της. Ο τροχός όμως είναι δύο ανόμοιες διφωνίες.
Είναι αυτό που ονομάζει ο παλιός και καλός φίλος Γ. Αρβανίτης, με ιδιαίτερα πνευματώδες ύφος "παρόμοιες διφωνίες".

...έτσι ακριβώς όπως το λέει ο Χρύσανθος, όντως παύει από πολύ νωρίς, ήδη από το σύγχρονό του Χουρμούζιο.
Στη διατονική του θέση θα είναι μόνο αν χαμηλώσουμε αρκετά και το ΒΟΥ (ψάλλουμε δηλ. διφωνίες 9-12, που δέχεται ο Βαγγέλης). Ότι το μεγάλο χαμήλωμα του ΒΟΥ απαντάται στην πράξη, σίγουρα. Όμως το βλέπω δύσκολο να τεκμηριωθεί θεωρητικά: δεν μπορεί π.χ. να εκτελείς α' ήχο με ΠΑ-ΒΟΥ 10 και ΒΟΥ-ΓΑ 8, στο λέγετο όμως ή στο δεύτερο να ρίχνεις πιο πολύ το ΒΟΥ. Έτσι δεχόμαστε ότι το ΒΟΥ του λεγέτου και του δευτέρου είναι πιο βαρύ από του πρώτου. Οπότε πώς θα το περιγράψεις;
Αυτό το ακριβώς σηκώνει πολλή συζήτηση. Κατ' αρχάς εμένα με ενοχλέι που προσπαθούμε να κάνουμε μουσικολογική κουβέντα και δεν μπορουμε να κρατήσουμε μια βασική επιστημονική παράμετρο: Τον κλασματικό τρόπο παρουσίασης των διαστημάτων, που προϋπάρχει του αριθμητικού ο οποίος αποτελεί μια προσέγγιση, που είναι λιγώτερο ή περισσότερο επιτυχημένη, λαμβανομένου υπ' όψιν και των μέσων της εποχής όταν μας παρουσιάστηκε αυτή η θεωρία.
Έχω δείξει κάτι παραπάνω από καθαρά στο Συνέδριο του Ιουνίου (και τα βρήκα μετά και γραμμένα, περίπου έτσι, από τον Χ. Οικονόμου), ότι ο ελάσσων (12/11) και ο ελάχιστος (88/81) τόνος, σύμφωνα με την κατατομή του κανόνα (πάνω στην πανδουρίδα) από τον Χρύσανθο αντιστοιχούν στα αριθμητικά μεγέθη (της 72άρας) 9,04 τμ. και 8,61 (γι αυτό και ο Χ. Οικονόμου τους ονομάζει επιενδέκατο και επιενδέκατο κολοβό). Η κοντινότερη στρογγυλοποίηση φυσικά είναι το 9 και για τα δυο, όπως και η στρογγυλοποίηση το επόγδοου μείζονα (12,23 τμ.) είναι το 12. Πρόκειται για μια διαφορά που υπάρχει μεν και είναι ακουστή (7 cents περ.), αλλά αναλόγως της κίνησης μπορεί να αντικαταστήσει ο ένας τον άλλο. Έτσι στην κίνηση Πα-Βου-ΓΑ στον Α΄ήχο, θα έχουμε ελαφρώς μεγαλύτερο ΠΑ-Βου από Βου ΓΑ, ενώ στην κατιούσα κίνηση το αντίστροφο. Αυτό το ακούμε στις καταλήξεις στον ΠΑ καθαρά (μεγέθυνση φαινομένου), όπως σε θέσεις όπου δεσπόζει ο ΓΑ ο Βου πλησιάζει περισσότερο. Ο Ducoudray το εντάσσει αυτό, στον νόμο των έλξεων και μάλιστα παρασημαίνει στο πεντάγραμμο (με ένα +) τον φθόγγο Βου, επεξηγώντας κατωτέρω πως πρακτικά το διάστημα ΠΑ-Βου γίνεται όσο και το Βου -Γα.

