«Χερουβικάριον» (Συλλογή Νεοκλή Λευκοπούλου)

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Αφού το ..ονειρεύτηκα για πολύ καιρό κι αφού το μελέτησα για άλλο τόσο, κι αφού το πάλεψα γι' ακόμη περισσότερο, επιτέλους βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσω, εδώ στο «Ψαλτολόγιο», μια συλλογή χερουβικών, που ελπίζω να αποβεί χρήσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο. Βέβαια να τονίσω ότι αυτό έγινε για προσωπική μου κατ' αρχήν χρήση στο αναλόγιο, γι' αυτό και απηχεί και αντικατοπτρίζει πρώτιστα τις δικές μου επιθυμίες και αντιλήψεις, αλλά θα είναι μεγάλη χαρά να χρησιμοποιηθεί και από άλλους. Όλα ξεκίνησαν από την διαπίστωση ότι ακόμη και τα κλασικά χερουβικά, έως τον 19ο αιώνα, δεν βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο. Πολλές φορές, όταν κανείς θέλει να ψάλλει ένα κλασικό χερουβικό, χρειάζεται να κουβαλά μαζί του ένα ογκώδη τόμο απ' τον οποίο χρειάζεται μόνο δυο-τρία φύλλα, ιδίως μάλιστα αν θέλει κάθε τόσο να εμπλουτίζει το ρεπερτόριό του, μια που υπάρχουν πολλά κλασικά χερουβικά με λογική έκταση, που μπορούν να ψαλλούν κατά την Θ. Λειτουργία, δεν είναι όμως γνωστά ή προσιτά σε πολλούς. Πολλά τα ανακάλυψα κι εγώ στην πορεία.
Το πρώτο λοιπόν κριτήριο επιλογής ήταν να εξαντληθούν κατά το δυνατόν τα κλασικά αυτά χερουβικά. Μετά πρόσθεσα και άλλα νεώτερα με κριτήριο πρώτον να μου αρέσουν, δεύτερον να μπορώ να τα ψάλλω, (γι' αυτό και απουσιάζουν χερουβικά νεωτέρων που απαιτούν ιδιαίτερο φωνητικό τάλαντο, π.χ. του Στανίτσα πλην των συντόμων), τρίτον αυτά που, κατά την γνώμη μου ασφαλώς, είχαν κάτι να (μου) πουν ιδιαίτερο από άποψη συνθετική, και δεν αποτελούσαν απλώς συρραφή θέσεων παλαιοτέρων χερουβικών (παρόλο που υπάρχουν πολλά τέτοια κατά τα άλλα άξια λόγου) ή απηχούσαν διαφορετικές μελοποιητικές παραδόσεις, που σε άλλους αρέσουν σε άλλους όχι (ο Κ.Β. ξέρει σε ποια αναφέρομαι :)). Ακόμη κάποια θα δίσταζα, λόγω δυσκολίας, να τα περιλάβω, εάν δεν είχα γι' αυτά ηχητικά που να τα συνοδεύουν (όπως π.χ. του Μισ. Μισαηλίδου και του Αθ. Καραμάνη).
Προτίμησα να ξεχωρίσω τα χερουβικά πρώτιστα κατά ομάδες/σειρές που να περιλαμβάνουν όλους τους ήχους κατά μελοποιό, γιατί συνήθως εγώ έτσι τα ψάλλω στην εκκλησία. Στο τέλος πρόσθεσα και κάποια σκόρπια, απ' αυτά που είχα αποθηκευμένα, ανά ήχο. Χρησιμοποίησα τα βιβλία που είχα, αυτά που έχουν κατά καιρούς ψηφιοποιηθεί, μεμονωμένα κομμάτια που έχουν ανέβει κατά καιρούς στο «Ψαλτολόγιο» και αλλού και γι αυτό οι ευχαριστίες μου πρέπει να δοθούν σε τόσους πολλούς που οι περισσότεροι μου είναι άγνωστοι και «εις τον κόπον αυτών εισελήλυθα». Μερικών τα ονόματα είναι ακόμη αποτυπωμένα σε κάποιες από τις σελίδες του τόμου αυτού.
Είναι φανερό ότι καμιά κερδοσκοπική σκέψη δεν υπάρχει πίσω απ' αυτό το εγχείρημα, παρά μόνο η επιθυμία για να ανακαλύψουμε κρυμμένους θησαυρούς της παράδοσής μας. Ελλείψεις θα υπάρχουν πολλές, και λάθη, γι' αυτό παρακαλώ όποιον διαπιστώνει οτιδήποτε που κατά την γνώμη του χρειάζεται συμπλήρωση ή διόρθωση, ας το καταθέσει, για την ... επόμενη έκδοση. Φυσικά όποιος μπορεί και θέλει, ας επέμβει στο PDF, για να το προσαρμόσει στις ανάγκες του. Ίσως για τον σκοπό αυτό να ήταν ποιο χρήσιμο να ανεβάσω το αρχείο Word, που αποτέλεσε την βάση, αλλά το μέγεθός του ήταν υπερβολικά μεγάλο (περίπου 400 Mb).
Μάλλον είπα περισσότερα απ' όσα ήταν απαραίτητα, περιμένω ν' ακούσω τις απόψεις σας.

