25 χρόνια χωρίς «το αηδόνι της Μητροπόλεως Αθηνών»

Diogenes

Νέο μέλος
Από την ιστοσελίδα https://www.romfea.gr/psaltiki-kai-politismos/60486-25-8 .

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/12 13:00
25 χρόνια χωρίς «το αηδόνι της Μητροπόλεως Αθηνών»


peristeris 2

Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργίου για τη Romfea.gr

Πέρασαν είκοσι πέντε χρόνια χωρίς «το αηδόνι της μητροπόλεως Αθηνών», τη φωνή του πρωτοψάλτη Σπύρου Περιστέρη.
Σήμερα 12 Δεκεμβρίου 2023, στη γιορτή του ψάλει μαζί με τους αγγέλους.
Στη μνήμη του λίγα λόγια, για να μάθουν κι αυτοί που δεν τον γνώρισαν και δεν τον άκουσαν, ποιος ήταν ο πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Αθηνών από τον Απρίλιο του 1951 μέχρι και τον Αύγουστο του 1998.
Ο Σπύρος Περιστέρης γεννήθηκε το 1913 και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1998. Ήταν γιος του γιατρού και καλλιτέχνη Δημήτρη Περιστέρη.
Για τον πατέρα του, τον Δημήτριο Περιστέρη, στην εισαγωγή του βιβλίου του «Δημοτικά τραγούδια Ηπείρου και Μωριά – σε βυζαντινή και ευρωπαϊκή παρασημαντική – Αθήνα 1950», γράφει:
«Γεννήθηκε στο Παλαιορόφορο (νυν Παλαιός Ωρωπός, στους ΒΑ πρόποδες του Ζαλόγγου) του νομού Πρέβεζας στα 1855.
Ο πατέρας του, ιερέας του χωριού, ήταν άριστος ιεροψάλτης και δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής.
Ο Δημ. Περιστέρης έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Γιάννινα, στην Πρέβεζα και στην Άρτα. Ήταν και μαθητής του ονομαστού τότε μουσικοδιδασκάλου ιεροδιακόνου Άνθιμου στο Μεσολόγγι.
peristeris 1
Στα 1885, τελειόφοιτος πια της ιατρικής, ο Δημ. Περιστέρης είχε έτοιμη για έκδοση την πρώτη συλλογή με τον τίτλο «Φόρμιγξ».
Τη μικρή κωμόπολη Ροδοδάφνη της Αχαΐας (κοντά στο Αίγιο), όπου εγκαταστάθηκε ως γιατρός μόνιμα από το 1890, την έκανε ορμητήριο για τις διάφορες περιοδείες του, με σκοπό τη συγκέντρωση των δημοτικών τραγουδιών, ως σήμερα ακόμη.
Τα κύρια εφόδιά του για το τόσο δύσκολο αυτό έργο, ήταν : …οι γνώσεις που είχε αποχτήσει στο βιολί και στην πανδουρίδα του, που ειδικά την έχει επινοήσει και που τη μεταχειρίστηκε στις κατοπινές μουσικές του μελέτες και έρευνες.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο-αφιέρωμα που έγραψε ο Δημ. Φερούσης το 1982 με τη συμπλήρωση, τότε, των τριάντα χρόνων του Σπύρου Περιστέρη, ως πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ναού Αθηνών.

 
Top