...όχι μόνο "δεν αποκλείω" να ισχύει η όμοια διφωνία, αλλά υπερθεματίζω κιόλας για συγκεκριμένες θέσεις.
Θα έλεγα ότι το αντίθετο ισχύει: Η βάση των μαθημάτων αυτών (και της ιστορίας του χρώματος γενικώτερα) είναι η όμοια διφωνία και αναλόγως της κίνησης της μελωδίας ή της επιβολής του τετραχόρδου (τριφωνία) έναντι του τριχόρδου (διφωνία) συστήματος, μετακινεί κάποιους φθόγγους, και έτσι άλλοτε μεγαλώνει ελφρά ο ελάχιστος (γίνεται ελάσσων) άλλοτε μεγαλώνει ο μείζων (γίνεται επιέβδομος, μικραίνοντας ελαφρά τους ελάχιστους για να δημιουργηθεί και η ιδέα του σκληρότερου χρώματος της τριφωνούσης μελωδίας). Εδώ, συμφωνώ διαφωνώντας και με τον αγαπητό φίλο Γιώργο (Κωνσταντίνου), με τη διαφορά πως άλλο μαλακό χρώμα (που ενίοτε και η φθορά του σκληρού χρώματος περιγράφει) εννοώ εγώ (όμοιων διφωνιών).

Θα πεις ότι στον πρώτο έχουμε διαστήματα 12-10-8 και στο δεύτερο 9-12-9;; Ή θα θυσιάσεις τη διάκριση ελάσσονος και ελαχίστου και θα δεχτείς διαιρέσεις μόνο κατά τέταρτα του τόνου, όποτε τα ΠΑ-ΒΟΥ και ΒΟΥ-ΓΑ θα τα έχουμε ίδια, όπως οι Άραβες; Εμένα δε μου κάθεται τίποτα από τα δύο.
Κατ΄αρχάς με τους Άραβες στην ιστορία και τη βάση της μουσικής μας, μας συνδέουν πολύ περισσότερα από ότι με τους Τούρκους ας πούμε, οπότε μην απαξιώνεις έτσι τις ομοιότητες που συναντάς. Κατά δεύτερο, δεν πρέπει να σε ανησυχεί, γιατί το γεγονός πως η εκκλ. μουσική είναι φωνητική, της δίνει το πλεονέκτημα να μπορεί να παρουσιάζει πολύ λεπτές αποχρώσεις των διαστημάτων και των έλξεων, που οι Άραβες κατήργησαν λόγω του συγκερασμού των οργάνων τους. Στον πλ. Δ' ας πούμε, εμείς θα παρουσιάσουμε και ΝΗ-ΠΑ επιέβδομο και βου σε διάφορες θέσεις, ανάλογα αν ο ήχος διφωνήσει ή τριφωνήσει ή τετραφωνήσει. Οι Άραβες δεν τα κάνουν αυτά και με ένα σταθερό Βου στη μέση, ακούγεται συνέχεια ματζορομίνορο (κυριλεκτικά και ματζόρε και μινόρε μαζί)


Χωρίς να τα έχω ακούσει (γιατί τώρα... νυστάζω!) υποθέτω ότι μάλλον κι εμένα θα ξενίσει. Κι αυτό γιατί, για το θέμα τώρα της δοξολογίας που αναφέρεται εδώ, μου φαίνεται κι εμένα περίεργο να εκτελείς τριφωνίες με ποιότητα νεανες (β'). Εκεί η ποιότητα πάει στο νεχεανες (πλ. β').
Να το ακούσεις και να μου πεις αν σε ξενίσει και που. Το μάθημα αυτό, από την άλλη όπως πλύ αναλυτικά παρουσιάζει και ο Π. Αγαθοκλής (σελ. 70), συχνότερα διφωνεί παρά τριφωνεί. Άλλο που οι μαρτυρίες στην καταγραφή Γρηγορίου δεικνύουν την τριφωνία. Ο Χουρμούζιος στο ίδιο μάθημα, στη διφωνία βάζει τα μαρτυρικά του. Ο Αγαθοκλής το γράφει καθαρά: το μάθημα ακολουθεί την Νεανές ποιότητα (το γιατί ο Γρηγόριος το κατέγραψε σε Νεχεανές το εξηγησηα εδώ (παρ. 6 και 7) ας μην επεναλαμβάνομαι.