ΥΓ1. Για το λόγου (περί λαθών) το αληθές, αφού ήδη είχα ανεβάσει μετά κόπων και βασάνων (του υπολογιστή) το αρχείο, διαπίστωσα ότι είχε γίνει λάθος στους επίτιτλους κάποιων σελίδων, με αποτέλεσμα τα χερουβικά του Ιω. Σακελλαρίδη και του Σωκρ. Παπαδοπούλου να έχουν επίτιτλο ... Θρ. Στανίτσα (!) , του Καραμάνη να γράφουν Αθανσίου (αντί Αθανασίου) κλπ. Γι αυτό λέω να περιμένω λιγάκι, ώστε όποια λάθη επισημανθούν, να τα διορθώσω όλα μαζί. Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους μπουν στον κόπο να το κάνουν.

ΥΓ2. Εκτός όλων αυτών που πρέπει να ευχαριστήσω, όπως προανέφερα, επειδή χρησιμοποίησα προϊόντα του κόπου τους, και είναι πολλοί, θα ήθελα να αναφέρω και να ευχαριστήσω ονομαστικά, και μερικούς που προσέφεραν πιο ...μαζική βοήθεια. Τον Ιωάννη Αρβανίτη για τα σε πολύ καλή ανάλυση έγχρωμα χειρόγραφα των δικών του χερουβικών, τον Δημήτρη Φακίνο για την έντυπη σειρά χερουβικών του Ιωάσαφ Διονυσιάτου, και τον Κώστα Βαγενά για τα χερουβικά του Ιωάννου Σακελλαρίδη.

ΥΓ3. Όπως ενημέρωσε και ο διαχειριστής Δ.Κ. στο μήνυμα αυτό, το «ΧΕΡΟΥΒΙΚΑΡΙΟΝ» μπορεί πλέον να το κατεβάσει κανείς από τους παρακάτω συνδέσμους :


    • ως αρχείο PDF [137 Mb]


Στο μήνυμα αυτό θα ενημερώνω για όσα λάθη και παραλείψεις εντοπίζονται κατά καιρούς.
 
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Αγαπητέ Νεοκλή, θα χρειαστεί καιρός πολύς για να αποτιμηθεί η χρησιμότητα της θαυμάσιας εργασίας σου και η σημασία της γενικά για την ψαλτική. Σε ευχαριστούμε θερμότατα. Ο Θεός να στο ανταποδώσει!
 

duodim

Δημήτρης Δημητρακόπουλος
Κόπος και χρόνος, κυρίως όμως πολλή αγάπη. Μπράβο σας. Η δουλειά σας αυτή αξίζει πολλές ευχαριστίες. 'Οσο για τα "ανώδυνα" λάθη, μικρή η ζημιά. Να είστε καλά.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Για όσους θέλουν να επεξεργαστούν το αρχικό αρχείο (MSword) για να τo ταιριάξουν και διαμορφώσουν κατά τις ανάγκες και επιθυμίες τους, ο σχετικός σύνδεσμος είναι αυτός.
 
Last edited:

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Καλο θα ηταν να μπορουσε καποιος να προσθεσει (θελει βεβαια δουλεια , αλλα σιγα-σιγα) πινακα περιεχωμενων (ηχος και συνθετης του χερουβικου και αριθμο σελιδας) .
 
Last edited by a moderator:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Η πρώτη σελίδα των χερουβικών του Πέτρου Βυζαντίου είναι διπλή.

Το ίδιο λάθος (διπλή πρώτη σελίδα) υπάρχει και στα χερουβικά του Μάρκου Βασιλείου. Ακόμη τα χερουβικά του Ιωάννου Αρβανίτη, φέρουν επίτιτλο «Ιωάννου Σακελλαρίδη». Θα διορθωθούν οσονούπω.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Όσα λάθη αναφέρθηκαν πιο πάνω διορθώθηκαν, και ανέβηκαν τα νέα αρχεία στο μήνυμα #1.
 

choros

ΔΙΟΝΥΣΗΣ dmp
σας ευχαριστώ πολύ κ Νεοκλή πάρα πολλή καλή δουλειά!
ως προς 4shared.com πως κατεβάζει κάποιος το αρχείο χρειάζεται μήπως πρώτα να εγκαταστήσω κάποια εφαρμογή?
 

