Άδεια χρήσεως του Δυτικού Λειτουργικού Τύπου στην Ι.Αρχιεπισκοπή Μεγάλης Βρεττανίας και Ιρλανδίας (Πατριαρχείο Αντιοχείας)

Hectorpanos

New member
Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάλης Βρεττανίας και Ιρλανδίας κ. Σιλουανού, προς τον ευλαβή κλήρο της Ι. Αρχιεπισκοπής:

Αγαπητοί εν Χριστώ Πατέρες ταύτης της Θεοσκεπάστου Αρχιεπισκοπής ,

Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η Ορθόδοξη Κοινότητα Δυτικού Τύπου του Αγίου Birinus, μέχρι πρόσφατα υπό τη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Εκτός Ρωσίας (ROCOR), έγινε δεκτή στην Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή μας. Αποδεσμέυθηκαν ευγενικά από τον Επίσκοπο Μεγάλης Βρετανίας και Δυτικής Ευρώπης Ειρηναίο (ROCOR), και έχουν την ευλογία να συνεχίσουν τις λειτουργικές ακολουθίες της αρχαίας δυτικής εκκλησίας. Διόρισα τον π. Χρυσόστομο της ενορίας του Αγίου Dunstan, Poole, ως συντονιστή για τη χρήση του Ορθόδοξου Δυτικού Λειτουργικού Τύπου. Η κοινότητα του Αγίου Birinus πρόκειται να γίνει ιεραποστολική κοινότητα (mission) υπό την καθοδήγησή μου μέσω, του π. Χρυσοστόμο,υ στην ενορία του Αγίου Ντανστάν. Oποιοσδήποτε ιερέας στην αρχιεπισκοπή μας θα μπορεί, κατόπιν αναφοράς σε εμένα (τον επίσκοπο), να λειτουργήσει, χρησιμοποιόντας την δυτική Θεία Λειτουργία, υπό τη διεύθυνση του π. Χρυσοστόμου. Με επιστημονικές συμβουλές και βοήθεια, ο π. Χρυσόστομος έχει συντάξει μια έκδοση της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Γρηγορίου που βασίζεται, στο μέτρο του δυνατού, στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 7ου αιώνα, κατά τον Ρωμαικό λειτουργικό τύπο- τη μορφή της Θ.Λειτουργίας που έφερε εδώ ο Άγιος Αυγουστίνος· την μορφή που χρησιμοποιούσε ο Άγιος Θεόδωρος, ο προστάτης της Αρχιεπισκοπής μας. Έχω δώσει την ευλογία μου για τη Θ. Λείτουργια στην ενορία του Αγίου Dunstan, η οποία, όπως έχω ορίσει, μπορεί να τελείται μόνο τις καθημερινές (Σάββατα της Σαρακοστής).

Παραμένω ο εν Χριστώ πατήρ σας.
+Σιλουανός

Μετάφραση από την Αγγλική γλώσσα στα Ελληνικά. Πηγή: https://www.antiochian-orthodox.com...orisation-of-a-western-rite-in-the-archdioces
 
Top