Δύναμις (Πρίγγου) Ήχος α' (Σαμπάχ) από Το Δίπλωμα.

Πρίγγος και Χατζημάρκος στο σπίτι του Χατζημάρκου. Απολαύστε τους, η τέχνη σε όλο της το μεγαλείο ! ! !
Και το Άξιον εστίν του Παπανικολάου εκτελεσμένο από τον "Γίγαντα" όπως τον αποκάλεσε και ο "Μεγάλος" Κυριαζής Δασκαλούδης Μανώλη Χατζημάρκο.
 

Attachments

  • 10 Δύναμις (Πρίγγου) Ήχος Α' (σαμπάχ).wma
    3.8 MB · Views: 521
  • axionestinplDPapanikolaouxmarkosEmm.mp3
    4.1 MB · Views: 358
Πρίν από χρόνια είχα στην κατοχή μου μία κασέτα από μία εκπληκτική ηχογράφηση του Άρχοντα Μανώλη Χατζημάρκου όπου συμψάλλει με τον Πρίγγο και στο τέλος της ηχογράφησης λέει το Δύναμις του Πρίγγου ενώ ο τελευταίος ισοκρατεί.Αν και λάτρης του Στανίτσα νομίζω ότι τέτοια εκτέλεση δεν έχω ξανακούσει.Το θέμα είναι ότι δυστυχώς την έχασα εδώ και καιρό.Υπάρχει περίπτωση κάποιος από τους κυρίους να έχει υπόψιν του αυτή την ηχογράφηση...?
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Παρακαλώ...

Σύμφωνα με κάποιο μαθητή του Χατζημάρκου το Δύναμις αυτό ανήκει σε ένα σύνολο μαθημάτων απο συγκεκριμένη ηχογράφηση ενώπιον του Άρχοντα Πρίγγου (και άλλων) κατά τις εξετάσεις του για την απόκτηση του διπλώματος Βυζ. Μουσικής.
 
Έτσι είναι .
Αυτός είναι και ο τίτλος του cd.
Βέβαια περιέχει τα μαθήματα του μουσικοδιδασκάλου αλλά και άλλες ερμηνείες σπάνιες (όπως αυτή )
Και μία φοβερή , που λέει το Άξιον Εστίν του Φιλανθίδη σε δευτερόπρωτο από Ντο..:cool:
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Έτσι είναι .
Αυτός είναι και ο τίτλος του cd.
Βέβαια περιέχει τα μαθήματα του μουσικοδιδασκάλου αλλά και άλλες ερμηνείες σπάνιες (όπως αυτή )
Και μία φοβερή , που λέει το Άξιον Εστίν του Φιλανθίδη σε δευτερόπρωτο από Ντο..:cool:
Ακριβώς. Επίσης κάποιες από αυτές τις ηχογραφήσεις, λόγω της παλαιότητας των τεχνικών μέσων της εποχής πρέπει να είναι πειραγμένες ως προς τις στροφές με αποτέλεσμα η βάση να είναι ψηλότερη απ'οτι στη πραγματικότητα όπως στο εν λόγω Άξιον εστι. Εκεί φαίνεται βέβαια έντονα η αλλοίωση της φωνής όπου είναι υπερβολικά λεπτή.
 
Για την ακρίβεια (έχω το cd μπροστά μου ) τα τέσσερα πρώτα είναι από τις εξετάσεις :
Αναστάσεως ημέρα του Χρυσάφου , Κεκραγάριο Ιακώβου πλ β, Τύπον της αγνης (Καλοφωνικός Ειρμός και δύναμις Νηλέως.
Τα άλλα είναι ζωντανές εκτελέσεις .
Το δύναμις σε σαμπά του Κων.Πρίγγου είναι από ηχογράφηση που έγινε στο σπίτι του Μαν Χατζημάρκου παρουσία του Πρίγγου.(που ψάλλει και το Άγιος Ισχυρός).
Το τελευταίο track είναι στουντιακό και είναι Αποστολική περικοπή , ο ύμνος της αγάπης.
 
