Νυχτερινός επισκέπτης: Σπύρος Περιστέρης

ΑΛΕΞΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτορεπόρτερ - Οπερατέρ Films Producer
To συγκεκριμένο video με τον Σπύρο περιστέρη το έχω θα το κάνω μετατροπή και θα το ανεβάσω να το έχουν όλοι οι συνάδελφοι
 
Last edited:

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Μεγάλη μορφη... Κι ας μη μου αρέσει καθόλου ο τρόπος που έψελνε... Καθόλου όμως... Αιωνία του η μνήμη. Κι αν είναι στον παράδεισο (που το ελπίζω και το εύχομαι), θα μάθει να ψέλνει και βυζαντινά. Θα του πάρει βέβαια λίγο χρόνο να συνηθίσει αλλά δε θα έχει πρόβλημα ο δάσκαλος!
 

georgiosben

Γιώργος Μπενέτσης
Νομίζω λίγος σεβασμός δεν θα έκανε κακό. Ούτε εμέμα μου άρεσε ο τρὀπος ψαλσἰματος του Σ. Περιστέρη αλλά υπήρξε μια μεγάλη μορφή και με μεγάλο έργο.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Θέλω να πιστεύω ότι η διατύπωση του κ. Γαλάνη δεν έχει κάτι μειωτικό απέναντι στον Περιστέρη, αλλά είναι σχόλιο σχετικό με το motto που έχει επιλέξει για τα μηνύματά του.
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να μειώσω τον αείμνηστο Σπ. Περιστέρη. Όταν λέω όμως ότι ο τρόπος που έψαλλε δεν ήταν βυζαντινός, το εννοώ και το τεκμηριώνω: Μπορεί να έλεγε τα κλασικά κομμάτια, αλλά τους χαρακτήρες ποιότητας της παράδοσης τους είχε αντικαταστήσει με ένα δυτικότροπο βιμπράτο, έκανε κατάχρηση στους χρωματισμούς πράγμα το οποίο δεν αρμόζει στη βυζ. μουσική, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε είχε καταργήσει την έννοια "χρονική αγωγή" σταματώντας τη χορωδία για να κάνει μια μονωδία ξένη προς την βυζ. μουσική. Παρ' όλ' αυτά κανείς δεν παραγνωρίζει το έργο του και τις γνώσεις του.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Συμφωνώ με τα τρία στοιχέια που λέτε. Πάντως ειδικά για τη χρονική αγωγή, ακόμα και ψάλτες πολυ παραδοσιακοί όπως ο Ταλιαδώρος (τον οποίο εκτιμώ πολύ), τη χειρίζονται κάπως χαλαρά.

Όσο για τον Περιστέρη, ας μην τον περιορίζουμε στο ερμηνευτικό κομμάτι, γιατί αυτό κάπως τον μειώνει. Πέρα από ψάλτης και δάσκαλος, ήταν πολύ σπουδαίος ερευνητής της παραδοσιακής μουσικης και της λαογραφίας.
 

amentzelos

Μέλος
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ;
ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΣ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΚΑΤΙ.
ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΓΓΕΛΟΣ
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Πώς μπορούμε να κατεβάσουμε το πιο πάνω βίντεο :confused:

Δεν μπορούμε:( Απ' όσο γνωρίσζω μέχρι τώρα τουλάχιστον. Εικάζω ότι επίτηδες το έκανε η ΕΡΤ για να μην κατεβάσει κάποιος το αρχείο και πουλήσει τις εκπομπές.
 

Bασίλης

Παλαιό Μέλος
...τώρα για να λέμε του στραβού/κουφού το δίκιο (δηλαδή το δικό μου) η βυζαντινή μουσική τελειώνει στη Λάρισα.. Ο Δασκαλούδης είναι ακρίτης των Νοτίων συνόρων της!

......Αλλά!........

στον Περιστέρη πρέπει να δέιχνουμε τουλάχιστον τον απαραίτητο σεβασμό αν όχι θαυμασμό!

....διάκρισις.....
 
Last edited:

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
η βυζαντινή μουσική τελειώνει στη Λάρισα.. Ο Δασκαλούδης είναι ακρίτης των Νοτίων συνόρων της!

Όχι και τελειώνει στη Λάρισα η βυζ. μουσική! Αυτό δεν το δέχομαι καθ' ότι πατρινός και η Πάτρα έχει βγάλει αρκετούς μεγάλους ψάλτες. Αρκεί να αναφέρω τον Αθ. Πέττα. Τί να πει και ο Πύργος, η μεγαλύτερη ψαλτομάνα; Και τόσες άλλες περιοχές για να μην αδικήσω καμία. Και στην Αθήνα έχει δημιουργηθεί από τη δεκαετία του '60 και μετά που κατέβηκαν οι Κωνσταντινουπολίτες βυζαντινό ύφος. Δεν ψάλλουν όλοι οι Αθηναίοι "αθηναϊκά".
 

ΑΛΕΞΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτορεπόρτερ - Οπερατέρ Films Producer
Παναγίωτης Λατζιάς;24427 said:
Πώς μπορούμε να κατεβάσουμε το πιο πάνω βίντεο :confused:

Όσοι από τους συνάδελφους και άλλους επιθυμούν το βίντεο με τον σ.περιστερη μπορούν να το κατεβάσουν μετά από επεξεργασία που έγινε από εδώ
http://www.mediafire.com/?ntmyqbygclz
Αφού κατεβάσετε το αρχείο θα πρέπει να κατεβάσετε και τον real player και με αυτόν θα δείτε το video
Η αν θέλετε μπορείτε να δείτε κάποια κύρια σημεία στην διεύθυνση

http://www.youtube.com/kllaaa
 
Last edited:
Top