Τώρα, πόσο "σκληρά" και πόσο "μαλακά" θα πάει, αυτό είναι άλλο θέμα. Αν τώρα το κάνανε παλαιότερα, συγγνώμη Χάρη, αλλά δεν το θεωρώ αυτοσκοπό να αναστήσουμε την αισθητική του 19ου αι.
Δηλαδή ο Πρίγγος, ο Παναγιωτίδης και ο Ιάκωβος είναι αισθητική του 19ου αιώνα, ρε Νίκο; Ξαναέγραψα (και όσοι είδαν στο συνέδριο την παρουσίασή μου για τις έλξεις του ΓΑ-ΔΙ θα είδαν πως μιλάω βάσει επιστημονικών αποδείξεων κι όχι αόριστα "με αρέσει" "με ξενίζει" κλπ) πως αυτά τα διαστήματα μέτρησα στον Πρίγγο. Κάποιο στιγμή θα το ανεβάσω. Τώρα όταν το μάθημα κινείται καθαρά στην τριφωνία, μπορεί να σκληρύνει (ελάχιστα) το χρώμα. Αλλά επανέρχεται άμεσα και τα διαστηματα ΠΑ-ΒΟΥ-ΓΑ του σκληρού ταυτίζονται με τα ΒΟΥ-ΓΑ-ΔΙ του μαλακού (ναι, με ενα μεγάλο ΒΟΥ-Γα όπως έγραψες πιο πάνω). Ας μην ξεχνάμε πως το ΠΑ-Βου του σκληρού και το Βου-γα του μαλακού κατά Χρύσανθο ταυτίζονται (και τα δύο είναι ελάχιστοι (=8,61 τμ.). Τώρα, αν έλκονται στην ανιούσα ο γα από τον Δι στο μαλακό και στην κατιούσα ο Βου από τον Πα του σκληρού, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Βλέπεις Νίκο, πότε χάθηκε η πρώτη μάχη και ελάχιστος τόνος εξισώθηκε με ημιτόνιο; (ο ΠΑ-Βου του σκληρού). Πολύ πριν κάποιοι άλλοι με τους οποίους πολεμάς (σε θεωρητικό επίπεδο πάντα) προσπαθήσουν να το κάνουν στο ΒΟΥ - ΓΑ του μαλακού χρώματος.

Τα διαστήματα, έστω κι αν έχουν "σκληρύνει" ελαφρώς από την εποχή του Χρυσάνθου, αυτό παραμένει μια πραγματικότητα. Είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο, συμβαίνει σε όλες τις μουσικές παραδόσεις και δεν συνεπάγεται απώλεια κάποια ταυτότητας κλπ.
Ακόμα και να το δεχθώ αυτό (που επ΄ουδενί ισχύει απόλυτα, εδώ στη Μακεδονία η παράδοση του Παγγαίου και της Νικήσιανης αλλά και στον ευρύτερο χώρο της μακεδονίας, θέλει πολύ μαλακά διασττήματα και ομοιες διφωνίες στον Β' που δεσπόζει στα καθιστικά), το πρόβλημά μου δεν είναι τόσο επί του προκειμένου, η απώλεια της κάποιας ταυτότητας (που κι αυτό είναι σημαντικό θέμα αλλά για άλλού), αλλά η εξήγηση και αντίληψη του μαθήματος και των γραπτών και προφορικών παραδόσεων που έφθασαν σε εμάς.

