1977-02-27 Κυριακή Α' Νηστ. ήχος τέταρτος και 1977-03-27 Κυριακή Ε' Νηστ. ήχος πλάγιος του τετάρτου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Όπως λέει και ο τίτλος του θέματος, πρόκειται για ηχογραφήσεις του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. από τον Ι.Ν.Αγ.Δημητρίου Αμπελοκήπων Αθηνών το 1977, από Λειτουργίες δ' και πλ. δ' ήχου. Μου τις έστειλε έτοιμες κομμένες σε mp3 ο Λεωνίδας κι εγώ απλώς αφαίρεσα το φύσημα. Του αξίζει, λοιπόν, ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για την προσφορά της ηχογράφησης αυτής. Σκεφτόμουν να τα ανεβάσω και χωρίς την αποθορυβοποίηση, αλλά δεν άξιζε, αφού, παραδόξως, δεν κόπηκαν συχνότητες της φωνής.

Κάνοντας μία μικρή έρευνα, βέβαια, δεν δικαιολογείται η χρονιά και στις δύο ηχογραφήσεις που περιέχονται να είναι το 1977, γιατί:

-Καμία Κυριακή εκείνη τη χρονιά δεν τύχαινε έχει δ' ήχο και Θ. Λειτουργία Μ. Βασιλείου. Εκτός κι αν δεν ήταν Κυριακή η ηχογράφηση.

-Η δεύτερη ηχογράφηση, που είναι σίγουρα Κυριακή γιατί έχει Αναστάσιμο Απολυτίκιο, λόγω του ότι η Δοξολογία είναι σε πλ. α', θα πρέπει να είχε Εωθινό σε πλ. α', δηλαδή Ε' ή Θ'. Εκείνη τη χρονιά η μόνη Κυριακή που είχε ήχο πλ. δ' και Εωθινό σε Θ' ήταν στις 31 Ιουλίου, αλλά ο Απόστολος δεν είναι ο σωστός! (εκτός κι αν δεν τον έψαξα σωστά). Επειδή δεν έχω βιβλίο Αποστόλου στο σπίτι αλλά απλό Συνέκδημο, ο οποίος περιέχει τους Αποστόλους των Κυριακών και των μεγάλων εορτών, θα παρακαλούσα κάποιον που έχει να ανατρέξει και να μας πει πότε λέγεται ο Απόστολος αυτός για να ταυτοποιήσουμε, αν γίνεται, την ηχογράφηση. Την ίδια χρονιά, πάντως, απ' ότι είδα, δεν λέγεται σε καμία άλλη Κυριακή πλ. δ' ήχου.

AG. DHMHTRIOS AMPELOKHPON, HX D' & PL D', 1977.zip
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
1η ἠχογράφηση:
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 1977, Α΄ Νηστειῶν (τῆς Ὀρθοδοξίας). Ἦχος δ΄. Ἐωθινόν Δ΄.

2η ἠχογράφηση:
Κυριακή 27 Μαρτίου 1977, Ε΄ Νηστειῶν (Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας). Ἦχος πλ. δ΄. Ἐωθινόν Η΄.
Δοξαστικό Αἴνων. Ἦχος α'. Οὐκ ἔστιν ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ βρῶσις καὶ πόσις ἀλλὰ δικαιοσύνη καὶ ἄσκησις, σὺν ἁγιασμῷ· ...
Ἀπόστολος Ε΄ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν μετά τοῦ προκειμένου αὐτοῦ, ἤτοι τοῦ ἤχου τῆς Κυριακῆς
Εὔξασθε καὶ ἀπόδοτε Κυρίῳ τῷ Θεῷ.
Στίχ. Γνωστὸς ἐν τῇ Ἰουδαίᾳ ὁ Θεός.
Πρὸς Ἑβραίους Ἐπιστολῆς Παύλου τὸ Ἀνάγνωσμα.
(Κεφ. θ', 11-14)
Ἀδελφοὶ Χριστὸς παραγενόμενος Ἀρχιερεὺς τῶν μελλόντων ἀγαθῶν...



 

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
Χωρίς να είμαι απόλυτα βεβαιος, νομίζω ότι τον Απόστολο τον λέει ο Ζόππας!
Σκρέκα λέγε...
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Χωρίς να είμαι απόλυτα βεβαιος, νομίζω ότι τον Απόστολο τον λέει ο Ζόππας!
Σκρέκα λέγε...

Πολύ βιαστικά, και γω πιστεύω ότι τα στοιχεία υπέρ του Ζόππα υπερισχύουν (ειδικά στην εκφορά φωνηέντων -/a/ i/e/)

Δ.

Υγ Ευχαριστίες στον Κώστα που κάνει τα δύσκολα εύκολα.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Όμως, το Πάσχα το 1977 έπεφτε 10 Απριλίου. Ως εκ τούτου, ανατρέχοντας στο Πασχάλιο για Πάσχα στις 10 Απριλίου, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου είχε ήχο πλ. α' και 27 Μαρτίου είχε ήχο α'. Καλά να αλλάξει τον ήχο στην πρώτη, αλλά στη δεύτερη ψάλλει το "Εξ ύψους", οπότε είναι σίγουρα πλ. δ'. Εκτός κι αν είναι την προηγούμενη Κυριακή 20 Μαρτίου, Δ' των Νηστειών, Ήχ. πλ. δ', Εωθινό Η'. Εκτός κι αν ο πίνακας με τα Πασχάλια είναι αμφισβητήσιμος, οπότε πάω πάσο.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
Παρακαλῶ. Δέν κάνει τίποτε. Δέν εἶναι ἀπό τό μυαλό μου, ἀλλά ἀπό το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (σημερινά Δίπτυχα) 1977.


