Ύμνοι Πεντηκοσταρίου από το 1960

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Χριστος Ανεστη .
Επισυναπτω καποιους υμνους της περιοδου του Πεντηκοσταριου .
Ψαλλει ο αοιδιμος Αρχωντας Πρωτοψαλτης ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ Θεοδοσοπουλος . Οι ηχογραφησεις αυτες πραγματοποιηθηκαν γυρω στα 1960 και θεωρουνται σπανιες . Τα σχολια δικα σας .
Καλη Ακροαση .
 

Attachments

  • 01=4'08''=Κυριε τον παραλυτον Πλ.Δος.mp3
    1.2 MB · Views: 430
  • 02=12'20''=Βασιλει Ουρανιε Πλ.Βος-Ανεβη Ο Ιησους Πλ.Αος-Οτυφλος γεννηθεις Βος.mp3
    3.5 MB · Views: 481
  • 03=3'32''=Κυριε Εκεκραξα & Πεντηκοστην εορταζωμεν Αος.mp3
    1 MB · Views: 399

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
κύριε Βαγγέλη, συγχαρητήρια για τις ηχογραφήσεις που ανεβάζετε στο forum. Ειδικά το "ο τυφλός γεννηθείς" του Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου είναι ανεπανάληπτο. Τι γλυκύτητα, τι ωραίες μεταβολές της φωνής, μελωδικότατο. Δεν χορταίνω να το ακούω. Και τ' άλλα τροπάρια βέβαια δεν υστερούν. Ο Θεός να σας έχει καλά και ν' αναπαύει τον αείμνηστο Χρύσανθο.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Φρόντισε να τη μάθεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα!!!
 

nektarios2008

Νέο μέλος
Χριστος Ανεστη .
Επισυναπτω καποιους υμνους της περιοδου του Πεντηκοσταριου .
Ψαλλει ο αοιδιμος Αρχωντας Πρωτοψαλτης ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ Θεοδοσοπουλος . Οι ηχογραφησεις αυτες πραγματοποιηθηκαν γυρω στα 1960 και θεωρουνται σπανιες . Τα σχολια δικα σας .
Καλη Ακροαση .
Κύριε Βαγγέλη ευχαριστούμε πολύ!
 

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
Συγγνώμη που λόγω σχετικού thread επαναλαμβάνομαι, έστω και εμπλουτισμένος...

Υπάρχει "τροπάριο Κασσιανής" του Χρυσάνθου από μπομπίνα του '60, μέσα σε μια γενικότερη μονωδιακή (στουντιακού χαρακτήρα) ανθολογία Τριωδίου-ΜΕ-Πεντηκοσταρίου, με εξαιρετικό επίπεδο εγγραφής. Θυμάμαι ένα ωραιότατο "Πάντων προστατεύεις" εκεί. Από αυτό το υλικό προέρχονται και τα αποσπάσματα που ακούσαμε εδώ. Τότε η φωνή του Χρυσάνθου απηχούσε περισσότερο Πρίγγο αλλά και Παναγιωτίδη.

