Άγγελος Πρωτοστάτης - Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στη Μητρόπολη Αθηνών

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
https://madmimi.com/p/d1e13c?fe=1&p...4857-8203aa3363fab242cd91ed2801ba0cd7f733e2bb

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣ, ΗΧΟΣ ΠΛΑΓΙΟΣ Δ´
Ψαλτικό Σύνολο ΡΩΜΑΙΪΚΟ
Δομέστικος ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ


ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΜΑΪΟΥ 2018, 8:00 μ.μ.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ (Ευαγγελισμός Θεοτόκου)


Μια μεγάλη συναυλία βυζαντινής μουσικής με τίτλο «Άγγελος Πρωτοστάτης, ήχος πλάγιος δ΄» θα πραγματοποιηθεί από το Ψαλτικό σύνολο ΡΩΜΑΙΪΚΟ την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στη Μητρόπολη Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 156 χρόνων από τα εγκαίνιά της (21/5/1862).

Στην συναυλία αυτή θα ερμηνευθούν σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση ύμνοι της Ακολουθίας του Ευαγγελισμού, το Κοντάκιο ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ και ο πρώτος στίχος του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ: Άγγελος Πρωτοστάτης σε ήχο πλάγιο Δ,΄ όπως μας τα διέσωσαν μουσικά χειρόγραφα του ΨΑΛΤΙΚΟΥ (11ος - 13οςαι) και τα μετέγραψε προσφάτως ο μουσικολόγος-ερευνητής Ιωάννης Αρβανίτης. Το ΡΩΜΑΙΪΚΟ ψαλτικό σύνολο διευθύνει ο Γιώργος Μπιλάλης.

Ώρα ενάρξεως: 8:00 μ.μ.
Διάρκεια: 60 λεπτά


Είσοδος ελεύθερη

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Τη συναυλία οργανώνει το Μελωδικό Καράβι

Αθήνα 9 Μαΐου 2018

31059519_2107159245966211_7390826576755032064_n.jpg
 

ΑΛΕΞΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτορεπόρτερ - Οπερατέρ Films Producer
01.jpg

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία παλαιάς βυζαντινής μουσικής με τίτλο
«Άγγελος Πρωτοστάτης, ήχος πλάγιος δ΄ στις 23 Μαΐου 2018 στη Μητρόπολη Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 156 χρόνων από τα εγκαίνιά της (21/5/1862).
Η συναυλία ξεκίνησε με την παρουσία και έλευση του Μητροπολίτη σταγών και μετεώρων κ. θεοκλήτου.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
Τη συναυλία οργανώνει το Μελωδικό Καράβι και το ΚΟΥΦΙΣΜΑ.

Στην συναυλία ερμηνεύτηκαν σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση ύμνοι της Ακολουθίας του Ευαγγελισμού, το Κοντάκιο ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ και ο πρώτος στίχος του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ: Άγγελος Πρωτοστάτης σε ήχο πλάγιο Δ,΄ όπως μας τα διέσωσαν μουσικά χειρόγραφα του ΨΑΛΤΙΚΟΥ (11ος -13οςαι.).
Ο μουσικολόγος ερευνητής Ιωάννης Αρβανίτης ανακάλυψε πρόσφατα (2010) τον κώδικα ερμηνείας των παλαιών βυζαντινών μελών και μετέγραψε τον Ακάθιστο Ύμνο.
Στην συναυλία παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν πολλοί φίλοι της βυζαντινής μουσικής καθηγητές μουσικοδιδάσκαλοι Πρωτοψάλτες και ο Ιερός κλήρος
Τη διεύθυνση του ψαλτικού συνόλου ΡΩΜΑΙΪΚΟ έχει ο Δομέστικος Γιώργος Μπιλάλης ο οποίος πριν το τέλος της συναυλίας εξήγησε στον κόσμο σχετικά με την χορωδία η οποία αποτελείται από επαγγελματίες Ιεροψάλτες και Ισοκρατες, επίσης αναφέρθηκε στην ενδυμασία του χορού η οποία έχει καταβολές κατά τους βυζαντινούς χρόνους στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κύριος Γιώργος Μπιλάλης μίλησε για τον δάσκαλο του τον κύριο Ιωάννη Αρβανίτη ο οποίος ανέλυσε τον μουσικό κώδικα ερμηνείας των παλαιών βυζαντινών μελών, και φυσικά τέλος δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον προϊστάμενο της Μητροπόλεως Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό για την φιλοξενία και την διοργάνωση της συναυλίας.