Απ' ότι βλέπω, αναφερόμενος στον ισχυρισμό του κ. Κωνσταντίνου ότι ο Χρύσανθος στο Αυτόγραφο βλέπει ίδια την κλίμακα του β' ήχου από ΠΑ με αυτήν του πλ. β' από ΠΑ και άρα τον πλ. β' να έχει μαλακά διαστήματα και άρα δεν υπάρχει σκληρό χρώμα στον πλ β' του Αυτογράφου,
Όπως έιπα ο Γιώργος έχει δίκιο εν μέρει (κατά την αποψή μου βέβαια). Αυτό συνάγεται από πάμπολλα παραδείγματα των πρώτων εξηγήσεων (στο "αυτόγραφο" του Γρηγορίου που έχω στα χέρια μου, το βλέπεις σε κάθε μάθημα σχεδόν του Β'΄ήχου). Η διαφωνία μου έγκειται στην κλίμακα του Β΄που χρησιμοποιείται κατά βάσιν (είπαμε υπάρχει και κίνηση). Αν είναι η κλίμακα που περιγράφει για μαλακό χρώμα ο Καράς προκύπτουν ένα σωρό αντιφάσεις. Χώρια η ακύρωση της προφορικής παράδοσης. Όμοιες διφωνίες λοιπόν και σε πολλές περιπτώσεις που παρασημαίνονται με μαρτυρίες και φθορές του σκληρού χρώματος, γι αυτό και δεν είναι λάθη τα μαρτυρικά του μαλακού χρώματος, ενώ προηγείται φθορά του σκληρού (ακούς Χρήστο Τσακίρογλου; για το Χερουβικό του Αγαλλιανού μιλάω), γιατί απλά θέλει να δείξει αυτή την περίπτωση (άλλωστε πλάγιος δεν είναι, που είπε κι ο Γιώργος στο Συνέδριο). Άλλο βέβαια, αν κάποιοι καλοθελητές μεταγενέστεροι χρήστες των Κωδίκων (ή κάποιοι φωτισμένοι μουσικολόγοι;) πήραν και τα διόρθωσαν.

Συγγνώμη για το μακροσκελές (και στείλε μου επιτέλους τον σύνδεσμο:wink:)

Χάρης
 
Last edited:

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Δια τους εραστάς, ου μην αλλά και αντεραστάς, της ομοίας διφωνίας (μεθ' ης έχω ερωτοτροπήσει επανειλημμένως εις τον παρελθόν, και εξακολουθώ να ερωτοτροπώ-ελπίζων να μου συγχωρεθεί η τοιαύτη αμαρτία) συνιστάται η μελέτη των κάτωθι μαθημάτων:
α) Πασαπνοαρίου του Ευαγγελίου του Όρθρου, ήχου Β´, Πέτρου Γλυκέως του Μπερεκέτου
β) Τιμιωτέρας αργής, ήχου Β´, του αυτού Διδασκάλου
γ) Β' στίχου εκ της αργής Τιμιωτέρας, Δαμιανού του Βατοπαιδηνού.

Καλήν μελέτην
Ιωάννης, Λαοσυνάκτης του ευαγούς βασιλικού κλήρου.
 
Last edited:

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Προστεθήτω ίσως επ' ίσης και το "του Βήματος" (το παλαιότερον και εκτενέστερον, εν Πανδέκτη Δ΄, σσ 43-44, βλ. και εν Ταμείω Ανθολογίας Φωκαέως, μέλος μάλλον του Νέου Χρυσάφου), εν συγκρίσει μετά του λεγομένου "συνειθισμένου" και του σήμερον ψαλλομένου "του Βήματος".

Ιωάννης, Λαοσυνάκτης Αγίας Σοφίας (μόλις μοι ανεκοινώθη απόσπασις)
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Προστεθήτω ίσως επ' ίσης και το "του Βήματος" (το παλαιότερον και εκτενέστερον, εν Πανδέκτη Δ΄, σσ 43-44, βλ. και εν Ταμείω Ανθολογίας Φωκαέως, μέλος μάλλον του Νέου Χρυσάφου), εν συγκρίσει μετά του λεγομένου "συνειθισμένου" και του σήμερον ψαλλομένου "του Βήματος".