Από την ίδια εποχή άκουσα σαν σήμα παλιάς τηλεοπτικής εκπομπής αφιερωμένης στη Θεσσαλονίκη (''Μακάρων Γη Θεσσαλονίκη") ένα απόσπασμα από απίστευτα καλή ερμηνεία αργού Χερουβικού σε Βαρύ -''άλλο πράγμα"! Εκτιμώ ότι υπάρχει ευρύτερο υλικό από τη "χρυσή εποχή". Άλλα μεράκια! Σκέτο βιολί η φωνή του!
Πάμπολλες αναμεταδόσεις έχουν γίνει κατά τις δεκαετίες '70 και '80 από το κρατικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης στα μεσαία με υψηλή ηχητική ποιότητα κάθε Κυριακή και καθ' όλες τις μεγάλες εορτές, Μεγάλες Εβδομάδες, Χαιρετισμούςτων ιερών ακολουθιών από τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης (το δεύτερο κρατικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης αναμετέδιδε εναλλάξ Αγία Σοφία ή Άγιο Γρηγόριο Παλαμά). Μιλάμε για υπέρ τις 2000 αναμεταδόσεις με Χρύσανθο και άλλες τόσες με Ταλιαδώρο-Καραμάνη! Αν έχουν ηχογραφηθεί από φιλόμουσους κατ' οίκον κάποιες εκατοντάδες μας αρκεί...
Ως γνωστόν έχουν γίνει από τα μέσα του '70 κ.ε. αναμεταδόσεις τηλεοπτικές και από Άγιο Δημήτριο όχι ολίγες. Αναμεταδίδινταν κυρίως οι ακολουθίες της Μεγάλης Εδβομάδος από την κρατική τηλεόραση αλλά από τα τέλη του '80 και Κυριακών και εορτών τόσο από την ΕΤ3 όσο και από το 4Ε, οπότε αναμεταδίδονταν και πολλές από Αγία Σοφία. Υπάρχουν όμως και κάποιες τηλεοπτικές (και ραδιοφωνικές) εκπομπές βυζαντινών ύμνων από τους μεγάλους δασκάλους της Θεσσαλονίκης σε εόρτιες περιόδους (θυμίζω την εκπομπή με τον Ταλιαδώρο για τη Μεγάλη Εβδομάδα σε 6 επεισόδια, ένα για κάθε μέρα εκεί γύρω στο 1982 και κάποια παρόμοια αφιερώματα 1981 κε). Δε μπορεί, κάποιοι θα βιντεοσκοπούσαν...Προσωπικά είχα συγκινηθεί πολύ από τη Μ.Τρίτη του 1987, με έναν εξαιρετικό Χρύσανθο: φωνή, μεράκι, ύφος και ήθος. Ήταν η προτελευταία του Μεγάλη Εβδομάδα. Σταματώ εδώ...
 
Last edited:

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
Σπουδαία μέρα για το Χρύσανθο ήταν και η Πεντηκοστή. Έψαλε τις διπλές καταβασίες από την ίδια τονική βάση (παράδοση μικρασιατική, αν δεν κάνω λάθος) με έναν παλμό και νεύρο ανεπανάληπτο. Εξαποστειλάρια μεγαλοπρεπέστατα. Στιχηρά των Αίνων καλύτερα από όλους, πανηγυρικά, παλλόμενα, μυσταγωγικά. Δοξαστικό "Βασιλεύ ουράνιε" ή το σύντομο κατά Πρίγγο ή το αργό πάλι κατά Πρίγγο (συνήθως στον Εσπερινό της γονυκλισίας αυτό), ο συνδυασμός προσευχής και μουσικής πανδαισίας. Ο Πρίγγος χρησιμοποιούσε εξωπατριαρχικές θέσεις στο αργό και ποιός άλλος από το Χρύσανθο μπορούσε να αποδώσει τον Πρίγγο πιστότερα; Το "Όσοι εις Χριστόν" με το "Δύναμις" του Πρίγγου το έλεγε με άνεση και αρχοντιά με το ηγεμονικό και μυστικοπαθές χρώμα του διδασκάλου του. Χερουβικό αργό συνήθως σε Βαρύ με πολλές δεξιοτεχνικές και αυτοσχεδιαστικές εξάρσεις (ήχος που επιτρέψτε μου να σας πω ότι ταίριαζε ιδιαίτερα στο φωνητικό του χρώμα). Λειτουργικά Βαρέως Πρίγγου σε ρυθμικότατη και ζωηρή ανάγνωση χορωδιακή(βάση ο Mi περίπου), λειτουργικά που πολλοί τα "αποκοιμίζουν". Έλεγε μονωδιακά και απαράμιλλα το "Μη της φθοράς", με τρόπο που θα το ζήλευαν οι πάντες. Στον Εσπερινό τα πράγματα ήταν πιο επίσημα, πιο φροντισμένα. Τέλεια και τα Απόστιχα του Γ΄Ήχου και φυσικά το δοξαστικό "Δεύτε λαοί" όπου το είχε αυτούσιο από τον Παναγιωτίδη (μάθημα για το λαμπαδάριο, το απέδιδε αυθεντικά ο Σπυριδόπουλος). Συνθετικά πιστεύω είναι ό,τι καλύτερο γράφτηκε πάνω σε αυτό το τροπάριο. Λησμόνισα το αυτοκρατορικό (έτσι χαρακτήριζε ο Πρίγγος τα μέλη του εναρμόνιου στιχηραρικού και ειρμολογικού βαρέως εκ του Γα)"Τις Θεός μέγας" της Εισόδου, όπου και εδώ ο Χρύσανθος απηχούσε μοναδικά το μεγάλο Παναγιωτίδη.
Ίσως κάποιος να έχει να μας χαρίσει επικαίρως κάποια ακολουθία Πεντηκοστής από εκείνα τα χρόνια με το Δάσκαλο.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Σπουδαία μέρα για το Χρύσανθο ήταν και η Πεντηκοστή. Έψαλε τις διπλές καταβασίες από την ίδια τονική βάση (παράδοση μικρασιατική, αν δεν κάνω λάθος) με έναν παλμό και νεύρο ανεπανάληπτο. Εξαποστειλάρια μεγαλοπρεπέστατα. Στιχηρά των Αίνων καλύτερα από όλους, πανηγυρικά, παλλόμενα, μυσταγωγικά. Δοξαστικό "Βασιλεύ ουράνιε" ή το σύντομο κατά Πρίγγο ή το αργό πάλι κατά Πρίγγο (συνήθως στον Εσπερινό της γονυκλισίας αυτό), ο συνδυασμός προσευχής και μουσικής πανδαισίας. Ο Πρίγγος χρησιμοποιούσε εξωπατριαρχικές θέσεις στο αργό και ποιός άλλος από το Χρύσανθο μπορούσε να αποδώσει τον Πρίγγο πιστότερα; Το "Όσοι εις Χριστόν" με το "Δύναμις" του Πρίγγου το έλεγε με άνεση και αρχοντιά με το ηγεμονικό και μυστικοπαθές χρώμα του διδασκάλου του. Χερουβικό αργό συνήθως σε Βαρύ με πολλές δεξιοτεχνικές και αυτοσχεδιαστικές εξάρσεις (ήχος που επιτρέψτε μου να σας πω ότι ταίριαζε ιδιαίτερα στο φωνητικό του χρώμα). Λειτουργικά Βαρέως Πρίγγου σε ρυθμικότατη και ζωηρή ανάγνωση χορωδιακή(βάση ο Mi περίπου), λειτουργικά που πολλοί τα "αποκοιμίζουν". Έλεγε μονωδιακά και απαράμιλλα το "Μη της φθοράς", με τρόπο που θα το ζήλευαν οι πάντες. Στον Εσπ;