04.jpg

Το ψαλτικό σύνολο Ρωμαίϊκο ιδρύθηκε το 1992 στην Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) με σκοπό την έρευνα, διδασκαλία και παρουσίασι της μουσικής (ψαλτική και κοσμική) της αυλής του Βυζαντινού Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολι. Έχοντας επιλέξει δεξιοτέχνες ψάλτες και οργανοπαίκτες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Μπιλάλη και μεθοδική έρευνα στις χειρόγραφες μουσικές πηγές ερμηνεύει ανέκδοτα μέλη απο τους 80 και πλέον επώνυμους μουσουργούς του Βυζαντίου.
Ο Γιώργος Μπιλάλης γεννήθηκε στην Αθήνα ακούγοντας απο μικρός τους ήχους της Πολίτικης ψαλτικής. Τα πρώτα του μουσικά βήματα ξεκίνησε στο γυμνάσιο με τον αρχιμουσικό Νίκο Πολυχρονόπουλο. Στην δεκαετία 1980 μελετάει την μεταβυζαντινή και σύγχρονη ψαλτική έκφρασι στους κορυφαίους ψάλτες Αθ. Πέττα, Κων. Ηλιάδη και Δημ. Νερατζή. Σπουδάζει θεωρία της Ελληνικής Μουσικής στον Σίμωνα Καρά και παίρνει Δίπλωμα Διδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής. Συμμετέχει σαν σολίστ στην Ελλην. Βυζαντινή χορωδία και τους Μαίστορες της Ψαλτικής Τέχνης.
Απο το 1990 δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Παιδαγωγία Μουσικής και Διεύθυνση χορωδίας σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενω διδάσκεται την θεωρία Οθωμανικής μουσικής στον Feridun Ozgoren (Βοστώνη) μαθαίνοντας yayli tanbur μαζί του και κανονάκι με την Sehvar Besiroglu (I.T.U., Istanbul). Απο το 1995 προπονείται επαγγελματικά με τον δάσκαλο φωνής Γιάννη Πετρόπουλο (www.vocaltechnician.com) με φωνητικές εκτάσεις ανατολικού τενόρου. Ίδρυσε το σύνολο Ρωμαίϊκο με σκοπό την ερμηνεία του μεσαιωνικού βυζαντινού και οθωμανικού ήχου. Μελετάει συστηματικά ως υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών την ερμηνεία του παλαιοβυζαντινού μέλους με τον ερευνητή μουσικολόγο Ιωάννη Αρβανίτη. Το 2006, ο Γιώργος Μπιλάλης και ο δάσκαλός του Ιω. Αρβανίτης ιδρύουν την μουσική εταιρεία Κούφισμα (www.kouphisma.net) με σκοπό την παρουσίασι του κώδικα μεταγραφής των Βυζαντινών μελωδιών στην αυθεντική τους ερμηνεία και την έντυπη και ακουστική έκδοσι των βυζαντινών μελών πού παραμένουν μουσειακά μόνο σε χειρόγραφες συλλογές.

index.php
02.jpg

05.JPG
 

Attachments

  • 01 (2).jpg
    01 (2).jpg
    5.9 MB · Views: 2
  • 01 (2).jpg
    01 (2).jpg
    5.9 MB · Views: 3
  • 04.jpg
    04.jpg
    5.1 MB · Views: 4
  • 10.jpg
    10.jpg
    5.9 MB · Views: 116
Last edited:
Top