Ιωάννης, Λαοσυνάκτης Αγίας Σοφίας (μόλις μοι ανεκοινώθη απόσπασις)

Ομολόγησόν μοι, ω φίλτατε Ιωάννη τε και Λαοσυνάκτα άρτι μετατεθέντος εις Αγίαν Σοφίαν, δύναταί τις εντρυφών τοιούτοις μαθήμασι, τον της Ομοίας διφωνίας παραδεδομένον νόμον μη αποδέχεσθαι;

Χαραλάμπης, Άρχων Ομοφωνάρης
 

Μ.Β.

Ματθαίος Βλάχος
Τώρα, μεταξύ μας :D, κι εγώ προς αυτήν την αμαρτία τείνω τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχω ενδώσει ολοκληρωτικά...
 

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Ομολόγησόν μοι, ω φίλτατε Ιωάννη τε και Λαοσυνάκτα άρτι μετατεθέντος εις Αγίαν Σοφίαν, δύναταί τις εντρυφών τοιούτοις μαθήμασι, τον της Ομοίας διφωνίας παραδεδομένον νόμον μη αποδέχεσθαι;

Χαραλάμπης, Άρχων Ομοφωνάρης

Ου δύναται φεύξασθαι το τοιούτον, φίλτατε Χαράλαμπες, καίτοι, κατ' εμέ γε κριτή, η διφωνία δύναται να είνε (ή είνε) αισθητικώς, ήγουν ακουστικώς, προσληπτικώς, ομοία, ποσοτικώς δε και ακριβέστερον μάλλον παρομοία, ήγουν το της Επιτροπής 8-14-8-12 κτλπ. Ίσθι δε, ω φιλότης, ότι έχω κατά το παρελθόν ακούσει, κατά την εμήν της στιγμής αντίληψιν, και σειράν διαστημάτων Βου 8 Γα 14 Δι 8 Κε 12 Ζω 8 Νη, ήγουν τας συνήθεις διφωνίας της Επιτροπής μετατεθειμένας, κατά την ψαλμώδησιν κοινού τινος μέλους Δευτέρου εκ του Δι. Και δή, παρά τίνος;-ώ ουρανοί!- παρά τινος εκπροσώπου
της του κυρ-Σίμωνος και ημετέρου διδασκάλου σχολής!
Τα δε του κυρ Πέτρου δύο μαθήματα θέτουσιν εντόνως το ζήτημα, διό και εμνήσθην αυτών και υπέμνησα αυτά, καθόσον μάλλον δεν δύνανται να ψαλώσιν άνευ τοιαύτης τινός περί ομοίας, ή έστω παρομοίας και εγγύτατα της ομοίας, διφωνίας παραδοχής, καίτοι άλλα μαθήματα και μέλη δεν εγείρουσι τοιαύτα ζητήματα και δύνανται ευχερώς να ψαλώσι διά της μιάς ή άλλης περί διαστημάτων θεωρίας.
Την τοιαύτην περί, ποιοτικώς τουλάχιστον, ομοίας διφωνίας θεωρίαν τε και μέθοδον εφαρμόζω τόσον επί το ψάλλειν, όσον και κατά την εμήν διδασκαλίαν εις μαθητάς, ψάλλων συνεχώς το απήχημα Νεανές εν αναβάσει και νεχεανες εν καταβάσει, παραλείπων δε, έν τε αναβάσει και καταβάσει, τα ενδιαμέσως Νενανω και Νενανο. Δι' αυτής εδίδαξα και την μαλακήν χρωματικήν κλίμακα και εις φοιτητάς του εν Κοπενχάγη της Δανιμαρκίας Μουσικού Τμήματος εις τριήμερον εργαστήριον τω 2002, και δι' αυτής της μεθόδου αντεπεκρίθησαν ικανοποιητικώς. Δύναμαι δε να είπω ότι η 'προβολή', ούτως ειπείν, των διφωνιών του μέλους εις τον νούν του ψάλλοντος αποτελεί, τρόπον τινά, και την 'κλείδα', δια να επιτύχει ούτος τα μαλακά διαστήματα, ως και εν τη δοξολογία του κυρ Ιακώβου.
Αλλά πολύς και μακρός ο λόγος περί των τοιούτων όλων. Αλλ' εν πάση περιπτώσει, πρέπει τινάς να ίδη πολλά μαθήματα, δια να είπη τι, ίνα μή "κομήσων εισελθών, εξέλθη κεκαρμένος". Και ετέρα ρήσις λέγουσα: "κρείττον όνον δείν, ή αυτόν αιτείν". Και άσμα λέγον (ήχος Α´):