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Εξαιρετική η εργασία! Συγχαρητήρια!

Και ευχαριστώ (όπως και οι άλλοι) για τον μεγάλο σου κόπο και την αγάπη να μας την αναρτίσεις. Σπουδαία και πολύ χρήσιμη.

Μία μικρή διόρθωση. Η φωτογραφία για τον Αντώνιο Σύρκα είναι στην ουσία ο γιός του ο Γεώργιος. Εάν δεν με προλάβει άλλο εκλεκτό μέλος του Φόρουμ, θα σαρώσω και θα σου στείλω μια φωτογραφία του Αντωνίου Σύρκα απο τον δεύτερο τόμο της σειράς του Φιλίππου Οικονόμου ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ....

ΝΓ
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... Εάν δεν με προλάβει άλλο εκλεκτό μέλος του Φόρουμ, θα σαρώσω και θα σου στείλω μια φωτογραφία του Αντωνίου Σύρκα απο τον δεύτερο τόμο της σειράς του Φιλίππου Οικονόμου ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ.... ΝΓ

Θα χαρώ πολύ να διορθώσω την φωτογραφία, και με την ευκαιρία να θυμίσω παλιότερο μήνυμά μου, όταν ακόμη ετοίμαζα την «έκδοση» αυτή, όπου ζητούσα φωτογραφίες ή άλλες απεικονίσεις που μου έλειπαν :
Θα ήθελα, όποιος έχει φωτογραφίες ή άλλου είδους απεικονίσεις (π.χ. γκραβούρες) των παρακάτω παλαιών και νεωτέρων μελοποιών, είτε να τις αναρτήσει εδώ, είτε να μου τις στείλει, αφού επικοινωνήσει μαζί μου με ΠΜ.


  • Πέτρος Εφέσιος
  • Αλέξανδρος Βυζάντιος
  • Κοσμάς Μαδυτινός
  • Ιωάσαφ Διονυσιάτης
  • Μισαήλ Μισαηλίδης
  • Χαράλαμπος Παπανικολάου
  • Μάρκος Βασιλείου
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
σας ευχαριστώ πολύ κ Νεοκλή πάρα πολλή καλή δουλειά!
ως προς 4shared.com πως κατεβάζει κάποιος το αρχείο χρειάζεται μήπως πρώτα να εγκαταστήσω κάποια εφαρμογή?

Δεν νομίζω. Απλώς υπάρχει μια περίοδος αναμονής 1-2 λεπτά για το κατέβασμα. (όπως στο rapidshare).
 
Last edited:

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
Κύριε Λευκόπουλε
το "ευχαριστώ", νομίζω πως είναι πολύ λίγο για την μεγάλη αυτή προσφορά σας.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την σκέψη και την πολύτιμη αυτή δωρεά :)
Να είστε καλά
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Πρόσθεσα στο μήνυμα #6 σύνδεσμο για το διορθωμένο αρχείο του Word.
 
Last edited:

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Αγαπητέ Νεοκλή,

Σου εισοκλείω φωτογραφία του Αντωνίου Σύρκα απο την σελ. 315 του Β᾽Τόμου του έργου του Φίλιππα Οικονόμου...

Ευχαριστώ πολύ για το Χερουβικάριο...

ΝΓ
 

Attachments

  • AntSyrkas.jpg
    60 KB · Views: 1,196

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Νεοκλή, θεός'χωρέσει και ανταποδώσει τον κόπο και το ζήλο σου. Πολλές ευχαριστίες. Και εις άλλα με υγεία. Το καλύτερο ευχαριστώ πάντα σε τέτοιες προσπάθειες είναι το να βλέπεις την εργασία σου να χρησιμοποιείται από ψάλτες στα ψαλτήρια ανά τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να το ευχηθώ γιατί είμαι σίγουρος για αυτό!
 

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
Το "ευχαριστώ", ειδικά όταν είναι γραμμένο μοιάζει τυπικό και άδειο.
Παρ' όλα αυτά Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω !!!
Και για να δείς τι πλεονέκτης είμαι -σαν τον Ελισσαίο τον προφήτη-
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΙΟΝ!!!
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΙΟΝ!!![/U]

Μόλις προαχθώ σε ...αριστερό (ψάλτη).:eek:

Αντίθετα, αυτά που έχω στο μυαλό μου είναι συλλογή λειτουργικών, συλλογή από τρισάγια & δύναμις, συλλογή σύντομων & αργοσύντομων δοξολογιών και μια συλλογή τυπικών (που είναι περίπου έτοιμη, γύρω στις 70-80 σελίδες, αλλά δεν την προχώρησα λόγω μικρής πρακτικής χρησιμότητας).
 
Last edited:
Top