Αγαπητε Γιαννη
Συγχαρητηρια και ευχαριστιες για αυτα που γραφεις για τον αειμνηστο Αρχωντα Χρυσανθο . Ετσι ειναι οπως τα γραφεις .
Σε ενημερωνω (και ολους τους φιλους) οτι την ερχομενη εβδομαδα θα ανεβασω Πεντηκοστη με τον Χρυσανθο (Αγιος Δημητριος Θεσ-κης) , με τον Αστεριο Δεβρελη (Αγιος Γεωργιος Χρυσουπολης Καβαλλας) και με τον αειμνηστο Αρχωντα Θρασυβουλο Στανιτσα (Αγιος Δημητριος Αμπελοκηπων 1971) . Λιγη υπομονη .
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Υπάρχει "τροπάριο Κασσιανής" του Χρυσάνθου από μπομπίνα του '60, μέσα σε μια γενικότερη μονωδιακή (στουντιακού χαρακτήρα) ανθολογία Τριωδίου-ΜΕ-Πεντηκοσταρίου, με εξαιρετικό επίπεδο εγγραφής. Θυμάμαι ένα ωραιότατο "Πάντων προστατεύεις" εκεί. Από αυτό το υλικό προέρχονται και τα αποσπάσματα που ακούσαμε εδώ. Τότε η φωνή του Χρυσάνθου απηχούσε περισσότερο Πρίγγο αλλά και Παναγιωτίδη.
Ξανακούγοντας την ηχογράφηση αυτή, εντυπωσιάστηκα για ακόμη μια φορά! Δεδομένου ότι σπάνια ακούμε ηχογραφήσεις του Χρυσάνθου εκτός εκκλησίας, θα θέλατε να μοιραστείτε το πολυτιμότατο αυτό υλικό; Δυστυχώς, η άλλη μας πηγή, ο κυρ-Βαγγέλης, δεν μπορεί πλέον να προσφέρει κάτι παραπάνω..... Θεός σχωρέσ' τον για όσα πολύτιμα ακούσματα πρόλαβε και μας έδωσε!
 
Last edited:
Top