Ι. Αρβανίτης, Εκλογή εις Οσίους (Της δεήσεώς μου)

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Την παρούσαν τιμήσωμεν ημέραν :)

(Σε μέτριο τέμπο)
(Επεξηγήσεις σε επόμενο μήνυμα)

Την Εκλογή αυτή ετόνισα κάπου μεταξύ 1983-1985 (δεν θυμάμαι ακριβώς). Δεν είχα στη διάθεσή μου όλους τους στίχους, όμως επειδή το τέμπο, λόγω των αναλύσεων θεσεων που περιέχονται πρέπει να είναι μέτριο, και έτσι μπορεί να είναι αρκετή για μια "μίνι" ή "μίντι" αγρυπνία. Το μέλος είναι δικό μου μεν, αλλά κατά την παράδοση των Κολλυβάδων, όπως αυτή περιέχεται στο βιβλίο του π. Γεωργίου Ρήγα "Μελωδήματα Σκιάθου", με μια μεγαλύτερη διάθεση καλλωπισμού. Προσέθεσα και τα Δόξα...και νυν... Αλληλούια. Πολλά από τα Κολλυβάδικα περιελήφθησαν στο ψ.δίσκο "Στη σκιά του Άθω",' όπου ψάλλει ο χορός Αγιοπολίτης υπό την διεύθυνσή μου. Επειδή, ακούγοντας τον δίσκο, μερικοί θεώρησαν ότι οι αναλύσεις που ακούγονται προέρχονται από εμένα (και εν τέλει πό τον Καρά), να διευκρινήσω ότι δεν προσθέσαμε τίποτα. Οι αναλύσεις, σαν κι αυτές που υπάρχουν στην Εκλογή, είναι γραμμένες αναλύτικά από τον π. Γεώργιο και μας δίνουν μια εικόνα της παλαιότερης Αγιορειτικής παράδοσης που πέρασε και στη Σκιάθο μέσω των Κολλυβάδων.

Δυό πραγματάκια για όσους τυχόν δεν είναι συνηθισμένοι στη γραφή μου αυτή.

Η φθορά του νενανώ επί του Ζω δεν σημαίνει καμιά περίεργη παραχορδή, αλλά απλά ύφεση του Ζω και επάνοδο στην γνωστή κλίμακα του νενανώ (πλ. β') (θα μπορούσα να γράφω συνεχώς ένα Ζ, αλλά το θεώρησα περιττό, ως ευκόλως εννοουμένου του τί δει πράττειν)
Χρησιμοποιώ εδώ το Ψηφιστόν εν είδει λεπτής γραμμής. Είναι ο τρόπος που συνήθιζε ο Καράς (εγώ τον έχω εγκαταλείψει πλέον). Δεν γνωρίζω γιατί προτίμησε αυτόν τον τρόπο, αλλά μπορώ να πω ότι αυτός που χρησιμοποιεί το Ψηφιστον συστηματικά μ' αυτήν την μορφή και κόκκινο είναι ο Νέος Χρυσάφης. Στα ίδια του τα μέλη σε άλλα χφφ άλλοι γραφείς χρησιμοποιούν το γνωστό, παχύτερο μαύρο Ψηφιστόν. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στα δύο Ψηφιστά (οπως το δείχνουν εξ άλλου και οι εξηγήσεις των 3 διδασκ. στα έργα του Ν. Χρυσάφη), ούτε είναι το ένα ποιο σωστό από το άλλο, όπως υπενόησαν μερικοί. Απλά είναι ένας άλλος, όχι σηνήθης, τρόπος γραφής.

Καλές "Εκλογές" :)
 
Top