Μαζική επεξεργασία εικόνων (πριν τη μετατροπή σε PDF)

haris1963

παλαιότατο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Οπωσδήποτε το με διαφορά καλύτερο πρόγραμμα για επεξεργασία εικόνας είναι το επαγγελματικό Adobe Photoshop. υπάρχουν πολλά επίπεδα χρήσης του προγράμματος αυτού και θα χρειάζονταν τουλάχιστον 40 μαθήματα για να παρουσιάσω μόνο τα απαραίτητα για ένα μεσαίο χρήστη. Ωστόσο, στο επίπεδο της μαζικής επεξεργασίας (παρότι έχει το Automations και τα διάφορα Scripts), δεν βοηθάει πάντα ικανοποιητικά, επειδή δεν είναι και στη φιλοσοφία του προγράμματος να δίνει έτοιμες επιλογές, αλλά να δίνει όλα τα δυνατά εργαλεία στο χρήστη για να δουλεύει δημιουργικά.

Έτσι σε δουλειές ρουτίνας όπως τη μαζική αλλαγή μεγέθους, ποιότητας και ρυθμίσεων, ή και μετονομασία πολλών αρχείων εικόνας (λ.χ. σελίδες ενός ολόκληρου τόμου βυζαντινής μουσικής) πολύ χρήσιμα μπορεί να φανούν και άλλα προγράμματα.

Ένα από αυτά είναι το Infranview ένα ελεύθερο (freeware) προγραμματάκι που βρίσκουμε μαζί με εκατοντάδες άλλα στο http://www.filehippo.com. Στο http://www.irfanview.net βρίσκουμε ακόμα τα τελευταία pluggins του, τα κατεβάζουμε και τα εγκαθιστούμε. Σημειωτέον, ότι με όλα του τα pluggins εγκατεστημένα, το προγραμματάκι αυτό μπορεί να ανοίξει και να επεξεργαστεί (όχι επαγγελματικά) σχεδόν όλα τα multimedia αρχεία (ήχου, εικόνας και βίντεο).

Στο θέμα μας όμως: για μαζική επεξεργασία ή και μετονομασίας αρχείων επιλέγουμε



και στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε δεξιά επάνω το φάκελο εισαγωγής εικόνων



και τις προσθέτουμε (add all ή όσες θέλουμε) στο κάτω παράθυρο που φαίνονται οι εικόνες προς επεξεργασία




Στο κέντρο αριστερά με το browse ορίζουμε το φάκελο που θα καταλήξουν οι εικόνες μετά την επεξεργασία, και κατόπιν αφού επιλέξουμε Jpeg Format από τή λίστα πάνω αριστερά πατάμε το κουμπί δίπλα Options. Ανοίγει αυτό το παράθυρο




και βάζουμε τις ρυθμίσεις που έχω στην εικόνα, ενώ αν είναι σελίδες βιβλίου χωρίς έγχρωμες εικόνες δεν ξεχνάμε να επιλέξουμε και το Save as grayscale JPG. Κατόπιν πατάμε ΟΚ και στο παράθυρο που επιστρέφουμε πατάμε το από κάτω κουμπί Advanced. Ανοίγει αυτό το παράθυρο





Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλα αυτές που μας ενδιαφέρουν για την ώρα είναι στην αριστερή στήλη. Προσέχουμε να είναι στο κάτω μέρος τσεκαρισμένο τα 2 τετραgωνάκια (Preserve... και Use...) και στο πάνω μέρος αφού επιλέξουμε RESIZE είτε δίνουμε ποσοστό % είτε τη μια διάσταση σε cm (η άλλη θα βρεθεί αυτόματα αφού έχουμε ενεργοποιημένο το Preserve Aspect Ratio = κλείδωμα αναλογιών). Κατόπιν ΟΚ και στο προηγούμενο παράθυρο Start batch.

Όταν τελειώσει θα έχουμε στο φάκελο που δηλώσαμε τα αρχεία εικόνας στο νέο μέγεθος. Αφού κοιτάξουμε το συνολικό τους μέγεθος σε MB (τα επιλέγουμε όλα , δεξί κλικ και Ιδιότητες) και δούμε ότι μας κάνει προχωρούμε στη μετατροπή σε PDF.

ΧΣ
 
Top