Εν υψηλοίς ειμί
όταν μετ' εμού ης συ
όταν δε χωρίς σου ώ
εν στενοχωρία ζώ

(χάριν πλακός το τοιούτον)

Ιωάννης Λ.

ΥΓ. Δια των τοιούτων εκφράσεων θα υπερβάλωμεν και τον εν υπερορία Σκρέκαν.
 
Last edited:

haris1963

παλαιότατο μέλος
Ου δύναται φεύξασθαι το τοιούτον, φίλτατε Χαράλαμπες, καίτοι, κατ' εμέ γε κριτή, η διφωνία δύναται να είνε (ή είνε) αισθητικώς, ήγουν ακουστικώς, προσληπτικώς, ομοία, ποσοτικώς δε και ακριβέστερον μάλλον παρομοία, ήγουν το της Επιτροπής 8-14-8-12 κτλπ. Ίσθι δε, ω φιλότης, ότι έχω κατά το παρελθόν ακούσει, κατά την εμήν της στιγμής αντίληψιν, και σειράν διαστημάτων Βου 8 Γα 14 Δι 8 Κε 12 Ζω 8 Νη, ήγουν τας συνήθεις διφωνίας της Επιτροπής μετατεθειμένας, κατά την ψαλμώδησιν κοινού τινος μέλους Δευτέρου εκ του Δι. Και δή, παρά τίνος;-ώ ουρανοί!- παρά τινος εκπροσώπου
της του κυρ-Σίμωνος και ημετέρου διδασκάλου σχολής!
Τοιαύτης θεωρήσεως θα συγκατανεύσω, καίτοι ουκ επιλύεται πλήρως το της ταυτίσεως των διαστημάτων, των δυο εξηγητών ακανθώδες πρόβλημα.
Τα δε του κυρ Πέτρου δύο μαθήματα θέτουσιν εντόνως το ζήτημα, διό και εμνήσθην αυτών και υπέμνησα αυτά, καθόσον μάλλον δεν δύνανται να ψαλώσιν άνευ τοιαύτης τινός περί ομοίας, ή έστω παρομοίας και εγγύτατα της ομοίας, διφωνίας παραδοχής, καίτοι άλλα μαθήματα και μέλη δεν εγείρουσι τοιαύτα ζητήματα και δύνανται ευχερώς να ψαλώσι διά της μιάς ή άλλης περί διαστημάτων θεωρίας.
Περί των δευτέρων ου λόγος. Περί των δεινών τοιούτων, του τε Αγαλλιανού Χερουβικόν, το υπό εξέτασιν πρόβλημα μεγεθύνει , καθόσον εν ταυτώ, αι τριφωνίαι τε και διφωνίαι εκ διαφόρων φθόγγων εκπορεύονται, η δε σύμπτωσις του διατονικού ΠΑ προς τον τε ΒΟΥ χρωματικόν έτι δε και προς τον ΠΑ ομοιοδιφωνούντα, κραυγάζει υπέρ του διφώνου τελείου συστήματος.
Δύναμαι δε να είπω ότι η 'προβολή', ούτως ειπείν, των διφωνιών του μέλους εις τον νούν του ψάλλοντος αποτελεί, τρόπον τινά, και την 'κλείδα', δια να επιτύχει ούτος τα μαλακά διαστήματα, ως και εν τη δοξολογία του κυρ Ιακώβου.
Ω! αρχοντικόν φθέγμα!