Όμως, το Πάσχα το 1977 έπεφτε 10 Απριλίου. Ως εκ τούτου, ανατρέχοντας στο Πασχάλιο για Πάσχα στις 10 Απριλίου, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου είχε ήχο πλ. α' και 27 Μαρτίου είχε ήχο α'. Καλά να αλλάξει τον ήχο στην πρώτη, αλλά στη δεύτερη ψάλλει το "Εξ ύψους", οπότε είναι σίγουρα πλ. δ'. Εκτός κι αν είναι την προηγούμενη Κυριακή 20 Μαρτίου, Δ' των Νηστειών, Ήχ. πλ. δ', Εωθινό Η'. Εκτός κι αν ο πίνακας με τα Πασχάλια είναι αμφισβητήσιμος, οπότε πάω πάσο.

Δέν μπορῶ νά καταλάβω σέ πιά Πασχάλια ἀναφέρεσαι καί πῶς βγάζεις αὐτά τά συμπεράσματα. Γνωρίζεις ἀπό ποῦ κανονίζεται ἤ ἀρχίζει νά μετράει ἡ διαδοχή τῶν ἤχων;


 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης

Δέν μπορῶ νά καταλάβω σέ πιά Πασχάλια ἀναφέρεσαι καί πῶς βγάζεις αὐτά τά συμπεράσματα. Γνωρίζεις ἀπό ποῦ κανονίζεται ἤ ἀρχίζει νά μετράει ἡ διαδοχή τῶν ἤχων;
Γνωρίζω ότι αρχίζει η αλληλουχία των ήχων με αφετηρία το Πάσχα. Παρ' όλα αυτά, στο Συνέκδημο που έχω, εκδόσεις Σαλίβερου, αναγράφει κατάλογο Πασχαλίων, πίνακες, δηλαδή, με τους ήχους, τα Εωθινά και τις Αποστολικές και Ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών για κάθε ημερομηνία του Πάσχα. Δηλαδή, με το Πάσχα 10 Απριλίου ο πίνακας αρχίζει από την αρχή της αντίστοιχης χρονιάς. Βέβαια, είναι πολύ παλιά έκδοση και δεν περιέχει ημερομηνίες στα τέλη του Απριλίου και στις αρχές του Μαϊου. Ανεβάζω το εν λόγω για Πάσχα 10 Απριλίου.
View attachment 10 April.jpg
Δεν ξέρω, βέβαια, ποιος τον συνέταξε και κατά πόσο αξιόπιστος είναι...
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Θέλω μέσα απ' την καρδιά μου να ευχαριστήσω τον αγαπητό Γιάννη που ανέλαβε και καθάρισε με προθυμία τόσο όμορφα την εν λόγω ηχογράφηση. Ελπίζω να 'χουμε και συνέχεια...:wink:
Επίσης, ευχαριστώ και τον σεβαστό π. Μάξιμο που μας δίνει τόσο σωστές πληροφορίες. Όντως, είναι δύσκολο να βρίσκουμε ακριβώς τόσο παλιές ημερομηνίες. Γι' αυτό υπάρχουν οι ειδικοί.

Όσο περνάει ο καιρός, διαπιστώνω ότι το "Ψαλτολόγιο" ανεβάζει ταχύτητες. Να δω που θα φτάσει!
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Επειδή δεν υπήρξε σχολιασμός στο μήνυμά μου με τα Πασχάλια κι επειδή πραγματικά με ενδιαφέρει το θέμα της αξιοπιστίας των πινάκων αυτών, ήθελα να παρατηρήσω πως αναζήτησα τους πίνακες κάνοντας και την αναγωγή στο παλαιό ημερολόγιο, για το οποίο προφανώς συνετάχθησαν οι πίνακες, αφού αρχίζουν μέσα Μαρτίου και τελειώνουν μέσα Απριλίου. /το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορεί κανείς να μας διαφωτίσει σχετικά; Ο Συνέκδημος δεν έλεγε καμία πληροφορία για τον συντάκτη τους, το αν είναι δική του πατέντα ή όχι κλπ. Προφανώς δεν είναι αξιόπιστοι για τις Κυριακές πριν το Πάσχα κάθε χρονιάς, αλλά πώς προέκυψαν;
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Επειδή βρήκα στο αρχείο μου και άλλη κασσέτα από το 1977, συνεχίζω την παράθεση των εν λόγω ηχογραφήσεων. Δυστυχώς, σταματά κάπου η μία κασσέτα κι έπειτα συνεχίζει η ακολουθία σε άλλη. Οπότε, θέλει ψάξιμο το πράγμα.
Τέλος πάντων, εδώ θα βρείτε τα υπόλοιπα κομμάτια της Κυριακής Ε΄ νηστειών. Ψάλλει ο αείμνηστος Άρχων πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλος Στανίτσας στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων στις 27 Μαρτίου 1977.
Συνεχίζω την αρίθμηση από εκεί που σταμάτησε ο φίλος Ιωάννης Μπουλμπουμτζής.
 

Attachments

  • 15 χερουβικό πλαγίου δ΄ (υπόλοιπο).mp3
    8.1 MB · Views: 236
  • 16 λειτουργικά πλαγίου τετάρτου.mp3
    3.5 MB · Views: 219
  • 17 Άγιος, Άγιος (αργό, ήχος β΄).mp3
    5.1 MB · Views: 191
  • 18 Την γαρ σην μήτραν, ήχος β΄.mp3
    5.3 MB · Views: 191
  • 19 υπόλοιποι ύμνοι.mp3
    2.1 MB · Views: 195
  • 20 Εις Άγιος. Του δείπνου Σου.mp3
    2.5 MB · Views: 171
  • 21 Είδομεν το φως. Είη το όνομα.mp3
    2.4 MB · Views: 180
Top