Καλησπέρα σας
Έστω και ετεροχρονισμένα, και ως οφείλω να κάνω λόγω της 17χρονης γνωριμίας-μαθητείας-φιλίας μου, με τον αείμνηστο τιτάνα Μανώλη Χατζημάρκο, θέλω να παραθέσω κάποια παραλειπόμενα από την ηχογράφηση του δύναμις (Σαμπάχ) με την κολώνα της βυζ. μουσικής μας, Κ. Πρίγγο.
Εσείς που έχετε την σχετική ηχογράφηση πρέπει να παρατηρήσετε την εξής λεπτομέρεια. Ο δάσκαλος ξεκινά με το Άγιος ο Θεός, απάντα ο κ. Πρίγγος με το Άγιος ισχυρός, συνεχίζει ο δάσκαλος δίνοντας ρεσιτάλ κατ' εμέ με το Άγιος αθάνατος, όμως ο Κ. Πρίγγος δεν λέει ελέησον ημάς, αντί τούτου ακούγεται στην κασέτα να λέει ''μπράβο Μανώλη''. Η αποδοχή από την κολώνα της μουσικής μας Κ. Πρίγγο, σε έναν πραγματικό τιτάνα τον Μ. Χατζημάρκο. Σας ευχαριστώ και συνεχίστε ότι καλό και από τα παλιά έχετε, να το δημοσιεύετε, προς συνετισμόν μας.
 
Last edited by a moderator:
Σας ευχαριστω διοτι ακομη δεν προλαβα να γραψω λιγα λογια για τον Μ.Χατζημαρκο,και τεσσερεις αδελφοι μας μεχρι τωρα, εκαναν κλικ στο ευγενες ''ευχαριστω'',του φορουμ.
Αν σας ενδιαφερει, μπορω να σας διηγηθω, τοσα και οσα εζησα με τον δασκαλο,λεγοντας σας για αρχη (θα συνεχισω μονον οταν το θελετε),πως περαν απο μαθητης του και την μυηση θα ελεγα που μου παρειχε στα της μουσικης μας, ειχα την τυχη να βρισκονται πολυ κοντα το καταστημα που ειχα στην Ν.Σμυρνη, με το εργαστηρι του (οπως το ονομαζε),με αποτελεσμα,οποτε τελειωνε απο τα μαθηματα του,παντα περνουσε απο το καταστημα, και αφου παραγγελναμε τα καταλληλα(ουζακι,μεζεδες κ.λ.π),ξεκινουσαμε απο μαθημα και καταληγαμε να μου εξιστορει τα παντα απο την ενδοξη πορεια του.
Αυτο ομως που με ειχε τρελλανει στην κυριολεξια, ηταν την λατρεια που εδειχναν οσοι τον αναγνωριζαν απο τα παλια. Ετσι για να σας κεντρισω, εχω δει μπροστα μου,μεγαλους σε ηλικια ανθρωπους,αλλα και κορυφαιους οργανοπαικτες,τραγουδιστες κ.λ.π, να του φιλουν τα χερια,αλλους να κλαινε,και αλλους να καθονται μπροστα του αποσβολωμενοι και εκπληκτοι.
Ολα αυτα με οδηγησαν να καταλαβω συμφωνα και με τις αυθορμητες ομολογιες ολων των ανωτερω,πως αυτος ο ιεροψαλτης ειχε κατι,(που?στην τεραστια και μοναδικη φωνη του,στην μεγαλη προσωπικοτητα του,η και στα δυο?) που μαγευε και που δημιουργουσε την διαφορα σε σχεση με αλλους ψαλτες.
Οτι και εαν θελησετε σας το παραθετω.
Υ.Γ συγνωμη που δεν βαζω τονους στις λεξεις ομως δεν φταιω εγω, το χαλασμενο λογισμικο του κομπιουτερ φταιει. Σας ευχαριστω.
 
Top