«Χριστός Ανέστη», αρχαίον

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Το έβαλα κι εδώ, αλλά επειδή είναι μάλλον αθέατο για κάποιον που αναζητεί ηχογραφήσεις του Παναγιωτίδη, το αναδημοσιεύω και σε ανεξάρτητο θέμα.

Πρόκειται για το αρχαίο μέλος του «Χριστός Ανέστη» κατ' εκτέλεσιν του εκ Κωνσταντινουπόλεως Πρωτοψάλτου Θεσσαλονίκης Αθανασίου Παναγιωτίδη (+1989) όπως απαθανατίστηκε σε ζωντανή ηχογράφηση Θείας Λειτουργίας, όπου το έψαλε κατά τη Μικρή Είσοδο. Το έψαλε εκ στήθους, όπως άλλωστε συνήθιζε, γι' αυτό και στο παρατιθέμενο κείμενο βλέπουμε μόνο το σκελετό του μέλους, ενώ σε κάποια σημεία διαφέρουν οι αναλύσεις και οι θέσεις αλλαγής των συλλαβών του ποιητικού κειμένου.

Το κείμενο παρατίθεται από το Β' τόμο της Μουσικής Συλλογής του Γεωργίου Πρωγάκη (1909), από τον οποίο διδάχτηκε ο Αθανάσιος Παναγιωτίδης τα εγκύκλια μαθήματα της εκκλησιαστικής μας μουσικής κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης το διάστημα 1923 - 1928.

 

GIATAS

Μέλος
Εχω ακούσει οτι υπάρχει μέρος πιθανόν ή και ολόκληρη ηχογράφηση, στην οποία ψάλλει ο Παναγιωτίδης νομιζω Κυριακή των Μυροφόρων!
Γνωρίζει κάποιος κάτι γι αυτό; Στο YouTube υπάρχει και αυτό! Ψάλλει το φωτίζου!

http://youtu.be/jqenRXiu50Q
 
Top