Αναμνήσεις από το Στυλιανό Τσολακίδη

T

Tzanakos_B

Guest
ΠΠΣημερα, Κυριακη , με το κρυο που επικρατει εξω, καθομαι στον υπολογιστη και διαβαζω πολλα ενδιαφεροντα , κυριως ψαλτικα. Θυμηθηκα πολλα απο την διακονια μου στο Μητρ. Ναο Σπαρτης, [1968-1986 ] ως πρωτοψαλτης , οταν ημουν πολυ νεος 29 ετων, οταν αρχισα... Θυμηθηκα τους παλιους συναδελφους, κυριως τον προκατοχο μου, αειμνηστο Γ. Σαραντακο, τον λαμπαδαριο ΤΟΥ ΜΗΤΡ. ΝΑΟΥ, Βασ. Κυριαζοπουλο, ΤΟΝ αγαπητο μου Αντ. Κανελη, τον Μιχ. Μαρκεζινη, '' Μουσικολογιοτατον'', και τον Στυλ. Τσολακιδη, αειμνηστοι, ολοι τους..... Πολλες φορες πηγαινα με τον Γ. Σαραντακο στο σπιτι του ΣΤ. Τσολακιδη και τον ακουγαμε, σε διαφορες ηχογραφησεις του απο ενα μεγαλο μαγνητοφωνο με πομπινες. Δεν ειχε δωσει σε κανενα μας, καποια ηχογραφηση, απο οτι γνωριζω. Μας εψαλλε πολλες φορες '' Ζωντανα'' διαφορα τροπαρια, στα οποια, εγω ειχα ακουσματα απο τον αειμνηστο Καραμανη. Μας μιλουσε με πολυ σεβασμο για τον ΙΑΚ. ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ, Αλλα και για τον Γ. ΒΙΝΑΚΗ. Δυστυχως τοτε που τον συναντουσαμε, ηταν σε μεγαλη ηλικια και η φωνη του πολυ κουρασμενη.. Τωρα που ακουω Ναυπλωτη, Πριγγο, Στανιτσα, νιωθω οτι ειχε διαμορφωσει ενα δικο του υφος , λιγο διαφορετικο.......
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Τωρα που ακουω Ναυπλωτη, Πριγγο, Στανιτσα, νιωθω οτι ειχε διαμορφωσει ενα δικο του υφος , λιγο διαφορετικο.......
Ακούγοντας και άλλους μαθητές του Βινάκη (Σφήκα, Χατζησταμάτη, Γέμελο), πιστεύω πως ο Τσολακίδης επηρεάστηκε έντονα απ' αυτόν στο ύφος. Δεν μπορώ να αποσαφηνίσω αυτό που εννοώ, όμως τουλάχιστον η φωνητική εκφορά τουλάχιστον σε πολλά σημεία ομοιάζει.
 
T

Tzanakos_B

Guest
Ακούγοντας και άλλους μαθητές του Βινάκη (Σφήκα, Χατζησταμάτη, Γέμελο), πιστεύω πως ο Τσολακίδης επηρεάστηκε έντονα απ' αυτόν στο ύφος. Δεν μπορώ να αποσαφηνίσω αυτό που εννοώ, όμως τουλάχιστον η φωνητική εκφορά τουλάχιστον σε πολλά σημεία ομοιάζει.

Αν και περασαν πανω απο 40 χρονια, απο τοτε , τον θυμαμαι πολυ καλα, τον αειμνηστο..Κοντος, αθλητικος, πολυ ευγενικος και εξυπνος !! τον Γεωρ. Σαραντακο, που εψαλλε στο ναο του ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΩΝΟΣ, ελεγε οτι στο προσωπο, εμοιαζε στον ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ !!!! Τωρα που βλεπω την φωτογραφια του Ναυπλιωτη , ειχε δικιο ο Τσολακιδης !!!! Οταν μας εψαλλε κατι, ελεγε. Ετσι το εψαλε ο Ιακωβος. Σ αλλο τροπαριο, ελεγε. Ετσι το εψαλε ο Βινακης. Αυτο φανερωνει μνημη και ειλικρινεια !!!! Ο πανεξυπνος Καραμανης, καταλαβε, πολυ καλυτερα απο μας, οτι γνωρισε εναν αυθεντικο μαθητη του Ιακωβου αλλα και του Βινακη !!! Ειχε τοσα ακουσματα απο ΧΑΡ. Ανεστιαδη Πριγγο Παναγιωτιδη ......Φιλοι μου, τα ακουσματα παιζουν μεγαλο ρολο για αυτουσ που '' ΞΕΡΟΥΝ'' ΝΑ ΑΚΟΥΝΕ..!!!!!!
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να ακούω με τις ώρες Τσολακίδη, για τα "αυτάκια μου" παραείναι.... αν και αποπνέει έντονη παραδοσιακότητα.

Αυτό που μου αρέσει όμως, και να δώσει ο Θεός να το μιμηθώ έστω και λίγο είναι η στάση του.

Είναι γνωστή η μαρτυρία που όταν κάποιος τον ρώταγε "δάσκαλε πως ψάλλω"; Ο Τσόλ έβρισκε πάντα κάτι θετικό να σχολιάσει σε ένα ψάλτη. Και ο πλέον άσχετος, κάτι είχε κατορθώσει, και αυτό του σχολίαζε ο Τσόλ. Ποτέ αρνητικό, ποτέ κατηγορίες.
Αν τον ρώταγε ειδικά για κάτι ο ψάλτης, στο οποίο όντως δεν ήταν σωστός, ο Τσόλ αρκούνταν στο να πει: "Σε αυτό το θέμα, ΑΚΟΜΑ δεν έφτασες τον Ιάκωβο".

Απέχει πολύ από την γεροντική οσιότητα; Μακάρι να ομοιάσω σε αυτό λίγο στον Τσόλ, και μη σώσω να ψάλλω ποτέ σωστά.
 
Top