Καλησπέρα,
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Δείτε τις απαντήσεις μου παρακάτω.
1. Γράφω πρώτα το μουσικό κείμενο μέσα σε ένα πλαίσιο κειμένου (text frame). [Αυτό το λέω πλαίσιο μουσικής]. Επιλέγω διάστιχο 60.
2. Στη συνέχεια σχεδιάζω ένα δεύτερο πλαίσιο κειμένου ακριβώς πάνω στο άλλο και το κάνω διάφανο. [Αυτό το λέω πλαίσιο λογου]. Επιλέγω κι εδώ διάστιχο 60.
3. Μπορώ να μετακινούμαι από το ένα πλαίσιο στο άλλο επιλέγοντας τις εντολής ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΡΟΣ / ΠΙΣΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (για τις οποίες έχω κάνει συντόμευση πληκτρολογίου).
4. Μετακινώντας ΟΛΟ το πλαίσιο μουσικής λίγο προς τα κάτω μπορώ να έχω τα λόγια κάτω από τους χαρακτήρες ακριβώς στην επιθυμητή απόσταση. Αρκεί να υπάρχει και στα δύο πλαίσια το ΙΔΙΟ διάστιχο.
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα κουμπιά των μακροεντολών. Υπάρχει το κουμπί formatPage που ρυθμίζει το μέγεθος της σελίδας, των γραμαμτοσειρών και δημιουργεί διάστιχο 60 για το μουσικό κείμενο. Αφού γράψετε το μουσικό κείμενο, μπορείτε να φτιάξετε ένα πλαίσιο κειμένου με το αντίστοιχο κουμπί και να χρησιμοποιήσετε το κουμπί formatTextbox για να ρυθμίσετε το μέγεθος, τη θέση τη γραμματοσειρά, το διάκενο και να το κάνετε διάφανο.
Μπορείτε να πηγαίνετε στο μουσικό κείμενο πατώντας έξω από το πλαίσιο και μετακινούμενος με τα βελάκια. Η ιδέα να έχετε δυο πλαίσια είναι καλή, αλλά θεωρώ ότι είναι καλύτερο το μουσικό κείμενο να είναι σαφώς οριοθετημένο στη σελίδα για την αποφυγή μετακινήσεων κατά λάθος. Αν επιμένετε να χρησιμοποιείτε δυο πλαίσια, προτείνω για λόγους ταχύτητας και αποφυγής επαναλήψεων, να χρησιμοποιείτε το κουμπί formatTextbox και στα δυο πλαίσια για να ρυθμίσετε μέγεθος, θέση, διαφανότητα. Απλά το ένα πλαίσιο μετά θα το ανεβάζετε λίγο πιο ψηλά.
5. Τα κενά ανάμεσα στις συλλαβές εισάγονται με διάστημα (space). [Να ένα σημείο φίλε Στέφανε στο οποίο θα μπορούσε να γίνει κάτι σε μελλοντική έκδοση: πώς θα αποφύγουμε τα χειροκίνητα διαστήματα].
Δυστυχώς αυτό το έχω ήδη συζητήσει εκτενώς τόσο με μουσικούς όσο και με συνάδελφους μηχανικούς. Μάλλον δεν υπάρχει τρόπος στο word να καταλαβαίνουν οι μακροεντολές την ακριβή θέση κάθε συμβόλου για να κεντράρουν από κάτω το κείμενο.
Επειδή στην αράδα του κειμένου μπορεί εύκολα να προστεθεί κατι και να χαλασει η αντιστοιχία με τη μουσική, στο τἐλος κάθε αράδας επιλέγω ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΓΡΑΜΜΗΣ (sHIFT + eNTER).
Αυτό εξήγησέ το μου σε παρακαλώ. Εγώ πατάω απλά enter. Ποια η διαφορά με το Shift+enter;
ΣΗΜ. Κάτι πολύ εύχρηστο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι η συνεχής ροή κειμένου σε πολλές διαδοχικές σελίδες. Δεν χρειάζεται δηλαδή κάθε σελίδα να είναι αυτόνομη. Αυτό γίνεται αν εφαρμόσουμε μια επιλογή που λέγεται ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ, η οποία συνδέει το ένα πλαίσιο με το άλλο.
Αυτό είναι καλή ιδέα. Μπορεί όμως να αποδειχτεί και παγίδα στο word. Έχω δει πολλές φορές να χάνονται φωτογραφίες ανάμεσα σε δυο σελίδες όταν πατάς enter να πάνε πιο κάτω. Προσωπικά, προτιμώ κάθε σελίδα να είναι αυτόνομη, όσον αφορά στα πλαίσια κειμένου. Δε θα το συνιστούσα σε κάποιον που δε γνωρίζει τα προβλήματα του word. Παρόλο που κάποτε δίδασκα χρήση υπολογιστών σε φροντιστήριο, ακόμα ανακαλύπτω προβλήματα. "Γηράσκω αεί ταλαιπωρούμενος εκ του Βασιλείου Γκέιτζ"!
Δε θα ήθελα να με πάρει κάποιος στις 3 τη νύχτα και να μου πει "Στέφανε, σώσε με! Που πήγε το κείμενό μου;"

Καλό απόγευμα,
Στέφανος