Χαραλάμπης
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Ου δύναται φεύξασθαι το τοιούτον, φίλτατε Χαράλαμπες, καίτοι, κατ' εμέ γε κριτή, η διφωνία δύναται να είνε (ή είνε) αισθητικώς, ήγουν ακουστικώς, προσληπτικώς, ομοία, ποσοτικώς δε και ακριβέστερον μάλλον παρομοία, ήγουν το της Επιτροπής 8-14-8-12 κτλπ. Ίσθι δε, ω φιλότης, ότι έχω κατά το παρελθόν ακούσει, κατά την εμήν της στιγμής αντίληψιν, και σειράν διαστημάτων Βου 8 Γα 14 Δι 8 Κε 12 Ζω 8 Νη, ήγουν τας συνήθεις διφωνίας της Επιτροπής μετατεθειμένας, κατά την ψαλμώδησιν κοινού τινος μέλους Δευτέρου εκ του Δι. Και δή, παρά τίνος;-ώ ουρανοί!- παρά τινος εκπροσώπου
της του κυρ-Σίμωνος και ημετέρου διδασκάλου σχολής!
Τα δε του κυρ Πέτρου δύο μαθήματα θέτουσιν εντόνως το ζήτημα, διό και εμνήσθην αυτών και υπέμνησα αυτά, καθόσον μάλλον δεν δύνανται να ψαλώσιν άνευ τοιαύτης τινός περί ομοίας, ή έστω παρομοίας και εγγύτατα της ομοίας, διφωνίας παραδοχής, καίτοι άλλα μαθήματα και μέλη δεν εγείρουσι τοιαύτα ζητήματα και δύνανται ευχερώς να ψαλώσι διά της μιάς ή άλλης περί διαστημάτων θεωρίας.
Την τοιαύτην περί, ποιοτικώς τουλάχιστον, ομοίας διφωνίας θεωρίαν τε και μέθοδον εφαρμόζω τόσον επί το ψάλλειν, όσον και κατά την εμήν διδασκαλίαν εις μαθητάς, ψάλλων συνεχώς το απήχημα Νεανές εν αναβάσει και νεχεανες εν καταβάσει, παραλείπων δε, έν τε αναβάσει και καταβάσει, τα ενδιαμέσως Νενανω και Νενανο. Δι' αυτής εδίδαξα και την μαλακήν χρωματικήν κλίμακα και εις φοιτητάς του εν Κοπενχάγη της Δανιμαρκίας Μουσικού Τμήματος εις τριήμερον εργαστήριον τω 2002, και δι' αυτής της μεθόδου αντεπεκρίθησαν ικανοποιητικώς. Δύναμαι δε να είπω ότι η 'προβολή', ούτως ειπείν, των διφωνιών του μέλους εις τον νούν του ψάλλοντος αποτελεί, τρόπον τινά, και την 'κλείδα', δια να επιτύχει ούτος τα μαλακά διαστήματα, ως και εν τη δοξολογία του κυρ Ιακώβου.
Αλλά πολύς και μακρός ο λόγος περί των τοιούτων όλων. Αλλ' εν πάση περιπτώσει, πρέπει τινάς να ίδη πολλά μαθήματα, δια να είπη τι, ίνα μή "κομήσων εισελθών, εξέλθη κεκαρμένος". Και ετέρα ρήσις λέγουσα: "κρείττον όνον δείν, ή αυτόν αιτείν". Και άσμα λέγον (ήχος Α´):

Εν υψηλοίς ειμί
όταν μετ' εμού ης συ
όταν δε χωρίς σου ώ
εν στενοχωρία ζώ

(χάριν πλακός το τοιούτον)

Ιωάννης Λ.

ΥΓ. Δια των τοιούτων εκφράσεων θα υπερβάλωμεν και τον εν υπερορία Σκρέκαν.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!! :D
 
Top